Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Од каде ти знаеш дека не сум го прочитал ? Ако нема грешки, бујрум, брани ги постулатите.
Ако има, не се сили дека Куранот е без грешка, има многу небулози.

Види,ти овде можеш да изнесуваш работи,повеќето од нив ги вадиш од контекст и ги представуваш како небулози,а многу поголеми умови од тебе и од мене барале грешки и контрадикции и не нашле.

НАСА има видео кое докажува дека месечината некогаш трпела измени и промени,и дека и до ден денес трпи промени.
Тоа за водите е исто така научно докажано.
И со човекот исто така.
Со жената е само пример,не е жената нива не биди глуп,тоа ти кажува дека можеш да се насладуваш со својата жена/сопруга и таа со тебе,а не дека буквално е нива.
Биди и реален малку.

Види,ти овде можеш да изнесуваш работи,повеќето од нив ги вадиш од контекст и ги представуваш како небулози,а многу поголеми умови од тебе и од мене барале грешки и контрадикции и не нашле.

НАСА има видео кое докажува дека месечината некогаш трпела измени и промени,и дека и до ден денес трпи промени.
Тоа за водите е исто така научно докажано.
И со човекот исто така.
Со жената е само пример,не е жената нива не биди глуп,тоа ти кажува дека можеш да се насладуваш со својата жена/сопруга и таа со тебе,а не дека буквално е нива.
Биди и реален малку.

Доста со таа излитената фраза со големите умови како не нашле грешка во Куранот, ако не нашле зошто ја верглате, наместо да покажете дека нема небулози. Ништо не е извадено од контекст, можам истите да ги поткрепам со извор од исламски сајт.

Не зборуваме за промени, туку за splitting in two pieces. Значи земал сабја ја преполовил, па ја залепил. За ова би постоеле записи, за ваква голема работа, би го видел некој ова. Освен во Куранот, никаде не постои запис.

А и тие промени не значат ништо (не знам за какви се работи), каде покажале научниците дека била преполовена ?

Со водите, земи дома наполни еден леген со обична, потоа друг со солена, и на крајот претури ги во едно, и види дали не се мешаат.
Тоа со жената заслужува facepalm, голем.

Доста со таа излитената фраза со големите умови како не нашле грешка во Куранот, ако не нашле зошто ја верглате, наместо да покажете дека нема небулози. Ништо не е извадено од контекст, можам истите да ги поткрепам со извор од исламски сајт.

Не зборуваме за промени, туку за splitting in two pieces. Значи земал сабја ја преполовил, па ја залепил. За ова би постоеле записи, за ваква голема работа, би го видел некој ова. Освен во Куранот, никаде не постои запис.

А и тие промени не значат ништо (не знам за какви се работи), каде покажале научниците дека била преполовена ?

Со водите, земи дома наполни еден леген со обична, потоа друг со солена, и на крајот претури ги во едно, и види дали не се мешаат.
Тоа со жената заслужува facepalm, голем.

Ете,веќе реков дека ги вадиш работите од контекст.
19. Пушти две мориња да се допираат,
20. меѓу нив има преграда и тие не се мешаат -
21. па, која благодат од Господарот свој ја негирате?! (сура Ар-Рахман)

Убаво пишува,а ти одма: земи наполни леген со обична и друг со солена.
Ниски се ова удари кои не поминуваат.
За месечината,побарај си видеа на јутјуб,ти реков дека и до НАСА има објаснувања за тоа,не измислувај сабји.

http://www.telegraf.rs/vesti/266162-cudo-prirode-susretanje-dva-mora-video
more.jpg

Мене една работа ми е посебно интересна. Муслиманиве на подфорумов се длабоко убедени дека со глупостите што ги тропаат по темиве си ја бранат религијата, а всушност е баш обратно.

Јас на пример пред да почнам поактивно да го следам подфорумов мислев дека само необразованите и припрости муслимани се`уште слепо веруваат во Куранот, додека оние останатите се муслимани само онака, од традиција и нема шанси да си го раководат животот според некоја дебилна света книга.

Али кога видов дека и навидум културни и цивилизирани луѓе, со факултетско образование, со цел памет сакаат да живеат во шеријат и оправдуваат бесење на хомосексуалци и неверници, сечење раце и нозе, каменување или затворање на жени кои биле силувани, а не можат да го докажат тоа, затоа што според "безгрешниот" и "праведен" шеријат потребни се минимум 4 машки сведоци да го докажат тоа, камшикување на луѓе кои имале секс пред брак или пиеле алкохол, замотување на девојчиња од 12-13 години во мантили и шамии пошо ако не се замотани, некој средовечен запечен чичко може да се попали и да ги силува,(а после се знае што следува - каменување за блудничките), смртна казна за навреда на Алах и еден куп други идиотштини кои сега не ми текнуваат, јас сфатив дека сум била во заблуда.
Не ми е јасна само една работа - дали вие сфаќате колку е шеријатот опасен и колку се големи можностите за злоупотреба на истиот? Дали сфаќате дека може да изгубите рака, нога, или дури и глава, затоа што на некои луѓе, од различни причини, лажно ве наклеветат дека сте украле, или сте направиле прељуба, или сте имале секс со личност од истиот пол? Дали сфаќате дека вашите сестри, жени и ќерки во секој момент, можат да бидат силувани и притоа виновникот да остане неказнет, затоа што шеријатот со тоа што бара 4 минимум машки сведоци за да се докаже силувањето, де факто го дозволува истото? Дали вие сте се запрашале за момент каков ќе биде вашиот живот во рамките на едно шеријатско општество?

Во секој случај, фала ви за тоа што ме просветливте и се надевам дека ќе продолжите да пишувате по темите, можда ќе разубедите уште некој кој живеел во заблуда.

Ете,веќе реков дека ги вадиш работите од контекст.
19. Пушти две мориња да се допираат,
20. меѓу нив има преграда и тие не се мешаат -
21. па, која благодат од Господарот свој ја негирате?! (сура Ар-Рахман)

Убаво пишува,а ти одма: земи наполни леген со обична и друг со солена.
Ниски се ова удари кои не поминуваат.
За месечината,побарај си видеа на јутјуб,ти реков дека и до НАСА има објаснувања за тоа,не измислувај сабји.

:pos::pos::pos:

И ? Не побара некој рационален одговор за ова ? Туку веднаш Куранот го тупнуваш ?

Еве ти на Yahoo Answers зошто не се мешаат

The area where the Baltic and the North Sea come into contact is quite shallow and so the contact face is relatively small. There is of course some mixing but it is quite minimal due to the difference of the density. It is also helped by the fact that the Baltic is not tidal which keeps most of its water within the Baltic basin and this water is constantly being reduced in salinity by the rivers which drain into the Baltic. Were it not for that small opening into the North Sea the Baltic would be a giant fresh water lake.. The contact area is a great sight to witness.

Кои видеа да барам бе, не постоело такво нешто, која црна НАСА, какви објаснувања. Никаде не објаснувале дека Месечината Алах на половина ја пресекол. Ете ти го Куранот и безгрешноста.

Како рече еден учењак: Исламот не не учи на сечење раце заради крадење,не учи да не крадеме за да не ни бидат исечени рацете :)

Другото што го наброи е само површно познавање,а суштинско непознавање на работите.
Но како и да е,во секој Фала ти и тебе за коментарот,ние ќе продолжиме да пишуваме на темите.
Имај убав ден. Поздрав.
--- надополнето: 23 јули 2013 во 19:14 ---
:pos::pos::pos:

И ? Не побара некој рационален одговор за ова ? Туку веднаш Куранот го тупнуваш ?

Еве ти на Yahoo Answers зошто не се мешаат

The area where the Baltic and the North Sea come into contact is quite shallow and so the contact face is relatively small. There is of course some mixing but it is quite minimal due to the difference of the density. It is also helped by the fact that the Baltic is not tidal which keeps most of its water within the Baltic basin and this water is constantly being reduced in salinity by the rivers which drain into the Baltic. Were it not for that small opening into the North Sea the Baltic would be a giant fresh water lake.. The contact area is a great sight to witness.

Кои видеа да барам бе, не постоело такво нешто, која црна НАСА, какви објаснувања. Никаде не објаснувале дека Месечината Алах на половина ја пресекол. Ете ти го Куранот и безгрешноста.

Не ми е мене проблем причината зошто не се мешаат,туку фактот што пред 1400 години некој го рекол тоа а не бил научник ниту имал технички помагала кои ние денес ги имаме.
Науката само го потврди она што куранот го вели уште пред 1400 години.
Твој проблем е дали ќе се помириш со тоа или не. :)

Не ми е мене проблем причината зошто не се мешаат,туку фактот што пред 1400 години некој го рекол тоа а не бил научник ниту имал технички помагала кои ние денес ги имаме.
Науката само го потврди она што куранот го вели уште пред 1400 години.
Твој проблем е дали ќе се помириш со тоа или не. :)

Помогнал Куранот ветер во магла. Научната револуција во Европа помогнала, не Куранот. Галилео, Коперник и Бруно помогнале, а не педофилот Мухамед.

Тоа за водите е небулоза. Причината заради која тие две мориња не се мешаат е друга, а не тоа што Куранот наведува.

Помогнал Куранот ветер во магла. Научната револуција во Европа помогнала, не Куранот. Галилео, Коперник и Бруно помогнале, а не педофилот Мухамед.

Тоа за водите е небулоза. Причината заради која тие две мориња не се мешаат е друга, а не тоа што Куранот наведува.

:) :)
Реков веќе: Твој проблем е дали ќе се помириш со тоа или не.
Поздрав.

Тој што на крајот ќе се смее последен :)
--- надополнето: 23 јули 2013 во 18:03 ---

Не бе друже не ми сметаш,пишувај си ти само помалку ќе те цитирам на километарски постови кои немаат врска со темата,такви се и форумските правила :)

И малку си ги помешал работите,не ја навредуваш религијата и не ја критикуваш,ти мене ме критикуваш и моите одговори.

Ако сакаш да ја критикуваш религијата,и бидејќи имаш премногу слободно време,бујрум земи Куран и читај и критикувај ако има нешто за критикување, а не ти мене си ми запнал цело време со километарски постови,ништо со тоа не постигнуваш.

Кога писател ќе напише книга,ја критикуваш според тоа што е напишано внатре а не според тоа каква читачка публика има.
Биди реален малку,ако си толку расположен за критика бујрум засукај ги ракавите и седни да го читаш Куранот и после пишувај овде километарски постови.

Кој рече дека мора да ме цитираш или да одговараш... Се си е според правилата - ти цитираш коран, јас те прашувам за твоите пракси и што е со неверниците и зошто така!
Како тоа твојот бог е еден и вистински и сите други се неверници кои не смеат а да кажат лошо за твојата религија и бог и пророк? Како тоа вие замислувате на Земјата да има шеријатски исламски закон? Како мислиш ти јас да молчам гледајќи како ми проповедаш робство?
Ќе ми кажеш дека никој не присилуваш да биде муслиман? Не ти не присилуваш, но би присилувал според муабетите порано!
Зошто да не ги сметаме муслиманите како непријатели на државниот поредок на Р.М посебно таквите ко тебе кои се залагаат за шеријатски закон?
Што би било кога со пари и изнуди и заплашувања пола од селата во западна Македонија би станале муслимани?
Нема да барате исламски закони?
Хм, како мислиш беровецот да го спречиш да пие ракија? :D

Прашањата тука (иако си цитиран) не се наменети само за тебе!
За сите муслимани се (5-6 луѓе тука) за да ги одговорат, па на тие одговори други прашања и се така...
Ние се сомневаме за вас, а вие читајќи ги нашите сомнежи ги одговорате истите - индиректно правите грев?

Читана е вашата света книга - и ја критикувам, и те како има што да критикувам! Мухамед сеуште сметам дека удри со половина сила - заборавајќи жената да ја постави на вистинското место! Ете, сега ти солам памет!

Кој рече дека не постигнувам ништо? :) Се е одлично, се е постигнато, што се сеќираш :) Мене ми е убаво да пишувам многу, премногу... да се измориш од читање! И на крај едвај да разбереш што си прашан!

Реален сум, ти не си! :) Не ми ја префрлај твојата магла кај мене, не така!

:) :)
Реков веќе: Твој проблем е дали ќе се помириш со тоа или не.
Поздрав.

Што си рекол бе тетреб еден. Срамота е ова што го пишуваш. Најпрво почна да се џилиташ дека Куранот немал грешки, потоа ти понудив тврдење кое е во спротивност на Куранот и е точно, за на крајот да се сведе коперација муабетот: секој со своето, твој проблем дали ќе се помириш, вие со вашето убедување ние со нашето...

Тие 10те профили што ги направи во рок од 2 месеци, започнуваќи од Мета Ворлд Пис, треба сите да си ги избришеш.

Зошто да не ги сметаме муслиманите како непријатели на државниот поредок на Р.М посебно таквите ко тебе кои се залагаат за шеријатски закон?
Што би било кога со пари и изнуди и заплашувања пола од селата во западна Македонија би станале муслимани?
Нема да барате исламски закони?
Хм, како мислиш беровецот да го спречиш да пие ракија? :D

Па оваа држава била повеќе шеријатска отколку демократска, не знам што е пробемот освен комплекс од "пусто турско"
500 години била шеријатска,а 100 и нешто години не,па ти види што има поголема традиција овде :)

Инаку не секирај,никој не се залага за шеријатски закон,прво "муслиманите" не се спремни во македонија за тоа,немаат основни познавања од својата вера.
Македонија е раат од тоа,ич да не и се секираш :)
а беровецот,како што го спречиле да вози пијан така и ќе го спречат да пие ракија ако биде потребно :D
--- надополнето: 23 јули 2013 во 19:31 ---
Што си рекол бе тетреб еден. Срамота е ова што го пишуваш. Најпрво почна да се џилиташ дека Куранот немал грешки, потоа ти понудив тврдење кое е во спротивност на Куранот и е точно, за на крајот да се сведе коперација муабетот: секој со своето, твој проблем дали ќе се помириш, вие со вашето убедување ние со нашето...

Тие 10те профили што ги направи во рок од 2 месеци, започнуваќи од Мета Ворлд Пис, треба сите да си ги избришеш.

Ги направив затоа што ме банираа,а не затоа што сакав да ги правам.
и секогаш кога правев нов профил кажував дека сум јас,не се криев.
за тоа горе што го пиша,:love: :)

Како рече еден учењак: Исламот не не учи на сечење раце заради крадење,не учи да не крадеме за да не ни бидат исечени рацете :)

Учењак бре... :) Учењак во верување! И за тоа се има степени? Понапредно верување?
Или толкување на Коранот?
Кога велам јас ни требаат имами тука, вие не!

Зошто исламот не учи дека крадењето и земањето на туѓото сработено со пот и работа е погрешно без казнување?
Дали исламот учи дека човекот е животно и учи само преку казнување, во овој случај премногу насилно казнување?
Дали муслиманинот не се гледа навреден што е третиран на ваков начин?
Не може да научи на друг начин дека крадењето е... лошо?

