Зонско-револтирани граѓани (ваши искуства со Зонското паркирање)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
А зошто некој би ме приморувал на било што? Не сакам да одам со велосипед. Немам велосипед, не сакам ниту да имам, скроз ми е неудобно возењето со велосипед.
Не реков јас ништо....

Не ве разбирам никако, ќе се средел хаосот. Никаков хаос нема да се среди.

Едвај неколку поволности имаме што живееме во оваа недојдија од држава, како што е неплаќањето паркинг, па и тие да ни ги земат.

Слушам, и кај нас требало да се плаќа, бидејќи во Швајцарија се плаќало. Лудница аргумент, нели?
Кажими ко ќе слезиш во вторник, петок и сабота, колку време ти треба да најдиш паркинг? Пример јас трошам појќе пари за гориво дури кружам низ паркинзите сега отколку да платам 20-30 денари. Инаку ако ме прашаш, јас би направил да не се наплатува 1 час. За се останато нека се плаќа. И тебе да ти се паркираат 200 коли пред улица (и камиончиња со љубенци + да ти мочат/серат ѓупцте од струмица задзграда навечер да излегваш и да одиш ко по минско поле) и да немаш место за паркинг кога ќе си дојдиш дома, ќе се буниш.

А, ако имаш пари да туриш гориво за да слезиш 2 пати до град за кола (ко шо си пишал 200 денари), ќе имаш и да платиш 20 денари за паркинг.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не реков јас ништо....

Кажими ко ќе слезиш во вторник, петок и сабота, колку време ти треба да најдиш паркинг? Пример јас трошам појќе пари за гориво дури кружам низ паркинзите сега отколку да платам 20-30 денари. Инаку ако ме прашаш, јас би направил да не се наплатува 1 час. За се останато нека се плаќа. И тебе да ти се паркираат 200 коли пред улица и да немаш место за паркинг кога ќе си дојдиш дома, ќе се буниш.

А, ако имаш пари да туриш гориво за да слезиш 2 пати до град за кола (ко шо си пишал 200 денари), ќе имаш и да платиш 20 денари за паркинг.
Наоѓам паркинг секогаш, во уличките околу Народна одбрана. Дури и во сабота на пладне, кога е веројатно најголема гужва.

Тие што живеат во центар и вака и онака не одат со коли никаде, па нема ни што да се бунат.

Инаку, аргументот со имањето и немањето не го бива. Прво, не се 20 денари. Еден саат да речеме за денското слегување, макар што е подолго од тоа, и 2-3 саати за вечерното, ќе се направат 100 наместо 20. Второ, тоа дали имам или немам, не е работа на двојче, сигурно тој не ми ги даде парите за да ми ги зема.

Што реално јас ќе добијам за моите 3000 денари месечно? АПСОЛУТНО НИШТО.

Тоа се вика грабеж, а на грабеж се одговара само со насилство. Да му фрлат на двојче Молотов коктел во дворот, да го видам дали уште еднаш ќе му текне да краде, се да му ебам.
--- надополнето: 25 јуни 2013 во 12:37 ---
Зарем е подобро да молчиме?
Ако ништо друго барем ќе ги изрезилиме
А мислам дека нешто можеме и да направиме.
На пример да собереме потписи за референдум да се забрани наплатување на јавни паркиралишта.
И тоа не до Собрание туку општо народен референдум
Зошто да не се обидеме?
Кого ќе го изрезилиш?

На двојче градоначалникот битолски, можеш на глава да му се помочаш за 100 евра, благодарам ќе ти каже.

Тие да имаа чувство на срам, немаш да го прават ова што го прават.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Шупаци.
Само пари да се зимало од народ. Али затоа коа треба да имаш работа со разна администрација, полиција, медицина, царина,...те третираат како говно.
Шо не стаат зонско у Гостивар, тетово, Чаир? (или можда има, на хартија)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Не реков јас ништо....

Кажими ко ќе слезиш во вторник, петок и сабота, колку време ти треба да најдиш паркинг? Пример јас трошам појќе пари за гориво дури кружам низ паркинзите сега отколку да платам 20-30 денари. Инаку ако ме прашаш, јас би направил да не се наплатува 1 час. За се останато нека се плаќа. И тебе да ти се паркираат 200 коли пред улица (и камиончиња со љубенци + да ти мочат/серат ѓупцте од струмица задзграда навечер да излегваш и да одиш ко по минско поле) и да немаш место за паркинг кога ќе си дојдиш дома, ќе се буниш.

Зонско апсолутно нема ништо да ти смени освен што ќе ти ги земат парите ако бидеш среќен да најдеш место, ова ти го кажувам од искуство.
Повели дојди кај мене во среда и сабота и обиди се да најдеш паркинг на друго место освен во катната гаража која што е стално празна од причина што треба да молкниш еден куп работи пешки до втор кат во случај ако нема некој друг со тебе да ја земе колата од горе.
Во делот на градот каде што се наплаќа фиксен билет луѓе ги паркираат колите од утрото и не помислуваат да ги тргнат се додека не испазарат убаво и тоа може да потрае доста време.
Додека во делот каде што се наплаќа од саат, има проблем со малиот капацитет на паркинг места.
Пред да биде зонското паркирање беше слично нешто, само што тогаш не ни земаа пари.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Да се разбериме, и јас сум против полнењето на туѓ џеб (да неречам ова апашиве мамата ни ја ебаа), ама се надевам дека ќе се воведи некој ред тро од тро во центаро на градо. Патем,има некаде да се види кои се тие 1800 и нешто паркинзи кои ќе се плаќаат?

Наоѓам паркинг секогаш, во уличките околу Народна одбрана. Дури и во сабота на пладне, кога е веројатно најголема гужва.
Е јебига, сега ќе се наплаќа и таму...

Инаку, аргументот со имањето и немањето не го бива. Прво, не се 20 денари. Еден саат да речеме за денското слегување, макар што е подолго од тоа, и 2-3 саати за вечерното, ќе се направат 100 наместо 20. Второ, тоа дали имам или немам, не е работа на двојче, сигурно тој не ми ги даде парите за да ми ги зема.
Тука си во право, мада ќе се оди на алтернатива: подалеку оставање колата на неплатен паркинг... и гужвата ќе се префрли на другите делови од градот, мада, ќе има и такви шо ќе размислат дали да излезат со кола или со такси (по 20).

Што реално јас ќе добијам за моите 3000 денари месечно? АПСОЛУТНО НИШТО.
Тоа се вика грабеж, а на грабеж се одговара само со насилство. Да му фрлат на двојче Молотов коктел во дворот, да го видам дали уште еднаш ќе му текне да краде, се да му ебам.
Ова е то шо и мене многу ми смета. Недај боже да ти ја чукнат/оштетат колата на паркинг... си платил за паркинг, а тој шо ти ги зема парите не одговара со ништо. Нешто како мижи асан да ти ги јадам слатките.

Зонско апсолутно нема ништо да ти смени освен што ќе ти ги земат парите ако бидеш среќен да најдеш место, ова ти го кажувам од искуство.
Повели дојди кај мене во среда и сабота и обиди се да најдеш паркинг на друго место освен во катната гаража која што е стално празна од причина што треба да молкниш еден куп работи пешки до втор кат во случај ако нема некој друг со тебе да ја земе колата од горе.
Во делот на градот каде што се наплаќа фиксен билет луѓе ги паркираат колите од утрото и не помислуваат да ги тргнат се додека не испазарат убаво и тоа може да потрае доста време.
Додека во делот каде што се наплаќа од саат, има проблем со малиот капацитет на паркинг места.
Пред да биде зонското паркирање беше слично нешто, само што тогаш не ни земаа пари.
Да, мада тоа со наплаќањето фиксен билет е утка... ако беше по сат и таму, да видиш како ќе се думаа да ги тргнат оти то е, екстра пари за паркинг.

Инаку, се се сведува на немање култура и свест... тро да бевме поинаку воспитани, ќе беа работие поинаку. Мада мислам дека зонското нема да ни го дотера умо. За битолчани нарочито, 100 денари сато паркирање треба да биди в центар, од сат. Исто и седењето на кафе да го напрат така, 100 денари од сат. И пак ќе има гужви, ќе се тепаат кој да плати попрв.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258
А шо се случи со подземниот паркинг и улици меѓу театарот и Епинал (нешто слично на Струмица, инаку добар проект)?

И ова бунење на ‘центарците‘ им дошло сигурно како јагода на шлагот на тие во општината
Рачна за катните гаражи

Општина Битола планира решавање на проблемот со паркирање во центарот на градот со изградба на две катни гаражи, но граѓаните од овој реон се спротивставуваат поради страв од загадување и други последици
Станари од центарот на Битола се обидуваат да дигнат рачна сопирачка за проектот на општината во централното градско јадро да се изградат катни подземни и надземни гаражи. Тие стравуваат од загадување, нарушување на стабилноста на зградите, одземање на дворните места и друго.

Според идејниот проект подземна гаража со два ката ќе се гради под градскиот плоштад Гоце Делчев и под тревникот на Центарот за култура, десно од Широк сокак. Надземната гаража на три ката ќе биде сместена лево од Широк сокак, во просторот зад поранешното кино „Македонија“, каде што има станбени објекти.

- Создаваме еколошка бомба. Сакаме уште еден РЕК да донесеме да се загади центарот, кој е населено место со луѓе. Наместо да се замислува како средина со зелени површини и паркови, ние создаваме загадувач. Ослободете го центарот од возила, нека биде пешачка зона - порача Љубомир Бошевски.

Станарите прашуваат дали надлежните измериле колкаво ќе биде загадувањето зашто двете гаражи ќе имаат места за 900 возила.

- Со оневозможувањето на природното проветрување на затворениот простор, ќе се овозможи стагнирање на издувните гасови и деградационите елементи како јаглероддиоксид, сулфур и олово. Тие како потешки ќе влијаат врз становите од подолните катови со што на подолг период постои опасност да се зголеми зачестеноста на респираторни и други заболувања - смета Дејан Ристевски, медицинско лице и

жител на овој реон.
Па ако се над земја помало е загадувањето? :facepalm: Инаку веста е од Дневник ама линкот е стар, не знам од кога е http://dnevnik.com.mk/?ItemID=A901F6B72378214EB01F5779B632A9E6

Изработувачот на проектот, архитектот Јорго Шундовски, вели дека со проектот ќе се надмине недостигот од паркинзи во центарот на Битола.

- Во централното градско подрачје вкупниот број паркирни места со поширокиот регион не надминува 4.000 возила. Ако градот во овој момент има регистрирани 23.000 возила, може да замислите колку малку паркинг-места се во центарот на Битола за да може да се обавуваат сите активности и функции - вели Шундовски.

Според него, добра страна е и тоа што подземно ниво ќе добие фреквентната улица Борис Кидрич, низ која минуваат по 400 возила на час, а ја пресекува шетачката зона Широк сокак. Од неа ќе се влегува во подземниот паркинг, а ќе се излегува дури на другата улица, со што ќе се растовари метежот во строгиот центар. Со ова плоштадот Гоце Делчев наместо да се задушува во возила, ќе може да се уреди со тревни површини. За загадувањето ќе се направи елаборат со технички решенија.
И нели ова Јорго Шундовски едно време беше со плавите?
Од каде сега со фејк патриотиве?Изгледа такви луѓе не им е битно кој е на власт...

И едно прашање за Битолчани

Како се вклучувате од Довлеџик на Охридска?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
И едно прашање за Битолчани
Како се вклучувате од Довлеџик на Охридска?
Мислам дека ова ти е одговорот: клик. То шо ти е клаено на сликата, и пред да се напрај кружнио тек беше забрането.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258
Мислам дека ова ти е одговорот: клик. То шо ти е клаено на сликата, и пред да се напрај кружнио тек беше забрането.
Среќа не сум налетал на цајкани досега :unsure:

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.367
Поени од реакции
7.137

е браво,кажи си пофали се дека паркираш во двонасочни улички каде едвај се разминуваат два автомобили во движење,уште препреки им треба........ради вакви како тебе се случува делови од ленинова,кирил и методиј,београдска да бидат блокирани и да нема излез од нигде,тој што заглавил таму барем половина час нема излегување од местото

Рудници,можеби знакот можеш да го промашиш,ама две полни линии како ти се газеа при полна свест бе дете :D

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
е браво,кажи си пофали се дека паркираш во двонасочни улички каде едвај се разминуваат два автомобили во движење,уште препреки им треба........ради вакви како тебе се случува делови од ленинова,кирил и методиј,београдска да бидат блокирани и да нема излез од нигде,тој што заглавил таму барем половина час нема излегување од местото
Па пак таму ќе паркираат, само што тоа сега ќе се плаќа. Не ти текна на ова?

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.367
Поени од реакции
7.137
Па пак таму ќе паркираат, само што тоа сега ќе се плаќа. Не ти текна на ова?

вака како сега ќе паркираат ? и ќе настанува нов хаос на тие подрачја ? од ова поголем хаос не може да биде,а сето тоа од културата на луѓето иди

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
вака како сега ќе паркираат ? и ќе настанува нов хаос на тие подрачја ? од ова поголем хаос не може да биде,а сето тоа од културата на луѓето иди
Навистина, секаде каде што се воведе зонско паркирање, се среди хаосот...

:rolleyes:

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.367
Поени од реакции
7.137
џабе ќе се уверуваме на хартија, сигурен сум дека кога нешто ќе се среди и заличи на дело ќе има поинаков тек разговорот

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
џабе ќе се уверуваме на хартија, сигурен сум дека кога нешто ќе се среди и заличи на дело ќе има поинаков тек разговорот
Муабетот е класична рационализација на силуван човек.

Некој те силува анално, а ти си велиш, ако, барем потоа ќе имам редовна столица...

Kajgana Shop

На врв Bottom