"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

• Креатор на темата Креатор на темата Jedah
  • Време на започнување Време на започнување
Белград, Софија, Атина би можеле да бидат кандидати за метрополи, соодветно на тоа останатите области во тие земји да бидат нарекувани провинција.
Ама Скопје, Тирана, Приштина, Сараево и слични заеботинки да кажеш дека имаат провинции е виц. :)

Хаха, тоа да, ама сепак има разлика помеѓу Скопје и Берово на пример, реално. :)

Овие "праисториските" скопјани што го тупат на темава најмногу им смета вработувањата по министерствата во кој се вработуваат провинцијалци.
Убаво пиша Ставрогин во општината нека се вработуваат Скопјани(што и така е) ама зашто пак во министерствата треба се Скопјани да работат , кој фактор си ти ако ти пишува дека си роден во Скопје ?

Ве мрзи, не сте научени на работа и оп сега кога веќе нема така вработување клати врата зимај плата ви е тешко. Не дека и во другите градови е нешто подобро и овде се повеќе им е животна амбиција во администрација да работат.

Алоо на 20 и нешто години најголема амбиција ви е ништо да не работите и плата да земате па одозгора и кукате за тоа шо некој ист паразит како вас ви го зел местото во администрација .Епа тој паразит бил поснаодлив и се вработил ако бевте попаметни и вие ќе се вработевте.

Смешно е да се пише ќе ви ги трпам навредите, и покрај тоа што не ме навредувате, ама Петко ми кажа дека на Миле некој од улица му викнал провинцијалец. Мислам дајте луѓе..
Значи нагласив дека ова се однесува на луѓето од форумов кои се исполнети со омраза кон нас и дека жителите на Скопје во чии кругови јас се движам не се тип на луѓе кои размислуваат на тој начин. Затоа те молам, не ми ги вади зборовите од контекст.

Како ќе се случи болдираното без соработка од машката страна? ;)

Не ве рабирам, вас сите што се буните за девојкиве. Немам ништо против нашите сограѓанки, ама морам да кажам дека почесто добра забава имало со девојки што не се од градов. Прво ги немаат мама и тато да се јавуваат во колку саат ќе се вратат навечер, второ сите се со решен смештај каде се дешаваат добри дружби и никој не им попува што треба а што не треба да прават.

ММЕ, па контрацепција е одамна измислена, а во некои случаи малку параноја (и земање на употребените кондоми со себе) решава многу потенцијални проблеми. Уживај во младоста бе, не се враќа назад. :)

како ќе уживаш ако ти врзе машна некоја? :)

Убаво пиша Ставрогин во општината нека се вработуваат Скопјани(што и така е) ама зашто пак во министерствата треба се Скопјани да работат , кој фактор си ти ако ти пишува дека си роден во Скопје ?

Не пиша Ставрогин таква работа, но бидејќи е паметно, не ме чуди што си го асоцирал со него...

:icon_lol:

Иако за Америка не е срамота да не знаеш, ама пред да бидеш најјака фаца на форумов и да глумиш лудило, образувај се, барем малце :)
Нејсе, се додека вакви теми не разединуваат, некои други ќе ни ја направат државава федерација, провинција од некоја друга, па вие мислете му ја

''Еве го сељачизмот на дело.
Шо бе.''

Еве што си одговорила на првиот мој пост. Ова значи дека со постот сум го искажал сељачкото во мене ? Или не ?
Само ова објасни ми го и доволно е зошто гледам дека ги измеша брзините, прво викаш се распространувал како краста сељачизмот од источна наваму и не знам што уште, па после викаш ги навредуваш скопјаните. Драга, или не знајш шо кажуваш или имаш температура или имаш многу чуден начин на изразување.

Или ти читаш селективно :)
Прочитај зошто сум рекла дека е тоа сељачизам на дело, значи прочитај што воопшто си пишал.
Затоа што како што е заблуда дека сите нескопјани се сељачишта, лигуши, спозноруши (итн), така е заблуда дека сите скопјани се од некаде дојдени, дека ги издржуваат мама и тато, дека немаат пари за кафе, дека не биле никаде, дека не фатиле книга... итн, еден тон глупости.

Што се однесува до сељачизмот, како што веќе кажав, од мое искуство, најзабележителен ми е струмичкиот, што никако не значи дека сите струмичани се сељачишта. Значи дека 90 посто од сељачиштата кои некако биле дел од мојот живот биле струмичани (и од околните струмички села).

И не навредувам никого, посебно не некој според потекло, како што кажав, очекував да се најдат навредени скопјаните кои размислуваат на исто ниво со тебе, ако како пример за твоето размислување го земеме постот на кој јас сум цитирала со ,,шо бе,,.

Sigurna sum deka vo pomalite gradovi poubavo se zivee,ako nisto drugo administrativnite raboti pobrzo se zavrsuvaat:)

ХАХАХХАХАХА
2 дена чекав додека да ме сликаат за пасош. Првиот ден отидов во 10 имаше 7-8 души пред мене, ама мочкото си правеше пауза од 11 до 1 и 30 во кафаната што е на 5 метра од полициската станица, преко ред пријатели на полицајците и останати администрици си влегуваат.

Толку ги мрзи да работат ко мислиш бубрег ти даваат а не документ, во фаца им велам дека не работат и дека ќе се изнервира некој и ќе ги утепа .
Ги боли брига за се , да се жалиш џабе. Сите се поврзани.

Секаде се исти , во било кој дел од земјава 80% не сакаат да рабтоат, неможам да речам за сите зашто во некој институции стварно сум се изненадил од ефикасноста и културата.

Само што ја исчитав со внимание цела тема од прва до последна страна. Чекам доброволно да дојди некој да ми забоди варено морковче в грклан, воедно и пиво ќе го напијам во знак на благодарност.

Онака пред да помини морковов да си кажам една работа која ја разбрав од апла старо скопјанчиште. Тој да ти речи дека не бил горд што Скопје му бил матичен град и него и на тие пред него, години, децении, векови наназад. Тој всушност да ти се срамел од потеклото. Вика-Абе внучко, да не дојдеа еднаш Бугарите, нашите нежни мажјаци немаа маденца да кренат востание, ептен дрмосерци и давајгази беа. Не ги биваше за ,,такво" нешто сами да склопат и направат, да потегнат нешто.
И сега јас си викам со умов, шо ми зборува овој бе, одам дома и проверувам одма потекло на познати револуционери. Нема да навлегувам во политики кој за што се борел, едноставно да пишам по некое звучно име кое сме го сретнале на часовите по историја.

1. Јордан Поп Јорданов Орцето- ВЕЛЕС
2.Павел Шатев-КРАТОВО
3.Ѓурчин Наумов-Плакот-Сланско, МАКЕДОНСКИ БРОД
4.Димитрија Чуповски-Папрадиште, ВЕЛЕС
5.Вера Циривири-ПРИЛЕП
6.Пере Тошев-ПРИЛЕП
7.Петар Поп Арсов-Богомила, ВЕЛЕС
8.Миле Поп Јорданов-ВЕЛЕС
9.Јордан Пиперката-Козица, КИЧЕВО
10.Ѓорче Петров-Варош, ПРИЛЕП
11.Крсте Петков Мисирков-Постол, ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА
12.Карпош-Село Војник, КУМАНОВО(пази тука Карпошово востание на чело со Кумановец) :pos:
13.Димо Хаџи Димов-Гордно Броди, ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА
14.Дедо Иљо Малешевски-БЕРОВО
15.Гоце Делчев-Кукуш, ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА
16.Питу Гули-КРУШЕВО
17.Петар Ацев-Ореовец, ПРИЛЕП
18.Арсени Јовков-Селци, СТРУГА

Море викам во умов шо че беше то да не сретнам некое позвучно име од тоа градот над градовите, овие провинцијалциве само го пикале носот кај шо не ги собира, налет друго си обезбедиле местенце во историјата печатена. Изгледа градот над градовите бил можеби мирно место каде никој не се задевал оти имало васпитание на ниво, културна и морална заузданост ко книгите по филозофија. Дури и овој академиков Блаже Конески, кодификаторов шо го спремал литературниов јазик да ти биди од Небрегово, Прилеп. Пуууууу сељак отепан, тој е крив што наместо збори, таму напишал зборува, или наместо зима(глагол) напишал зема.........а зима ко че снег има.

И ваквото истражување ми даде одговор на едно друго прашање. Зошто скопјаните тие машките не ги мирисаат тоа селјачиштата кои им живеат таму? Да не има мајката нешто врска со машкоста, нели девојките сакаат арслани да ги тркалаат в кревет, силни, работени со мотики, со плускавци по рацете, со природни мускули кои ќе ги фрлаат до таван а овие со залет ќе се пласнат на нив. Можи тука гневот се раѓа. Лошо е во толкаво место, некои исончани од сонцето и тука да мешаат прсти.

На крајот на краиштата, ако останевме да учиме само скопска историја, еден предмет помалку на чколија че имавме, веројатно преименуван ,, Фешн тиви и начини на правење локни".:icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom