Не ми се однесуваше коментарот само на оценката 10 за филмовите, ни па исклучиво само на твојата тема.Огромен фан сум на овие момци и дел од нивните филмови ги имам оценето со 9 наместо со 10 од проста причина што нивните филмови се една пандорина кутија која тешко дека некогаш ќе биде отворена. Тешко да постои некој љубител и познавач на филмови што може целосно да ја открие мистеријата, пораката и филозофијата на овие режисери. Да, може да постојат миљон интерпретации и тоа се е ок и креативно (и уметнички), но повторно можеш да бидеш светлосни години далеку од одговорот. Па така едноставно на некој филм што не го имам сфатено 20,30 или 50% неможам да му дадам оценка 10, колку и да ме воодушевил.
Тоа е најбитното, не знам зошто некој би се замарал да му се меша во туѓ вкус и да го прави будала пошто на некого му е поинаков вкусот.но е еден од најдобрите ЗА МЕНЕ.
Зар постои такво зло !?Тоа е најбитното, не знам зошто некој би се замарал да му се меша во туѓ вкус и да го прави будала пошто на некого му е поинаков вкусот.
Некој да се појави сега и да каже дека на Џастин Бибер филмот му е најомилен не мора да значи дека е ретардиран на пример.
а некои од извиканите филмови, ги гледаш, може се восхитуваш на некој одлично склопен дијалог или карактеристична сцена, ама не те тераат да ги мислиш и толкуваш долго, долго потоа. Тешко дека ова е недостаток на некој филм, кога не можеш лесно да се ослободиш од впечатокот за него.
А исто така прашањето би можело да биде и - зошто пак би било она лесно сфатливото и сварливото брилијантното?Е сега прашањето е дали тоа што неможеш да го спознаеш целосно, можеш да речеш и да заклучиш дека е брилијантно...
Ти па сега колку kewl излезе со тоа преупатување на Фемина, ајде на Гламстик да те упатам треба сега за добивање по-kewl поен4иња?Ги потеценувателуѓевохипстерите од подфорумов. Многу е глупо да се хејта мејнстрим амерички филмови на место каде што сите гледаат бар псевдо-паметни филмови (од Крис Нолан). Ни еден од активните тука нема што гледа само мејнстрим акции и комедии. Сите ги имаат пробано Линч и Кјубрик. Aко толку ви се хејта луѓе што гледаат мејнстрим филмови, одете на Фемина или на одредени места по ФБ.
Нема врска колку и да се уметнички поквалитетни филмовите на Тарковски или Линч. Не сакаат сите да гледаат несфатливи филмови. Некои сакаат да размислуваат на рандом теми кои ќе им ги дадат филмовите преку ликовите, ситуациите и дијалозите. Не да размислуваат за објаснувања на рандом работи (што значеле жабите у Магнолија пример)
Мене инаку, ми е многу глупо и потценувачки да барам помош за филмови на гугл. Ако не можеш да дадеш своја интерпретација за уметничките филмови, не ни ги гледај. А добро, kewl ако имате своја интерпретација па сакате да прочитате и други.
И ај сеа, клишето: вкус е во прашање, сите оцени се субјективни...Ама srsly
Веројатно затоа што се сварливи, филмови за широки маси. Не можеш да очекуваш „Ivan's Childhood“ да биде поприфатен од „Pulp Fiction“.А исто така прашањето би можело да биде и - зошто пак би било она лесно сфатливото и сварливото брилијантното?
Проблемот е што мнозинството на луѓе се навикнати смислата/заплетот/поентата да им биде плесната во фаца, па кога ќе налетаат на неконвенционален филм им било досадно/несфатливо итн итн.Во никој случај не е недостаток, туку баш е позитивно тоа што те тера да мислиш со денови и да го бараш одговорот, за Eraserhead, Inland Empire и сл. ден денес барам одговор и логика, имам висено по нет и сум налетал на стварно креативни размислувања од луѓе, но одговорот го знае само Линч, а можеби ни тој. Е сега прашањето е дали тоа што неможеш да го спознаеш целосно, можеш да речеш и да заклучиш дека е брилијантно... Муабетов малце иде накај подфорумот за филозофија, a Dave не буцкај да се тера повторно дискусија за Fight Club
Да критикуваш филм затоа што ти е премногу комплициран или несфатлив не е вкус, туку е игнорантност.Тоа е најбитното, не знам зошто некој би се замарал да му се меша во туѓ вкус и да го прави будала пошто на некого му е поинаков вкусот.
Некој да се појави сега и да каже дека на Џастин Бибер филмот му е најомилен не мора да значи дека е ретардиран на пример.