"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

• Креатор на темата Креатор на темата Jedah
  • Време на започнување Време на започнување
Слободно, демократик. Да ме боли курот кај идат и шо кој кур ? Не го бранам Скопје ниту го сакам толку многу али исто може да ми сере некој од друг град ако дојдам и му го здиплам работното место пред нос и му ја здиплам жената пред ност и му ја пијам домашната ракија.. Мене ме загрижува фактот на тоа што незнаат да одржат пазар на вредности што некој копук ко тебе ќе дојде и ќе ми ја работи работата што треба да е ценета а јас ќе го пушам курот зашто знам дека нема да можам ни за автобус да скрпам, а ти виртуелно мислиш дека живееш во Кривогаштани па не си ги знаеш трошоците тука, и што паѓа вредноста на мојот занает, е тоа е вика не лојална конкуренција. И јас да отидам во Германија ќе ми серат дека им го јадам лебот, и што ? Ме интересира до каде ќе ти тера муабетов да знам дали има потреба да го правам или едноставно да повечам зашто не ти фаќа црпката .. Како и да е нема да се карам, статистиката си го кажа своето, и нема потреба да се вреѓате што ве викале провинцијалци затоа што сте, туку гордо застанете и кажете дека е така.. Крај краева кој кур јадат гомна Охриѓани кога ќе отидеме во Охрид за нас, али кур ме боли да ти кажам ич не се вреѓам, да тоа сум и тие што се во Охрид населението се 100пати боље мангупи од мене јас сум само 1 кучка што дошла да се брцне у езеро, и може да се соберат да ме излупаат у сред дискотека ако им се курчам. Работата е што нешто што не е ваше го правите како генерално да се гледа на истото.
Фала нема потреба повеќе да се вреѓаме, мислам дека бев доволно кутурен, затоа што сите треба да застанеме против други етницизми што ни го реметат мирот а не против своите, али како и да е од секогаш сме биле говно народ и ќе останеме такви... не сум контрадикторен само гледам реално на работите ...

секој втор збор ти е К*Р....да секоја ти чест....многу си културен, едноставно човек без зборови го оставаш со твојата интелегенција и култура :cuc:
а сега оди лечи фрустрации на друго место, нели гледаш дека не си пожелен тука.......имбецил.....

Мене друго ме интересира. Дали јас како Битолчанец спаѓам во провинцијалци, или тој термин е само за луѓето од помалите гратчиња во Македонија?

Чисто информативно, да знам дали и јас да псујам по провинцијалците или не?

:)

нека ми појасни некој што е тоа аслископјанец, ептен ме заинтересира терминот :)))
Тоа ти е изумрена раса или сорта, нешто како мамутите.
Асли Скопјанец не постои, секој има некој провинцијалец во куќа а овде сите се прават паметни, демек чиста раса биле чунки на Хитлер деца се!

Годинава во Скопје се доселиле 2500 "провинцијалци"? Па што? На кого му смета тоа? Зашто на некого би му сметало тоа? Не е ништо ново, ни ништо чудно. Да го разгледаме растот на популацијата на Скопје после Втората светска војна.

1948​
102,600​
+58.3%​
1953​
139,200​
+35.7%​
1961​
197,300​
+41.7%​
1971​
312,300​
+58.3%​
1981​
408,100​
+30.7%​
1994​
448,200​
+9.8%​
2002​
506,926​
+13.1%​
2006​
668,518​
+31.9%​

Точно е дека делумно растот на населението е поради растот на наталитетот после Втората светска војна. Ама голем удел во ова има и доселувањето на луѓе од "провинција". Меѓу нив сигурно се и родителите или бабите и дедовците на поголемиот дел од истите тие што зборат против "провинцијалци".

Така да, "Скопјаништа", пред да почнете да зборите против "провинцијалци" и начинот на кој се доселуваат у Скопје, прво запрашајте се од каде е вашето потекло и како вашите предци се доселиле у Скопје, што резултирало со тоа вие денес да бидете горди Скопјани.

Точно е дека се декларирам како Скопјанец. Ама знам од каде е моето потекло: 50% од Врање, Србија, 25% од Свети Николе, 25% од с.Лабуништа, Струшко. И не се срамам од моето потекло, како овие гореспоменатите. Баш напротив, горд сум на моето потекло.

Никогаш не сум навредил некого врз основа на тоа од каде доаѓа. Да, точно, се има случено некој што не е од Скопје да го наречам сељачиште. Ама тоа нема никаква врска со тоа од каде доаѓа, туку едноставно пошто бил сељачиште. И почесто се случува да го употребам тој збор за да опишам некој од Скопје, отколку од друг град. Значи луѓето ги ценам според тоа какви се и како се понашаат, а не според тоа од каде доаѓаат.

A albancive (so mala bukva) u metropolava provincijalci ,kulturen accessories ili turisti so podolg privremen prestoj se ? Nekoj da desifrira?

Тоа ти е изумрена раса или сорта, нешто како мамутите.
Асли Скопјанец не постои, секој има некој провинцијалец во куќа а овде сите се прават паметни, демек чиста раса биле чунки на Хитлер деца се!

Да, постојат стари Скопјани(асли Скопјани) и ден денес но се ептен малку што би се рекло на прсти да ги изброиш и од мое лично искуство со таквите не би рекол дека имаат некое извонредно ниво на култура и интелект туку сосема обратното !
Во моето маало 90% се дојденци од пред педесетина години(во кои спаѓа и мојата фамилија), е сега има и од оние прастари Скопјани некои 10ина проценти и јасно се гледа кој е кој, куќите и дворовите на скоро сите дојденци се горе-доле средени а на оние прастари Скопјани личат на штали, старите Скопјани се луѓе кои генерално се неработливи и не се многу обдарени со интелект, обично се мераклии на кафански начин на живот и сл. и се во далеку полоша состојба од останатите Скопјани(доселеници од пред Х децении) !
Море ако не беше индустријализацијата и масовната преселба на народот во Скопје после 2 с.в. како и во почетокот на 60ите години сега Скопје ќе беше на ниво на Паланка !
Ахха и за крај горд сум на моето мешано потекло по едните дедо и баба имам Охридско потекло, а по другите дедо и баба Кумановско потекло ... горд сум што сум и Скопјанец тука сум роден и тука живеам цел живот, но горд сум и на моите претци и поентата ми е да докажам дека скоро сите денешни Скопјани имаат провинциско потекло и никој не треба да се срами или да го негира тоа, сите ние млади генерации сме тука родени и тука живееме но потеклото по бабите и дедовците не ни е Скопско !

Мене друго ме интересира. Дали јас како Битолчанец спаѓам во провинцијалци, или тој термин е само за луѓето од помалите гратчиња во Македонија?

Ставре, тоа ти е коа извесна нескопска особа свесно или подсвесно гори од желба да живее у Скопје.
Кога истата таа особа ќе дојде у Скопје ти е веќе тешка дијагноза - провинцијалец, кој со своите манири сака да „опраи“ нешто овде. Резултат - посрано Скопје и мртви други градови низ земјава.
Луѓе што чесно и поштено живеат и работат во своите села и градови и гледаат таму да си го напраат животот паметен, содржаен и забавен за мене не се провинцијалци.....

A albancive (so mala bukva) u metropolava provincijalci ,kulturen accessories ili turisti so podolg privremen prestoj se ? Nekoj da desifrira?

Ова е тешко да се дефинира, морам да ти признаам ...
Би типувал на третото ... туристи со подолг т.е. со неограничен рок на престој ... исто ко у лијепа Швицарска ... :pos:

Ти се вреѓаш од провинцијалец?
--- надополнето: 16 јули 2013 во 14:48 ---

Ти работиш?
da rabotam i imam eden provoncijalec kaj mene, go prasuvam dobro be covek ti se issplati vo skopje da zivees , plakas 6000 kirija pola so drug. pola smetki struja parno voda tel, sto ti ostanuva tebe , mi vika 4-5000 mi ostanuvaat, i samo za jadenje ti se a kade ti e iskacanje itakanatamu, mi vika epa sto da se prai

Ставре, тоа ти е коа извесна нескопска особа свесно или подсвесно гори од желба да живее у Скопје.
Кога истата таа особа ќе дојде у Скопје ти е веќе тешка дијагноза - провинцијалец, кој со своите манири сака да „опраи“ нешто овде. Резултат - посрано Скопје и мртви други градови низ земјава.
Луѓе што чесно и поштено живеат и работат во своите села и градови и гледаат таму да си го напраат животот паметен, содржаен и забавен за мене не се провинцијалци.....

Изгледа слабо те тепале по автобуси брајќата
(како и да си ги нарекувате)

Изгледа слабо те тепале по автобуси брајќата
(како и да си ги нарекувате)

Не, сум пишувал за мојот „соживот“ во другии теми, не ми е да се повторувам....
У принцип голем чоек сум, сигурно не би сакал некој од нив да се изгори...

Не, сум пишувал за мојот „соживот“ во другии теми, не ми е да се повторувам....
У принцип голем чоек сум, сигурно не би сакал некој од нив да се изгори...

Но, тие се најчесто многу.

Секако. Кога може Велешани да им зборат на дијалект, што станува за вас провинцијалците од Битола :icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom