Ауфвидерзен Македонијо!

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Ако завршил за лекар незначи и дека е добар лекар. Па сега како што има факултети во секое поголемо село, негледам причина зошто некој би се чукал по градите како незнам што да направил. Тоа ти иди како на времето некој средно завршил. Голема работа. И да не го занемариме фактот со мито и корупција, сепак и професорите се луѓе и тие сакаат пари. Што го кошта него да ти пише една оценка погоре, посебно ако добро си ја платил. Да не мислиш случајно лекарите или професорите од платата што ја земале направиле палати , викендици, возен парк колку за едно помало село. И сега ти ми тврдиш дека кадрите што излегуваат од тие факултети вредат нешто??
Со чесни исклучоци, све друго е чкарт.
И затоа да се навратиме на темата. Јас пак ке речам ако сметаат дека се способни и дека дипломата им е заслужена со знаење и талент а не со канта сирење, слободно нека си ја пробаат среќата во Герамнија. Да видиме и ние и тие колку вредат на слободниот пазар, а не тука каде посебно за медицината се оди по крвна линија. Таму нема мама тато, дедо чичо. Или те бива или куферите и назад. Никој ,а посебно јас не ги држи со сила тука да останат. Напротив јас и посакувам да заминат. Не ми се ништо побитни од малтерџиите, ѕидарите, фасадерите и сите останати кои ако ништо друго со пот ги вадат парите. Веќе ако треба некој да ги плаќа за да кукаат и да се замислуваат дека се ептен способни ,подобро тоа да биди Германија отколку ние.

Абе со тебе нема крај :D Ќе се цитираме на секоја тема ако сакаш... Јас пак останувам на своето дека човек со факултет ќе има знаење + кое ќе му помогне да го оствари својот сон... Неможе човек што не фатил книга, незнае која болест како се вика да лекува луѓе не оди баш така... Да во право си има луѓе што завршуваат ради реда,врски, плаќање триста глупости... Ама има луѓе кои учат и стануваат доста добри во својата работа...

Сега имаш ти госпоѓа која си седи и си ја прчи цел ден како мојот матичен лекар што ми е... Ама имаш и луѓе коишто работат многу а платата не им е баш пристојна... И кога ќе се споредат и тие што се вредни и умеат гледаат да забушаваат пошто работа + нема да им донесе повеќе пари во џебот...

Иначе да... Надвор од македонија каде што се бара работната сила нема таму правдање вака така... Или те бива и праиш пари или не те бива и ќе кукаш цел живот за ова се согласувам !

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.472
Поени од реакции
24.213
Абе со тебе нема крај :D Ќе се цитираме на секоја тема ако сакаш... Јас пак останувам на своето дека човек со факултет ќе има знаење + кое ќе му помогне да го оствари својот сон... Неможе човек што не фатил книга, незнае која болест како се вика да лекува луѓе не оди баш така... Да во право си има луѓе што завршуваат ради реда,врски, плаќање триста глупости... Ама има луѓе кои учат и стануваат доста добри во својата работа...

Сега имаш ти госпоѓа која си седи и си ја прчи цел ден како мојот матичен лекар што ми е... Ама имаш и луѓе коишто работат многу а платата не им е баш пристојна... И кога ќе се споредат и тие што се вредни и умеат гледаат да забушаваат пошто работа + нема да им донесе повеќе пари во џебот...

Иначе да... Надвор од македонија каде што се бара работната сила нема таму правдање вака така... Или те бива и праиш пари или не те бива и ќе кукаш цел живот за ова се согласувам !
Ти си бистро чоече ама за жал ме читаш со недоволно внимание. Има таму во мојот пост каде пишува " со чесни исклучоци". Тоа ја менува цела равенка.
Јас не реков дека факултетот не е потребен, јас реков дека имањето на диплома во денешно време со нашите факултети по автоматизам не значи и дека си способен или дека те бива за тоа што си го завршил. Секако со чесни исклучоци.
Исто реков дека ако немаш дарба ниеден факултет нема да те направи добар доктор, посебно не ако учиш напамет. Понатамошното образование служи само да се избруси дијамантот , да стани поценет и повреден. Брусењето на обичен камен е само губење на нерви , време и ресурси.
И сега ако ми тврдиш дека сите тука што завршиле ваков или таков факултет, се стекнале со диплома по којзнај која основа по автоматизам вредат повеќе од овие другите кои не завршиле факултет посебно затоа што вложиле толку пари и време во своето таканаречено надградување, тогаш си во голема заблуда. Напротив можат да направат и повеќе штета бидејки можат да се доберат до позиции за кои нити се способни нити стручни нити појма имаат што прават. Јас за овие повеќе зборав. Ако Германија сака нив да ги плаќа, што се однесува до мене уште утре нека заминат. Се надевам дека разјаснивме некои дилеми:)

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Ти си бистро чоече ама за жал ме читаш со недоволно внимание. Има таму во мојот пост каде пишува " со чесни исклучоци". Тоа ја менува цела равенка.
Јас не реков дека факултетот не е потребен, јас реков дека имањето на диплома во денешно време со нашите факултети по автоматизам не значи и дека си способен или дека те бива за тоа што си го завршил. Секако со чесни исклучоци.
Исто реков дека ако немаш дарба ниеден факултет нема да те направи добар доктор, посебно не ако учиш напамет. Понатамошното образование служи само да се избруси дијамантот , да стани поценет и повреден. Брусењето на обичен камен е само губење на нерви , време и ресурси.
И сега ако ми тврдиш дека сите тука што завршиле ваков или таков факултет, се стекнале со диплома по којзнај која основа по автоматизам вредат повеќе од овие другите кои не завршиле факултет посебно затоа што вложиле толку пари и време во своето таканаречено надградување, тогаш си во голема заблуда. Напротив можат да направат и повеќе штета бидејки можат да се доберат до позиции за кои нити се способни нити стручни нити појма имаат што прават. Јас за овие повеќе зборав. Ако Германија сака нив да ги плаќа, што се однесува до мене уште утре нека заминат. Се надевам дека разјаснивме некои дилеми:)

Ти држи вода муабетов... можеби од брзање и премореност рипам зборови понекад... тоа е мојот став :)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Германија - ветена земја за Македонците

http://plusinfo.mk/vest/101342/Germanija---vetena-zemja-za-Makedoncite-

36.000 евра годишна бруто плата. (за лекари, информатичари, математичари и др)

Преку амбасада се идело?
Ги тепаат тие што нејќат толкава плата :icon_lol:.
--- надополнето: 1 август 2013 во 15:59 ---
Имам пријател пола наш пола германец по татко му, и одат одавде овие нашиве ќе му се тупосаат во гајбата и работа бараат :icon_lol:, и сите до еден се враќаат назад безуспешно. Па му рекол на еден мој другар уште еден пациент ќе иди тој си мисли работа ќе најди ама најкасно за две недели ќе се врати таму по него мартинси да му прател :pos::pos::pos::pos::pos::pos:.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Абе и да си лош доктор кога ќе те потфатат тоа германците има доктор Хаус да направат од тебе.Ќе ја пееш анатомијата нанапред и наназад. :D

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.499
Ги тепаат тие што нејќат толкава плата :icon_lol:.
Пријател што лани отиде како информатичар зема и поголема од таа плата.

Имам пријател пола наш пола германец по татко му, и одат одавде овие нашиве ќе му се тупосаат во гајбата и работа бараат :icon_lol:, и сите до еден се враќаат назад безуспешно. Па му рекол на еден мој другар уште еден пациент ќе иди тој си мисли работа ќе најди ама најкасно за две недели ќе се врати таму по него мартинси да му прател :pos::pos::pos::pos::pos::pos:.
Па ако твоите пријатели пошле да копаат тутун и да собираат субвенции за него, нормално дека ќе се вратат со таквото во раце, таму бараат стручни лица.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Па ако твоите пријатели пошле да копаат тутун и да собираат субвенции за него, нормално дека ќе се вратат со таквото во раце, таму бараат стручни лица.

Инжињери со електро со машински, информатичари...

Сето назад после две недели :icon_lol:.

Мислеа пуштија либерализација човек има таму што ќе ги пречека а работата нив ги чека, колку има да се вратат кога ќе ги потрошат парите таму за кирија за сметки а нема да најдат работа.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Инжињери со електро со машински, информатичари...

Сето назад после две недели :icon_lol:.

Мислеа пуштија либерализација човек има таму што ќе ги пречека а работата нив ги чека, колку има да се вратат кога ќе ги потрошат парите таму за кирија за сметки а нема да најдат работа.
Па ако не знаат германски ни два збора и квантни физичари да се ќе ги вратат.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Па ако не знаат германски ни два збора и квантни физичари да се ќе ги вратат.

Јас незнам ни како се осмелуваат луѓе да одат така без јазик да знаат.. После цацко им е крив... Друго е англиски да се учи а друго е германски... Барем англискиот е еден од полесните јазици, полесен е и од нашиот затоа и се користи низ целиот свет..

Работа без јазик ни тука нема да можеш да најдеш освен labor... Мајстор,градежник нешто што нема многу комуникација..

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Na zapad se tražat RABOTNICI. Rabotnicite i kaj niv i kaj nas gi snema. Ležači i gabolebari sto ne znaat ni guma na kola da smenat a trazat fotelja ima kolku sakas,na niv im e seedno dali se vo MK ili na zapad. Ni tuka ni tamu nema da se fati za rabota.
--- надополнето: 2 август 2013 во 08:36 ---
Хмммм кој доктор бре зема плата основа над 30 000?? Ова многу ме интересира, јас имам докрот хирург уролог во фамилија (како што читаш, специјализација и субспецијализација) па основна плата - без дежурства, празници и прекувремено е 22 000 ден.
За да дојде до солидна плата има исто толку часови дежурство колку што има и морални работни часа + празници.

Докторите во приватните клиники освен што работаат по 12 часа дневно, 24 часа треба да бидат достапни на мобилен. Таа тпртура во Германија ја нема. Доктор работи 8 часа. И кога е дежурен 8 часа му се работни, не како кај нас. По 24 часа, а понекогаш и наредниот ден треба да остане на работа.

Сега рака на срце и докторкава од сторијава ја претерала малку, зошто плата од 12 000 за доктор нема никаде, но стандардот наш и со оној во Германија во никој случај не може да се спореди па тука да земала и 30 000 плата.
Nema teorije. Ovakov profil e minimum so 40-50000 mesecno. Imam rodnina sto raboti vo drzavna specijalist ne mi teknue kaj bese tocno plata zima od 40.000 pa nagore. Da ne zborime kolku jadenje pienje (i plavi kuverti) si nosi doma.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
. Da ne zborime kolku jadenje pienje (i plavi kuverti) si nosi doma.
Уролог тоа го прави? Да ти кажам право пациентите к*рот ги боли кога ќе појдат на уролог.

Инаку 22.000 е навистина мала плата за специјалист, ама пак без дежурства итн. можно е и тоа кај нас.
Кога ќе ми текни дека за да специјализираш како доктор со факултети и сите нишани покрај трудот треба да се нацрташ едно 30-50 К, 6000 евра годишна плата е навистина смешна.

Член од
26 март 2011
Мислења
659
Поени од реакции
667
Na zapad se tražat RABOTNICI. Rabotnicite i kaj niv i kaj nas gi snema. Ležači i gabolebari sto ne znaat ni guma na kola da smenat a trazat fotelja ima kolku sakas,na niv im e seedno dali se vo MK ili na zapad. Ni tuka ni tamu nema da se fati za rabota.
--- надополнето: 2 август 2013 во 08:36 ---

Nema teorije. Ovakov profil e minimum so 40-50000 mesecno. Imam rodnina sto raboti vo drzavna specijalist ne mi teknue kaj bese tocno plata zima od 40.000 pa nagore. Da ne zborime kolku jadenje pienje (i plavi kuverti) si nosi doma.
Зошто не го читаш цел пост???
За да дојде до солидна плата над 30 000 ден мајка ми има исто толку часови дежурства колку што има задолжителни работни часови. Значи околу 160 работни часа месечно и уште некаде 180 часа дежурства, па пресметај по колку часа во просек на ден работи за да дојде до некоја солидна цифра. Не ретоко се случува да отиде денеска во 7 часот сабајле а да си дојде утре во 4 попладне од работа. Јас реков основна плата. Значи кога би ги тргнале дежурствата и прекувремената работа, она што го добива како плата за своето образование е 22 000.
"Плави куверти", јадење и пиење не се случило да донесе.
Знаеш ли ти со ваква работа колку плата се зема во Германија еве на пример? Како прво никаде во светот доктор не смее да дежура 24 часа како кај нас. Во странство дежурствата траат 8 саати, да ти е мерак да дежураш, а да не зборувам колку е платена прекувремената работа во странство а колку кај нас.
Плата од 2000 и нешто евра што ја споменува докторкава во сторијата е ОСНОВНА , ако не и минимална плата за лекар во Германија.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Kako da ne be, 180 saata prekovremeno. Ednas ili max dvapati vo nedelata namesto doma ke si prespie tamu,bre jaka muda. Realno ne rabotat ni 100 saata mesecno, toa da si tamu ne znaci deka nesto rabotat. Ovoj rodninava odmor ima po najmalku dva meseca godisno, pa nekoi praksi vamu tamu, dopunsko obrazuvanje itn i po 3 meseca u godinata mu se sobira. Abe ko bubreg u loj e.
Sekako deka vo Germanija bi mu bilo poarno (samo od finansiski aspekt) ,ama i tuka ne mu e slabo. Tamu ke go gledat dali nesto raboti ili ne tuka moze tasakot da si go prci pa nikome nista.
--- надополнето: 2 август 2013 во 09:17 ---
Nego so gabe vrtite muabeti i nekoi tintiri mintiri,ni 5% od nevrabotenive ne se spremni i sposobni nitu pak sakaat da se nafatat so nekoja rabota. Toa e vistinata.
Site sakaat diploma vo gepot i klativratovska rabota kade sto ke zemaat plata i nisto nema da rabotat. I jas sakam.

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
За вака "приходот може да се докаже со работен договор или пак преку приложување на обврзувачка понуда за работно место" (извадено од официјалната веб страна на амбасадата на Германија, можеш секаде да заминеш, тоа воопшто не е проблем. Проблем е да добиеш работа во странство.

Valvoline, мирен. Не се работи само за финансискиот дел од нашите ни животи. Се работи за ГЕНЕРАЛНАТА атмосфера. А, овде е блиску до никаква. Не би сакал децата мои да ги школувам тука.

"Nego so gabe vrtite muabeti i nekoi tintiri mintiri,ni 5% od nevrabotenive ne se spremni i sposobni nitu pak sakaat da se nafatat so nekoja rabota. Toa e vistinata.
Site sakaat diploma vo gepot i klativratovska rabota kade sto ke zemaat plata i nisto nema da rabotat. I jas sakam."

Се изјасни веќе.

Kajgana Shop

На врв Bottom