"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

• Креатор на темата Креатор на темата Jedah
  • Време на започнување Време на започнување
Не е Гугл Транслејт, еве ти тука подетално објаснето што претставува провинција:
https://en.wikipedia.org/wiki/Province

A province is a territorial unit, almost always an administrative division, within a country or state.

Од твојот линк, повели. Административна поделба.
--- надополнето: 17 јули 2013 во 03:37 ---
Незнае што зборува, прости му.
Прво нека го научи поимот провинција и тогаш нека нарече некого „ПРОВИНЦИЈАЛЕЦ“.

Еве ти уште нешто

In France, the expression "en province" still tends to mean "outside the Paris region." Equivalent expressions are used in Peru ("en provincias," "outside the city of Lima"), Mexico ("la provincia," "lands outside Mexico City"), Romania ("în provincie," "outside theBucharest region"), Poland ("prowincjonalny," "provincial"), Bulgaria ("в провинцијата," "v provintsiyata," "in the provinces"; "провинциален," "provintsialen," "provincial") and the Philippines (taga-probinsiya, "from outside Metro Manila", sa probinsiya, "in the provinces"). Similarly, in Australia "provincial" refers to parts of a state outside of the state capital.
--- надополнето: 17 јули 2013 во 03:42 ---
Значи Њујорчани се провинцијалци?

Њу Јорк е држава, не може да биде провинција

што има врска местото ... ако толку вредиш тогаш толку вредиш секаде ... зошто спушти 150 евра? и те примија со попустот (чисто информативно)?

Чисто информативно ќе ти кажам дека сум сеуште во контакт со нив, позитивен. Токму поради исходод каде што ми "сугерираа" дека треба да се спуштам под нивото на она што реално треба да го заработувам и го заработуваат луѓе "професионалци" таму за да можам да го добијам истото.

П.С. Пријател ДРАГ, јас таму отдиов поради дефицит на одреден слој на професионалци во мојата бранша на тоа цело подрачје кое масовно се иселило од таму и дошло да работи во Скопје.

Чисто неинформативно не се збори на темава дека ве мразам јас или било кој што живее во Скопје, туку инфраструктурата на Скопје економски и урбанистички се поремети, дали со новите згради наменети не за мене и девојката или за братми и женаму или за кој и да е, дали со тоа што професионализмот и одредени струки/бранши и занаети се спуштија на ниво со продавачки поради тоа што има луѓе што на сите добро им е познато реплицираат со "ќе го работам тоа за многу помалце од другите само за да не останам онаму каде што сум сега", туку токму за вас луѓе кои ги почитувам најмногу на свет, и генерализирам не покажувам кон поединци и нема да пцујам поради тоа што бев јавно исвиркан од Македонската општоприфатена маса и став.

Ве молам, само 2 совети...
Ценете си го трудот и имајте чист образ да признаете дека е зборам реално.
Трудете се да постигнете нешто кое нема да има исход со тоа што на семејства на кои им се потребни тие 10 мочани иљадарки за кои вие програмирате софтвер за НАСА, им ги зимате од уста и правите да ве мразат од дното на душата и гледајте од аспект на тоа да правите пари а не да се издржувате со краен исход од 3000 чисти денари во џеб за тековен месец .. срамота нели ?

Пак ќе кажам, кој си ја има мувата ќе јаде говна дека мрчам против, но генерално зборам за ситуацијата наречена ефтина работна сила а не професионализам на ниво и специјализација, за кој некој спомна дека, ние не сме биле доволно "учени" па не сме можеле да го задржиме местото, значи ова е веќе на изедени говна да ја лижеш школката...

Во повеќето случаи под провинција спаѓа голема територијална област со голема популација (мин.100k-1m+), која е составена од помални градчиња. Кратово и Валадово неможат да бидат провинции. Некогаш Македонија била Римска провинција.
Чист пример е Бугарија која е поделена на провинции. Пр.Бургас е провинција составена од 13 општини со по 10k+ жители.
Во Македонија нема провинции. Велес не е провинција, туку е град. Човек од Велес е граѓанин, а не „ПРОВИНЦИЈАЛЕЦ“. Не ме навредува зборот „провинцијалец“, но во Македонија кога ќе има провинции, тогаш слободно можеш така да се изразуваш.

*Велес чист пример, не сум од Велес.
Њу Јорк е држава, не може да биде провинција
Има сојузна држава Њујорк и град Њујорк.

Јасно е дека ниеден претседател на Р.Македонија не е роден во Скопје и 2 од 6 премиери на Македонија не се родени во Скопје.
Јак ташак колку претседатели биле од Скопје....оној од Моноспитово и сегашниов боље никогаш да не беа - и се испосраа на институцијата....а за премиерите ич не ме рчкај, за у Вардар се од прв до последен....

На Скопјани не им сметаат рандом Санџаклии коишто ги довлечкаа тука после земјотресот во Скопје како отворен град и станаа денес најголеми вехабии, не им сметаат Турци коишто 5 века палеа и жареа тука(они господини биле и не биле како Ш*птарите тоа е македонска логика), еден куп Ш*птари од Косово, рандон Турци, Чамуги, Арапи студенти тука коишто им ги проституираат нивните ќерки и сестри, али битно Македонци од Источна Македонија коишто грото се мирни и образовани и не прават никакви проблеми по Скопје гадно им сметаат и се грозат од нив. Тоа е македонскиот менталитет притоа заборавајќи дека камиони доброволци од другите градови на Македонија доаѓаа кога се бранеше Скопје, додека пола скопски педерчиња мама и тато им извадија дозвола дека се психички заостанати за во војна.
А кој ти рекол дека не им смета? И вие не-скопските педерчиња демек дојдовте да не спасите од нив и да напраите баланс некаков или нешто друго ви е у памет?
Може не ќе беше лошо да не се исселуваат Македонци од Кичево, Струга, Гостивар, Дебар, Тетово па да си беа уште со доминантно македонско население, а? - Имаш за ова нешто паметно да кажеш? Продај ниви у тетовско, купи стан у Ѓорче....после тоа планинците ти се криви.....

Затоа од тие помали градови и села во Македонија излегле 200 пати поголеми манги и учени луѓе отколку во Скопје.
На 1 таква „заслужна особа“ идат генерации цели што дошле да „студираат“ и се испомажија и испоженија....само како за пример од моја генерација на факултет, како црева (на селско-роднински основ) се испопикаа да работат по државна администрација, све некои копита со две леви за К што не ги бива - па ако ме прашаш мене 100 пати боље и нив да ги нема па и некоја си Каролина што ништо не ми значи у животов....

Кога ќе улетаат у тема Каљопи и Каролина као заслужни манги, ќе искористам еден гиф од погоре....

abandon-thread-gif.68220

Значи Њујорчани се провинцијалци?

Не ги заборавај и „провинцијалците“ од Лос Анџелес, Сиднеј, Мелбурн, Торонто, Истанбул, Минхен, Шангај....

Јас на темава не видов некој од Скопје да каже дека си мисли дека е нешто повеќе од другите жители во државава. А да се носат заклучоци врз база на мислење на 2-3ца и тоа што начуле дека некои „скопјани“ така збореле, е смешно. Еве на пример девојкава:
Но дотогаш драги мои, ќе останам во вашето ценето Скопје, ќе ги трпам вашите навреди и погрдни зборови.
Во овие шест години поминати во Скопје, ниту еднаш не сум била наречена провинцијалка, селанка или било што во тој контекст
Смешно е да се пише ќе ви ги трпам навредите, и покрај тоа што не ме навредувате, ама Петко ми кажа дека на Миле некој од улица му викнал провинцијалец. Мислам дајте луѓе..

Клише не клише, ама луѓе не се гледаат по тоа од кај се, а оние кои толку плитко размислуваат, не знам зошто воопшто заслужуваат внимание од вас на 20 страни.

Јак ташак колку претседатели биле од Скопје....оној од Моноспитово и сегашниов боље никогаш да не беа - и се испосраа на институцијата....а за премиерите ич не ме рчкај, за у Вардар се од прв до последен....

А кој ти рекол дека не им смета? И вие не-скопските педерчиња демек дојдовте да не спасите од нив и да напраите баланс некаков или нешто друго ви е у памет?
Може не ќе беше лошо да не се исселуваат Македонци од Кичево, Струга, Гостивар, Дебар, Тетово па да си беа уште со доминантно македонско население, а? - Имаш за ова нешто паметно да кажеш? Продај ниви у тетовско, купи стан у Ѓорче....после тоа планинците ти се криви.....

На 1 таква „заслужна особа“ идат генерации цели што дошле да „студираат“ и се испомажија и испоженија....само како за пример од моја генерација на факултет, како црева (на селско-роднински основ) се испопикаа да работат по државна администрација, све некои копита со две леви за К што не ги бива - па ако ме прашаш мене 100 пати боље и нив да ги нема па и некоја си Каролина што ништо не ми значи у животов....

Кога ќе улетаат у тема Каљопи и Каролина као заслужни манги, ќе искористам еден гиф од погоре....

abandon-thread-gif.68220

како што те гледам вака исфрустриран јас да сум ко тебе уште од утре ке се иселам од скопје и ке одам во на дедо ти селото да не гледаш овие што се испомажија во скопје.

Eden prijatel pred nekoja godina se oženi so edna od prilepsko selo. OK devojka,kulturna studirana i se toa. Ne može da se načudam kako uspevaat da se nabutaat vo javnata administracija. Ovaa konkretno se nacuka vo nekoja si agencija za veter i magla. A pola Skopje e bez rabota ili rbmaat kaj nekoj krvopijci za 10 iljadarki.

Искрено, немам ништо против оние кои доаѓаат од провинција, поштено си го заработуваат лебот, си плаќаат кирија, па камо среќа да створат фамилија итн тука. А имам ептен против оние провинцијалки кои доаѓаат за да најдат маж, остануваат трудни и потоа се цел живот домаќинки :mad:
Како ќе се случи болдираното без соработка од машката страна? ;)

Не ве рабирам, вас сите што се буните за девојкиве. Немам ништо против нашите сограѓанки, ама морам да кажам дека почесто добра забава имало со девојки што не се од градов. Прво ги немаат мама и тато да се јавуваат во колку саат ќе се вратат навечер, второ сите се со решен смештај каде се дешаваат добри дружби и никој не им попува што треба а што не треба да прават.

ММЕ, па контрацепција е одамна измислена, а во некои случаи малку параноја (и земање на употребените кондоми со себе) решава многу потенцијални проблеми. Уживај во младоста бе, не се враќа назад. :)

Ne može da se načudam kako uspevaat da se nabutaat vo javnata administracija. Ovaa konkretno se nacuka vo nekoja si agencija za veter i magla. A pola Skopje e bez rabota ili rbmaat kaj nekoj krvopijci za 10 iljadarki.
Матрикс тројката се бави со оваа тема....вака отприлика....

Има претходно пикнати соселани и на секој нареден патот му е пробиен....

Македонија одамна требаше да го следи примерот на Словенија каде што индустријата и местата за инвестирање се надвор од главниот град со тоа добиваат многу нешта на пример ( спасување од прегуста населеност на главниот град ) спас од поимот ( дојденци , староседелци ) воедно ( подеднакво распределување на населението ) , ( поголема можност сите подеднакво да добијат работа а не само главниот град ) . Ете ова да го следевме можеби немаше да биде Скопје полис( град држава) . Но сепак пак со доселувањето на луѓе од внатрешноста градот ќе се спаси демографски :)

JAs mislam deka 98 % na skopjani se provincialci a deka cela makedonia e provincia na Bugaria,Grcia i Albania toe se gleda ami sto ne sakate da prifatite ova toa e vas problem,Skopje e edno golemo selo naseleni so seljaci od cella makedonia ,samo opstinata centar e nekeda treta generacia naseleni juzno istocni makedonci ,realnoto Skopje e starata carshia pa nakaj cair,samo gledajte ja istoriata ili gledajte ja drugata strana od vardar datira od bivsata Jugo.A sega malce za skopjani koi se falat ...ami ne gledate kako ziveete kako riba na konzerva ,nemate ni 50 metri kvadratni stanovi vo stari zgradi ili vo periferiata na skopje se stari kuki so sto ke se falite ...so nisto samo so toa deka ziveete vo skopje a vo realnosata ste za zalenje.

Чисто неинформативно не се збори на темава дека ве мразам јас или било кој што живее во Скопје, туку инфраструктурата на Скопје економски и урбанистички се поремети, дали со новите згради наменети не за мене и девојката или за братми и женаму или за кој и да е, дали со тоа што професионализмот и одредени струки/бранши и занаети се спуштија на ниво со продавачки поради тоа што има луѓе што на сите добро им е познато реплицираат со "ќе го работам тоа за многу помалце од другите само за да не останам онаму каде што сум сега", туку токму за вас луѓе кои ги почитувам најмногу на свет, и генерализирам не покажувам кон поединци и нема да пцујам поради тоа што бев јавно исвиркан од Македонската општоприфатена маса и став.

Еве чисто информативно да ти кажам дека одбив работа во Скопје за +150 евра ... ич да не се секираш дека има само такви какви што викаш (иако јас неам слушнато за такви кои прифаќаат работа за пониска плата само да се во Скопје ... па нели Скопје е поскап град, па нели треба кирија да се плаќа итн.)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom