Хрватска од утре 28 членка на Европската Унија

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.343
Поени од реакции
24.017
Не до толку,проблемот постоеше порано веднаш по нашето осамостојување,но со разумноста и со умерената политика на претседателот и владата,се изнајде привремено решение за прием во ОН,за да влеземе како самостојна држава,инаку одбегнавме многу полоши сценарија за поделба на Македонија помеѓу Србија и Грција.Доколку имавме некој премиер тогаш од типот на Груевски досега немаше да фигурираме никаде како самостојна држава ниту ке бевме оаза на мирот,туку конфликтите ќе беа порано од 2001 година.
Би ти реплицирал и понатаму ама со оглед дека забораваш да споменеш дека од осамостојувањето освем еден краток период кога имаше експертска влада, па натаму на власт беа баш тие умерени политичари кои успеаја да не заглават до гуша со тој спор кој го имаме до ден денес.

Сега или си премногу млад па појма немаш -- што донекаде е и простливо -- или пак мислиш дека ние сме млади па можеш да ни пордаваш мадиња за бубрези.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.358
Поени од реакции
18.471
Murugan: Зашто индиректно ја буткаш опозициската партија како одговор на нашите проблеми? Сме одбегнале полоши сценарија?:icon_lol:

Незнам колкав си бил тогаш, али со сите постари што сум зборел времето на трансзицијата било смрт, ова сеа гомна да јаде. Такви луѓе нема ништо да оправат,исти кур се ко овие сеа.

А иначе окулу влезот во ЕУ е нешто што ни треба и секоа противење е само лечење на фрустрација бидејки Грција не блокира. Да, тоа е причината што не влагаме со оглед на тоа што првиот нокдаун го изедовме кога владата си работеше ко што треба и немаше апсолутна власт. Сеа више и тоа го нема, али факти си се факти дека името е проблемот кој не кочи.

Искрено ќе дојде ден коа ќе треба да бираме помеѓу името и ЕУ, и се надевам дека ќе го избереме името. Ако не, што е до мене ја тука не останувам со оглед на тоа што ќе бидеме Европјани, Французи, Германци и се останато, али Македонци нема да бидеме. Своеволно!

Тогаш ќе си ги испцујам сите влади до сега, заради тоа што имаа можност да ја зајакнат државата политички и економски да не може да ја шутка кој сака и ЕУ во општо немаше да ни треба. А го избраа својот џеб пред државата.

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Балканот не е цела Европа.....после 2 светска војна цела Европа си ги расчисти сметките.Само ние сеуште ги немаме дорасчистено.....

Прво нема веќе ниту една од западните земји свое малцинство во некоја друга - значи нема веќе територијални претензии.
Немаат веќе сила и воља за војување,толку се испреплетени како црева што веќе нема теорија куршум да испукаат меѓу себе.
Тоа е ЕУ,моментално го имаме најдолгиот мир во Европа од кога се знае и тој мир е затоа што сите земји се интегрираа во ЕУ.Германија има многу поголем проблем од тоа да се заеба со Французите за некое парче земја и да се тепа со нив кога може заедно со нив да се брани од кинескиот налет.Наместо да делат кој каде ќе колонизира,ќе ја цицаат заедно секоја земја од Африка итн....

Како самата? Што правеа тогаш САД и Русија? Зошто на Германија и е забрането масовно да произведува оружје.

Немало Малцинства? Што се тогаш Французите и Холанѓаните во Белгија, кои малцинства се во Швајцарија, што им прави франција на малцинствата, на пример Ромите?

Нема војна бидејќи сеуште не нашле причина, паметиш лани како им го спопика Камерун на тоа самитот што им беше?

И ако е толку убаво зошто тогаш има протести, зошто 30% од младите грци, шпанци, португалци, бугари, романци, пољаци и ресто раја ван германија и франција, животот го бараат надвор од својата држава?

Уште еднаш ако ги заклати америка со финансиска криза ќе су ја видиш ценетата унија како паѓа дел по дел.

Муабетов твој, подобро последен у град отколку прв у село.

Сваќаш ти дека државава е целосно спремна за да почне преговори со ЕУ и тоа уште од вечервава и да ги заврши во рекорден рок?!

Што се праете слепи и цело време не ви чини владата, кој сака да е на власт ќе мора да менува име. А таков маж (Груески, Заев или некој трет) ако има нека повели, јас уште утрото излегувам со канта бензин од дома!

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Извини,кога не знаеш како работи ЕУ,зашто се фаташ да спориш? Гледаме колко добре се разбира како работи този систем.
Препораката на комисиjaта не е наполно релевантна и таа може да се менува.Уште повеке сека држава мора да каже - ОК, почнуват преговорите или може да се отвори тоа и тоа погравие,па сите решават дали един услов е изполнен или не. Сека држава може да внесе дополнителни бараниja,па и на нас ни внесуваха... тоа не е нешто ново. Ако сакаш земи ги за пример Хрватите... исто дополнителни бараниja от Словениja...
Па разбирам,полесно е да си плачковец,отколко да сработиш работите.
Епа тоа е целата работа. Само поради бугарското уценување ние не сме во ЕУ и НАТО. И поради грчкото.

Кој вас ве ферма таму, ова само одработувате за гејците. Ако некогаш гејлада ја тргне блокадата, вас никој нема да ве праша. Без разлика што се силите последнава година, на сите ни е јасно дека не сте вие никаков фактор во унијата.

Уствари само си го откривте вистинското лице, се докажа дека отсекогаш сте ни биле душмани. Чисто за да не мораат новите генерации да ја проучуваат подалечната историјаколку Македонија страдала од нејзините "пријатели" бугари.

Член од
10 мај 2010
Мислења
2.727
Поени од реакции
1.970
А следна членка после неколку години ќе биде Србија.(y) Па потоа Црна Гора, а БИХ,Косово,Албанија и МКД ќе видиме, можно е дури и Цел Западен Балкан да се интегрира во ЕУ,само МКД не, бидејки овдека има луди и неписмени политичари..:tapp:
Црна Гора е појака од Србија и нема никакви отворени прашања .Јас мислам дека Црна Гора ке биде слена членака .Што се однесува од Србија и Македонија патот е долг .За Албанија и Косово во ова декада сигурно нема да влезат во ЕУ освен ако не се случат некој тектонски поместувања .

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Солунски Атентатор: Во оваа декада сигурно нема никој да влезе.

Има огромно противење за понатамошно проширување кај големите играчи во ЕУ.

Башка што нас сигурно би ни требале 10 години преговори додека влеземе како полноправна членка.

Така да нигде ние не одиме убрзо.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
acetetovo: Што бладаш бе другар ? Кои роми,какви малцинства какви бакрачи....тоа ти се чергари што дошле вчера и кои кога сака може Франција да си ги избаци .
Холанѓаните,кои се фламанци иначе и французите кои се валонци имаат свој баланс во Белгија.Белгија уствари нема мнозинство,или си валонец или фламанец.Нити Холандија ја занимаат фламанците,ниту Франција Валонците.Белгија не е ничија национална држава.

Иди прашај ги швајцариците што се,ја го сечам ако некој од нив ти каже германец/француз/италијанец......сите швајцарец ќе ти кажат.Нема таму малцинства.....нема како кај нас 500.000 Албанци во Македонија,нема 450.000 Хрвати во БиХ и милион Срби и сл. што матицата си ја имаат надвор од земјата во која што живеат,а башка се автохтони таму каде што се......нема веќе такви,после 2 св. војна се исчисти се тоа.Кога ќе ги снема Албанците од Македонија на пример како што ги снема Германците од Полска и од Чешка тогаш ќе имаме ситуација како на западот.

Протести има секаде........ако сте доволно наивни да мислите дека се е бајка и дека не би можело да има протести тоа е ваш проблем....Протести има секаде и секаде имало,никаде не е совршено.Јас немам илузии дека ЕУ е мед и млеко и дека таму нема проблеми.Знам многу добро што носи ЕУ и како хрватски држављанин се радувам и го поддржувам членство на Хрватска во ЕУ.

Мене повеќе ме загрижува зашто нема протести овде....очигледно се ни е супер.Книшката под рака,знамето во рака и марш на митинг и се ти е топ.

Иначе никаде не ја спомнав нашава влада и никаде не спомнав ништо за преговорите во Македонија. Така да нема да го коментирам воопшто тој дел од постот.

Во Европа веќе нема да има пукање,освен можеби во дупкава Албанија-Косово-Македонија-Србија-БиХ,наречена Западен Балкан. Европа веќе нема сила,а ни воља да пука.Секој си ја има обележано својата територија,на ред е полтиката. Ако мислиш дека ќе дојде до некоја војна на западот меѓу државите грдо се лажеш.

Член од
1 јануари 2010
Мислења
183
Поени од реакции
290
Без гајле, ќе и дојде редот и на нашата земја да влезе во ЕУ. Не дека ние сакаме, туку дека тие сакаат. Името не го спомнав, оти кога ќе влеземе, не знам како ќе се викаме и како ќе влеземе-како независна држава или како дел од некоја друга држава сосед...
Знам лошо звучи, ама ЕУ (читај Англија, Германија и Франција) сакаат да го довршат она што го направија пред 100 години....

И нема да ни помогне ни евроскептицизам ни слично...Глобализацијата нема милост,народот никој не го прашува, големи игри се во прашање. И во Хрватска имаше голем евроскептицизам, и вечерва се голем дел рамнодушни, ама експресно завршија со преговори и веднаш влегоа. И земјите членки знаат дека Хрватска уште не е спрена економски, ама политички момент е да се внесе во ЕУ, за да се направи дополнителен психолошки притисок на оние кои остана уценети-Србија и Македонија....

Не случајно денес имате апсолутно арогантен став на Грција за нас-менувајте име и идентитет за севкупна употреба ако сакате во ЕУ....Чиста демонстрација на сила и уцена, без реакција од ЕУ-нормално кога таа е ментор на овој небулозен спор измислен да се заршат валканиците од Букурешт 1913.

Затоа не се секирајте, ќе ни дојде и нас редот, без разлика на патриотизмот и инаетот.
Ова е чист пример на континуитет на политиката на големите сили горе спомнати....

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Хрватите на реферндум одлучија дека се за ЕУ,ама на тој референдум излегоа едвај 30 % гласачи. Од тие едвај нешто над 50% беа за ЕУ.

Хрватите реално кур ги боли за ЕУ, затоа што се свесни што стварно значи тој сојуз.
На ЕУ се палат само земји како Македонија, Косово, Албанија и Босна, затоа што таму населението мисли дека во ЕУ тече мед и млеко и дека платите одма ќе станат 3000 евра. 80% подршка за ЕУ во Македониа?? Па тоа е лудо.

Член од
1 јануари 2010
Мислења
183
Поени од реакции
290
Не е лудо, кога имаш контрола на медиумите и така го контролираш масовното мислење, тоа се вика добра стратегија. Со години се креира про европско размислување, пред секој самит смо што не сме добиле датум, и пак ништо. Обично во такви денови се лансираат теми за дежурниот СДСМ-каде оди на одмор, од кај му се парите на Бранко, што рекла Рада пред 5 години. А за дебаклот..молк. До следниот самит , со можен датум-за светла иднина,бајка,идила...

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Балканот не е цела Европа.....после 2 светска војна цела Европа си ги расчисти сметките.Само ние сеуште ги немаме дорасчистено.....

Прво нема веќе ниту една од западните земји свое малцинство во некоја друга - значи нема веќе територијални претензии.
Немаат веќе сила и воља за војување,толку се испреплетени како црева што веќе нема теорија куршум да испукаат меѓу себе.
Тоа е ЕУ,моментално го имаме најдолгиот мир во Европа од кога се знае и тој мир е затоа што сите земји се интегрираа во ЕУ.Германија има многу поголем проблем од тоа да се заеба со Французите за некое парче земја и да се тепа со нив кога може заедно со нив да се брани од кинескиот налет.Наместо да делат кој каде ќе колонизира,ќе ја цицаат заедно секоја земја од Африка итн....

Balkanot ne e cela Evropa, ama zatoa pak site golemi sili se meshaat vo Balkanskite raboti i otvaraat gragjanski vojni za nivni interesi.

Evropa si gi raschisti smetkite? Imash etnichki konflikti vo UK( Anglija i Irska) konflikt shto trae sto godini. Kralstvoto Shpanija do 1975 go zabranuvashe Katakonskiot jazik, kolku dolgo trae konfliktot so Baskija? Belgiskata vlada ne mozheshe da funkcionira dolgo vreme zaradi etnichki konflikt. Vo Latvia nelatvijanite so godini ne mozhea da dobijat drzhavjanstvo, okolu 30% od naselenieto bea Rusi, а Latvia e chlenka na EU, demek demokratska drzhava.

Malcinski problem si imaat Ungarija i Romanija, pa duri i nekoi problemi so teritorija, patem chlenki na EU. Za malcinskite problemi vo Grcija da ne zboruvame...

Ama shto e problemot so Balkanot nash ridest? Problemot e vo toa shto vo nashite etnichki konflikti se mesha koj kako mozhe i kako ke stigne. Duri se vo sostojba da stvorat konflikt samo da si gi odbranat interesite.

Na Shpanija, na UK na Belgija i ostanatite shto gi spomnav ne im se mesha nikoj, pa odnosnite drzhavi si go reshavaat toj problem. Kaj nas osobeno vo Srbija i Makedonija, kade shto na pravata na Albanskoto malcinstvo mozheshe da im pozavidi sekoe drugo malcinstvo vo Evropa, pa duri i Albancite vo Albanija. Malcinskiot problem vo ovie dve drzhavi ne beshe tretiran kako problemite vo ostanatite delovi na Evropa, t.e. kako vnatreshen problem. Od nishto napravija bozhemen genocid nad Albancite, gospod da chuva i da brani...

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.089
Kako je u EU, već osjećamo na svojoj koži. Znakovi prekrasnog liberalnog kapitalizma koji prevladava u Europi već su tu – počinjemo naplaćivati zdravstvene usluge, čak i hitnu pomoć. Nekakva Komisija nam određuje što ćemo uzgajati i koliko, čak i gdje ćemo iscrtati 'zebru', a o mostovima i brodogradilištima da ne govorimo. Jedemo uvozno smeće, da ne kažem uvozna govna, i sve više obolijevamo od raka želuca i crijeva.

http://www.dnevno.hr/kolumne/danijel-vuinac/90293-e-moj-glupi-narode.html

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Епа тоа е целата работа. Само поради бугарското уценување ние не сме во ЕУ и НАТО. И поради грчкото.

Кој вас ве ферма таму, ова само одработувате за гејците. Ако некогаш гејлада ја тргне блокадата, вас никој нема да ве праша. Без разлика што се силите последнава година, на сите ни е јасно дека не сте вие никаков фактор во унијата.

Уствари само си го откривте вистинското лице, се докажа дека отсекогаш сте ни биле душмани. Чисто за да не мораат новите генерации да ја проучуваат подалечната историјаколку Македонија страдала од нејзините "пријатели" бугари.
Дали Словениja уценуваше Хрватска? Како така двете седнаха на една маса, разбраха се, па еве веке седат на една маса и одлочуват заеднички?
Дали Хрватска зборурваше-тиja са криви, тиja ни оценуват, тиja зборуват вака, ониja онака,нема да преговараме, корени ке jaдеме, диктат ни прават и така натаму....?!
Седнаха на задникот си и се разбраха.
Кога сакаш да намериш косур...винаги можеш. Прашането е дали сакаш да решиш един проблем или бегаш.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Abe duduk bugarski,nie ednas sednavme na masa i se dogovorivme.

I koga ON nemozat da go garantiraat negovoto pocituvanje, apsurdno e za istoto pak da se dogovarame koga nikoj ne moze da ti garantira deka gejlada ke gi ispocituva svoite obvrski.

Kajgana Shop

На врв Bottom