"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

• Креатор на темата Креатор на темата Jedah
  • Време на започнување Време на започнување
Која иронија да ја сватам кога сите таканаречени Скопјани зборуваат половина Српски или пак оние што доаѓаат од Скопска Црна Гора а се представуваат како Скопјани и тие не знаат на кој дијалект зборуваат!

Ама ти ги цитираш луѓето кои не се од Скопје и со нив се расправаш, тоа ми е зборот.

Значи, ако јас сега сакам да се преселам во Скопје, ќе станам провинцијалец?

Ако останам во Битола, тогаш сум ОК, а ако се преселам во Скопје, тогаш сум провинцијалец. Има логика. :unsure:

Ако јас сум од Цапари и ако купам стан во Париз можам да бидам французинка не , цапарка ќе си останам така и ти ......сеј тука арен си :D гледаш неќат да не навидат

Таа е за пари земање, сеќавам јас.
Данок велиш на провинција да ставиш? Провинциски данок. Паметно. Скупјаните да има каде да се вработат. Демек Скупје е нивно од џеб го изградија и имаат право сега данок за граѓанство да ставаат. Паметно.

Скопјани плаќаат данок на град скопје тие го поседуваат имотот и имаат право да го продаваат или да го издаваат под кирија како и да наплаќаат данок на тие што живеат на нивниот имот! Работни места дефинитвно ќе се отворат со заминувањето на ефтина работна сила.

da rabotam i imam eden provoncijalec kaj mene, go prasuvam dobro be covek ti se issplati vo skopje da zivees , plakas 6000 kirija pola so drug. pola smetki struja parno voda tel, sto ti ostanuva tebe , mi vika 4-5000 mi ostanuvaat, i samo za jadenje ti se a kade ti e iskacanje itakanatamu, mi vika epa sto da se prai

И не си помислил дека ако се нафатил во Скопје да остава пари за сметки и за кирија,кај него во родното место е дупло помизерно? Ако во Скопје на крај на месец му останувале 4-5000,назад кај него не можи да тргни настрана ни толку,без да плаќа кирија или даноци,т.е пари шо (би требало) да завршат во реновирање твој скопски улици додека неговото место ќе си стој пусто и мизерно

Е добро бе луѓе тоа е можно решение за проблемот со пренаселеност на Скопје. Ова може да помогне и во зголемување на стандардот. Платите ќе се покачат. Досега нискиот просек го држат токму луѓето кои доаѓаат од провинција кои прифаќаат да работат за 8000 денари.
Од кој пари данок да ти платат кога идат по парче леб бе? Кој просек ќе се зголеми? Од убавина да не патуваат два саати во два правци за работа? Еј чудни луѓе сте мајка ми.

Ама ти ги цитираш луѓето кои не се од Скопје и со нив се расправаш, тоа ми е зборот.
Расправијата е со луѓе кои ми или ни го тупат цело време дека Скопје е закон, Скопје е држава а во 2001 година кога беше конфликтот со Албанците сите избегаа, се посраа и мораа луѓето од провинција да ги бранат.
--- надополнето: 16 јули 2013 во 21:43 ---
Е добро бе луѓе тоа е можно решение за проблемот со пренаселеност на Скопје. Ова може да помогне и во зголемување на стандардот. Платите ќе се покачат. Досега нискиот просек го држат токму луѓето кои доаѓаат од провинција кои прифаќаат да работат за 8000 денари.
Грешка си, газдите од Скопје ги даваат тие плати, тие луѓе би работеле и за поголеми пари ама на Скопските газди им зинал газот за пари, отворен им е како вулкански кратер.

Скопјани плаќаат данок на град скопје тие го поседуваат имотот и имаат право да го продаваат или да го издаваат под кирија како и да наплаќаат данок на тие што живеат на нивниот имот! Работни места дефинитвно ќе се отворат со заминувањето на ефтина работна сила.
Данок на имот сите плаќаме, данок за рента и тој го плаќаат во Скопје доселениците. Такси, даноци и други давачки плаќаме сите. Се гради и вложува само во Скопје. Бидејќи Скопје се развива од парите на сите нас, сите имаме право на одлука.

Ти си поефтин и од работната сила. Ти уште викаш мамо дај стотче за у град. Студентаријо.

Од кој пари данок да ти платат кога идат по парче леб бе? Кој просек ќе се зголеми? Од убавина да не патуваат два саати во два правци за работа? Еј чудни луѓе сте мајка ми.

Јасно ни е на сите дека доаѓаат да работат, тоа е и проблемот нема работа за сите. Газдите ова го искоритуваат и наоѓаат деца што им работат за "безпари". Скопските деца остануваат во таква конкуренција без работа. Што треба сега да прават скопјани? Да им дозволат на сите од надвор да работат а они да седат без работа? Зашто ја браниш само едната страна? Леб има и надвор од скопје, само сите тие што доаѓаат несакаат да работат земјоделие, занает, овоштарство, сточарство туку сакаат да си го ладат во некоја канцеларија.
Цела држава ни пропаѓа поради овој тренд!

Tocno e sea koa ke ides da zemes salata od zeleno pazarce ...prodavacot\provincijalec ke te prasa od kaj is i ti taka gordo so polna usta ke ispukas od SKOPJE ....ke ti ja pokace salatka za 50 den poso neli od skopje si....Koa ke ides u Ohrid site provincijacli ke piat nes kafe za 80 den ti ke platis 120 od skopje si.... Radovo sirenje za tebe ke bide 900 den kg ...kako pa u skopje ke go jadesh... Koa ke doe tatkoti u Kavadarci po rakija ke plati 500 den litar ...skopjanec je*i ga ...eh more more ...ubila ve prostoka ...

Зошто секоја чест на вистинските стари скопјани? Со што ја заслужиле честа? Со тоа што некој ги родил на едно место, а не на друго?
Srcee
Види вака сега, очигледно не ти е јасно, па ме прашуваш, редно е и да одговорам. :)
Иако на самиот почеток реков дека темава е за лечење комплекси, сепак решив да напишам нешто и тука...
Е, работата е за зборот чест, како што гледам...
Смислата во која го употребив тој збор беше дека САМО СТАРИ СКОПЈАНИ би имале право да зборуваат какви се или не се провинцијалците, ако такви воопшто има на форумов, т.е. да учествуваат на темата.
Признавам, стилот на изразување ми е таков каков што ми е, а на тема како оваа која служи само за лечење комплекси, каде баш и не се размислува многу пред да се напише нешто, не се анализира самата дискусија... не верувам дека некој би ме сфатил... секако, тоа не беше на менето за Тебе... беше наменето за оние другите хехехе...
Тоа кога сме кај честа... употребена во тој контекст.

Јасно ни е на сите дека доаѓаат да работат, тоа е и проблемот нема работа за сите. Газдите ова го искоритуваат и наоѓаат деца што им работат за "безпари". Скопските деца остануваат во таква конкуренција без работа. Што треба сега да прават скопјани? Да им дозволат на сите од надвор да работат а они да седат без работа? Зашто ја браниш само едната страна? Леб има и надвор од скопје, само сите тие што доаѓаат несакаат да работат земјоделие, занает, овоштарство, сточарство туку сакаат да си го ладат во некоја канцеларија.
Па чим има работа Скопјани нека ги засукаат ракавите и право на нива! Што плачат како пичиња дека некој им ја зема работата, толку ги бива за да ги вработат. Да не треба и пазарот на труд да се креира специјално за Скопјани? Море сето лигуши новиве генерации, од лигуш полигуш.

Не им дозволуваат по некоја посебна врска само ним да работат.
Едноставно е, доаѓа поквалификуван ти ја зема работата, а ти со прстот во уста остануваш. И тоа не е точно дека останувале Скопјани без работа на сметка на луѓето од внатрешноста.

Што се не нема да се пише, ке се отвореле работни места, што демен сега нема работни места па зошто ви иде провинција онда, да ги троши парите земени од субвенциите:). Незнам само зошто така мислеш дек некој кој оди од провинција во ск афтоматски станува ефтина работна сила.

Море тркало, решение за проблемот со пренаселеност на Скопје ќе се реши со инвестирање во градовите кои вие со потценување ги нарекувате провинција.
А не со градење на ски патеки на Водно.

A си видел колкава е платата во другите градови во македонија?
Не сакав да пишувам на темава али стварно ме фаќа нервоза кога гледам да тресите глупости.
Читав неколку коментари и читам дека полесно било да купи “провинцијалец“ стан во Скопје откако скопјанец, ако ги продаел нивите. Абе луѓе дали има некој во тие провинциите кој е толку ненормален од кеф да продаде се што има, што е печалено со поколенија за да купи еден мочан стан во скопје и да се затвори во него како во кафез. Тоа е поради глупавата политика на нашиве политичари и што сите средства се вложуваат во славното Скопје кое еден ден има да биде срамнето пак до земја како 1963 и пак ќе го јадиме стапот ние од останатите градови и пак ќе го градиме. Поради вакви размислувања како вашите и грци и сите со ред не прават будали и не нарекуваат република скопје и тн. Имам колеги и другари скопјани кои ги почитувам али почитувам само ако не се влезени во тој скопски филм. На факултет ако ние провинцијалците сме глупи и смотани незнам тогаш зошто од 15 скопјани кои се запишани од 60 души се на се едвај еден има надеж да заврши во рокот, дали до толку се интелигентни па си го ладат незнам стварно. Стварно ме иритираат и батки со та фразата мочана “абе пеер“, чекај бре која фраза е ова и со кое право ме сретнал 2 пати во живот и ми употребува некоја ваква фраза. Најголеми скопјани пак кога се прават дечки од Зелениково, Драчево, Волково и да не ги редам места од кои побавно ќе стигне до центар од дома откако јас од прилеп, места од каде со воз одат до скопје. Не летајте дечки, свесни се сите дека колку повеќе се доселуваат од другите градови ќе паѓа платата и во Скопје али редно е и таму да се види малку мака, јас откако се знам за човек работам како вол дома и мојте одат на работа за 100 евра плата и не осигурани, а во “метрополата“ една обична чистачка зема 15 000 минимум плата. Чекај бе во иста држава сме? Попаметни се овие тука, поубави што е работата. До 25 години незнаат што е работа па нека падне платата и таму да се свести народ. Слушам на една од телевизиите на утринските програми пред неколку месеци се јавуваат луѓе од скопје на тема за тутунарите каде се изјаснуваат дека субвенциите на тутунарите ни биле даени од нивните плати:facepalm:. Чекајте бе дали сте свесни колкави суми влегуваат во буџетот на државата од тоа земјоделие, колку од тие плати кои се делат се од тие пари, а не тие нас ни одделиле, епа дојдете садете и вие, ние ќе одиме на работа и ќе одделуваме за вас субвенции да видите колку е лесно .....
Немам ништо лично кон ниеден град, али од прост народ кој не одбира од носот подалеку и главата ја носи само за стрижење ме фаќа нервоза, затоа немаме држава и нема ни да имаме, поради што самите си ги вадиме очите меѓу себе, а “браќата“ се држат и од косово и албанија ни се доселија тука и жените ни ги земаат од што сме паметни.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom