"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

• Креатор на темата Креатор на темата Jedah
  • Време на започнување Време на започнување
Ako imas da dodavas nesto za toa sto sum napisal poveli ,a ako nemas odgovor togas se slagas so toa sto sum go napisal,ne me interesirat jazicnite regullativi ili pak kirilicata .;)

Не бе, но кога ти ќе напишеш дека си мислел, веднаш смеа ме фаќа. А посебно ме фаќа смеа откога ќе ги видам напишани резултатите на таа активност (мислењето), која кај тебе е многу повеќе исклучок отколку правило.

;)

Pa neli rekov pogore deka mnogu od vas nema da go prifakat ova sto jas go mislev ,ami mene ic ne mi e gajle ,pa se gleda ...samo vie ste pametni politicki ,istoriski ,sportski ,naucni ,a be i sto ne edrugo kako da svetot pocna kaj vas vo makedonia so makedoncite i tuke ke zavrsi,za vas drugo ic ne postoi heheh cak vie i na amerika i na svajcaria ,danska ,anglia na site ovie drzavi vie mozete da im prodavate pamet ,pa cak ste pojaki na site strani od ovie gore navedeni drzavi e allall da vie bre ,izbran narod ste vie :pos:

Pa neli rekov pogore deka mnogu od vas nema da go prifakat ova sto jas go mislev ,ami mene ic ne mi e gajle ,pa se gleda ...samo vie ste pametni politicki ,istoriski ,sportski ,naucni ,a be i sto ne edrugo kako da svetot pocna kaj vas vo makedonia so makedoncite i tuke ke zavrsi,za vas drugo ic ne postoi heheh cak vie i na amerika i na svajcaria ,danska ,anglia na site ovie drzavi vie mozete da im prodavate pamet ,pa cak ste pojaki na site strani od ovie gore navedeni drzavi e allall da vie bre ,izbran narod ste vie :pos:

полека бе момак, нели и ти си од скопје, или и ти си провинцијалец од некое планинско село.

Јас на темава не видов некој од Скопје да каже дека си мисли дека е нешто повеќе од другите жители во државава. А да се носат заклучоци врз база на мислење на 2-3ца и тоа што начуле дека некои „скопјани“ така збореле, е смешно. Еве на пример девојкава:

Смешно е да се пише ќе ви ги трпам навредите, и покрај тоа што не ме навредувате, ама Петко ми кажа дека на Миле некој од улица му викнал провинцијалец. Мислам дајте луѓе..

Клише не клише, ама луѓе не се гледаат по тоа од кај се, а оние кои толку плитко размислуваат, не знам зошто воопшто заслужуваат внимание од вас на 20 страни.
Не лажи, ти се срамиш на едно кафе да испаднеш со мене, диќ со провинцијалка на кафе:)))
И џени!

Не лажи, ти се срамиш на едно кафе да испаднеш со мене, диќ со провинцијалка на кафе:)))
И џени!
Така де, со провинцијалци јас само на ракија идам :icon_lol:

И џени!
Сеа ние сме провинцијалци за тебе :D

Најде кој да ми каже, Скопски батка кој со мајка му сеуште купува гардероба и чека од баба му и дедо му 100 денари од пензијата за да излезе во град.
Што знаеш ти за старото Скопје кога сеуште мирисаш на млеко, бејбипапа генерација :pos: :pos: :pos: :pos:

Де бе, па и ти?!!
Кажи дека у Лондон Скопје не го сметаат ни за провинција, и завршен муабетот.:)
И не се пали без врска знаеш дека не сум од Скопје, не сум ни од град туку од село.

Сега сериозно: Зошто е невозможно човек од село или друг град различен од Скупје да се вработи во администрација??
Тие работни места ги отвора државата и му служат на целиот народ без разлика кој каде живее, значи ги плаќа цел народ. Зошто само Скупјани да работат таму? Скупјани нека си работат во општинската админстрација и да им стават една квота до 30% во државните институции како министерства, јавни претпријатија, седишта на дрќавни фирми. Ништо повеќе.
Немало работни места во Скупје?? А во Делчево повеќе има?? На местото на Делчево може да ставите Крушево, Радовиш, Кочани, Велес, Неготино, Прилеп, Ресен, Куманово, Штип, Берово, Кичево... Да не ги редам сите населени места во Македонија.
Ме потсети дека порано по селата имало голем наталитет од причина што биле потребни повеќе деца за селска работа. Сега со модерниве трендови(преселба во скопје) македончиња веќе не се раѓаат а селата се пусти.
Ако продолжиме вака покрај економски ќе доживееме и демографски колапс.
А вие со цел памет сето ова го поткрепувате и сметате дека е во ред :facepalm:
Дефинитивно си луд. Да ми простат тие шо се такви од роџење.

И џени!
КАФЕ!? КАФЕ!? КАФЕ!? шо збориш бе ти принцез оф евил кафе да пиела , од глава ќе ти го мавне ако и го принесат:pos:

Eden prijatel pred nekoja godina se oženi so edna od prilepsko selo. OK devojka,kulturna studirana i se toa. Ne može da se načudam kako uspevaat da se nabutaat vo javnata administracija. Ovaa konkretno se nacuka vo nekoja si agencija za veter i magla. A pola Skopje e bez rabota ili rbmaat kaj nekoj krvopijci za 10 iljadarki.

Па ке биде пола скопје без работа коа сте неписмени, место вие да ги окупирате вашите факултети доваѓаме ние провинцијалците а вие се курчите по ФОН, АМЕРИКАН со ФОН И АМЕРИКАН у фирмата на тато само. Медицинскиот факултет у Штип е пун скопјани оти неможат у Скопје да се запишат па идат у ШТИП од град у провинција. Ај идите у три лепе пиу мау.
--- надополнето: 17 јули 2013 во 13:39 ---
JAs mislam deka 98 % na skopjani se provincialci a deka cela makedonia e provincia na Bugaria,Grcia i Albania toe se gleda ami sto ne sakate da prifatite ova toa e vas problem,Skopje e edno golemo selo naseleni so seljaci od cella makedonia ,samo opstinata centar e nekeda treta generacia naseleni juzno istocni makedonci ,realnoto Skopje e starata carshia pa nakaj cair,samo gledajte ja istoriata ili gledajte ja drugata strana od vardar datira od bivsata Jugo.A sega malce za skopjani koi se falat ...ami ne gledate kako ziveete kako riba na konzerva ,nemate ni 50 metri kvadratni stanovi vo stari zgradi ili vo periferiata na skopje se stari kuki so sto ke se falite ...so nisto samo so toa deka ziveete vo skopje a vo realnosata ste za zalenje.

Каде бе македонија провинција на кого продаваш ти муда за бубрези продадена душа. провинција ке станеме ако продужат скопјани за по 10.000 евра да си го продават газо и дужата оти у нивни раци е државата.

Нашиот драг пријател, Михајло, со задоволство се сложи оваа негова „животна одломка“ пренесена на тастатурата да ја објавиме на нашите страници. Михајло е горд Битолчанец дојден во Скопје по образование. На вечната тема, еве што тој има да каже. Ние, ќе оставиме читателите да ја бранат честа на Скопје или да го поддржат Михајло.

Скопје низ призмата на еден ’провинцијалец

Со раце под глава во темната соба бдеам во таванот. Менталниот клип за тоа каков ќе ми биде животот во Скопје штотуку се одмота. Безмилосно и со презир ја погледнав Саат Кулата од мојот прозор. „Конечно ќе мрднам од градов, ќе одам некаде каде што никој нема к*р да го боли кој сум, чиј сум, на кого сум... и ќе бидам она што навистина сум“.

Со нетрпение го очекував знакот под мостот каде што пишуваше Добронидојдовте на влезот во Скопје.

Низ главата ми се вртеше помислата, „Живеам сега во Скопје, работам сега во Скопје... еј фак... не е мала работа човек да се одлучи на ваков чекор“. Низ главата ми се вртеа филмови на еманципирани луѓе, желни нешто да направат во животот.

Конечно ќе се движам во кругови каде интелектуалниот труд е далеку повреднуван од оној на кого си/чиј си и како ако мрднеш само малку на интелектуално ниво (си издал збирка мочана поезија) се доживува со лицемерен крик на нискобуџетната локална телевизија, која уствари си пополнува место во емисијата „Локални дијагонали“.

Ги замислував седенките на кафе во Аја Лезет, како пијам чај Earl Grey со млеко, бидејќи во Битола ме гледаа како да сум паднал од друга планета, а не дај Боже да те земат на „удолу“ во смисла „Шо му е на чооооеко бе браааат?! (М)Ооооооре ненормалееен“.

Деновите се нижеа. Декаденцијата на градот полека, полека започна да се отвора. Морзеова азбука. Бетон, асфалт, бетон, бетон, асфалт. Сето тоа спомешано со миризба на плин, бензин и огромни количество дизел.

Стрес на секое лице. Не знам дали е до Сонцето, сињакот или нешто друго, ама брчките на лицето овде изгледаат подлабоки.

Ефектот на добро настегани сардини во смрдливите автобуси те следи на секој чекор. Веќе го научив ритамот и на тоа. 7.30 сабајле, 3.30 попладне, 11.30 навечер. Секои осум саати автобусите крцкаа од луѓе испозалепени како плакати врз гнасните прозори на 5-ка, 23-ка, 15-ка, 57-ка...

И тука некаде низ сиот песок од нормални луѓе ќе фрлиш поглед и ќе ги забележиш малите бисерчиња - богати луѓе со гнасен материјалистички фетиш, кои со своите џипови, ферарија, масерати, бентли фрчаат низ улиците.
Успат излегуваат пред Holiday Inn да ги мрднат своите дебели машки и ултра слаби женски газови со „екслузивната“ солунска викенд роба.

Штета што кај нас нема мали лепенки за браници на коли (bumper stickers) на кои ќе пишува „Го фатив Господ за мадиња“.

Ги нема седенките во Аја Лезет. Премногу сум/сме зафатени да се избориме за егзистенција или сме пропаднати во длабока меланхолија за викендот кој едвај чекаме да дојде, а кога ќе дојде... само ја сумираме измината недела и гледаме уствари колку ни е шит животот.

Контактите замираат. Градот е голем. Кој ќе се влечка од Аеродром до Радишани, од Радишани во Капиштец, од Капиштец во Ново Лисиче.

Старите... ги гледаат глупавите турско/индиски серии и приспомнуваат на топлото време и бесцелното шеткање покрај кеј, собирајќи ги миризбите на смрдливот Вардар.

Сивилото е насекаде околу мене. Градот нема дух. Вештачка творевина исполнет со лажен лицеремен интелект во форма на навидум успешен човек кој својата репутација ја креира со лажен себе-идол (малку различно од егоцентричност и нарцисоизам) за она што сте го постигнале.

Со други зборови - учев многу (жими пајка), отворив бизнис, иам пари, купив јака кола, други работат за мене и општеството ми дава признание. Yeah right!

Веќе ги научив сите места низ целиот Центар и Аеродром. Кога имав некој динар, тркнав и до Тафталиџе, Маџари (која факинг дупка) и други елитни населби низ Скопје, како Чаир (транзит), Бутел и елитната Радишани (читај: Богу иза леџа).

Малото брдо, не многу поголемо до Тумбе кафе, се величи како да е Монт Блан и постојано се шират приказни до посер за тоа каааааков триумф е да се искачиш до крстот (која дебилна идеја ама ајде) и каков секс може да падне покрај патот до Видиковец или средно Водно (постојано да бидеш освелтуван од дебили со „долги“ светла... а-ха... ооуккеј... no thanks).

Младите „провинцијалци“ одвај чекаат да тркнат до родниот град. Студентите, к*р ги боли. Нема мама, нема тато, цело друштво им е тука, шо ќе им се оди дома. Ќе дремат тука месец-два и ќе излегуваат во елитните ноќни клубови, при тоа неминовно е двочасовното чекање ред како за леб во 90-ите (читај: глумат лудило, пуштени од синџир).

Читај драги провинцијалецу:

Плата имаш висока во Скопје, во споредба со Битола (ова пополни го со твојот роден град). Но, те молам одбиј за кирија, сметки, живот, транспорт, окапани коски по автобуси како градски, така меѓу градски. 120 денари за шише 0,33 Скопско во Ноќен клуб...

Ете тоа.

Абе озбилно го споредувате Скопје и Македонија со светот?? Грст земја сме, ама имало провинции и имало развиени градови.

Па секаде има развиени градови и провинции. И во соседсвото има, Белград, Атина, Софија... не можеш да ги споредуваш со некои српски, грчки, бугарски села и помали градови, како што не можеш ниту Скопје да го споредуваш со Берово на пр. Доволно е да отвориш огласи и да видиш кај се бараат најмногу работници. Сеа, да не ме сфатиш погрешно, јас не го издигнувам Скопје над другите места низ Мк, туку велам дека Скопје е град каде што најмногу се инвестира, и моментално е најразвиен град во Мк, затоа и најмногу се доселуваат во Скопје.

Нашиот драг пријател, Михајло, со задоволство се сложи оваа негова „животна одломка“ пренесена на тастатурата да ја објавиме на нашите страници. Михајло е горд Битолчанец дојден во Скопје по образование. На вечната тема, еве што тој има да каже. Ние, ќе оставиме читателите да ја бранат честа на Скопје или да го поддржат Михајло.
„Замирале контакти, скапо пиво, голема раздалеченост“ - јеботе, кој бесцелен „интелектуален“ асамблаж - како ли само дојде шизикот до таков заклучок кога нема појма дали воопшто претходно имало ефтино пиво, контакти и блискост....

Баш провинцијалска призма, мала призма, призма низ која малку може да се види....е околу тоа не ви се зборува, призмата на шокот, желба да се омаловажи нештото од кое се сака и крвта да му се исцица. Па тек ја да фатам за Битола да зборам....има цели два реда да потрошам од што „се има“ да се каже....

Ни ја не го сакам Скопје...тие што ги опишал се некој од негов сој и мене ми се кења од истите, ама и тие не се од овде.....и тие се некои као него, само што им текнало некоја нива да продадат...

И што е најтрагично - не е крајот на причава „Го видела лисицата грозјето дека и било високо, па рекла: Кисело е.“, него истиов сега прди у некоја администрациска фотеља....

Е добро бе луѓе тоа е можно решение за проблемот со пренаселеност на Скопје. Ова може да помогне и во зголемување на стандардот. Платите ќе се покачат. Досега нискиот просек го држат токму луѓето кои доаѓаат од провинција кои прифаќаат да работат за 8000 денари.

Каде ќе се зголеми стандардот, само во Скопје? :D
Па ти свесен си дека освен во Скопје речиси и да не може да се најде било каква работа низ Мк? И шо да прават не-скопјаните, да умираат за глад или да бидат приморани да се занимаваат со земјоделство, сточарство само зашто не можат да најдат друга работа?
Проблемот би се решил коа нема повеќе да се инвестира само во Скопје, туку и низ другите градови.

Па секаде има развиени градови и провинции. И во соседсвото има, Белград, Атина, Софија... не можеш да ги споредуваш со некои српски, грчки, бугарски села и помали градови, како што не можеш ниту Скопје да го споредуваш со Берово на пр. Доволно е да отвориш огласи и да видиш кај се бараат најмногу работници. Сеа, да не ме сфатиш погрешно, јас не го издигнувам Скопје над другите места низ Мк, туку велам дека Скопје е град каде што најмногу се инвестира, и моментално е најразвиен град во Мк, затоа и најмногу се доселуваат во Скопје.

Белград, Софија, Атина би можеле да бидат кандидати за метрополи, соодветно на тоа останатите области во тие земји да бидат нарекувани провинција.
Ама Скопје, Тирана, Приштина, Сараево и слични заеботинки да кажеш дека имаат провинции е виц. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom