nVIDIA vs ATI

• Креатор на темата Креатор на темата AleXBOss
  • Време на започнување Време на започнување
Потврдено, HD5870 во Анхоч стигнува со наредната пратка (е сеа незнам кога ке стигне пратката али јебига)

Според некоја логика се работи за колективна нарачка на Ати 5870 од нашиве фирми.Нема шанса сите ист датум да ми кажуваат само што никој досеа не потврди со сигурност, кога стига пратката.Наводно овој четврток се очекува да стигне али "за да не ме излажат" или да не ги "задржат на граница" ми кажаа дека да очекувам у вторник т.е на 14/15 не знам што паѓа точно.

Наводно пратката тргнала пред 2 дена со авион од Таиван,како и да е не ми останува ништо друго освем да чекам.Сефир, ако добиеш сигурна информација за времето на стигање на пратката извести ме.

јас за малку ќе купев хд4870 ама чекав и дочекав и еве блажено хд5870
едвај чекам после нова година ќе купам 5870,инаку имам графичка хд3870
ќе чувам или ќе џитнам ќе видиме?
Но само напојувањето ми е 550ват и дали ќе нема проблем да стаам 5870??:raz:

п.с.дали е иста димензија меѓу хд3870 и хд5870 за да стаам во моја конфигурација??

Не е иста,јас ти кажав дека не ти се исплати да ја зимаш 5870 но ајде чим запињаш земи ја само чито сумљам дека ќе ти ја собере во куќиште долга е 30 цм. За споредба 3870 е 22 сантиметри.

во куќиштето видов 3870 и ми остана празен простор отприлика 9 или 11цм
значи се е океј.
а како мислиш дека не ми се исплати за 5870 како што реков
самата графичка си има свој процесор а ако сакам да оверклокувам е за тоа
треба појак главниот процесор,значи во нормален мод на главнот процесор и
матичната и графичката си фура работа но нема да биде целосен потенцијал 100%
туку делумно 80% на пример 5870 има 1600стрим процесор а мојот 3870 има
320стрим процесор значи логично според главниот процесор и матичната
што ги имам за графичката ќе има потенцијал да речеме 1200стрим процесор или
помалку а разликата е огромна во споредба со 4890 или 4870 кое има
800стрим процесор барем така мислам???

патем димензијата 5870 е иста приближно како на 4870 или 4890

За таа резолуција Ати 5870 е прејака исто така таа на таа резолуција процесорот ќе ти биде тесно грло,колку помала резолуција толку поголем bottleneck снагата 5870 ја покажува над 1620x1200 па нагоре. Затоа моја препорака е да си земеш 5850 и да извадиш максимум од нема мада и таа е јака за таа резолуција (твојот компјутер) поточно, не се луди луѓето што кога купуваат најнови (хај енд графички прават целосно нов компјутер) Наместо само графичка да стават.

За тебе најдобар избор би била Ати 4890 или GTX275, кои се во новите игри двојно побрзи од твојата 3870 и многу полесно/smooth, ке ти идат игрите. Не се лакоми за најбрзото затоа што ке губиш добар дел од неговата снага бидејќи твојата конфигурација нема доволно сила за графичката што сакаш да ја купиш.Ќе осетиш огромно подобрување со една од графичките кои што ги наведов горе згора на сето тоа ќе заштедиш цели 8000/9000 денари! 5850 ќе падне на ниво на перформанси исти со 275 или 4890 заради твојата конфигурација.

Psy, океј му објасни, али ова му е и инвестиција за иднината - следен пат ќе земе процесор и ќе биде се тип-топ.
Сепак, нема секој пари да склопува наеднаш high-end компјутер.

А вака, сега ете ќе земе 4890, а после коа ќе сака процесор core i7/i9/i18, ќе му речеш: "абе, слаба ти е графичката за тој процесор" :)

Затоа мислам ако веќе и фрлил мерак, нека ја земе, бар ќе му се најде во иднина.

П.с. ИЛИ, да земе сега 4890, па да чува пари за потоа наеднаш да земе и нов процесор, а и понова графичка.

Psy, океј му објасни, али ова му е и инвестиција за иднината - следен пат ќе земе процесор и ќе биде се тип-топ.
Сепак, нема секој пари да склопува наеднаш high-end компјутер.

А вака, сега ете ќе земе 4890, а после коа ќе сака процесор core i7/i9/i18, ќе му речеш: "абе, слаба ти е графичката за тој процесор" :)

Затоа мислам ако веќе и фрлил мерак, нека ја земе, бар ќе му се најде во иднина.

П.с. ИЛИ, да земе сега 4890, па да чува пари за потоа наеднаш да земе и нов процесор, а и понова графичка.

па за тоа планирам иако ми велат подобро да продаеш цела конфигурација и да си купиш ново по мој мерак и во право се
не викам не,ама кој ќе купи моја конфигу. кога пред две години
платив 54000 ден и згора на тоа процесорот ми е стар CORE 2 QUAD 2.4Gz Q6600, а по продавници има CORE 2 QUAD Q9400 и сето тоа
готова конфигу. кое чини околу 30 000 ден е ајде сега:kesa:

па за тоа планирам иако ми велат подобро да продаеш цела конфигурација и да си купиш ново по мој мерак и во право се
не викам не,ама кој ќе купи моја конфигу. кога пред две години
платив 54000 ден и згора на тоа процесорот ми е стар CORE 2 QUAD 2.4Gz Q6600, а по продавници има CORE 2 QUAD Q9400 и сето тоа
готова конфигу. кое чини околу 30 000 ден е ајде сега:kesa:

Клокни го процесорот на 3.0 - 3.2 Ghz, нема гајле. Ти треба само нешто посаглам кулер.

pa imam kuler GlacialTech igloo 5750pwm!! osven toa nikogas ne kloknuvam a i ne znam kako se pravi, zatoa poarno da ne чeпнам kompjuterot
и уште нешто досега веќе 2год. играм секакви игри и тоа без оверклокување се ми оди глатко и хармонично баш таква конфигурација
сакам

pa imam kuler GlacialTech igloo 5750pwm!! osven toa nikogas ne kloknuvam a i ne znam kako se pravi, zatoa poarno da ne чeпнам kompjuterot
и уште нешто досега веќе 2год. играм секакви игри и тоа без оверклокување се ми оди глатко и хармонично баш таква конфигурација
сакам

Знам дека до сеа се ти одело супер, ама ако мислиш да земеш 5870 графичка, клокни го процесорот, или викни некој поискусен нека го направи 3.0, со тој кулер што го имаш ќе тера и над 3.0 без проблем.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom