Многу добра тема.
У принцип, одмаздата е уште еден дел од човековата природа. Одмаздата е еволутивен одбранбен механизам бидејќи првенствено она што е битно е пораката која ја испраќа и воедно воспоставување репутација на someone who people don't wanna fuck around with. "Ако ме повредиш пак, си ја наебал повеќе."
На иста страна сме, но ме интересира како тоа работи на пониско ниво на апстракција, и причината за чувствување
среќа при одмазда. Моето мислење е ова:
Кога ќе нападнеш животно, тоа ти возвраќа. Те гледа како закана за неговата егзистенција, и гледа да те елиминира. Ова е одмазда. Нормално, ке се осеќа среќно ако успее да си го обезбеди опстанокот. Но, така тоа станува потенцијална закана за другите животни, и со тоа мета на нивните напади.
Во вакви услови, нормално е да го напаѓа оној кој му е потенцијална закана, и од кој не очекува одмазда. Исто така нормално е сите единки на малку различен начин да одлучуват колкава улога ќе има очекуваната одмазда во донесување на одлуката. Заради тоа, некои единки се поголеми одмаздници од некои други.
Единките кои не биле склони на одмазда биле напаѓани повеќе бидејќи од нив никој не очекувал одмазда, а оние кои премногу практикувале одмазда лесно станувале потенцијална закана за другите. Тоа значи дека постои златна средина за склоност кон одмазда. Преку еволуција, опстанувале најчесто оние близу до таа средина, но има некои кои преживеале од други причини, па затоа уште постојат девијантни случаи.
Ова (ако е точно) би објаснило зошто постојат луѓе опседнати со одмазда. Тие се гореспомнатите девијации. Среќата што ја осеќаат при одмаздување
можеби е остаток од чувството на успешно обезбедување опстанок.
Не сум експерт и свесен сум за недостатокот на докази. Ова најверојатно и не е точно, но ова дава објаснување за феноменот. Отворен сум на спротиставени објаснувања.
Човекот рече.. Одмаздата е задоволување на правдата.. а Бог му одговори.. Остај ме мене да им се одмаздам..
Потполно се согласувам, иако не верувам многу во богови. Треба да оставиме бог да се одмазди. Во случајот кога бог не постои, да нема да има никаква одмазда од никој, што е ок. Во цивилизираниот свет безбедноста се регулира колективно, па потребата од одмазда како одбрамбен механизам е минимална, и потребна е свесна контрола на нагоните за одмазда.
Одмазда е начин на лечење комплекси на губитниците. Или пак, начин на мачење одредена личност со изговор дека таа личност нешто ви згрешила.
Ок си е, ама не е баш он топик. Ако личноста ништо не згрешила, актот не спаѓа во дефиницијата на одмазда.
Се' се враќа, се' се плаќа. Ако не сега.. утре. Кругот се врти.. Како велат животот е рингишпил, еднаш си горе еднаш си долу.. Одмаздата е само непотребно трошење на време и нерви, иако признавам дека е слатка... многу е поубаво кога на некој ќе му се одмаздиш лично.. А животот и онака ни се одмаздува на сите, и добри и лоши.
Аууу... многу лошо. Толку контрадикторности во толку мал текст одамна немам прочитано. Ако е толку слатка баш не е трошење на време. На почетокот сугерираш постоење на карма, а на крај викаш на сите ни се одмаздува животот, без разлика дали сме згрешиле. Најверојатно ќе речеш дека имаш право на свое мислење, па кој сум јас да наоѓам маани. Но самата таа реакција би била хипокритично наоѓање маана на моето мислење дека одговорот ти е многу лош, така да, немој. И не е сепак тоа поентата на постирање на форум, да се слушне реакција на твоето мислење?