И доста со тоа коранот дека има врска со науката... Само што ќе помисли човек дека прави муабет со свесна возрасна личност која го разбира светот... ете ти трескање зелени и да не знае човек што да напише.
Бајки, не расправаме тука, ами реални проблеми на „неверниците“ со исламот! Секако си ги толкувате зборовите од вашата света книга и после квичите кога некој ви се смее и сте навредени!
Како ли само успевате да се убедите во вакви работи... не знам...
Е тука не може да се помири ниту еден нормален човек, разбираш?

ibn kajjim Ниту ти немаш познавања И СЕ ЗАЛАГАШ за ШЕРИЈАТСКИ ЗАКОН... ти би убил за богот, кога некој ќе ги премине твоите ценети црвени граници! Зошто исламот ми го преставуваш како добро за Земјата, а се друго е погрешно? Како тоа ќе го одам јас мојот пат покрај такви како тебе?
По муабетите ти си преставник на некоја муслиманска секта тука во Р.М. која за среќа не гледа плодна почва за своите планови и дејствување. Скаран си со имамите од ИВЗ? :cautious:

П.С. Не гледам на беровецот да му е исечено нешто!

Учењак бре... :) Учењак во верување! И за тоа се има степени? Понапредно верување?
Или толкување на Коранот?
Кога велам јас ни требаат имами тука, вие не!

ibn kajjim Ниту ти немаш познавања... по муабетите ти си преставник на некоја муслиманска секта тука во Р.М. која за среќа не гледа плодна почва за своите планови и дејствување. Скаран си со имамите од ИВЗ? :cautious:

Има де,си има и толкувања на Куранот, Тефсир од Ибн Кесир е најверодостојниот тефсир(коментар) на куранот.

Не сум представник на никаква секта бе друже,имам познавања онолку колку сум научил,што не значи дека не грешам нигде или дека мора да го знам секое прашање.
Се трудам да објаснам најмногу што можам и најјасно што можам.
Не сум скаран со имамите од ивз,70% од имамите од ивз овие прашања што ти ги поставуваш се шпанско село за нив и не се замараат со тоа,ги интересира само на први да им стигне платата и толку.

Мене ми стоиш како да си преставник на некое десно-ориентирано исламско крило... ама ајде, времето ќе покаже!

Ете ова ми се допаѓа! :) Значи не ми ти се допаѓаат имамите... :)
Исто и христијанските свештеници не се заморуваат со овие прашања... :)
Само ние, што не треба се заморуваме и на крајот криви што надминуваме „црвени граници“!

Па реално не го знаеш секое прашање а трчаш да одговориш само за да спасиш малку од малку од твојата религија, и не знаеш исто така (или не сакаш да знаеш) какви импликации прави исламскиот закон кога се преставува како апсолутен закон на планетата со изјавата дека твојто бог е еден и неговиот закон апсолутен!
Ниту ти не си седнал да размислиш за тоа... зборуваме за вера тука, не за знаење, за вера...

Како може муслиманинот да не ги разбира потребите на другите да веруваат во нешто сосема друго?
ТИ и другите муслимани верувате дури и дека коранот и алах направиле се што е сега научно докажано... А не можете да издржите некој да верува дека Исус е бог или дека Хорус е оној што ги тегни конците на сите други богови познати на земјата...
Чудно...
Може да ми најдеш некаде во Коранот каде што пишува за WiFi и за ракетното гориво откриено од Jack Parsons?

Ок, велиш ти мојот јас твојот пат, ама мојот бог ќе те суди. Еми мојот ќе ти приреди гозба заради твојата лудост по Земјата... и што сега? Да ги пуштиме кучињата (dog -> god) во рингот да се борат, друго не останува :)
Мене не ми смета ти во што веруваш, но да бараш за тебе толеранција, а ти да не ја нудиш, како?
Да споредуваш света книга со наука, како? Мислам... твојот бог не постои на Земјата штом премногу луѓе се сомневаат во неговото постоење... не може да му ги нудиш зборовите како апсолутна вистина на нешто во кое мора да верува човек а не да го спознае!

И не само во Р.М. секаде муслиманинот не го разбира Коранот како што гледаме и затоа и имаме толку крвави и насилнички убивања „во името на коранот и богот“ што и те како го ужаснува светот!

Грешам некаде во овој пост?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom