Лустриран славен македонски писател

• Креатор на темата Креатор на темата STEALTH
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Стелт, ти викам, имам роднини кои биле дури и главучи во партијата па си иделе во црква и си имале слави и биле крштени и многу други случаеви кои ти велиш дека не се случувале. Не е до толку црно како што велиш ти или другите. Секој со своите искуства од тој период, во кој не било насекаде исто.

А и темава веќе не е за тоа, туку за Славко Јаневски.

А и ако си решил да влезеш,се ставаш на ризик да го посетиш и Идризово.

Уште и да било така. Ај не се глупирајте, комунистите никого не затвориле само затоа што одел во Црква.

Да баш и за тоа се работи. Ја кажа вистината и тоа некому не му одговара.
Живеев во Еврејско маало,преку улица од црквата Св,Димитрија ама така речи
во дворот на една голема зграда (кај што е сега стоковна МОСТ).На таа зграда имаше
една реклама што никој од вас не ја памети. И за таа же отворам посебна тема.
Таму беше сместен ЦК на СК на Македнонија.Пази на иста улица со црквата.
И точно ако сакаш да напредуваш,тогаш што подалеку од црквата,поточно таа постојано си беше празна(полневме вода од бунарот во дворот).
А и ако си решил да влезеш,се ставаш на ризик да го посетиш и Идризово.
Пак прераскажуваш приказни наслушнато не дослушнато.
Никој нема лежено затвор нити имал репрекусии затоа што одел во црква,ако си сакал да напредуваш тогаш како и сега ( сега е бетер.,тогаш барем само за високи функции важело тоа, сега и за чистач ти треба книшка ) си морал да бидеш член на кпм а добар комунист не оди во црква,едно од учењата на соцјализмот/ комунизмот е дека религијата е опиум за народот, епа бате ако идеш по цркви веруваш и разговараш со измислени другарчиња тогаш не си комунист,вакви сопки ставале сељачиштата кој што не ги бивало за нишо истите тие и нивните внуци денес се на власт и се најголеми верници.
По скопскиве села од секогаш се идело во црква не тајно не скришно туку масовно, еден пример ќе ти дадам Јурумлери Петровден/Велигден црквата полна, луѓе од колонија чувари во затворот идризово секогаш оделе и не се криеле, освен неколку души кој што биле апла окорели комуњари,и замисли сето тоа се случувало од 1950 па до денес, исто и сите имаат славено слави и имендени па никој ниту ги репресирал нити ги бркал од работа.Ова со колонија и јурумлери го пишувам пошто нели сите тие чувари управници командири во затворот биле дел од “ режимот“
Иначе дедо ми милициски функционер на висока позиција, Венчан во црква 1947 Сите деца крстени и св Никола куќна слава,Лазар Колишевски редовен гостин на софра со свеќи со погачи со пченица.
Другиот дедо исто така функционер и тој Венчан во црква 1950 сите деца крстени,правени крштевки, куќна слава св.Јован.
Денес е бетер, ако некој има книшка и преку партија му нашле работа ако за велигден не отиде во црква од штаб партали ќе го напраат.
Зошто пак трескаш глупости и ги лжеш децава, не идеа по цркви оние опинчарине како тебе симнати од некое село, па од страв да не ги вратат у планина изиграваа поголеми комунисти и од самиот тито и се кодошеле за најситни глупости кај стигнат и како стигнат, еј на овој детето носи крст,на овој женаму се прекрсти сабајлево, овој чува кокошки у подрум.
--- надополнето: 29 јуни 2013 во 15:35 ---
Рече еден и остана жив...
Знаеш кога има добиено афтокефалност МПЦ ? Знаеш дека тито ја има признаено како засебна црква со тоа што тогашниот поглавар го има покането во белград на ден на победа на фашизмот заедно со сите останати поглавари на другите цркви и религии во тогашна СФРЈ ?
Денес ако си член на ВМБЛО , мора да славиш барем една слава и за велигден и на умирање да си мораш да бидеш у црква покрај локалниот влидел.

Уште и да било така. Ај не се глупирајте, комунистите никого не затвориле само затоа што одел во Црква.
Точно не затварале. Некои терзија или кујунџуја можеби и одел во црква,и жените да,
но во тоа време власта,поточно комунистите не, е за нив важи тоа ако бидеш таму виден отиде на курс за каменокршач.
За лустрација е темава (значи за кодоши).Кодоши во комунизмот.
Од кај јас да знам кој бил или не бил кодош,тоа требаше да се направи веднаш 92-93,ама тогаш се уште беа живи некои и на функција и како против нив ќе кажуваш.
А кога ќе се излезе со лустрација за Цветко Узуновски- Абаз. Има ли тој досие.
Што кодошел тој,кого оцрнил,кого издал,кого затворил,море и кого го снемало тогаш.
Или за него нема документи и факти. Тој можел што сака да прави бил на функција.

Точно не затварале. Некои терзија или кујунџуја можеби и одел во црква,и жените да,
но во тоа време власта,поточно комунистите не, е за нив важи тоа ако бидеш таму виден отиде на курс за каменокршач.
За лустрација е темава (значи за кодоши).Кодоши во комунизмот.
Од кај јас да знам кој бил или не бил кодош,тоа требаше да се направи веднаш 92-93,ама тогаш се уште беа живи некои и на функција и како против нив ќе кажуваш.
А кога ќе се излезе со лустрација за Цветко Узуновски- Абаз. Има ли тој досие.
Што кодошел тој,кого оцрнил,кого издал,кого затворил,море и кого го снемало тогаш.
Или за него нема документи и факти. Тој можел што сака да прави бил на функција.
НЕ ЛАЖИ пак ти повторувам, на голи оток се идело Сталин е подобар од Тито и за сепаратизам. Никој не бил на голи оток затоа што бил во црква, никој не бил ни во идриозово ни во шутка за одење во религиски установи, на голи оток кумунистите во најголем дел затварале други КОМУНИСТИ.
Ни еден поп немало затворено на голи оток, така га лжењево ти преминува у лајна и смрди на велико.

Oва на фб ми излезе. Можи да го ѕирните :)

Што се однесува до сестраниот Славко Јаневски и неговата лустрација, гледам дека во весниците често се пишува дека е лустриран авторот на првиот македонски роман „Село зад седумте јасени“. Сите поупатени знаат, а сега и Вам ви кажувам дека тоа не е точно. С. Јаневски е автор на првиот роман-плагијат во македонската книжевност („Село зад седумте јасени“, напишано според „Разорана ледина“ на соцреалистичкиот советски автор Михаил Шолохов), а автор на првиот роман во македонската книжевност е Стале Попов, со делото „Крпен живот“. Романот на Стале Попов е чуван во фиока повеќе од година дена и не бил испечатен додека Јаневски да го состави и објави „Село зад седумте јасени“ и со тоа да влезе во историјата. Имал таква моќ во тогашните државно-писателски структури, и суета таква впрочем, и го сторил тоа. И навистина Јаневски со ова влезе во историјата, ама како? Има посмртна слава, ама има и посмртен срам. Не велам дека сите дела на С. Јаневски се за никаде, да не бидам погрешно сфатен, ама првиот роман му е тешка црна дамка во творештвото. Да

Знаеш кога има добиено афтокефалност МПЦ ? Знаеш дека тито ја има признаено како засебна црква со тоа што тогашниот поглавар го има покането во белград на ден на победа на фашизмот заедно со сите останати поглавари на другите цркви и религии во тогашна СФРЈ ?

Баба ми одеше многу редовно во црква, јас сум 82-ра крстен во црквава во Капиштец, брат ми некоја година пред мене и никој од фамилијава не бил на Голи Оток ради тоа........Се чудам што се објаснуваш.....нека си гледаат МТВ 1 и нека живеат у глупиот филм....

Сеа да видиме до Гоце Делчев кога ќе стигне лустрацијата, да видиме тој кого го кодошел? Ќе испадне само пастиров дека е светец.......племе проклето....
--- надополнето: 29 јуни 2013 во 16:08 ---

Што се однесува до сестраниот Славко Јаневски и неговата лустрација, гледам дека во весниците често се пишува дека е лустриран авторот на првиот македонски роман „Село зад седумте јасени“. Сите поупатени знаат, а сега и Вам ви кажувам дека тоа не е точно. С. Јаневски е автор на првиот роман-плагијат во македонската книжевност („Село зад седумте јасени“, напишано според „Разорана ледина“ на соцреалистичкиот советски автор Михаил Шолохов), а автор на првиот роман во македонската книжевност е Стале Попов, со делото „Крпен живот“. Романот на Стале Попов е чуван во фиока повеќе од година дена и не бил испечатен додека Јаневски да го состави и објави „Село зад седумте јасени“ и со тоа да влезе во историјата. Имал таква моќ во тогашните државно-писателски структури, и суета таква впрочем, и го сторил тоа. И навистина Јаневски со ова влезе во историјата, ама како? Има посмртна слава, ама има и посмртен срам. Не велам дека сите дела на С. Јаневски се за никаде, да не бидам погрешно сфатен, ама првиот роман му е тешка црна дамка во творештвото. Да
А кој е изворот на овој „факт“?

Баба ми одеше многу редовно во црква, јас сум 82-ра крстен во црквава во Капиштец, брат ми некоја година пред мене и никој од фамилијава не бил на Голи Оток ради тоа........Се чудам што се објаснуваш.....нека си гледаат МТВ 1 и нека живеат у глупиот филм....

Сеа да видиме до Гоце Делчев кога ќе стигне лустрацијата, да видиме тој кого го кодошел? Ќе испадне само пастиров дека е светец.......племе проклето....
Не зборам за 1982 тоа и не е така далеку, се обидуваат да протнат нешо демек еее 70/80 друго беше. не не било од секогаш било исто само сега што најголемите комунисти станаа најголеми верници и не 82 туку и во 45 46 луѓето се венчавале по цркви па никому ништо, на дедоми брат 45 во партизани се има венчано во црква цел одред му бил на венчание ( само политичкиот комесар не влегол но и тој присуствувал на гозбата после која што се состоела од запленети италијански конзерви со месо од непознато животно,ракија и буре разводенето вино земени од заробен бугарски магацин ) а после дури 48 се имаат регистрирано во месна заедница.

Едно бате кое обожавам да го читам, Тихомир Jaнчовски . Постар и од мене и од тебе. Факт нигде не се спомна ;)

И да е факт, дали Стале попов е денеска признаен македонски писател? Или му паднала малку косичката налево затоа што не бил прв?

Едно бате кое обожавам да го читам, Тихомир Jaнчовски . Постар и од мене и од тебе. Факт нигде не се спомна ;)
Не знам што е по професија, ама ако е кадарен и образуван, нека излезе па нека состави некаква студија, теза - така иде тоа во цивилизиран свет (мада јас не сум убеден дека е во право)......статус на ФБ е за Дадар и Боки 13ка.....

:pos:
Ма немој да ме јебеш бре сигурно ова на другарчето твое му го пренел Столе попов синот на Сталета, ТАТЕ БЕШЕ најбољи сама комунистите го поебаа му го преземаа приматот ПИСАТЕЛ НА ПРВИОТ МАКЕДОНСКИ РОМАН, нешо слично како шо на мијалкв му дадоа пост мортум орден и го прогласија за народен херој :pos:

Забелешка: Синот на Стале Попов се вика Георги Сталев.

Ма немој да ме јебеш бре сигурно ова на другарчето твое му го пренел Столе попов синот на Сталета, ТАТЕ БЕШЕ најбољи сама комунистите го поебаа му го преземаа приматот ПИСАТЕЛ НА ПРВИОТ МАКЕДОНСКИ РОМАН, нешо слично како шо на мијалков му дадоа пост мортум орден и го прогласија за народен херој :pos:

Ваквото однесување само им дава легитимитет на следните кои ќе дојдат на власт да им се нае**т на овие „врхунски достигнувања“ во изразување на македонштината......и тоа да оди во бескрај, а овој глуп и затуцан народ да го трпи тоа и да стагнира и понатаму....

Ма немој да ме јебеш бре сигурно ова на другарчето твое му го пренел Столе попов синот на Сталета, ТАТЕ БЕШЕ најбољи сама комунистите го поебаа му го преземаа приматот ПИСАТЕЛ НА ПРВИОТ МАКЕДОНСКИ РОМАН, нешо слично како шо на мијалкв му дадоа пост мортум орден и го прогласија за народен херој :pos:

:pos: Да бе така е .
Јас не реков нигде дека ми е другарче , реков само видете, оти ептен самоуверено сте се затрчале ко по обичај. Јас нигде не ја оправдувам лустрацијата, впрочем не се ни произнесов за истата. Јас само едно знам и не барам убедување од никој, дека Југославија е педерска работа од која баздат многу лајненици , а по обичај тие со тезите што ги бараше Dave во тоа време сите знаеме каде завршувале. Но како што кажа погоре еден член секој со маката. Сега пример вие карате врните за моментална состојба, мене да речиме дека ми е погодено и ако гледам со ваша логика треба да ме боли таквото за општата состојба во државава која некои ја прикажуваат и да си лачам радости наоколу и сега па и потаки како сето да е прекрасно.

Некои работи си одат со времето, последица од минато сега, последица од блиско минато во блиска иднина, или пак последица од минато која никогаш нема да постани последица оти така некои ќе ја наредат.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom