Само што ја исчитав со внимание цела тема од прва до последна страна. Чекам доброволно да дојди некој да ми забоди варено морковче в грклан, воедно и пиво ќе го напијам во знак на благодарност.
Онака пред да помини морковов да си кажам една работа која ја разбрав од апла старо скопјанчиште. Тој да ти речи дека не бил горд што Скопје му бил матичен град и него и на тие пред него, години, децении, векови наназад. Тој всушност да ти се срамел од потеклото. Вика-Абе внучко, да не дојдеа еднаш Бугарите, нашите нежни мажјаци немаа маденца да кренат востание, ептен дрмосерци и давајгази беа. Не ги биваше за ,,такво" нешто сами да склопат и направат, да потегнат нешто.
И сега јас си викам со умов, шо ми зборува овој бе, одам дома и проверувам одма потекло на познати револуционери. Нема да навлегувам во политики кој за што се борел, едноставно да пишам по некое звучно име кое сме го сретнале на часовите по историја.
1. Јордан Поп Јорданов Орцето- ВЕЛЕС
2.Павел Шатев-КРАТОВО
3.Ѓурчин Наумов-Плакот-Сланско, МАКЕДОНСКИ БРОД
4.Димитрија Чуповски-Папрадиште, ВЕЛЕС
5.Вера Циривири-ПРИЛЕП
6.Пере Тошев-ПРИЛЕП
7.Петар Поп Арсов-Богомила, ВЕЛЕС
8.Миле Поп Јорданов-ВЕЛЕС
9.Јордан Пиперката-Козица, КИЧЕВО
10.Ѓорче Петров-Варош, ПРИЛЕП
11.Крсте Петков Мисирков-Постол, ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА
12.Карпош-Село Војник, КУМАНОВО(пази тука Карпошово востание на чело со Кумановец)

13.Димо Хаџи Димов-Гордно Броди, ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА
14.Дедо Иљо Малешевски-БЕРОВО
15.Гоце Делчев-Кукуш, ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА
16.Питу Гули-КРУШЕВО
17.Петар Ацев-Ореовец, ПРИЛЕП
18.Арсени Јовков-Селци, СТРУГА
Море викам во умов шо че беше то да не сретнам некое позвучно име од тоа градот над градовите, овие провинцијалциве само го пикале носот кај шо не ги собира, налет друго си обезбедиле местенце во историјата печатена. Изгледа градот над градовите бил можеби мирно место каде никој не се задевал оти имало васпитание на ниво, културна и морална заузданост ко книгите по филозофија. Дури и овој академиков Блаже Конески, кодификаторов шо го спремал литературниов јазик да ти биди од Небрегово, Прилеп. Пуууууу сељак отепан, тој е крив што наместо збори, таму напишал зборува, или наместо зима(глагол) напишал зема.........а зима ко че снег има.
И ваквото истражување ми даде одговор на едно друго прашање. Зошто скопјаните тие машките не ги мирисаат тоа селјачиштата кои им живеат таму? Да не има мајката нешто врска со машкоста, нели девојките сакаат арслани да ги тркалаат в кревет, силни, работени со мотики, со плускавци по рацете, со природни мускули кои ќе ги фрлаат до таван а овие со залет ќе се пласнат на нив. Можи тука гневот се раѓа. Лошо е во толкаво место, некои исончани од сонцето и тука да мешаат прсти.
На крајот на краиштата, ако останевме да учиме само скопска историја, еден предмет помалку на чколија че имавме, веројатно преименуван ,, Фешн тиви и начини на правење локни".