Одмазда

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Се испомеша темава и поими, некој ја споредија одмаздата со завист со љубомора, со потреба.
Исто имаше и истаквување на лични карактеристики.
Ајде поедноставно да биде, да дефинираме што е Одмазда зошто воопшто се појавува потреба од одмазда.Постои паралелно со човештвото се јавува од најрана возраст па се среќава и кај личности кој што се на смрна постела и единствена цел им е одмаздата, и на умирање жалат зошто не се одмаздиле.
Дали одмаздољубивите личности се Злобни личности ?
Чувството или потребата за одмазда постои кај секој човек, без разлика дали ја одобрува или не.
Дури и државата ја практикува, зарем затворските, паричните и други казни не се еден вид на одмазда?
Но тоа, барем според мене не значи дека не треба да се бира начинот и средствата доколку некој заслужил да биде цел на еден таков чин.
Секоја постапка носи своја последица, и оној што непромислено постапува, потребно е и на своја кожа да ги почуствува последиците. Ако сите само ја вртат главата и заминуваат, тогаш што ќе ги спречи тие бедници да не го повторат истото?
Одмаздата е едноставно потреба да се возврати на ударот, да се казни оној што ни нанел болка и неправда.....

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Има две три вакви теми но или се во ЧДА или се во некој друг под форум.
http://forum.kajgana.com/threads/Одмазда-за-неверство.8654/
http://forum.kajgana.com/threads/Љубовни-одмазди.63119/
http://forum.kajgana.com/threads/Дали-казната-е-одмазда.15951/
Гледано од страна понекогаш не толку ретко се случува да видам поединци кој што единствен двигател во моментот им е осветата, убедени се дека некој нешто им должи дека ги повредил дека ги навредил. Без разлика од каква природа е одмаздата ( од што е предизвикана )
Постојано се во потрага на нов начин како да и наштетат на одредена личност поретко на група. Зошто луѓето си дозволуваат да паднат толку ниско само за да зодоволат моментална потреба, потребата од нанесување болка на друга личност. Не ретко тоа преминува и со опседнатост кон личноста кон која е цел на осветата. Се губат самите себе,губат чуство за реалност занемаруваат се останато и единствена преокупација им е како да наштетат.
Не ретко ја среќаваме и по религиозните книги каде што е легитимно средство за постигнување на правдата, ја има во Библијата,Коранот,Тората. целосно оправдана и целосно овозможена како начин за истерување на правдина.
Дали потребата од одмазда е всушност скриено зло кое што тлее во нас, и само чека повод за да излезе на површина.Зошто некој би се замарал со некого друг кога во животот има толку многу други нешта што би ги направил во тие моменти наместо губењето време за бесмислици.
Дали е тоа изветропирен инстинкт за преживување,или пак е толку интегрирана во човековата природа па е премината во рефлексна реакција, ме удрил го удирам.
Дали се работи за луѓе со слаб карактер а прејако алтер его, кое што ја презема контролата ?
Според истражувања спроведени во 2004 година во Цирих во кои со PET камери биле следени мозочните активности за време на акт на одмазда. Заклучокот открива дека ваквите дејствија и нивното планирање го активираат "pleasure" делот од мозокот.

Воексперимент била симулирана такозвана економска игра.(The truth game) Првенствено, субјектите биле поделени на групи од два партнери. Во секоја интеракција, на еден од субјектите му се дава одредена сума на пари. Тој потоа мора да се одлучи колку од неговите пари ќе ги предаде на вториот играч-доверител, кој има можност да ги дуплира. Во вториот дел, доверителот одлучува колку од оваа сума да се врати на првиот играч. Ако доверителот одлучи да не ја возврати сумата која ја зел, првиот играч може да избере да се одмазди. Во овој момент нивните мозоци се скенираат и откриено е она што го наведов погоре.

У принцип, одмаздата е уште еден дел од човековата природа. Одмаздата е еволутивен одбранбен механизам бидејќи првенствено она што е битно е пораката која ја испраќа и воедно воспоставување репутација на someone who people don't wanna fuck around with. "Ако ме повредиш пак, си ја наебал повеќе."

M

Muranyi

Гостин
Не е во тоа поентата,зошто воопшто се троши време и енергија на освета. Зошто воопшто би го правел тоа.
Мислам дека е многу едноставен одговорот на твоето прашање.Едноставно одмаздата е слатка,предизвикува чувство на пријатност и исполнетост кај многумина,без разлика на причината поради која е направена.Инаку,јас не сум одмаздољубив,барем не сум бил во ситуација да сакам на некого да му се одмаздам,со тоа што ќе му наштетам,повредам или слична негативна акција.Едноставно,ако некој ти згреши,а ти бил пријател,зашто вистински може да те повреди некој што ти значи и си имал позитивно мислење за него,најдобар избор е да му укажеш како се чувствуваш и да се дистанцираш.

Pinkie Pie

and Deedee
Член од
25 ноември 2009
Мислења
2.011
Поени од реакции
3.246
Ако на нешто свршувам , то е то .

Hiryu

H+
Член од
5 мај 2013
Мислења
674
Поени од реакции
848
Конечно и научен доказ дека нема т.н Центар за ЗЛО во мозокот а ова се мислев дали да го напишав во темата дали вреди да се биде добар но мислам декаа тука одговара повеќе бидејќи е доказ дека оние кои сакаат одмазда најверојатно имаат некоја болна сатисфакција и задоволство наштетувајќи.

Германскиот весник „Билд“ во февруари
објави дека професорот Герхард Рот од
Институтот за истражување на мозокот
при Универзитетот Бремен, еден од врвните
светски невролози, го открил делот од мозо-
кот, каде што се наоѓа злото што се крие кај
убијците, силувачите и другите насилници.
Веста, што потоа ја објавија голем број
влијателни дневни весници од целиот свет,
предизвика доста скептични реакции – а воед-
но беше негирана и лично од професорот.
Универзитетот Бремен се јави со соопште-
ние дека веста што ја објавил весникот „Билд“,
дека професорот Рот идентификувал „центра-
лен лобус“ во човечкиот мозок како место каде
што се наоѓа злото, е неточна и дека се должи
на длабоко недоразбирање во однос на даде-
ните изјави на врвниот научник за интервјуто
за весникот. „Таков лобус воопшто не постои.
Професорот Рот и неговите соработници во
моментот го истражуваат ефектот врз мозокот
на рани психички трауми како важен фактор за
развој на подоцнежно криминално однесува-
ње. Различни типови на криминално однесува-
ње може да се доведат во врска со функцио-
нални нарушувања на различни центри на
лимбичкиот систем, вклучувајќи го и долниот
фронтален лобус (orbitofrontal cortex) на мозо-
кот“, се наведува во соопштението од
Универзитетот Бремен.
Според весникот, д-р Рот наводно „го открил
делот од мозокот каде што се формира и демне
злото“, преку скенирања на мозокот на лица
обвинети за насилство. „Им покажувавме на
тие луѓе кратки филмови и ги меревме мозоч-
ните бранови“, го цитира весникот професорот
Рот. „Кога и да се појавуваа брутални и насил-
ни сцени, испитаниците не покажуваа никакви
емоции. Во оние делови на мозокот каде што
ние развиваме сочувство и тага, не се случува-
ше ништо.“
Подрачјето кое што кај психопатите се при-
кажува како темна маса на врвот од фронтал-
ниот лобус на мозокот, се појавува на сите ске-
нови на луѓето со историја на криминално
насилство. Кога и да ги погледате скеновите на
мозокот на закоравените криминалци, речиси
секогаш се видливи послабо активни подрачја
во предниот дел на мозокот, рекол професорот.
Постојат и случаи кога некој станува кримина-
лец поради тумор на мозокот или поради пов-
реда на тој дел од мозокот, а по операцијата за
отстранување на туморот, таа личност повтор-
но станува нормална.
Според Рот, сите криминалци се различни,
но тој ги дели во три општи групи:
Првата група се „психолошки здрави“ луѓе,
кои едноставно израснале во средина во која е
прифатливо да се применува насилство, да се
краде и да се убива.
Втората група се импулсивни, реактивни
насилници. Тие се психички пореметени луѓе,
кои, според Рот, го доживуваат својот свет како
закана. Погрешен поглед, погрешно движење
може да ги предизвика ваквите лица да експло-
дираат и да станат убијци.
Најопасна е третата група – психопатите.
Професорот Рот вели: „Во нив спаѓаат дикта-
торите како Хитлер, Сталин или Мао. Овие
насилници многу често се случува да имаат
шарм и да се елоквентни, иако тие во суштина
се и ноторни лажговци, немаат никакво
сочувство и не научуваат ништо од нивните
неуспеси. И сите се мегаломани“. На праша-
њето како би можело да се заштити општест-
вото од вакви насилници, Рот вели дели струч-​
њаците можат да забележат и да препознаат сла-
беење во таа регија на мозокот кај децата уште во
градинка и затоа, задача на општеството треба да
биде да им се понуди поддршка на тие деца и на
нивните родители уште пред тие да станат кри-
миналци.
Скептичните реакции на веста за лоцирањето
на центарот на злото во човечкиот мозок се теме-
лат на укажувањата дека науката допрва треба да
открие нешто што би било „централен лобус“ во
мозокот. Според блогот „The Neurocritic“, не пос-
тои такво нешто. „Тоа е навистина смешен обид
на научното новинарство, а навистина штетен за
угледот на д-р Рот“, наведува блогот.
Според Клиниката Мајо од САД, постојат чети-
ри различни лобуси од секоја страна на човекови-
от мозок: фронтален, париетален, оципитален и
темпорален лобус. Последните истражувања
сугерираат дека мозоците на некои типови кри-
миналци се разликуваат од мозоците на не-кри-
миналци. Една студија на 21 лице со асоцијално
растројство на личноста – карактеристика, која
според Клиниката Мајо е зедничка за многумина
обвинети криминалци – покажува дека асоцијал-
ните индивидуи имаат намалување на делови од
фронталниот мозочен лобус. На пример, покажа-
но е 18-процентно намалување на волуменот на
мозочниот средно фронтален гирус и 9-процен-
тно намалување на орбиталниот фронтален гирус
во споредба со ментално здрави лица.
Друга студија, објавена во 2009 година во вес-
никот „Archives of General Psychiatry“, покажува
дека психопатите имаат истенчување на надво-
решниот слој на амигдалата во мозокот и 18-про-
центно намалување на волуменот во тој дел на
мозокот во споредба со не-психопати.
(Извор: Bild Zeitung)​

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Конечно и научен доказ дека нема т.н Центар за ЗЛО во мозокот а ова се мислев дали да го напишав во темата дали вреди да се биде добар но мислам декаа тука одговара повеќе бидејќи е доказ дека оние кои сакаат одмазда најверојатно имаат некоја болна сатисфакција и задоволство наштетувајќи.

Aко има е истиот центар за љубов(compassion) и слично.....а би го барал 30 см подоле од мозокот :)

Член од
24 февруари 2012
Мислења
1.012
Поени од реакции
2.154
Зошто некој би се одмаздувал?Што добива со одмаздата?Дали веднаш во моментот врака или го чека вистинскиот момент?
За тоа е потребно да одговори некој кој има таков нагон...Нагон за одмаздување...Ке може да одговори од сите агли.На сите прашања...
Ке се потрудам јас да одговорам...
Одмазда...Што е одмаздата?Јас го гледам начин да вратиш на некого кој те повредил во минатото.Не се помирил и сака да врати...Го знаете тоа нели?Памти па врати..Претпоставувам дека се водаат по таа поговорка...Ја сервираат ладно одмаздата и го чекаат вистинскиот момент да вратат.
Што добиваат со одмаздувањето?Можеби моментално задоволство на душата која брзо ке помине...Ке се радува за момент се додека не сфатил што сторил и дека не добил апсолутно ништо од тоа.
Трета работа која сакам да ја кажам...
Тој кој има нагон за одмазда зар не помислил дека полнењето со омраза во себе ке му наштети повеке?
Зошто се води по прашањата:Ке види како ми било на мене,зошто да седам мирен?
Или пак зошто не може да се води по фактот дека игнорот е најдобрата одмазда...Let go...Или му прости...Покажи му како е да се биде човек...Без разлика колку ке ви биде филозофски и патетично кажано но така е...Сметам дека нема потреба да се прават шпански сапуници и додатни скандали...Само замини од животот на личноста која те повредила...Тоа е тоа.

Мислам дека е многу едноставен одговорот на твоето прашање.Едноставно одмаздата е слатка,предизвикува чувство на пријатност и исполнетост кај многумина,без разлика на причината поради која е направена.
Ке мора да те цитирам иако постот ти е стар неколку месеци но ме заинтересира твојот одговор:
Што ја прави одмаздата слатка?Болката на другите?Исполнувањето на душата само за момент?Што?Што е тоа за кое велиш дека те прави да се чувствуваш исполнет иако велиш дека не си одмаздољубив?Ако имаш прилика ке вратиш?

Член од
8 септември 2011
Мислења
3.675
Поени од реакции
2.622
Немора да се праите светци не сте на телевизија.
Инаку во врска за одмаздата, да некој ако ми наштети еден ден сигуено ќе му се одмаздам, има еден што сигурно некој ден ќе му се одмаздам.

Sent from my U8180 using Tapatalk 2

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.364
Поени од реакции
1.831
Зошто некој би се одмаздувал?Што добива со одмаздата?Дали веднаш во моментот врака или го чека вистинскиот момент?
За тоа е потребно да одговори некој кој има таков нагон...Нагон за одмаздување...Ке може да одговори од сите агли.На сите прашања...
Ке се потрудам јас да одговорам...
Одмазда...Што е одмаздата?Јас го гледам начин да вратиш на некого кој те повредил во минатото.Не се помирил и сака да врати...Го знаете тоа нели?Памти па врати..Претпоставувам дека се водаат по таа поговорка...Ја сервираат ладно одмаздата и го чекаат вистинскиот момент да вратат.
Што добиваат со одмаздувањето?Можеби моментално задоволство на душата која брзо ке помине...Ке се радува за момент се додека не сфатил што сторил и дека не добил апсолутно ништо од тоа.
Трета работа која сакам да ја кажам...
Тој кој има нагон за одмазда зар не помислил дека полнењето со омраза во себе ке му наштети повеке?
Зошто се води по прашањата:Ке види како ми било на мене,зошто да седам мирен?
Или пак зошто не може да се води по фактот дека игнорот е најдобрата одмазда...Let go...Или му прости...Покажи му како е да се биде човек...Без разлика колку ке ви биде филозофски и патетично кажано но така е...Сметам дека нема потреба да се прават шпански сапуници и додатни скандали...Само замини од животот на личноста која те повредила...Тоа е тоа.

Ке мора да те цитирам иако постот ти е стар неколку месеци но ме заинтересира твојот одговор:
Што ја прави одмаздата слатка?Болката на другите?Исполнувањето на душата само за момент?Што?Што е тоа за кое велиш дека те прави да се чувствуваш исполнет иако велиш дека не си одмаздољубив?Ако имаш прилика ке вратиш?

bi se odmazdil na nekoj bidejki sakam toj nekoj sto mi zgresil vo zivotot da gi pretrpi istite maki koi i jas gi imam pretrpeno poradi nego i da pomilo i poslatko ke mi bide na dusata koga ke znam deka gi pretpril istite maki koi na mene mi gi sozdal i pkus mozda i ako pretpri takvi maki ke se opameti i ke mu doe pamet da ne mu tekne vise taka da prai

Член од
24 февруари 2012
Мислења
1.012
Поени од реакции
2.154
bi se odmazdil na nekoj bidejki sakam toj nekoj sto mi zgresil vo zivotot da gi pretrpi istite maki koi i jas gi imam pretrpeno poradi nego i da pomilo i poslatko ke mi bide na dusata koga ke znam deka gi pretpril istite maki koi na mene mi gi sozdal i pkus mozda i ako pretpri takvi maki ke se opameti i ke mu doe pamet da ne mu tekne vise taka da prai

Од каде гаранција дека нема да има повратна реакција повторно?Мислам дека е многу ниско да се преоптоварува некого со одмазда...Ако сите вракавме за секое повредување замисли каков ке беше светот за живеење?Секој човек полн со омраза,ке мислеа само за одмазда,ке си вракаат еден на друг постојано...
Колку време ке ти биде мило на душичката?За момент или вечно?Тоа само покажува дека си ист како оној кој те повредил, no offense. :)
И што ако таа личност те повредила ненамерно?Дали тогаш ке сервираш одмазда?
Не сум светица...секој некогаш помислил за вракање па дури и јас,но како поминувало времето сум се преокупирала со поважни работи.

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.364
Поени од реакции
1.831
Од каде гаранција дека нема да има повратна реакција повторно?Мислам дека е многу ниско да се преоптоварува некого со одмазда...Ако сите вракавме за секое повредување замисли каков ке беше светот за живеење?Секој човек полн со омраза,ке мислеа само за одмазда,ке си вракаат еден на друг постојано...
Колку време ке ти биде мило на душичката?За момент или вечно?Тоа само покажува дека си ист како оној кој те повредил, no offense. :)
И што ако таа личност те повредила ненамерно?Дали тогаш ке сервираш одмазда?
Не сум светица...секој некогаш помислил за вракање па дури и јас,но како поминувало времето сум се преокупирала со поважни работи.
ne si se preoku[irala so toa bidejki ne te zdobolelo tolku do srz pa da dobies zelba da im vratis za sitnici za gluposti jas ne se ni zamaram ama eve ke ti kazam prost primer

si podignala kredit za na nekogo da pomognes ili si mu zirant bidnuva se sto bidnuva
osobata ne go vraka kreditot ti go vrakas za nea eve na primer 5 godini
5 godini od tvojot zivot se lisuvas od zadovolstva trpis se macis zaradi osoba na koja si sakala da pomognes
aj kazi mi nema da ti se pojavi zelba za odmazda i nema da sakas taa osoba da gi pomine istite maki koi si gi trpela ti radi nea ???
ete ti prost primer

Член од
8 септември 2011
Мислења
3.675
Поени од реакции
2.622
Е тоа баш и јас сакав да го кажам, сега за глупости на пример некој те удрил ова она ситни работи сигурно нема за тоа да му се одмаздувам. Али некој да ми има наштетено и после да го жалам јас ма нема шанси во прва прилика ќе му се одмаздам.

Член од
24 февруари 2012
Мислења
1.012
Поени од реакции
2.154
ne si se preoku[irala so toa bidejki ne te zdobolelo tolku do srz pa da dobies zelba da im vratis za sitnici za gluposti jas ne se ni zamaram ama eve ke ti kazam prost primer

si podignala kredit za na nekogo da pomognes ili si mu zirant bidnuva se sto bidnuva
osobata ne go vraka kreditot ti go vrakas za nea eve na primer 5 godini
5 godini od tvojot zivot se lisuvas od zadovolstva trpis se macis zaradi osoba na koja si sakala da pomognes
aj kazi mi nema da ti se pojavi zelba za odmazda i nema da sakas taa osoba da gi pomine istite maki koi si gi trpela ti radi nea ???
ete ti prost primer

Не знаеш колку ме болело ти за да можеш да тврдиш на темава. Можеби имало моменти кај што сум се затварала...Ниту пак дали било ситници.
и сум колнела све живо и диво,можеби имало моменти кога не ме болело...И реков сум помислувала некогаш на одмазда но тоа било само на почеток.
Отпосле не сум ни помислувала..Знаеш зошто?Зошто времето поминато во размислување за одмазда нема никој да ми го врати па и Господ на земјата да дојде.

Tвојот пример...Што се однесува до него...Дали зборуваме за да бидеш жирант на доверлив човек?Ако не зборуваме за доверлив човек не се чуди зошто не ти се вратени парите...
Треба најпрвин да размислиш на кого да помогнеш,да бидеш 100 % сигурен дека човекот ке го отплати на крајот кредитот па потоа да бидеш жирант...
И зошто да се одмаздувам на некој кој не го отплатил?Што ако е твоја грешката што си бил жирант?А што ако тебе ти е потребен кредитот и не можеш да го отплатиш?Биди за момент во таа ситуација па потоа размисли...
А што се однесува за лишување од задоволства...Можеш да уживаш во многу начини,само треба да го пронајдеш вистинскиот...
Го ценам твоето мислење но сметам дека грешиш.

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.364
Поени од реакции
1.831
[quote=".
И зошто да се одмаздувам на некој кој не го отплатил?Што ако е твоја грешката што си бил жирант?А што ако тебе ти е потребен кредитот и не можеш да го отплатиш?Биди за момент во таа ситуација па потоа размисли...
А што се однесува за лишување од задоволства...Можеш да уживаш во многу начини,само треба да го пронајдеш вистинскиот...
Го ценам твоето мислење но сметам дека грешиш.[/quote]

vo pravo kriv sum jas sto sum bil zirant na nestabilni luge moja e samo greskata sto sum se nafatil da bidam zirant
kako prvo bi mu se odmazduval radi toa sto ne go vraka a mene mi kratat od plata radi negovi zaebancii
i radi negovi zabancii tebe ti stoi zivotot vo mesto ne moes da ides napred radi toa sto mu vraks kredit na nego ne mozes da gi zapises decata na fakultet ne mozes da izlezes so drustvo ne mozes zastedis nekoj denar kola da si kupis ne mozes na odmor da otides i poleka se naviknus na toj nikakov zivot dodeka toj si zivee turbo i gajle mu e za se
znaci se razbiram ali za zabancii da zaglavis covek ne razbiram da trebale parite stvaro za pogreb za svadba za boles ne daj boze razbiram se toa i krediti i nevrakanje na kredit razbiram ali ti da trpis a on so tvoi pari da izigrava gazda na period od 5 godini ke mu se odmazdam pa so saka neka bide koga on ke gi iskusi makite sto gi iam pretpreno ja radi nego za on da zivee luksuzen zivot togas ke moze da me pogledne vo oci i da mi kaze razduzeni sme

a kako vtoro jas ako mene mi e potreben kredit i ako ne mozam da go isplatat kes esnaogam ke trpam zosot znam deka jas sum kriv i na bilo koj nacin ke gledam da go isplatam zosto ne bi zaglavil nekoj da si upropasti cel zivot radi moi gluposti

i da vo vrska so zadovolstvata site rodnini i site prijatelki sto gi imas da ti se falat koj grcija koj bugarija koj crna gola bile na odmori a ti radi toj st te zaglavil da nemozes na eban vikend do ohrid da otides i na masa samo da sedis i da gi slusas nivnite prikazni ......
epa izivini ali ova ne go oprostuvam pa koj saka neka e ......

Kajgana Shop

На врв Bottom