Филмови што сте ги оцениле со 10 на IMDB

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.662
Поени од реакции
8.682
1. Psycho
2. Vertigo
3. Into the White
4. The Game
5. Harry Potter (сите делови)
6. Poolhall Junkies
7. Limitless
8. Shutter Island
9. Memento
10. The Usual Suspects

Скоро сите филмови ми се со жанр мистерија и премногу пресврти. Има уште многу други што сум им шибнал 10че ама ме мрзи да пишувам. :)

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.363
Проблемот е што мнозинството на луѓе се навикнати смислата/заплетот/поентата да им биде плесната во фаца, па кога ќе налетаат на неконвенционален филм им било досадно/несфатливо итн итн.
Не можат да сфатат дека постојат филмови без фиксна поента, дека сам треба да се потрудиш да си најдеш заклучок.
--- надополнето: 4 јули 2013 во 13:25 ---

Да критикуваш филм затоа што ти е премногу комплициран или несфатлив не е вкус, туку е игнорантност.
Второ, преку к***в со муабетите за ‘вкус‘ и ‘субјективност‘, да беше се комплетно субјективно тогаш било каква дискусија и било какво оценување на било што би било комплетно бескорисно.
Дискусија по дифолт е објективна, престанете да внесувате вкусови и субјективности во дискусии, попаметни сте од тоа.
Дискусија за вкус на филмови ? И кој кажа дека оценувањето на филмови не е бескорисна работа ?
Не знам зошто првата реченица е дел од нешто цитирано кон мојот пост пошто нема никаква допирна точка.

Ама ај ќе реплицирам. Секој различно си ги сфаќа работите.

Еве зошто тоа ти што го викаш нема врска, и дека постои субјективност.

Дали оваа слика зад луѓето според тебе вреди скоро 44 милиони долари ?
Некој ја купил оваа слика за скоро 44 милиони долари. И сега сигурно си мислиш дека тој што ја купил сликава е будала.
Ама не. Јас, ти и сите останати не ја сфаќаме поентата на сликата и сме игнорантни. А човекот навистина добро ја проценил сликата бидејќи нели, не постои субјективност и секој човек треба да размисли и да ја сфати длабоката поента на сликата.

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
79% од тие што сте пишале сте постирале точно 10 филмови, да не’ не сте го разбрале насловов? :cautious:

И многу сте дарежливи мме, 10 е перфектна отцена според мене и треба да се даде само врз перфектен проект од сите аспекти.

*секако, мојата отцена е минимален фактор, али шо ги вртам.

LOTR - Return of the King
-----
Game of Thrones
Sopranos

тоа е Се за кое имам закачено 10ка. Останатите 67 омилени/прејаки филмови имаат 9ки. :noze:

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Дискусија за вкус на филмови ? И кој кажа дека оценувањето на филмови не е бескорисна работа ?
Не знам зошто првата реченица е дел од нешто цитирано кон мојот пост пошто нема никаква допирна точка.

Ама ај ќе реплицирам. Секој различно си ги сфаќа работите.

Еве зошто тоа ти што го викаш нема врска, и дека постои субјективност.

Дали оваа слика зад луѓето според тебе вреди скоро 44 милиони долари ?
Некој ја купил оваа слика за скоро 44 милиони долари. И сега сигурно си мислиш дека тој што ја купил сликава е будала.
Ама не. Јас, ти и сите останати не ја сфаќаме поентата на сликата и сме игнорантни. А човекот навистина добро ја проценил сликата бидејќи нели, не постои субјективност и секој човек треба да размисли и да ја сфати длабоката поента на сликата.
Мојата прва реченица се однесуваше на твојата критика врс Кјубриковата Одисеја во друга тема, требаше тоа да го појаснам.
Оценување на филмови е тотално бескорисно ако субјективно се врши оценувањето, всушност било каква критика и дискусија е безвезе ако се врши врз база на субјективност и вкус.
Сликата ти е прилично лоша алегорија, затоа што колекционерите не купуваат слики затоа што им се допаѓаат, туку или купуваат за да ја надополнат својата колекција на скапи и вредни слики или купуваат заради resale value.

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.363
Мојата прва реченица се однесуваше на твојата критика врс Кјубриковата Одисеја во друга тема, требаше тоа да го појаснам.
Оценување на филмови е тотално бескорисно ако субјективно се врши оценувањето, всушност било каква критика и дискусија е безвезе ако се врши врз база на субјективност и вкус.
Сликата ти е прилично лоша алегорија, затоа што колекционерите не купуваат слики затоа што им се допаѓаат, туку или kupuvaat за да ја надополнат својата колекција на скапи и вредни слики или купуваат заради resale value.
Ај не е тука тема за Одисејата, ама филм треба да има карактери, дијалози, а не ефекти и безмислени сцени.
Мајмуните требале да докажат колку човекот напреднал и како од мајмун еве после на крај на филм создал машини и ги надмудрил.
Па зошто Тарантино на крај на Џанго не го прикажа Обама за да докаже дека црнците на крај на краиштата успеале.

Нема врска, јас сум глуп што не сум го сфатил филмот, и дефинитивно на сите луѓе треба да им се допаѓаат исти филмови, исти луѓе, исти работи бидејќи за тоа што е убаво, квалитетно и интересно постои само една единствена формула која што сите треба да ја прифатат и доколку се спротистават на нешто што е општо воспоставено се ненормални.

Тотално без врска муабет тераш, ама ако, само продолжи со такво размислување.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Ај не е тука тема за Одисејата, ама филм треба да има карактери, дијалози, а не ефекти и безмислени сцени.
Мајмуните требале да докажат колку човекот напреднал и како од мајмун еве после на крај на филм создал машини и ги надмудрил.
Па зошто Тарантино на крај на Џанго не го прикажа Обама за да докаже дека црнците на крај на краиштата успеале.

Нема врска, јас сум глуп што не сум го сфатил филмот, и дефинитивно на сите луѓе треба да им се допаѓаат исти филмови, исти луѓе, исти работи бидејќи за тоа што е убаво, квалитетно и интересно постои само една единствена формула која што сите треба да ја прифатат и доколку се спротистават на нешто што е општо воспоставено се ненормални.

Тотално без врска муабет тераш, ама ако, само продолжи со такво размислување.
Ако ти не успеа да најдеш смисла во одредена сцена на филмот, тоа не ја прави сцената бесмислена. Втора работа, кој си ти да кажеш што мора филм да има? Нели не треба да има единствена формула? Или не важи тоа за филмови?
Сам се укопуваш со муабетов. Критикуваш филм затоа што не ја следи ‘формулата‘ на конвенционалните холивуд филмови.
Трета работа, мајмуните во одисејата не прикажуваа тоа што ти мислиш дека прикажуваа. Мајмуните беа ставено во филмот заради монолитот. Монолитот е тој што ја убрзал еволуцијата на приматите и овозможил втор степен на ‘свест‘ кој што го имаат луѓето.
Монолитот повторно го среќаваме кога Дејв лебди низ вселената, тогаш Дејв стигнува до третиот степен на свест, нешто што е отсликано со неразбирливи сцени. (многу нормално, третиот степен на свест е нешто што би било uncomprehensible за нас)
Се надевам ти објаснив некои работи.

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.363
Ако ти не успеа да најдеш смисла во одредена сцена на филмот, тоа не ја прави сцената бесмислена. Втора работа, кој си ти да кажеш што мора филм да има? Нели не треба да има единствена формула? Или не важи тоа за филмови?
Сам се укопуваш со муабетов. Критикуваш филм затоа што не ја следи ‘формулата‘ на конвенционалните холивуд филмови.
Трета работа, мајмуните во одисејата не прикажуваа тоа што ти мислиш дека прикажуваа. Мајмуните беа ставено во филмот заради монолитот. Монолитот е тој што ја убрзал еволуцијата на приматите и овозможил втор степен на ‘свест‘ кој што го имаат луѓето.
Монолитот повторно го среќаваме кога Дејв лебди низ вселената, тогаш Дејв стигнува до третиот степен на свест, нешто што е отсликано со неразбирливи сцени. (многу нормално, третиот степен на свест е нешто што би било uncomprehensible за нас)
Се надевам ти објаснив некои работи.
За мене тоа треба да има секој филм. Ама добро според тебе не треба да има субјективно мислење и филмовите треба да имаат нешто сосема десетто и луѓетто треба да бидат сосема во ред со тоа.
Нема врска, битно тебе ти се допаднал филмот.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
За мене тоа треба да има секој филм. Ама добро според тебе не треба да има субјективно мислење и филмовите треба да имаат нешто сосема десетто и луѓетто треба да бидат сосема во ред со тоа.
Нема врска, битно тебе ти се допаднал филмот.
И повторно успеа тотално да ја утнеш поентата. Како да се трудиш.
Субјективно мислење е нормално секој да има, исто и одреден вкус, ама чувај си го за себе.
Јас мислам дека филмовите можат да имаат што сака режисерот, без формули и конвенционални методи, поентата ми е кога се работи за дискусии како оваа, тие треба да бидат објективни и филмовите треба објективно да бидат оценувани, ако одреден филм за тебе има субјективно сентиментално значење и затоа субјективно повисоко би го оценил заради тоа, супер, браво, но чувај си го тоа за себе.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
1. Goodfellas
2. Forrest Gump
3. Life Is Beautiful
4. Wall-E
5. City of God

Тие што ме знаат ќе видат дека ги нема моите омилени филмови, кај кои сум нашол грешки и недоследности, па едноставно, на нив не сум им дал чиста 10ка, иако ми се омилени. Овие 5 филма кои ги напишав се од ретките филмови (намерно сите различни по жанрот) за кои не сум нашол никаква примедба или пак да најдем дека нешто им фали. Има уште многу филмови на оваа листа, но не би сакал да спамирам со филмови кои веќе ги имаше многу пати напишано.

Член од
1 декември 2010
Мислења
1.294
Поени од реакции
2.781
Pulp Fiction
Silance of the Lambs
The Sixth Sense
Lucky Number Slevin
Aliens
Seven
The Shawshank Redemption
The Godfather
Forrest Gump
Shutter Island
Lord of the rings
Fight Club
21
Primal Fear
Star Wars
Good Will Hunting
Goodfellas
Dumb&Dumber

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.363
Секоја ти чест ако можеш објективно без емоции, да ги гледаш филмовите. И која е поентата во отворено општество да го чувам мислењето за себе ? Која е поентата на мислењето ако треба да го чувам во себе.
Мене поентата е дека кој што сака може да каже за секој филм, и никој не треба некој да му скокне и да го прашува "Кој ти курац филмот е срање" , пошто тоа што за некој е ѓубре за друг е богатство.
И да ја утнав поентата јас, во тема во која што на прашање кој филм го имате оценето со 10 ти реши да одговориш со ефтин сарказам и индиректно иронично да ги навредиш мислењата на другите.
На крајот на краиштата па кој си ти, или кој сум јас да кажеме дека објективно оценуваме? Не е возможно обичен човек објективно да оцени филм, ти само така можеш да си мислиш дека си на две интелектуални нивоа над другите пошто си сфатил филм што СПОРЕД ТЕБЕ е интелектуален (да на крајот на краиштата твојот мозок ти кажува што ти се допаѓа а што не), академијата што ги дава Оскарите не расмилува објективно, а јас ти или Ѓоле од Драчево ќе сме размислувале објективно.

Ама добро еве дискусијава тука од моја страна завршува, пошто моите мислења треба да ги чувам во себе. (и да пак ја утнав поентата на темата, а ти онака објективно тотално ја погоди)

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.441
Поени од реакции
6.096
И повторно успеа тотално да ја утнеш поентата. Како да се трудиш.
Субјективно мислење е нормално секој да има, исто и одреден вкус, ама чувај си го за себе.
Јас мислам дека филмовите можат да имаат што сака режисерот, без формули и конвенционални методи, поентата ми е кога се работи за дискусии како оваа, тие треба да бидат објективни и филмовите треба објективно да бидат оценувани, ако одреден филм за тебе има субјективно сентиментално значење и затоа субјективно повисоко би го оценил заради тоа, супер, браво, но чувај си го тоа за себе.
Друже, и ти си субјективен во поглед на теоријава за субјективни и објективни мислења во дискусијава.

Незнам зошто толкаво напрегање без потреба... ако на некој, филмот не му се допаднал имат право и простор тука да си кажит како и зошто.

он топик-

Se7en, зошто кога и да го гледам,по кој пат, сеуште ме држит атмосферата во филмот.
Full metal jacket, не сум фан на Кјубрик, па кога го гледав комплетно очекував нешто сосема друго, но комплетно бев изненаден од епилогот на филмот. Два и кусур сати воен филм, добро вклопена атмосфера, за да во ниеден момент не осетам досада и како јаготка на шлагот ми дојде пораката не целокупниот филм. Дефинитивно според мене најдобриот анти воен филм.
Би ги вброил и LOTR,12 angry men, reservoir dogs, ALien 1&2,Star wars трилогијата,Mr. Nobody, Requiem for a dream, Trainspotting и The fountain. Сите тие по нешто ми оставиле добар впечаток,доволно добар да ги спомнам во темава.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Друже, и ти си субјективен во поглед на теоријава за субјективни и објективни мислења во дискусијава.

Незнам зошто толкаво напрегање без потреба... ако на некој, филмот не му се допаднал имат право и простор тука да си кажит како и зошто.

он топик-

Se7en, зошто кога и да го гледам,по кој пат, сеуште ме држит атмосферата во филмот.
Full metal jacket, не сум фан на Кјубрик, па кога го гледав комплетно очекував нешто сосема друго, но комплетно бев изненаден од епилогот на филмот. Два и кусур сати воен филм, добро вклопена атмосфера, за да во ниеден момент не осетам досада и како јаготка на шлагот ми дојде пораката не целокупниот филм. Дефинитивно според мене најдобриот анти воен филм.
Би ги вброил и LOTR,12 angry men, reservoir dogs, ALien 1&2,Star wars трилогијата,Mr. Nobody, Requiem for a dream, Trainspotting и The fountain. Сите тие по нешто ми оставиле добар впечаток,доволно добар да ги спомнам во темава.
Ако ти се допаднал FMJ, гледај го и Paths of Glory на Кјубрик, исто така одличен анти-воен филм.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.114
Никогаш не сфатив зошто толку се возвишува овој филм. Бивајќи лишен од билокаква философска вредност, филмот е само еден ефтин анархо-примитивизам завиткан во кул дијалози и тинејџерски гнев. Низ целиот филм се зборува за слобода и еманципација на себеси од само-наметнати синџири, но потоа одат и го разнесуваат сето она кое слободните индивидуи се стремеле толку тешко да го изградат и постигнат, во суштина пренесувајќи порака дека "моите вредности се многу побитни од твоите вредности и затоа ќе разнесувам се што ти се допаѓа и ќе те присилам да се придружиш на мојот тип на лајфстајл", што само по себе создава средина изградена врз авторитаризам.

Huehuehue brat. Но да го имплементираме овој начин на симлифицирање и на друг филм. Еве нека биде „најдобрата 10-ка“ според IMDb. Shawshank Redemption.
Ако анархо-примитивизам уз некоја кул метафора продава, тогаш оправдано што овој е прв.
Зарем не го заеба системот "jaко"? Кој ги врти твоите вредности и правила и норми кои се темелите врз кои функционира ова општество, јас во затвор не седам, ќе одам ќе си креирам сам општество. Со блекџек и курви. И ќе го сторам тоа преку лазење во гомна, за на еден начин вметнеме и филосфоска жичка, демек ова нека претставува борбата општо за животот. Морган Фримен ќе биде кул со некој дијалог, и ете, тоа е тоа.

Teh Dark Knight i site Nolon filmovi genijalni se, mnogu pamet treba da imas da gi sfatis kako Inceptshn ili onoj so maginionicaro, isto i site filmovi na Di Kaprio cista 10-ka najdobar glumec na site vreminja, evreine oskar ne mu davaat deka se ljubomorni na negovata gluma, od komedii site filmovi na Dzim Keri najsmesni se koga sum bil mal sum se umiral od smeenje, genijalen humor, isto i Amerikanska Pie filmmvoite epten se smesni!!1!
Site 10-ka i pol!

Не си слушнал?
Фајт Клаб е кул, и ако не ти се допаѓа Фајт Клаб тогаш не си кул!
Со ваков пост сакаш да ни докажеш дека ти имаш повеќе вкус од нас? Знам дека си попаметен.
И знам дека можеш да напишеш повеќе од критика за да продолжиме да имаме основа да те читаме.
И јас можам секому од овде да се изнасмеам, и ниеден филм да не напишам. Онака, хејтерски, дека фајкла не е, ама тоа е кул. :)

Впрочем, нема ни јас да напишам филм. Секако дека Одисејата, Блејдранер, Портокалот ми се оценети со 10ки, ама никаде официјално или на IMDb.
Според IMDb, давам 10ки на филмови кои сакам да ги подбутнам. Иако ретко и за ова.

Enter the Void
Persona
Melancholia
Shame
Pans Labyrinth
Into the Wild
Solaris
A Boy and His Dog
Mr. Nobody
The Fall
Primer
Kokuhaku (Confessions)