Струга - надвор од Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Сами си се криви цела западна македонија.. во Битола на пример буквално на секоја улица, на секоја бандера ги има знамето со грбот на Битола и македонското знаме :) кој како ќе си се постави, во нашиот град љочките си знат до кај му е силата :)))

Многу паметен бе , логикава ти е уби боже.

Сами си се криви цела западна македонија.. во Битола на пример буквално на секоја улица, на секоја бандера ги има знамето со грбот на Битола и македонското знаме :) кој како ќе си се постави, во нашиот град љочките си знат до кај му е силата :)))

Леле глупости. Не се силете џабе, дан дочекате и вие.

:pos: седете таму и ќутете да не ви доселат и на вас.

Бучко,секогаш кога ќе се спомни Струга и Кичево дека се изгубени,сетете се на ова име!

Џабе... бидна тоа...
Абдалот тогаш едвај жива глава извлече...

Настрана тоа што не поставиле знамиња (иако тоа е баш темата), мене никогаш не ми било јасно зошто македонските Албанци не го го перцепираат Илинден како свој празник.
Би сакал некој од нив ова да ми го објасни, особено заради „правичната застапеност“ на Албанците во раководните тела на Републиката.

Гостивар,Струга,Кичево во новите граници,Тетово,Чаир се целосно поклопени.
На ред ќе дојдат Сопиште,Петровец,Чучер-Сандево,Скопскиот регион како целина (Скопје + околните селски оптини), Зелениково,Чашка, Долнени и Крушево.
Куманово и Бутел некако сеуште ја држат главата над водата,загрозена е и Гази Баба.

Крушево 2012 година......
Родени 108 вкупно деца,34 македонски, 55 албански.Иако според пописот во целата општина има 21% албанци,тие имаат преку 50% од родените.

Чашка 2012
Македонци - 30 од 175
Албанци - 135 од 175

На попис Македонците имаат 57% од населението,Албанците 35%.

Чучер-Сандево 2012
Македонци 58 од 152
Албанци 87 од 152
останатите 7 деца се Срби.

Според пописот Македонците + Србите имаат 76%,Албанците 23%.
Овде Албанците сами ќе си го земат мнозинството.

Зелениково 2012

Македонци 29 од 74
Албанци 37 од 74

Овде Македонците на пописот се 62%.....нивниот удел ќе падне ако се гледаат родените на 39-40%.

Сопиште 2012

Македонци 40 од 87
Албанци 44 од 87

2002 година Македонци -60%, Албанци 34%. Од сите околни скопски општини со македонско мнозинство Сопиште е дури и во најдобра ситуација.

Долнени 2012

Македонци 46 од 251
Албанци 115 од 251
Турци 38 од 251

Целиот Скопски регион (Скопје +Петровец+Арачиново+Чучер-Сандево+Сопшите +Зелениково + Студеничани+Илинден ) има некои 46-47% родени Македонци,а Албанци околу 40%.....за разлика од Македонците кои во најдобар случај стагнираат,Албанците секоја година овде рушат рекорди.
Ништо чудно за 5-10 години да има во целиот регион повеќе родени Албанци од Македонци.

Башка што и целиот исток на Македонија ќе стане турско-ромски.
Самиот Штип има 1/4 немакедонци меѓу родените.
Многу општини имаат од 1/3 до 1/2 родени Турци и роми во нив.
Македонците се едвај 50,8% од родените во Македонија.

Така да за едно 15-20 години нема да постои борба за македонец градоначалник во Струга и Кичево....ќе биде држ не дај за Македонец премиер и претседател.

Настрана тоа што не поставиле знамиња (иако тоа е баш темата), мене никогаш не ми било јасно зошто македонските Албанци не го го перцепираат Илинден како свој празник.
Би сакал некој од нив ова да ми го објасни, особено заради „правичната застапеност“ на Албанците во раководните тела на Републиката.

Затоа што Албанците турското владеење не го чувствуваат како окупација. Особено не во вардарска Македонија каде што Турците им давале разноразни бенефиции по муслиманска линија.

Е сега, зошто денес толку го сакаат Скендербег, Бог ги знае...

Struga ne e voopsto izgubena. Ako nasive politicari znaat pravilno da igraat, Struga mnogu lesno moze da se vrati. Vo gradot Makedoncite hristijani se mnozinstvo od 65%.

Spored statistika, vo celata opstina Struga vo 2012 g. se rodeni 723 deca cii majki ja deklarirale slednava narodnost:
- 20,3%: 147 drugi (glavno onie koi se izjasnuvaat kako Torbesi)
- 1.1% : 8 romi
- 0.27% : 2 srbi
- 41,9%: 303 albanci
- 2.9% : 21 turci
- 33.47%: 242 makedonci ( hristijani)

Taka sto Makedoncite i onie koi se izjasnuvaat kako Torbesi vo op. Struga vo 2012 g. ucestvuvale vo natalitetot so ca. 54%.

Ako se zeme vo predvid deka poveketo Makedonci muslimani od s. Labunista (okolu 6000), nekoi od Oktisi, Boroec, itn. se izjasnuvaat kako Albanci, barem pola od tie 41.9% Albanci rodeni vo Struga 2012 g. se etnicki Makedonci muslimani.

Procenkite se deka Makedoncite Muslimani vo opstina Struga koi se izjasnuvaat kako Torbesi ili Albanci se nekade okolu 40%, a Makedoncite hristijani nekade okolu 35%, dodeka vistinskite Albanci se nekade okolu samo 20%.

Rabotata e sto Makedoncite muslimani na poslednite izbori glasaat za albanskite partii i zatoa imame albanski partii na vlast vo opstina Struga. Koga Makedoncite muslimani ke se osvestat i ke vidat deka sluzat samo na albanskite partii da dojdat na vlast, a nisto ne dobivaat za vozvrat , e togas Struga ke se vrati na struzani.

Затоа што Албанците турското владеење не го чувствуваат како окупација. Особено не во вардарска Македонија каде што Турците им давале разноразни бенефиции по муслиманска линија.

Точно....за нив турското владеење е достигнување на врвот како народ.
Религијата од таму ја собраа,можеа да ограбуваат и пустошат села колку сакаат ( и истите после да ги населуваат) без некој да ги казнува.
Привилегирани со даноци....

Тоа им е златната ера..
Скендербег им е сега во мода.....сега се што е албанско е ин.

Бучко,секогаш кога ќе се спомни Струга и Кичево дека се изгубени,сетете се на ова име!

Дали во 2004 година беше организиран референдум во врска со новиот закон за територијална поделба на Македонија?Каде лежи одговорноста тогаш?

Според што го кажуваш ова??
--- надополнето: 3 август 2013 во 15:58 ---
Точно....за нив турското владеење е достигнување на врвот како народ.
Религијата од таму ја собраа,можеа да ограбуваат и пустошат села колку сакаат ( и истите после да ги населуваат) без некој да ги казнува.
Привилегирани со даноци....

Тоа им е златната ера..
Скендербег им е сега во мода.....сега се што е албанско е ин.

Ако гледаме така на работите, тогаш јас ќе прашам кога била македонската ера???
--- надополнето: 3 август 2013 во 16:00 ---

Сум учел историја за Илинден, но сме го учеле тоа како празник на македонците, никогаш како празник на граѓаните на Р М

Според турските пописи и прогресијата на населението. Турците го стимулираат албанското население од селата да се преселува во градовите за бројот на муслимани да биде поголем од бројот на христијани. Тогаш почнувале да го сметаат градот за нивни.

И не сум чул за албански бунт против Турците со Албанци муслимани водачи на востанието.

Он: знамиња не се поставиле најверојатно затоа што е опозициски град, но ако некој тоа го гледа како знак на веќе град кој припаѓа на туѓа држава тогаш тоа е друг проблем.....

--- надополнето: 3 август 2013 во 15:58 ---

Ако гледаме така на работите, тогаш јас ќе прашам кога била македонската ера???
--- надополнето: 3 август 2013 во 16:00 ---

Сум учел историја за Илинден, но сме го учеле тоа како празник на македонците, никогаш како празник на граѓаните на Р М

За македонците времето на Југославија на некој начин е врвот.
Од регион кој што е на ниво на Африка се прави страшен прогрес,од нација на неписмени станува народ кој е масовно описменет и има многу високо образовани.
Се индустријализира,се развиваат градови,ама баш градови....не касаби што биле наречени градови.
Прв пат македонците слободно можат да си се декларираат како Македонци и удрени се темелите на денешната македонска држава.
Башка што Македонците преку партизаните се ставини на страната на победниците во втората светска војна.
--- надополнето: 3 август 2013 во 16:05 ---
Според турските пописи и прогресијата на населението. Турците го стимулираат албанското население од селата да се преселува во градовите за бројот на муслимани да биде поголем од бројот на христијани. Тогаш почнувале да го сметаат градот за нивни.

И не сум чул за албански бунт против Турците со Албанци муслимани водачи на востанието.

Така се има секој заебано.....кој ќе навлезе во градовите ја губи инцијативата.
Македонците дур биле селско налсение демографски растурале во однос на муслиманското градско население.
Денес е обратно....Македонците се преселија во градовите,Македонците доживуваат демографски бродолом.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom