Христијански Комунизам

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Не би рекол, вака полека да ти објаснам, ако на изборите во Франција победат социјалисти - дали тие стануваат републиканци аутоматски зато што Франција е република? Или Франција станува социјалистичка земја? Партијата ја спроведува политиката на земјата и државата а не називот ба земјата. Значи комунисти - спроведуваат комунистичка политика , социјалисти - социјалистичка - демократи - демократска
ПС на времето кога југославија се викаше Демократска федеративна република југославија. кој беше на чело? Демократска парија? па се смена во Федеративна народна република Југославија. Ни социјализам ни Комунизам во наслов - а каква политика се спроведуваше?

Тоа се вика општествено уредување и постои само една и единствена партија која носи и спроведува закони,а што е најважно нема кочничари.Сите исто размислуваат.
А за време на ДФНРЈ,ФНРЈ,СФРЈ или како сакаш наречија МНОГУ поубаво се живееше

Социјализмот во основа е тоталитарен систем...
Секој еден систем(било кој) кој задира во индивидуалните човекови права на луѓето неможе да се каже дека е демократски систем...
Плус како може еден систем(било кој) кој се базира на едноумие/еднопартиски систем/автократија т.е. диктатура да биде демократски... системот во Кореа дел Норте, П.Р.Чајна како и во Кастроленд е се само не демократски...
Без плурализам како и без загарантирани и дефинирани индивидуални човекови права невозможно е да се каже дека постои демократија...
СФРЈ била друга прича, јас сум помлад не сум живеел во таа држава, но според постариве генерации, според нивните мислења не би рекол дека имало класичен Социјализам туку нешто сосема друго, некоја поблага форма на Социјализам...
Ај да ја тргнеме СФРЈ, да збориме општо за Социјализмот како систем моето мислење е дека според постулатите на кои се базира овој систем факт е дека е тоталитарен и недемократски систем, но сепак Фашизмот/Нацизмот е данбетер полош од Социјализмот илјада посто ... доколку би бирал да живеам под Фашизам/Нацизам или под Социјализам сепак би го одбрал помалото зло(сепак е зло) Социјализмот !

А за време на ДФНРЈ,ФНРЈ,СФРЈ или како сакаш наречија МНОГУ поубаво се живееше
Гермаците многу убо живееа и во нацизмот, Италијаните во фашизмот (двете пред војната), Турците во османлиското време, Египет во време на робовладетелство, белгија во време на колонијализмот....

Ама говориме за комунизам, каде сите имаар еднакви права и никој никому не команда. За свест прајме мубает. Самосвест. Како кога љубиме Бог. Искрено, со самосвест да ги почитуваме речта.

Ама говориме за комунизам, каде сите имаар еднакви права и никој никому не команда. За свест прајме мубает. Самосвест. Како кога љубиме Бог. Искрено, со самосвест да ги почитуваме речта.
према досегашни искуства на земји кои беа водени од комунисти (или ако сакаш паралела - христијани) не беа ни сите задоволни ни сите среќни, се живееше во страв и се преправаше дека се задоволни и среќни и дека доброволно се откажуваат од сопствени имоти. Оној кој не е задоволен , во комунизмо беше стрелан рано на сабајле пред некој зид на колхоз додека брчеа трактори кои ја осветлуваа сцената, во христијанстото ако не си задоволен ќе си умреше (од инфаркт, од инквизиција од вооружени чувари на Исусовата вистина...) а душата ќе ти оди во пеколот.
Биди задоволен инаку ќе умриш и ќе одиш во пеколот.
Северна Кореа?

Ама Летко, термините се погрешни. Во основа комунизмот не постоеше.
И никогаш односно само во негово време и првите неколку години, децении, век итн. се живееше според речта.
Дај не се прај на триипол.

порано имаше еден Член на раководството, мислам се викаше, и он исто ко Лет3 врз база на неколку погрешни конструкции си градеше цели теории. Све се мислам да не е истиот член у питање.

порано имаше еден Член на раководството, мислам се викаше, и он исто ко Лет3 врз база на неколку погрешни конструкции си градеше цели теории. Све се мислам да не е истиот член у питање.
Ne e istiot.
Letko se kuropeca samo. Toj seriozen bese.

према досегашни искуства на земји кои беа водени од комунисти (или ако сакаш паралела - христијани) не беа ни сите задоволни ни сите среќни, се живееше во страв и се преправаше дека се задоволни и среќни и дека доброволно се откажуваат од сопствени имоти. Оној кој не е задоволен , во комунизмо беше стрелан рано на сабајле пред некој зид на колхоз додека брчеа трактори кои ја осветлуваа сцената, во христијанстото ако не си задоволен ќе си умреше (од инфаркт, од инквизиција од вооружени чувари на Исусовата вистина...) а душата ќе ти оди во пеколот.
Биди задоволен инаку ќе умриш и ќе одиш во пеколот.
Северна Кореа?
Уште една погрешна претстава.
За сите да знаете дека социјализмот за кој ви кажуваат дека е комунизам се два различни поима не ја признаваше црквата и беше стого забрането крштеевање во црква и други православни активности.
Оние што денес на стари години се крштеваат во црква се токму поради тие причини

За сите да знаете дека социјализмот за кој ви кажуваат дека е комунизам се два различни поима не ја признаваше црквата и беше стого забрането крштеевање во црква и други православни активности.
Оние што денес на стари години се крштеваат во црква се токму поради тие причини
Во некои змји каде на власт беа комунисти црквите беа затварани во некои не, во југославија верата не беше забранета (соборната црква во Скопје е изградена во време на сфрј, МПЦ автокефалноста ја доби во СФРЈ) беше неспоив комунизам со религија, чоеко можеше да бира или ќе биди комунист или верник. То ти е исто како денес да кажеш зошто во МПЦ не може муслиман да биде владика?

Во некои змји каде на власт беа комунисти црквите беа затварани во некои не, во југославија верата не беше забранета (соборната црква во Скопје е изградена во време на сфрј, МПЦ автокефалноста ја доби во СФРЈ) беше неспоив комунизам со религија, чоеко можеше да бира или ќе биди комунист или верник. То ти е исто како денес да кажеш зошто во МПЦ не може муслиман да биде владика?
Црквата беше одвоена од државата,а 99,9% беа комунисти.
Точно е дека МПЦ автокефалноста ја доби за време на СФРЈ која немашеникакво влијание врз одлуките
А одеа сите во црква и немаше тарифник како денес а владиците,поповите и останатите слуги на ГОСПОД беа скромни и не се возеа во коли и џипови туку верниците кој колку милуваше оставаше на иконите.
Денешниве слуги на ГОСПОД се многу збеснати во секој поглед,ама еден ден еден по еден сите на некој начин ќе бидат казнети.

Кој тоа те излажал за болдираното. Не е вистина. Прашај повозрасни ќе ти кажат.

Еве ја го потврдувам твоето. Крстен сум далечната 1976 година, во Свети Димитрија, а на мајка ми и татко ми никој ништо не им забранил или попречувал;)

E па дедо ми бил тежок комунист,а баба ми го крстила во црква татко ми кога дедо ми бил на СВОЗ

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom