Струга - надвор од Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Знам. Грчките востаници војувале за на крај власта да им ја предадат на баварци. Само за да се ослободат од Турците. Не им било битно после кој ќе владее со нив. Немале желба да станат кралеви или султани. Бугарските исто. Македонските прифаќале да завршат под контрола на Софија, само да не бидат под контрола на Истамбул.

Кој се албанските пандани на Делчев, Груев, Левски од тој период?

Ако не им било битно кој ќе владее со нив после, сигурно не им било битно кој ги владеел тогаш, војна за ослободување немало со милениуми, покоректно со појавување на повисоките касти.......

Не можам да ти пишам пандани, пошто не ги знам доволно ни едните ни другите, но во овој линк можеш да најдеш имиња.....
http://en.wikipedia.org/wiki/Lidhja_e_Prizrenit
--- надополнето: 3 август 2013 во 19:10 ---
Србите имаа преку 2 милион Срби надвор од Србија во ракмите на Југославија.Колку што има од прилика Албанци надвор од Албанија во ракмите на Југославија денес.
Србите пробаа да направат голема Србија,а не да ја одржат Југославија.

Вазалите не го попримија исламот и влдееја дур не умреа.Башка што Крали Марко имал своја држава и така станал вазал да не потпадне целосно под турска власт.
Од кога доаѓаат Турците,Македонците немаат ниту еден големец и феудалец.
Тоа е ОГРОМНА разлика.

Значи се согласуваме?

Вазалите не го примија исламот затоа што немале таква политика турците, па и логично не би сакале да станат сите муслимани, затоа што нели христијаните плаќаа повеќе данок???

ПОсле доаѓањето на Турците сите балканци изумреа, умре уметноста, архитектурата, сите умтеници и творци воопшто избегаа низ Европа и Русија, да не го окупираа турците, балканот денеска би бил центар на светот.....
--- надополнето: 3 август 2013 во 19:11 ---
Не се чатали, да не ти доловам визуелно, па да видиш колку е саатот и во Битола!
--- надополнето: 3 август 2013 во 18:54 ---

Steryo_Steryovski_and_albanian_revolutionaries.jpg

Стерјо Стерјовски и Иван Златарев заедно со Михал Грамено и Черчиз Топули.

Имало многу соработки помеѓу Македонците и Албанците во тој период, но имало и многу судири како Битката кај Карбуница. Иначе, поголема соработка помеѓу ВМРО и Албанците имало по 1913 г. против српскиот окупатор.

Жално е што не ја учиме историјата, мислам вистината......

Имало многу соработки помеѓу Македонците и Албанците во тој период, но имало и многу судири како Битката кај Карбуница. Иначе, поголема соработка помеѓу ВМРО и Албанците имало по 1913 г. против српскиот окупатор.

Освен Иван Златарев , другите се Власи.

Јас сум од Струмица

еден пример.
пред 15 години Јас дете во Бугарија на одмор
и Бугарката ме разбира и вика оти сме Бугари ние (мислејки на Македонците)

поздади мене Битолчанец се вмешува и вика ,,па Бугари сте што се буниш (мислејки на Струмичаните) ...

Јас сум од Струмица

еден пример.
пред 15 години Јас дете во Бугарија на одмор
и Бугарката ме разбира и вика оти сме Бугари ние (мислејки на Македонците)

поздади мене Битолчанец се вмешува и вика ,,па Бугари сте што се буниш (мислејки на Струмичаните) ...

друга тема е можеби оваа,ама сакав да кажам оти сами не си се браниме.

Дали во 2004 година беше организиран референдум во врска со новиот закон за територијална поделба на Македонија?Каде лежи одговорноста тогаш?
Е па знчи ли дека како народ заслужвиме нешто подобро од ова?Менталитет само уништувачки то е.Се плашам дека ако има референдум за името и него ќе го изгубиме!

Не се чатали, да не ти доловам визуелно, па да видиш колку е саатот и во Битола!
--- надополнето: 3 август 2013 во 18:54 ---

Steryo_Steryovski_and_albanian_revolutionaries.jpg

хахаха... Тропаш глупости другар те молам не шири дезинформации... Овие се влашки имиња ! Имало соработка со албанци тоа време ама тие биле во многу мал број... Ептен мал...

хахаха... Тропаш глупости другар те молам не шири дезинформации... Овие се влашки имиња ! Имало соработка со албанци тоа време ама тие биле во многу мал број... Ептен мал...

:facepalm: тие се бореле за албанизмот, но сепак зае..., имаат влашки имиња..

http://books.google.mk/books?id=IJ2...redir_esc=y#v=onepage&q=Mihal Grameno&f=false

Освен Иван Златарев , другите се Власи.

Вие Власите сте ми биле најмистериозни како народ,ако можам така да се изразам.Во Грција сте Грци,во Албанија Албанци,ви Македонија сте Македонци.Ако сте народ,тогаш имате ли некое национално обединување како народ?Исто ќе му дојде како со Шопите, живеат во Македонија,Србија,Бугарија и се сметаат различни од сите,и истовремено дел од сите три народи?:eek:

Ако не им било битно кој ќе владее со нив после, сигурно не им било битно кој ги владеел тогаш, војна за ослободување немало со милениуми, покоректно со појавување на повисоките касти.......

Не можам да ти пишам пандани, пошто не ги знам доволно ни едните ни другите, но во овој линк можеш да најдеш имиња.....
--- надополнето: 3 август 2013 во 19:10 ---

Значи се согласуваме?

Вазалите не го примија исламот затоа што немале таква политика турците, па и логично не би сакале да станат сите муслимани, затоа што нели христијаните плаќаа повеќе данок???

ПОсле доаѓањето на Турците сите балканци изумреа, умре уметноста, архитектурата, сите умтеници и творци воопшто избегаа низ Европа и Русија, да не го окупираа турците, балканот денеска би бил центар на светот.....
--- надополнето: 3 август 2013 во 19:11 ---

Жално е што не ја учиме историјата, мислам вистината......

Чудно, најблизок народ на Албанците колку што знам се Турците. Па дури и протести за поддршка на Ердоган, па и самиот Ердоган, Албанците го пречекаа ко султан во Гостивар или Тетово.

Да да знам... google books ... Секој може да напише што сака ! исто како и на википедија... Податоци од интернет многу многу не се за докажување... Пошто еве јас можам да напишам книга дека албанците не постојат ќе почне да се чита и луѓето ќе веруваат во тоа..

Како што кажав... имало албанци во тоа време што се бореле за Македонија ама нивниот број бил сосема мал... Албанските банди кои ги пустошеле селата биле здружени со османлиите... Затоа и македонските чети имале дупла работа да се бранат прво од турците а второ од албанските банди... Сега ти тука ќе не убедуваш дека македонциве имале соработка со албанци :facepalm:

1. The unification of Albanian vilayets into one vilayet, with its capital city Ohrid.
Значи најистакнатите албански дејци сметале дека албанизмот можел без проблем да функционира во рамките на Отоманската империја уште од 1878. Само за споредба, крила од ВМРО имаат таков став дури 30 години подоцна, кога се во очај, поразени во востанието и се надеваат на младотурците. Таа е разликата помеѓу албанското и останатите национални движења низ Балканов.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom