Sungerot Bob
Живеј го животот
Да и многу е убаво, сум провал и лимонада со мед... е тоа е вистинско чудоСи пробал нескафе со мед и млеко?

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Да и многу е убаво, сум провал и лимонада со мед... е тоа е вистинско чудоСи пробал нескафе со мед и млеко?
Едно прашање до вас.
Што е разликава меѓу течен и кристализиран мед???
Зашто ја стално си јадам мед во главно течен и погуст... али сеа си земав еден ливадски и таков е згуснат кристализиран.
Имам чуено дека тој кристализираниот е како необработен, не процесиран или минимално обработен и со тоа поздрав. Али па на други места видов дека немало разлика некоја...
Ај некој ако знае нека се изјасни да видиме што е работава со ова, ме јаде дилемава цел ден![]()
И јас си земав пред два месеца кристализиран мед од човекот сто купуваме секогаш мед случајно имаше донесено иначе го правел по порачка,и ми кажа дека мислам две години требало да се кристализира ,иначе имаше боја на карамела и толку и беше цврст како карамела а кога го јадеш некако доаѓаше до израз вкусот на полен и некако многу посладок еЕдно прашање до вас.
Што е разликава меѓу течен и кристализиран мед???
Зашто ја стално си јадам мед во главно течен и погуст... али сеа си земав еден ливадски и таков е згуснат кристализиран.
Имам чуено дека тој кристализираниот е како необработен, не процесиран или минимално обработен и со тоа поздрав. Али па на други места видов дека немало разлика некоја...
Ај некој ако знае нека се изјасни да видиме што е работава со ова, ме јаде дилемава цел ден![]()
Каде во Скопјево наше да се најде добар и квалитетен мед?
Ако е за лажговци, еххееее... Исто како медот на татко ми што го убедувале дека е од Богомила. Од кенеф цела недела не излегов. ХАХАХАХАДобар мед само надвор од Скопје, освен ако не сакаш олово и слични тешки метали гратис. Исто така треба да внимаваш да не ти продадат мед од пчели прихранувани со шеќер. Земање само од сигурен човек.
Ако е квалитетен природен мед би требало по некое време да кристализира,знаеш она правење како некои чудни грутки.Не се разбирам многу ама процесот на кристализација зависеше од однсот на гликоза и фруктоза.Знае некој како се препознава лажен мед?
Ако е квалитетен природен мед би требало по некое време да кристализира,знаеш она правење како некои чудни грутки.Не се разбирам многу ама процесот на кристализација зависеше од однсот на гликоза и фруктоза.
Знае некој како се препознава лажен мед?
И имаше една финта со лист хартија. Се сеќаваш како требаше?Овој трик пред продавачите не е изводлив, ама добро е да се знае: во чаша вода ако ставиш лажен мед се топи одма, вистинскиот се собира на дното.
Ако ти дадат да го пробаш медот, ако има отворена тегла, со лажичка црпиш од медот и гледаш како се слева надолу, ако е без прекини е чист мед, ако капе така испрекинато има вештачки додатоци.
Ќе земеш тегло, ќе го превртиш и ако се одвојува медот од теглото така растегливо, тогаш е медот без додатоци, ако се одвојува одма тогаш медот е ,,лажен’’.
И имаше една финта со лист хартија. Се сеќаваш како требаше?
Реков да пишам вака исто, ама реков ај да не давам лажни информации.Се става капка од медот на паус хартија , ако го упие тогаш е лажен мед.
Gib ein paar Tropfen Hoig auf Pauspapier und beobachte, ob er aufgesaugt wird oder nicht. Wenn er aufgesaugt wird, ist der Honig nicht rein.
Wenn du kein Pauspapier hast, gib ein wenig Honig auf ein weißes Tuch, dann wasche das Tuch. Wenn ein Honigflech zurückbleibt, ist er wahrscheinlich nicht rein.