Диети и слабеење

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Не се праам паметен ама според ја што знам..........да калории се калории.....на пример 400 калории марула ќе го преполнат желудникот,а 400 калории хамбургер/пица нема да го наполнат ни 1/3......е сега за другото дали можеш да се здебелиш од марула или зеленчук...и мене ми е малце мутаво и глупо.....ама не знам поискусните нека кажат

Јас мислам дека со внесување на 2000 калории во форма на зеленчук дневно, па дури и 3000 колку и голема количина да треба да изедеш (фигуративно збориме) нема еден грам килажа да ставиш.

Јас мислам дека со внесување на 2000 калории во форма на зеленчук дневно, па дури и 3000 колку и голема количина да треба да изедеш (фигуративно збориме) нема еден грам килажа да ставиш.

Хмм, штета што на ова поле не сум истражувал баш, не ми паднало на памет јбг, но мое мислење е дека си во право. Kалорија не би морало да значи дека е иста калорија во било која форма, бидејќи сепак овошјето и зеленчукот имаат фибери коишто помагаат во намалување на килажа, нешто што во брзата храна помалце или воопшто го нема :) Сега малку да подзаличам на Стеф, грам протеин има 4 калории, исто така и грам јаглехидрат, грам маснотија (fat) има 9 калории. Било која форма на зеленчук да ја земеш ќе има многу помалку калории од маснотии, отколку Мекдоналдс сендвич со истата калориска вредност, па ова мора да значи нешто ;) Ова е од тоа малку што го знам. Ќе разгледам деновиве па ако грешам ќе се демантирам, или секако нека ме демантира секој што знае повеќе ;)

Кој знае нека постира ве молам, се расправам за ова прилично долго време :D

Како што пиша членот над мене калории се калории,не може да избегнеш од тоа.
Тоа се законите на термодинамиката и енергијата во овој случај од зеленчукот дали ќе се складира зависи од многу фактори.колку си активен и дали ќе изедеш 3000 калории од зеленчук.
Во случај да можеш да изедеш толку многу да дел ќе се складира како гликоген,а ако претераш повеќе денови ќе се складира како масти.
Процесот на ковнвертирање јаглехидрати во масти се вика де ново липогенеза,многу не е ефикасен процес но се дешава.

Сакам да ве прашам да ми препорачате некоја програма за вежбање или исхрана за намалување на тежината. Свесен сум дека треба истрајност и волја и дека нема да се случат промени за брз период ама решен сум да се изменам. Имам цел до наредното лето да намалам 20-25 кила. Моментално сум 117 кила со 193 цм,иако килажава не ми се приметува толку мислам коа ќе кажам дека иам толку ми викаат ти крупен си ова она,али апла ми се познава стомакот а богами и машките гради(не сум сигурен дали се работи за гинекомастија бидејќи никад не сум вежбал да пробам да согорам масти во тој период) Би сакал прво да ослабнам до некоја килажа(на пример 100-105 кила) па да тргнам во теретана,па би сакал да ми дадете некој совет како треба исхраната да ми се движи,фала унапред :)

Можда е постар постов, али ќе те цитирам.
Ова горе што го кажа до некаде е точно, но не целосно.
Количината што ја пиша е ПРЕМАЛКУ.
Значи што е суштината на слабеењето (јас ќе го наречам-исврлање на штетните материи од телото)?
Суштината е во тоа- што е можно помалку да вмесеме отрновни/рафинирани/хемиски материи во телото а тоа се рафинираниот шеќер(и се што е поврзано со шеќер како што се сокови, чоколада итн итн..., солта(и се поврзано со неа), рафинираното масло... Овие материи го загадуваат телото правејки да се таложат масти и разни токсини што подоцна доведуваат до разни болести.
Е сега мини диетата што ја пиша е ОК. На сабајле треба да се јаде овошје, но не 1 јаболко како што пиша. Тоа кај секого е индивидуално. Јас можда 3 ќе изедам и ОК ќе ми биде, ти можда со 3 ќе се прејадеш. Поентата е да се најадеш (со овојше во случајов), а дали ќе ти треба 1 или 3 тоа е друго. Исто така треба да се внесува МНООООГУ вода. Водата го прочистува исто така организмот од разни токсини. Значи ќе повторам.. ВОДА, не ТЕЧНОСТИ.. ВОДА! Многу луѓе под зборот течност подразбидаат ладни чаеви, сокови, газирани-негазирани. НЕ. Само вода.
Исто така кога се руча треба да се јаде ПРЕМНОГУ зеленчук. Месото е штетно, но доколку за ручек се јаде месо, соодносот месо со зеленчук треба да биде 1-2. Ако се изеде пола чинивче манџа на пр. треба да се изеде цел тајнир салата (било каква). Со тоа на желудникот му се помага при варењето зошто зеленчукот и овошјето во најголем процент се ВОДА. А водата е најбитна.
Количината не е битна доколку тоа што го јадеме е квалитетно. Е сега ако претераме, и вода да се препиеме ќе не боле стомакот.
Фала, чао, пријатно :D

ok vo pravo si samo sakav da kazam deka ja izprobav i mn mi pomona :)
--- надополнето: 18 јули 2013 во 10:25 ---
Што подразбираш под ограничено?
Да пиеш само вода или да научиш за исхраната глобално..
--- надополнето: 7 јули 2013 во 16:10 ---

Da jades ograniceno e tolku kolku sto ti e dovolno a ne da recis aj ova ubo e ke jadam i od nego nekoj luge se kako ribite :D ne znaat za dosta na pr da jadis 1 tanjir mandzicka a da recis uba e turi use edna tolku kolku so ti bara organizmo tolku ;)

Kako da namalam kilaza a bez nekoja surova dieta, i iskreno da kazam me mrzi DA SPORTUVAM znaci porano pravev 2 sklekcinja na den i si velev "utre povekje dovolno e" me mrzese pak za kompjuterot i si velev "nema da oslabnam" fativ edna ubava fizicka aktivnost sekoj den stanuvanje vo 6-7 i po ulicite vo Tetovo si trckav oslabnav baegji, ama ete go pak se zdebliv :S moze li sovet bez fizicka aktivnost xD :pos::pos:

Дали е опасно по здравјето едномесечно компплетно лишување од јаглехидрати?

Дури и без компири и некои видови овошје?

Јаглехидрати = 0. Само протеини и масти. Значи, воглавно месо, јајца, риба и салати. Познавам луѓе кој губеле по 10-15 кг во еден месец, па чисто ме интересира колку е здраво вака комплетно да се лишиш од јаглехидратите.

Има една диета позната како Аткинс , истата го ограничува конзумирањето на јаглехидрати на минимум околу 100 гр на ден. Килограми се губат но по прекинувањето на режимот пак почнуваш да добиваш на килажа + губиш многу значајни витамини минерали кои доаѓаат од јаглехидратите (оние кои даваат енергија на телото)
Јас сум пред се за балансиран начин на исхрана кој подразбира вклучување на здрави масти јаглехидрати и протеини во поголеме мера . Доколку сакаш да намалиш кг најдобро е јаглехирати да внесуваш наутро и за ручек а за вечера протеини:) Исто важен е и изборот на јаглехидрати нека биде ориз наместо леб овошје наместо колачи итн :)

Дали е опасно по здравјето едномесечно компплетно лишување од јаглехидрати?

Не би ти препорачал, не можев една реченица да запамтам по 6 дена со ваков режиме само на протеинска храна без јх. Ти треба јх за работа на мозокот.

Не би ти препорачал, не можев една реченица да запамтам по 6 дена со ваков режиме само на протеинска храна без јх. Ти треба јх за работа на мозокот.

Не планирам да правам ваква диета, чисто ме интересира дали е штетна по здравјето?

:)

Некаде сум прочитал дека ескимите, кои внесуваат минимална количина на јаглехидрати во животот, и кои воглавно живеат на протеини и масти, биле многу здрави. Никогаш не страдале од главоболки, и имале совршено здрави заби. Не знам колку е ова точно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom