Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Мене ми стоиш како да си преставник на некое десно-ориентирано исламско крило... ама ајде, времето ќе покаже!

Ете ова ми се допаѓа! :) Значи не ми ти се допаѓаат имамите... :)
Исто и христијанските свештеници не се заморуваат со овие прашања... :)
Само ние, што не треба се заморуваме и на крајот криви што надминуваме „црвени граници“!

Па реално не го знаеш секое прашање а трчаш да одговориш само за да спасиш малку од малку од твојата религија, и не знаеш исто така (или не сакаш да знаеш) какви импликации прави исламскиот закон кога се преставува како апсолутен закон на планетата со изјавата дека твојто бог е еден и неговиот закон апсолутен!
Ниту ти не си седнал да размислиш за тоа... зборуваме за вера тука, не за знаење, за вера...

Како може муслиманинот да не ги разбира потребите на другите да веруваат во нешто сосема друго?
ТИ и другите муслимани верувате дури и дека коранот и алах направиле се што е сега научно докажано... А не можете да издржите некој да верува дека Исус е бог или дека Хорус е оној што ги тегни конците на сите други богови познати на земјата...
Чудно...
Може да ми најдеш некаде во Коранот каде што пишува за WiFi и за ракетното гориво откриено од Jack Parsons?

Ок, велиш ти мојот јас твојот пат, ама мојот бог ќе те суди. Еми мојот ќе ти приреди гозба заради твојата лудост по Земјата... и што сега? Да ги пуштиме кучињата (dog -> god) во рингот да се борат, друго не останува :)
Мене не ми смета ти во што веруваш, но да бараш за тебе толеранција, а ти да не ја нудиш, како?
Да споредуваш света книга со наука, како? Мислам... твојот бог не постои на Земјата штом премногу луѓе се сомневаат во неговото постоење... не може да му ги нудиш зборовите како апсолутна вистина на нешто во кое мора да верува човек а не да го спознае!

И не само во Р.М. секаде муслиманинот не го разбира Коранот како што гледаме и затоа и имаме толку крвави и насилнички убивања „во името на коранот и богот“ што и те како го ужаснува светот!

Грешам некаде во овој пост?

Па ти стојам како десно-ориентирано, затоа што муслиманите кои ги познаваш и кои поголем дел од форумов ги познава и има за пријатели од исламот имаат само муслиманско име кое ги разликува од другите.
Познаваш муслимани за кои дискотеките,алкохолот,блудничењето е нормална работа,мода.
Ако е тоа мода,јас не сакам да бидам модерен.

За другите работи,во исламот постои нешто што се вика ИМАН(верување), за кое треба да бидеш муслиман за да го поседуваш и за да разбереш некои работи.
Впрочем,религија е верување во Бог во кој се верува и се спознава, не може тебе секој да ти црта некои работи,ти разумот свој никогаш не си го видел а веруваш дека си разумен,веруваш дека имаш прапрапрапрадедо ама ниту си го видел ниту си го спознал,веруваш дека си излезен од мочниот канал прво на татко ти,па на мајка ти па никогаш за тоа не си ме масирал.

Поздрав.

Како рече еден учењак: Исламот не не учи на сечење раце заради крадење,не учи да не крадеме за да не ни бидат исечени рацете :)

--- надополнето: 23 јули 2013 во 19:14 ---

A дали ова важи ако муслимани крадат од неверници,или овој закон е само со важност помеѓу муслиманите?

A дали ова важи ако муслимани крадат од неверници,или овој закон е само со важност помеѓу муслиманите?

Ова важи ЗА СИТЕ што бесправно ќе присвојат нешто што не им припаѓа,без разлика дали муслимани крадат од неверници или неверници од муслимани или муслимани од муслимани или неверници од неверници.

Ова важи ЗА СИТЕ што бесправно ќе присвојат нешто што не им припаѓа,без разлика дали муслимани крадат од неверници или неверници од муслимани или муслимани од муслимани или неверници од неверници.

Ако крадат муслимани од муслимани и муслимани од неверници ќе бидат осудени по тој шеријатски закон.Но како тоа би било и по кој закон би биле судени неверници кога се крадат меѓу себе кога не веруваат во таков закон.Поготово ме интересира за земји каде што муслимани и хиндуисти живеат заедно,како Бангладеш,Индонезија...

Ако крадат муслимани од муслимани и муслимани од неверници ќе бидат осудени по тој шеријатски закон.Но како тоа би било и по кој закон би биле судени неверници кога се крадат меѓу себе кога не веруваат во таков закон.Поготово ме интересира за земји каде што муслимани и хиндуисти живеат заедно,како Бангладеш,Индонезија...

Како плаќам јас казни за брзо возење ако не верувам во овој закон што е во Македонија?

Како плаќам јас казни за брзо возење ако не верувам во овој закон што е во Македонија?

Лоша ти е споредбава.Ти како граѓанин и државјанин на државава си подложен на граѓанскиот закон.Ако одиме со пример од Мојсеевиот закон на тој закон биле подложни Евреите,додека за неверниците тој закон не важел ,бидејќи ги сметале за нечисти.Законот како закон важи за одредена групација како рамка за тие што се внатре да не се огрешат.Бидејќи со прекршување на законот тие се изедначуваат со неверниците.

ти разумот свој никогаш не си го видел а веруваш дека си разумен,веруваш дека имаш прапрапрапрадедо ама ниту си го видел ниту си го спознал,веруваш дека си излезен од мочниот канал прво на татко ти,па на мајка ти па никогаш за тоа не си ме масирал.
Поздрав.

Како никогаш не сум го видел?
Па сега кога прашувам за вашите исламски правила кои сакате да бидат апсолутни за секој и да може да судите било кој со него верувајќи дека тоа е божји закон, јас неразумски прашувам тука? :)
Како не сум го спознал кога сум го спознал! И на форумов 100000 пати сум го покажал и докажал мојот разум!
А твојот бог кој сметам дека не е ништо друго ами еврејскиот бог, ништо посебно во однос на плејадата богови кои се обожавани на земјата, никаде го нема на темава, да се вмеша! Ми велиш да верувам во него. НЕ САКАМ! И НЕ МОЖАМ! Разумот не ми дава :)
Премногу сакам да се сомневам и прашувам - алах тоа не го сака!

Не верувам - знам од каде сум излезен! Алах не ме направи секако! Не верувам во твојот бог - ти може да не веруваш дека татко ти со фалусот успеал да те уфрли кај мајка ти, ами алах те зачнал, но ќе бидеш сметан за лудак и далеку позабеган од разумот кој што јас го имам!

Значи глупости не пишувај. Не знам што да ти вратам кога трескаш глупости во името на својот бог... да ја држиме темата на малку повисоко ниво, не со глупости пишување... Не можам до толку да те следам надолу!

Сакаш да ми покажеш како мојот разум е исто неспознтлив како твојот алах? :cuc:
Па јас реков дека јас и алах сме едно та исто - на исто рамниште... ете ти ми потврдуваш сега, а претходно ми велеше како преминувам некакви „граници“!
Одлучи се: мојот разум не е спознатлив како и твојот алах? :D
Хм?

Лоша ти е споредбава.Ти како граѓанин и државјанин на државава си подложен на граѓанскиот закон.Ако одиме со пример од Мојсеевиот закон на тој закон биле подложни Евреите,додека за неверниците тој закон не важел ,бидејќи ги сметале за нечисти.Законот како закон важи за одредена групација како рамка за тие што се внатре да не се огрешат.Бидејќи со прекршување на законот тие се изедначуваат со неверниците.

Е па исто како и јас,така и ти како граѓанин и државјанин на шеријатска држава си подложен на тамошните шеријатски закони,и тој закон важи за сите што се во таа држава/халифат.

Како никогаш не сум го видел?
Па сега кога прашувам за вашите исламски правила кои сакате да бидат апсолутни за секој и да може да судите било кој со него верувајќи дека тоа е божји закон, јас неразумски прашувам тука? :)
Како не сум го спознал кога сум го спознал! И на форумов 100000 пати сум го покажал и докажал мојот разум!
А твојот бог кој сметам дека не е ништо друго ами еврејскиот бог, ништо посебно во однос на плејадата богови кои се обожавани на земјата, никаде го нема на темава, да се вмеша! Ми велиш да верувам во него. НЕ САКАМ! И НЕ МОЖАМ! Разумот не ми дава :)
Премногу сакам да се сомневам и прашувам - алах тоа не го сака!

Не верувам - знам од каде сум излезен! Алах не ме направи секако! Не верувам во твојот бог - ти може да не веруваш дека татко ти со фалусот успеал да те уфрли кај мајка ти, ами алах те зачнал, но ќе бидеш сметан за лудак и далеку позабеган од разумот кој што јас го имам!

Значи глупости не пишувај. Не знам што да ти вратам кога трескаш глупости во името на својот бог... да ја држиме темата на малку повисоко ниво, не со глупости пишување... Не можам до толку да те следам надолу!

Сакаш да ми покажеш како мојот разум е исто неспознтлив како твојот алах? :cuc:
Па јас реков дека јас и алах сме едно та исто - на исто рамниште... ете ти ми потврдуваш сега, а претходно ми велеше како преминувам некакви „граници“!
Хм?

Ти си спознал ислам колку што муслиманот ги спознал ѕвончињата.Едно е да го знаеш патот,сосема друго да го одиш(ти од сите луѓе на светот треба најдобро да го знаеш ова).
Ти најде да говориш за самиот шеријат и што е добро а што не,базирајќи се на својот субјективизам(кој е длабоко интерферира со твојот начин на верување)?
Човек да те разберам дека го сакаш човекот и да речеш дека Алкохолот штетен,ќе сватам дека го навистина мислиш на луѓето.Ти од една страна тврдиш дека луѓето ги сакаш и а од друга тврдиш дека Алкохолот е добар за нив?
Ти пречело зошто во шеријатско тло се убиваат личности?
Понекогаш е рационално да се елиминираат “штетите“(без разлика дали се тоа луѓе,опојни дроги...)
Што има тебе да ти пречи ако некој сака да живее во држава во која нема да има коцкарници,алкохол,проституција,безкаматен систем,систем во кој е овозможен прогрес за подобро а не полошо.
Ти боде очи бидејќи муслиманите веруваат дека е тоа божји говор? Сметаш дека човекот може да биде бог т.е дека човекот е бог а си зависно суштество/беспомошно суштество?
Одбиваш да се спуштиш на земја,сакаш да леташ.Летај и знај дека летањето има граница.Сакал или несакал/молчел или немолчел ти си човек како и сите други.
Многу полош а не подобар.
Исламот е тој што е.Не е заветен муслиманот да молчи/нема што да крие.Вистината е таа и јасно се оделува од невистината.
А ти продолжи да си ја одиш својата патека/муслиманот неговата.

? :cuc:
Хм?

Аллах да ме чува од твоите зборови.
Поентата ми беше дека има толку многу работи кои не си ги видел а демек си ги спознал и сигурен си дека постојат,а кога е во прашање постоењето на Бог,тогаш сите се правите паметни,стандард безобразни атеистички муабети од кои ми станува досадно,верувај.
Така денешното и христијанство го уништивте,со вашите секуларистичко демократски финти, со финтата цару царево,богу божије и со муабетот: религијата си е приватна работа,
е па со исламот не е така друже,не е цару царево туку се му припаѓа на Аллах,Единствениот Господар на небесата и земјата.

Можеш овде да ми продаваш од твојот разум колку сакаш,но сите сме Аллахови и Нему ќе му се вратиме,сакал или нејќел мора да умреш и јас и ти.
Овде можеш да го викаш како сакаш,со кои сакаш имиња,но ќе бидеш известен за тоа сигурно.
А ти како сакаш.
Ете така пријателе мој занесен,кој со твојата наука не можете мравка да составите. :)

Е па исто како и јас,така и ти како граѓанин и државјанин на шеријатска држава си подложен на тамошните шеријатски закони,и тој закон важи за сите што се во таа држава/халифат.

Ако тебе не ти се допаѓаат законите во државава можеш во секое време, без никакви ограничувања и реперкусии, да ја напуштиш истата и да си ја побараш среќата на друго место.

Дали жените родени во шеријатско општество ја имаат истата можност? Не, тие се принудени да останат таму и да бидат третирани како стока. И не само државата, туку и домот не смеат да го напуштат без дозвола од мужот.
Причините за тоа се јасни - ако им се допушти такво нешто, огромен процент од нив ќе си фатат џаде и ќе нема кој да ви ги пере гаќите, да ви готви и чисти , да ги шири нозете секогаш кога ќе ви се дигне, без разлика дали е расположена за тоа или не, и најбитно од се, ќе нема кој да раѓа муџахединчиња.

Ако тебе не ти се допаѓаат законите во државава можеш во секое време, без никакви ограничувања и реперкусии, да ја напуштиш истата и да си ја побараш среќата на друго место.

Дали жените родени во шеријатско општество ја имаат истата можност? Не, тие се принудени да останат таму и да бидат третирани како стока. И не само државата, туку и домот не смеат да го напуштат без дозвола од мужот.
Причините за тоа се јасни - ако им се допушти такво нешто, огромен процент од нив ќе си фатат џаде и ќе нема кој да ви ги пере гаќите, да ви готви и чисти , да ги шири нозете секогаш кога ќе ви се дигне, без разлика дали е расположена за тоа или не, и најбитно од се, ќе нема кој да раѓа муџахединчиња.

Е па тоа ми е и мене муабетот,и во шеријатска држава кој не сака да живее може да си бара друга држава.
а тоа што го пишуваш се само искомплексирани и фобични муабети.

Е па тоа ми е и мене муабетот,и во шеријатска држава кој не сака да живее може да си бара друга држава.
а тоа што го пишуваш се само искомплексирани и фобични муабети.

Мажите можат да си бараат друга држава, ама жените не смеат да ја напуштат државата без дозвола од нивниот старател, а тоа е таткото или братот ако се работи за немажена девојка, а ако е во брак, тоа е сопругот.
И не само тоа, не смеат ниту да се образуваат, да се вработат, да отворат сметка во банка без дозвола од старателот. Дури ни од дома не смеат да мрднат. Старател ејјј, возрасни жени имаат старател и без него не смеат ни да прднат. Бетер од лица со посебни потреби се третирани. Ама мора така, инаку ќе ви откажат послушност и ќе престанат да квачат по седум-осум деца, а знаеме дека наталитетот е главната алатка за ширење на исламот.

Што има тебе да ти пречи ако некој сака да живее во држава во која нема да има коцкарници,алкохол,проституција,безкаматен систем,систем во кој е овозможен прогрес за подобро а не полошо.
Ti ovoa seriozen? Sakas da kazes deka denes poubavo, podobro i porelaxirano se zivee vo Iran ili Saudiska Arabija ?

Ете така пријателе мој занесен,кој со твојата наука не можете мравка да составите. :)

Textov sto go isckuca na tastaturata , monitor na koj citas ,strujata koja ja koristis se delo na naukata prijatele zarem ne?

Ti ovoa seriozen? Sakas da kazes deka denes poubavo, podobro i porelaxirano se zivee vo Iran ili Saudiska Arabija ?

Тргни настрана Арабија/Иран/,говорам за ислам а не за уредувања кои имаат траги на ислам.
Не постои таква држава со тотално и целосно шеријатско уредување.
Моментално во тие држави не се знае ни кој што е,ни зошто е убиен,ни зошто е убиена....немаш нити допирна точка со самиот шеријат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom