Лустриран славен македонски писател

• Креатор на темата Креатор на темата STEALTH
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Само глуп и наивен човек гледа патриотизам во овој лов на вештерки.

Таа смрдена лустрација или требаше да се спроведе 93-та или никогаш. Ова е најлошата варијанта......
Таа комисија ако даде Бог, треба да одговара на плоштад пред судот на народот. Доаѓа до ситуација на исто рамниште да се ставаат гнаси од Бали Комбетар со некакви тогашни борци за независност на Македонија и некаква наша иридента што е во рамки од мизерно малку накај ич (во смисла број на нејзини претставници).
Ако Фрчко дал наредби за следење на некоја гнаса од Шипковица или Бродец што од прадедо до правнук работи да се распадне оваа земја, а целта е само да се елиминира истиот Фрчко како политички противник - од авион се гледа на кого му се мисли добро на оваа држава. Не се безгрешни ликови „лустрираниве“, посебно немам симпатии кон Фрч, ама колку и да се малку, секогаш ќе бидат повеќе отколку кон ш иптарската сепаратистичка струја која порано тивко, а во последниве години ја распарчува земјава.
За тоа што значи Славко Јаневски за нашата култура нема што да се зборува, може и умрен да му се фатат за (си знаат што) и нема никаква ебана лустрација мене да ми го претстави како не-Македонец....ама тој што го приредува ова, тој што ја раскопува оваа бразда меѓу нас Македонците, е тоа е Бога ми, ѓубре предавничко....

Не е политички пост........нема да имаме држава после ова......
Патолошката опседнатост со апсолутното владеење на една банда (некадарна за економија, надворешна политика, образование, здравство......) најсилно ги растресува темелите на земјава од кога памтам за себе и за државава.

Не е патриотизам бронза........олово у глава за распродавачите на државава.....

Чичко Анчо ми стави лајк и како најстар член на форумов ме потсети да го прашам да ни раскаже ако го фатил тоа време на комунистите и црквата... Anco

Отсекогаш знаев дека не си ОК, ама сега сум 100% сигурен!
И прибери си го речникот малку, ќе ти лупнам милион поени за навреда, Веселинова ќе ти се смее...

ИНФОРМИРАЈ СЕ!

http://arhiva.radioilinden.com.au/i...-11-51-50&catid=39:pisma-i-mislenja&Itemid=59
Кај виде навреда бе машко ?? Ако некој навредува то си ти а не јас, мене не ми чуе ни за радио илинден ни за радио бунарџик. На друг да му кажуваш не на мене.
И прибери се не се заканувај,колку што знам исмевање на ставови/мислења/лаги од модератори и нвни поблиски и подалечни роднини и пријатели не е прекршок и не носи казнени поени.

Чичко Анчо ми стави лајк и како најстар член на форумов ме потсети да го прашам да ни раскаже ако го фатил тоа време на комунистите и црквата... Anco
Да баш и за тоа се работи. Ја кажа вистината и тоа некому не му одговара.
Живеев во Еврејско маало,преку улица од црквата Св,Димитрија ама така речи
во дворот на една голема зграда (кај што е сега стоковна МОСТ).На таа зграда имаше
една реклама што никој од вас не ја памети. И за таа ќе отворам посебна тема.
Таму беше сместен ЦК на СК на Македнонија.Пази на иста улица со црквата.
И точно ако сакаш да напредуваш,тогаш што подалеку од црквата,поточно таа постојано си беше празна(полневме вода од бунарот во дворот).
А и ако си решил да влезеш,се ставаш на ризик да го посетиш и Идризово.

И што има врска тоа со Славко Јаневски? o_O

Сите тие, кодоши, работеле за државата во која живееле, во која верувале. Сега да видиш фашистичко однесување, пак ќе го пријавиш. Исто било и тогаш. Исто и прадедо ми лежел на Голи Оток 4 години, па пак сум против ова лустрирањево, кое не може да смени ништо сега. Кога успеавме како држава да дозволиме да се амнестираат убијци на војници, во војна пред 1 декада, зашто да се троши време и финансии на ловење на духови на луѓе кои живееле во друго време и со други вредности?

И што има врска тоа со Славко Јаневски? o_O

Нема врска, само објаснував еден став кој е точен и кој го напишав во пост поврзан со темата, а Д.П треска глупости...

Нема врска, само објаснував еден став кој е точен и кој го напишав во пост поврзан со темата, а Д.П треска глупости...

Никој не рече дека не се случувало тоа, само викаме дека е глупо денес да се бркаат луѓе кои едноставно го правеле тоа што државата го барала од нив.

Никој не рече дека не се случувало тоа, само викаме дека е глупо денес да се бркаат луѓе кои едноставно го правеле тоа што државата го барала од нив.

Овој дедоти што одел во црква и се вртел или бил тежок параноик или нешо му фалело у главата, одењето во црква нити било забранувано нити оневозможувано а уште помалку прогонувано , затоа не јади лајна за тоа.
Рече еден и остана жив...

Рече еден и остана жив...

Па има право до некаде, не било дека не смееш баш да одиш во црква. Ебаго МПЦ е формирана во тоа време, буквално кога било најлошо. Попови имало тогаш, луѓе славеле празници, слави и слично. Фората е што црквата не била до толку значајна како сега.

Не прашувај глупости, муабетот е сосема друг

Темата е лустрацијата на Славко Јаневски, ти излегуваш од темата. Ако не ти се допаѓа моето размислување слободно пријави (накодоши) ме кај надлежните нека ми отворат досије.

Röddást

Уште една погрешна претстава.
За сите да знаете дека социјализмот за кој ви кажуваат дека е комунизам се два различни поима не ја признаваше црквата и беше стого забрането крштеевање во црква и други православни активности.
Оние што денес на стари години се крштеваат во црква се токму поради тие причини

Во некои змји каде на власт беа комунисти црквите беа затварани во некои не, во југославија верата не беше забранета (соборната црква во Скопје е изградена во време на сфрј, МПЦ автокефалноста ја доби во СФРЈ) беше неспоив комунизам со религија, чоеко можеше да бира или ќе биди комунист или верник. То ти е исто како денес да кажеш зошто во МПЦ не може муслиман да биде владика?

Црквата беше одвоена од државата,а 99,9% беа комунисти.
Точно е дека МПЦ автокефалноста ја доби за време на СФРЈ која немашеникакво влијание врз одлуките
А одеа сите во црква и немаше тарифник како денес а владиците,поповите и останатите слуги на ГОСПОД беа скромни и не се возеа во коли и џипови туку верниците кој колку милуваше оставаше на иконите.
Денешниве слуги на ГОСПОД се многу збеснати во секој поглед,ама еден ден еден по еден сите на некој начин ќе бидат казнети.

Плус запрашај околу тебе колку брачни парови од тоа време не се венчани во црква

Славко Јаневски или црквата.........што е муабетов?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom