Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Аллах во превод не значи Бог,ИЛЛАХ во превод значи Бог на арапски,Аллах е име за Бог во Исламот,специфично и ексклузивно само за Аллах.
Omer el Faruk во еден пост тврдеше дела Алах бил назив за Бог а не негово име и дека и христијаните кои зборувале арапски, за Бог викале - Алах.
Како го објаснуваш тоа? Кој е во право?

Omer el Faruk во еден пост тврдеше дела Алах бил назив за Бог а не негово име и дека и христијаните кои зборувале арапски, за Бог викале - Алах.
Како го објаснуваш тоа? Кој е во право?

Ќе поразговарам со него,сигурен сум дека сум во право а и сигурен сум дека ќе ја прифати сугестијата :)

Ќе поразговарам со него,сигурен сум дека сум во право а и сигурен сум дека ќе ја прифати сугестијата :)
Дали христијаните кои зборуваат на арапски за Бог велат Алах?

Е Хорус да ми ти даде живот онолку колку што сакаш за муабетот. Конечно нешто да ме послушаш! :)
Никој не ми вели, сам сум дошол до тој заклучок - можеби погрешен - но сепак е подобро безимен бог отколку бог со име, следејќи ја традицијата на христијаните, грците пагани, египјаните, вавилонците...
Изгледа само евреите имаат бог чие име не го изговараат и не се знае како навистина се чита!
Е добро де, нели и вие законот го добивте на делови? Постепено? Некој муслиман така рече пред некој ден...
Исто и христијанството, полека, додека се спреми почвата преку крв и војни за новата политика! Исто е...

Ќе бидете разединети додека сака човекот, не богот. Тука не можам да се сложам со тебе... Штета што не се сомневате, од тука доаѓаат сите проблеми - се сомневате кај другите религии и нивните вистини, а во своите не.
Чуден феномен... од повеќе аспекти!

Ок, не се сомневајте, секако има премногу што се сомневаат во вашето толкување и дејствување. Зошто, не знам... изгледа некој бог така сака, само не можам да одреда кој...

Хахах.. Не не,во право си до негде,не дека е безимен Бог,но како и да е во право си,фала уште еднаш за советоот.

Не го добиваме ние законот во делови,Куранот е комплетен.
Објавата на Куранот била во делови и постепено,додека не била завршена комплетно.

Ќе бидеме разединети додека Бог сака, а наше е да работиме на соединување бидејќи куранот вели: Аллах нема да измени еден народ додека тој самиот не се измени.(сура Ер-Рад,11)(Исклучок од твојот совет и забелешка е кога цитирам стихови од куранот,тука не можам да менувам :) )
--- надополнето: 23 јули 2013 во 03:04 ---
Дали христијаните кои зборуваат на арапски за Бог велат Алах?

Не знам,не сум слушнал.
Освен тој попот од палестина кој даваше интервју за ал џезеира.

Објавата на делови - исто како подготвувањето на христијанските правила и закони! Мене ми е исто... религија.
На какво соединување зборуваш кога велите дека сите други се лажни и неверници?

Liber AL вели дека сите ќе бидат тоа што се, нема да биде никој изменет :)
Лесно е така да вадиме цитати во контекст на муабетот, но размисли дека Аллах за мене не е ништо поеќе од тебе и од мене... така да ме тераш да дискутирам со ставовите на твојот Бог, директно со Алах, а него го нема на форумот!

Што правиме сега? Где је печат е муабетот :)

Објавата на делови - исто како подготвувањето на христијанските правила и закони! Мене ми е исто... религија.
На какво соединување зборуваш кога велите дека сите други се лажни и неверници?

Liber AL вели дека сите ќе бидат тоа што се, нема да биде никој изменет :)
Лесно е така да вадиме цитати во контекст на муабетот, но размисли дека Аллах за мене не е ништо поеќе од тебе и од мене... така да ме тераш да дискутирам со ставовите на твојот Бог, директно со Алах, а него го нема на форумот!

Што правиме сега? Где је печат е муабетот :)

Поздрави го либер ал.
Ако Аллах за тебе не е ништо повеќе од тебе и од мене,тогаш јас и ти нема што да дискутираме,нема смисла.
Тебе твојата вера,мене мојата и тоа е тоа.
Тоа е печатот на муабетот,одма да се разбереме :)

Liber AL е книга - не се поздравува :D
Што сакаш ти да е за мене Алах? Она што го пишува во Коранот? Не можам, премногу ми е суров тој бог, премногу против човечки, премногу против разумот...
Не бидува, едноставно...Јас не верувам, немам вера... има свој пат и на тој пат научив дека за мене Алах и било кој друг бог опиша во религиите е колку и јас и ништо повеќе.
Како нема што да дискутираме? Па токму бидејќи сме секој по својот пат имаме што да си кажеме... :)
Имаме и те како момак што да си кажеме...

Некој или нешто да донесува правни закони за верници овде на Земјата, а е опишан во книгите како нешто огромно, бесконечно големо - која е логиката? Нештото постои и за мене бидејќи ти веруваш во него? :свиркам:
Нешто што никој не го видел, освен поетски кажано дека види птица, тоа е богот, види дрво и тоа е богот - треба да ВЕРУВАМ дека постои? Да се држам до тие закони? :) Да гледам на христијанинот како непријател бидејќи проповеда свои вери и закони? Или непријател во будистот?
Не е Алах премногу алчен бркајќи земски души тука на оваа мала планета која се тркала како луда низ бесконечниот простор?

Исто така, тоа нешто или некој ако постои, и е безграничен, сезнаен, најмоќен, најмудар, најубав - бара смрт за неверници? Тоа „неверник“ не можам да го сварам. Значи се се врти околу тоа кај вас! Најголемиот репер е - верник. Да веруваш. Не мора да знаеш за работите и светот - верувај! Така?

Ај да си прашам пак бидејќи слабо одговор: како тоа Мухамед е навреден ако некој зборува лошо за него или ако некој што не е муслиман го нацрта, како тоа неверникот - според вашите книги го навредил и исламот (кој што е религија и нема логика да е навреден), или Мухамед кој е мртов, или пак богот кој што е... па бог е, што има да се навредува од еден поединец?
Дали е тоа навреден муслиманинот бидејќи не му се почитува религијата?
И што ако не му се почитува религијата? Па ете ти како муслиман не го почитуваш Исус како бог, па што? Никој од христијаните не е навреден толку длабоко како што глумат муслиманите и нивните толку лесно навредливи души во врска со религијата...
Зошто би се заморувал муслиманинот со тоа дали некој Македонец нацртал смешна слика од Мухамед? Секако муслиманинот верува дека постои бог, кој што верува ќе ги казни неверниците кога ќе умрат, што има да се крева галама околу тоа и да бара и смрт и да се заканува муслиманинот како ќе се казнуваат неверници итн итн?
Секој по својот пат! Но сепак постои казна физичка од страна на човек верник врз неверник нели? Ако премногу ти е слободен патот, дури и да е против законски може да бидеш убиен во името на богот?
Уште да се жртвуваат луѓе на боговите? Мислиш дека тоа е ок?

Од друга страна: како може да не се сомневаш или од мене бараш да не се сомневам, дека твојата религија не е иста како и претходните, од кои е и изникната?

И велиш немало што да се дискутира... Абе ајде, тоа во маало :)

Друже,ти дојде да прашуваш или мене да ме убедуваш дека моето не чини,а твоето чинело.
Џабе губиме време
1. Кажи: „Чујте, о вие неверници,
2. јас нема да ги обожувам тие што вие ги обожувате,
3. а ниту пак вие ќе Го обожувате Тој што јас Го обожувам;
4. јас не сум ги обожувал тие што вие сте ги обожувале,
5. а ниту пак вие сте Го обожувале Тој што јас Го обожувам.
6. Вам - вашата вера, а мене - мојата вера!(сура Ел Ќафирун)сддс

Јас никогаш не сум дошол на твојата тема таму за да те убедувам во спротивното,сум поставил 2-3 прашања,толку ме интересирало и тоа е тоа.
Јас не можам да ја сфатам твојата потреба да доаѓаш овде и пишуваш километарски постови,од кои пола се продавање на памет а другата половина навреди.
Мене не ме интересира зошто некој од христијаните не се навредил и слично,мене ме интересира за мојата вера,а таа си има некои граници,црвени линии кои нема потреба да ги преминуваш.
Изгледа ептен имаш слободно време,искористи го за попаметни работи.
Поздрав.

Мене не ме интересира зошто некој од христијаните не се навредил и слично,мене ме интересира за мојата вера,а таа си има некои граници,црвени линии кои нема потреба да ги преминуваш.
Зошто тогаш тие граници и црвени линии ги проектирате и на оние кои не веруваат во тоа што верувате и вие? Како може некој да навреди нешто во кое не верува?
Поставив едно прашање кое го игнориравте, еве пак ќе го поставам:
Ако казните во врска со исламот важат само во шеријатско општество, зошто пред неколку години целиот муслимански свет вклучувајќи ги и муслиманите од Македонија се кренаа на протести барајќи да биде најстрого казнет креаторот на карикатура објавена во дански весник? Нели казните важат само во шеријатски систем? Каква врска имаше Данска со тоа?

Bog ili sudbina sto rece eden znaci nasproti jas i ona sto e nasa sudbina ima golema razlika nie sakame edno ama ete ni se slucuva drugo zatoa muslim pokoren na Bozjata volja seedno ti sakal ili ne toa tebe ti se slucuva plus smrtta na drugite i na samiot sebe e taa ontoloska alienacija se ukinuva so edna modifikacija na veruvanje posto ontoloskata alienacija e ocigledna na nea ne i treba dokaz sekoj od nas sakal ili ne e svedok na svojata sudbina e zatoa muslim to est pokoren na Bozjata volja nema beganje toa e smrtta e nad secija glava ne moze nikoj stvoren da e Bog posto togas bi mozel sudbinata da ja zeme vo svoi race no ne moze.

Вие стварно мислите дека на Алах му е мило коа се дигаат у воздух цркви со Христијани внатре, кога се тепаат деца и се тераат да кажваат стихови од Куран и све друго што се дешава, а што наидува на оправдување од вас?
Стварно си мислите дека Алах сите гомнарии што денес ни ги прават Муслиманите ги одобрува?
Вие сте богами прилично голема група, што со чартер ќе иде у Џенемот.

Bog ili sudbina sto rece eden znaci nasproti jas i ona sto e nasa sudbina ima golema razlika nie sakame edno ama ete ni se slucuva drugo zatoa muslim pokoren na Bozjata volja seedno ti sakal ili ne toa tebe ti se slucuva plus smrtta na drugite i na samiot sebe e taa ontoloska alienacija se ukinuva so edna modifikacija na veruvanje posto ontoloskata alienacija e ocigledna na nea ne i treba dokaz sekoj od nas sakal ili ne e svedok na svojata sudbina e zatoa muslim to est pokoren na Bozjata volja nema beganje toa e smrtta e nad secija glava ne moze nikoj stvoren da e Bog posto togas bi mozel sudbinata da ja zeme vo svoi race no ne moze.

Drugar so seta pocit, daj pocni da upotrebuvas barem tocki i zapriki. Postot vaka napisan nema nikakva smisla.

Ете, најпростачкиот збор ми го ставаш во цитат за да избегнеш да се сомневаш! НЕ-ВЕРНИК! :)
Што е работата што толку се палите на неверници?

И да, дојди убедувај ме!
Дојди на мојата тема (јас имам многу теми тука), расправај, коментирај... дојди, зошто да не дојдеш? Не те интересира? Штета... Оди читај, дојди потоа, прашувај :D

Дојдов со прашања да си го вежбам умот расправајќи се со богови и да покажам каде запнува религијата во однос на човекот... Што има ти да разбираш зошто сум јас тука. Тука сум, прашувам... одговори - нема.
ЗОШТО МУХАМЕД КОЈ ШТО Е МРТОВ ВЕЛИТЕ ДЕКА ГО НАВРЕДУВА НЕКОЈ ШТО ЗБОРУВА ЗА НЕГО ДЕНЕС?
КАКО ЈАС ГО НАВРЕДУВАМ МРТВИОТ ЧОВЕК МУХАМЕД?
КАКО МОЖЕ ИСЛАМОТ ДА БИДЕ НАВРЕДЕН, КОГА Е РЕЛИГИЈА, НЕМА ЧУВСТВА?

Се плашиш некој да ти дава ум? Де бре... :)

Не се навреди... не те навредувам, само ти ја критикувам религијата и nonsense толкувањата во однос на немуслиманите и другите религии!

Тоа не е навреда! А ако ти смета критиката и прашањата, оди си или тивко се нервирај кој ли е овој што се дрзнува да зборува вака :)
И јас секогаш ги поминувам „црвените граници“, затоа и не можам да бидам муслиман ниту да одобрам дека постои неограничено битие кое дава премногу ограничувања. Човекот не сака граници! Дали грешам во врска со човекот?

Твојата религија не е моја. Јас ги немам тие граници кои тебе ти се поставени дури како црвени!
Зошто бараш од „неверник“ да ми ти го следи законот кој што не го смета за божји?
И зошто не оставиш со Алах да си го решиме тој проблем? Секако ти не може да го решиш бидејќи како муслиман, ти имаш граници, ограничен си!

Јас, реков: Алах и јас не сме различни - а ти како сакаш ме разбери, твој проблем, не е мој!
Бидејќи ти имаш „црвени граници“ тоа треба да значи дека ако некој што не верува во Алах, и ги помине истите, тебе те навредува? Тоа е „навредувањето“ што го добиваш од неверникот?:facepalm:

Имам слободно време премногу и го искористувам другите да знаат што да прашуваат во врска со твојата религија и да одлучат дали муслиманинот е позитивно или негативно настроен кон „неверникот“.
Неверник бре :D Па и цитат ми даде со „неверник“, а ти реков тоа е најзлобниот и најнавредливиот збор за сите кои не се муслимани, а ти ми зборуваш за црвени линии?

Има проблем некој, друже? Ти сметам? :)

П.С. Ако сакам и книга ќе напишам, не километарски постови. Можам да прашувам, можам да пишувам, можам да критикувам не знам кој бог да е во прашање! Твоите црвени граници, дома!

toa nema vrska ne mora tocki i zapirki toa vo svetskata literatura e bataleno odamna.
ma kako toa nema vrska koa svetskata literatura vika taka odamna uste jas kako znam ama toa nema vrska ti oti nesakas ili moze neznaes i tie sram pa taka odgovoras a ne taka kako sto treba i taka vikam pa jas zatoa sakav da ti ukazam ama ti posto mislis deka e bataleno togas misli i bidi literaturen a jas ke te ingoriam gledas li sega kolku e bez veze koa pisvam kako tebe

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom