C/C++

• Креатор на темата Креатор на темата Драган
  • Време на започнување Време на започнување
Pa do sea samo c++ sme uchele... ili ne mora ovaa nekoja od codefu.mk za 300 boda

Регистрирај се тогаш и во резултати кликни на поени на некој учесник и ке ти го даде решението кое е испратено. Има и во c++ решенија, иако повеќето решаваат во java.

Регистрирај се тогаш и во резултати кликни на поени на некој учесник и ке ти го даде решението кое е испратено. Има и во c++ решенија, иако повеќето решаваат во java.

eej fala mnogu za ova :D si me spasil :)

Да се напише програма во C во која ке се вчитува матрица и се добива нова матрица која во првата редица ќе ги има минималните елементи од секоја колона на вчитаната матрица,а во втората редица ќе ја напиши нивната позиција.
пример...Влез:
3 -2 5 1
-7 1 0 6
1 7 2 -8
4 -3 1 2
Излез:
-7 -3 0 -8
2 4 2 3

Да се напише програма во C во која ке се вчитува матрица и се добива нова матрица која во првата редица ќе ги има минималните елементи од секоја колона на вчитаната матрица,а во втората редица ќе ја напиши нивната позиција.
пример...Влез:
3 -2 5 1
-7 1 0 6
1 7 2 -8
4 -3 1 2
Излез:
-7 -3 0 -8
2 4 2 3

PHP:
#include <stdio.h>
#define MAX 100

int main() {
    int a[MAX][MAX], b[MAX][MAX];
    int m, n, i, j, minKol, min;
    scanf("%d %d", &m, &n);
    for(i = 0; i < m; i++)
        for(j = 0; j < n; j++)
        scanf("%d", &a[i][j]);

for(j = 0; j < m; j++) {
        min = a[0][j];
        for(i = 0; i < n; i++) {
            if(min > a[i][j]) {
                minKol = a[i][j];
                min = i;
            }
        }
        b[0][j] = minKol;
        b[1][j] = min + 1;
    }

for(i = 0; i < 2; i++) {
        for(j = 0; j < m; j++) {
        printf("%d ", b[i][j]);
        }
        printf("\n");
    }

return 0;
}
Ај види дали ќе ти работи како што треба :)

пример...Влез:
3 -2 5 1
-7 1 0 6
1 7 2 -8
4 -3 1 2
Излез:
-7 -3 0 -8
2 4 2 3

Сигурно има и поелегантно решение, ама на ова прво ми текна. На Донев кодот е неточен.

Код:
#include <stdio.h>
#include <string.h>

int main()
{
int i,j,m,n,a[100][100],min,br=0,pozicija,niza_minimum[100],niza_pozicija[100];

scanf("%d %d", &m,&n);

for(i=0;i<m;i++)
    for(j=0;j<n;j++)
        scanf("%d", &a[i][j]);

for(j=0;j<n;j++)
{
    min=a[0][j];
    pozicija=1;
    for(i=0;i<m;i++)
    {
            br++;
        if(a[i][j]<min)
        {
            min=a[i][j];
            pozicija=br;
        }
    }
    niza_minimum[j]=min;
    niza_pozicija[j]=pozicija;
    br=0;
}

for(j=0;j<n;j++)
{
    printf("%d ", niza_minimum[j]);
}
printf("\n");
for(j=0;j<n;j++)
{
    printf("%d ", niza_pozicija[j]);
}

return 0;

}

Би сакал да прашам дали некој има искуство со преземање и понатамошна преработка на податоци од веб страна со помош на C или C++? Дали е можно ова да се изведе во C/C++ или морам да искористам некој друг програмски јазик?

со преземање и понатамошна преработка на податоци од веб страна со помош на C или C++?

Најдобро е да пробаш со друг програмски јазик да направиш webcrawler.
Бенефитот што го носи C++ во овој случај е бесполезен, webcrawler-от најголемиот дел од времето го троши за резолвинг на URL-то и download на контентот. Гугл користи Python за оваа намена.

Најдобро е да пробаш со друг програмски јазик да направиш webcrawler.
Бенефитот што го носи C++ во овој случај е бесполезен, webcrawler-от најголемиот дел од времето го троши за резолвинг на URL-то и download на контентот. Гугл користи Python за оваа намена.

Кој би бил најдобар избор според тебе? После преземањето на податоците ми требаат слични функции како C за обработка на преземениот материјал.

Кој би бил најдобар избор според тебе?

Можеш да го направиш и со C#/Java/Python... ама треба да одиш со тој што го знаеш најдобро, за покомплексна логика ќе ти треба добро познавање на јазикот.

Можеш да го направиш и со C#/Java/Python... ама треба да одиш со тој што го знаеш најдобро, за покомплексна логика ќе ти треба добро познавање на јазикот.

Фала :)

Кој би бил најдобар избор според тебе? После преземањето на податоците ми требаат слични функции како C за обработка на преземениот материјал.
Python за превземање на податоци, C за обработка! :)

Python за превземање на податоци, C за обработка! :)

Добро, тогаш изборот е направен. Имам некои други обврски овие денови, но во скоро време ќе почнам со ова што го имам на ум. Ќе пробам со Python, да видам како ќе се снајдам. Ако го средам тоа, не би требало да имам проблеми со C подоцна.

Добро, тогаш изборот е направен. Имам некои други обврски овие денови, но во скоро време ќе почнам со ова што го имам на ум. Ќе пробам со Python, да видам како ќе се снајдам. Ако го средам тоа, не би требало да имам проблеми со C подоцна.

Ако не се снајдеш со Python, пробај и со PHP. Има готови библиотеки кои ти овозможуваат да го правиш тоа што сакаш ти да го направиш, имено, web crawling.

Ако не се снајдеш со Python, пробај и со PHP. Има готови библиотеки кои ти овозможуваат да го правиш тоа што сакаш ти да го направиш, имено, web crawling.

Да се надеваме дека ќе се снајдам, но во случај да не успеам, ќе пробам и со PHP, или пак С#, кај и да е, во едно ќе се снајдам. :D

Најбитно е да кажеш што поточно сакаш да направиш( какви информации ќе превземаш и како ќе ги обработиш тие податоци, структура на страната итн доколку не е некој таен проект :) ) па според тоа да ти препорача некој framework или програмски јазик со кој што можеш да го направиш тоа полесно. Исто така можеш и да го тупиш до даска , да направиш нешто како поголемите компани што прават користејќи 2-3 програмски јазици секојза посебна намена ..и то.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom