Одмазда

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Секој нормален човек е во искушение на одмазда. Јас сакав да се одмаздам.
Каква религија, каква библија, каков коран, какви курци палци, сите овие не ги напишав јас затоа што во ниедна од сините линкови не се најдов како "Зоро" но...
Кога животот ти виси на конец, а при тоа единствен избор е црниот челик.
http://forum.kajgana.com/threads/%D0%97%D0%B0-%D1%88%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B-%0D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%BC%D0%B8.61187/page-3#post-5067508
Јас не сум личност со слаб карактер, но едноставно тоа некогаш извира од тебе јбг.
Добро во ред, нема таков човек кој барем во момент не помислил на одмазда или не паднал во искушение за истата. Искрено кажано никогаш ама никогаш не сум размислувал на таква тема, можеби во момент на лутина ми прелетала таква мисла но тоа било во дел од секунда. Е сега прашање што би променил ти со тоа што би се одмазил ? Дали тоа би го вратило твојот брат, дали тоа не би повлекло друга одмазда,дали енергијата и времето потрошена на мислење и смислување на истата не би ти било попусто изгубено време ?
--- надополнето: 26 август 2012 во 03:49 ---
Да де јасно ми е ама дека конкретно клиповите се за тоа и затоа напишав таков пост. Има и случаеви каде одмаздата е неминовна.
Ајде те молам посочими во кој случај одмазда би била неопходна или неминовна.

T

templar55

Гостин
--- надополнето: 26 август 2012 во 03:49 ---

Па нешто што ке ти го смени животот за 180 степени, нешто стварно лошо, подобро да не наведувам примери.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
јас не сум одмаздољубив, но кога успат ќе се сложат некои коцки каде што можам да вратам мило за драго тоа го правам без двоумење, но не се одмаздувам со намера да наштетам туку со поговорката сркај што си си надробил
во принцип многу „пријатели“ во живот ме заебале на многу шарени и кукавички начини, и многу голем дел од нив се вратиле кај мене од потреба за помош или услуга, ама не добиле, тоа ствара некое чудно чувсто на сатисфакција кога ќе испадне на крај дека си бил во право цело време и дека не си направил некој посебен испад за коцките да се наредат на твојата страна

Член од
26 мај 2012
Мислења
41
Поени од реакции
37
Еве да речеме најпознатата освета во историјата, онаа на Гроф Монте Кристо. Знам дека е фикција, но дали не би се осветил во неговата ситуација?

Член од
11 јули 2012
Мислења
137
Поени од реакции
74
изјави од типот храбри сакаат,луѓе без цврст карактер се одмаздувале дрн дрн јариња,свашта.ај да ги пуштиме да газат се пред себе.злопамтило сум и кад тад враќам,боље да ме мразат него да ме газат.едвај чекам да возвратам на ударот.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
филмов In a Better World е баш по темава

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Somebody must punish the corupt.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Не е во тоа поентата,зошто воопшто се троши време и енергија на освета. Зошто воопшто би го правел тоа.
,,Зошто комшијата има нова кола"
Неможејќи да го потроши времето да заработи и тој нова кола,комшијата се префрла во трошрење време за оговарање и ставање сопки
А има и народна поговорка:
Да умре комшијата да му ја земам козата.
Која во поново време гласи
Да умре комшијата да му ја земам козата и шталата

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
изјави од типот храбри сакаат,луѓе без цврст карактер се одмаздувале дрн дрн јариња,свашта.ај да ги пуштиме да газат се преда зборев себе.злопамтило сум и кад тад враќам,боље да ме мразат него да ме газат.едвај чекам да возвратам на ударот.
Баш за ова зборев. Ако некој те погледне на криво - те газат. Ако не се слага со тебе - те газат. Ако те опцуе - те газат.
Не може секој да те навреди. Се знае од кого боли. Од најблиските. Све друго е небитно. Ако сега ја земам да те пцујам, да те нарекувам со погрдни имиња, да покушавам на секој начин да те испровоцирам, тоа поише кажува за мене, него ли за тебе. Ова во однос на газењето.
За болдот, вака формулирана изјава укажува дека ти се доживуваш себеси преку мислењето на другите. Тоа што некој кажал нешто лошо за тебе или ти направил нешто лошо те погаѓа зашто се сомневаш во вистинитоста на кажаното или во оправданоста на направеното. Никој не реагира на работи кои не му се битни на овој или оној начин.
Се прашувам дали некогаш си извршила некоја комплетна одмазда? Со цело планирање, со сите импликации? Веројатно не, затоа што би знаела дека сатисфакцијата после истата е моментална, не те исполнува, а најважно од се - не го враќа времето и сеуште си повредена. Не може одмаздата да помогне - не е се така црно-бело.

B

Black Guard

Гостин
Знаете што е интересно, што ова се јавува и кај деца дури на возраст предшколска па и кај некои во основно.

Ирелевантно е трошење време на одмазда, самата постапка е нелогична подобро помогни му еден момент сам ќе сфати колку грешел и глава у ѕид има да си мава после.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Има освета затоа што психата на партнерот кој е изневерен смета дека кога двајцата се договориле да започнат љубовна врска, тоа за нив значи дека и двајцата треба да се лишат од слобода за имање други љубовни врски и штом едниот го прекрши договорот, другиот се чувствува дека е излажан или изневерен и затоа сака да го казни прекршувањето на договорот, бидејки бил повреден, почнал да чувствува омраза према особата која го повредила и сака да и врати за болката која му ја нанела и да издејствува некаква правда.
Се додека човекот создава врска со таква идеологија, (пример, дека кога си со една жена, мора само со таа да си искажуваш љубов а со други ти е забрането односно сам се одрекнуваш, исто и жената тоа го очекува од тебе и таа се одрекува од друга љубов или секс со други мажи) нема да се намали тоа чувство или потреба кај човекот од одмазда поради тоа што неговиот партнер го "изневерил" и му нанел психичка болка.
И според мене црквите само го поттикнуваат, оправдуваат и зголемуваат тоа своеволно лишување од слобода, при склучување на бракот, бидејки нели, кога ке влезат во црква двајцата кои стапуват во брак, ветуваат дека се откажуваат од влегување во љубовен чин со други партнери, а уствари не се свесни дека своеволно се лишуваат од некаква слобода, и автоматски се ставаат во некакво доброволно ропство на несмеење да се направи нешто затоа што самиот си го ветил дека никогаш нема да го направиш. А сите ние знаеме дека забранетото секогаш е попривлечно од она што ти е дозволено, бидејки човекот сака да истражува, да бара нешто ново, па тоа туѓото му се гледа и како многу повозбудливо баш поради тоа што е забрането, а секој од нас некогаш посакал да прекрши некое правило. Нема човек што низ својот живот не посакал некоја туѓа жена, или ако е во брак, некоја друга жена освен својата.
Човекот се раѓа како слободно суштество, и неговата природа го влече кон апсолутната слобода, да може се што ке посака да направи, и да не се ограничува или затвара, заробува. Сите ние знаеме колку им било мачно на нашите предци во турското ропство, и што све дале за слободата, дури и животот не им бил поважен од слободата, а ние со склучување на браковите, самите, доброволно, со своја волја, без некој да не присили си се лишуваме од слобода. Дали треба повеќе значење да и дадеме на слободата што мислите?
Мислам дека како за промена кон подобро треба да има закон за љубовна слобода исто како што е слобода на говор и сл. да има слобода на љубов или слобода на љубовни врски и да се укинат старите и затуцани права и обвски за кои потпишуваме при склучување брак, и да се укинат ветувањата во црква или во др. религиозни објекти.
Човекот треба да искажува љубов секогаш секаде и со секого,кога тој ке посака, да биде слободен како што бил слободен кога се родил и само кога ние ке се ослободиме од тие предрасуди за прељуба и сл, ке бидеме поисполнети со љубов и разбирање, бидејки нема да ни биде важно ако една од многуте жени со кои си искажуваме љубов, создаде љубовна врска со некој друг маж, бидејки ке имаме љубов во изобилие, а нема само да добиваме љубов од една особа, туку од многу.

Член од
11 јули 2012
Мислења
137
Поени од реакции
74
Баш за ова зборев. Ако некој те погледне на криво - те газат. Ако не се слага со тебе - те газат. Ако те опцуе - те газат.
Не може секој да те навреди. Се знае од кого боли. Од најблиските. Све друго е небитно. Ако сега ја земам да те пцујам, да те нарекувам со погрдни имиња, да покушавам на секој начин да те испровоцирам, тоа поише кажува за мене, него ли за тебе. Ова во однос на газењето.
За болдот, вака формулирана изјава укажува дека ти се доживуваш себеси преку мислењето на другите. Тоа што некој кажал нешто лошо за тебе или ти направил нешто лошо те погаѓа зашто се сомневаш во вистинитоста на кажаното или во оправданоста на направеното. Никој не реагира на работи кои не му се битни на овој или оној начин.
Се прашувам дали некогаш си извршила некоја комплетна одмазда? Со цело планирање, со сите импликации? Веројатно не, затоа што би знаела дека сатисфакцијата после истата е моментална, не те исполнува, а најважно од се - не го враќа времето и сеуште си повредена. Не може одмаздата да помогне - не е се така црно-бело.
ХАХАХА ма дај молим те,јас се доживувам преку мислењето на другите,дефинитивно сум надвор од твоите проценки.кажувањата јас им ги дофилувам,за кажувања не станува муабет.реагирам на се,темперамент сум.немора да ме боли.јас сум навикната да не се слагаат со мене и да ме гледаат на криво,тоталка не ме познаваш.ван сите стандарди сум.и одмаздата и те како ме исполнува

B

Black Guard

Гостин
ХАХАХА ма дај молим те,јас се доживувам преку мислењето на другите,дефинитивно сум надвор од твоите проценки.кажувањата јас им ги дофилувам,за кажувања не станува муабет.реагирам на се,темперамент сум.немора да ме боли.јас сум навикната да не се слагаат со мене и да ме гледаат на криво,тоталка не ме познаваш.ван сите стандарди сум.и одмаздата и те како ме исполнува
Ајде кажи, какво е чувството, имај предвид дека наштетуваш на некој тука имаме контрадикторност-зарем тоа ти пружа задоволство??

Член од
24 август 2012
Мислења
51
Поени од реакции
25
ednas se imam odmazdeno no tolku loso mi se vrati...

sto nikogas poveke ne mi paga na pamet da se odmazduvam....
odmazdata ja prepustam nekomu sto ne gi pocustvuval posledicite od nea.....
goleminata na covekot se gleda vo toa da ne se odmazdis tuku da
mu vozvratis so dobro veruvajte ke begaat,da imam vremenska masina da go vratam vremeto so zadovolstvo nemase toa da go napravam

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810

Не ни тврдев дека те познавам, малце глупо би било да е така, со оглед на тоа што имам прочитано еден твој пост. Само одговорив на тоа што го имаше пишано.
Ван сите стандарди не си, колку и да таа изјава тебе ти делува привлечно поради романтично-бунтовничкиот контекст кој со себе го носи.
А ако е вистина дека одмаздата и те како те исполнува онда морам да ти кажам, без никаква лоша намера дека тоа е проблем. Ако е вистина дека си извршила некоја одмазда и дека филингот од истата ти донел толкава сатисфакција која предизвикала кај тебе мотивација за репетиција на истиот филинг, онда пак - тоа е проблем.
Иако не верувам дека е баш така како што кажуваш, туку повеќе, муабетов е направен да послужи како доказ за твојата оргиналност, сепак, размисли - зашто толку те исполнува одмазда?
Не ќе да е до темпераментот.

Kajgana Shop

На врв Bottom