Се согласувам за Мураками, имам прочитано 2 книги од него, на ред се Играј, играј, играј и Норвешка шума па може и ќе ти кажам мислење за крајот
Инаку лесен е за читање во смисла - кога ќе почнеш не можеш да ја оставиш книгата, но од друга страна има мнгу скриени мисли, многу двослислени работи и многу убави совети за тој што ја чита со внимание.
--- надополнето: 30 мај 2013 во 22:20 ---
Добра сериа, претпоставувам дека и книгата е добра. Мир-Јам има доста добри книги, но, ако порано ми беше интересно сега по малку ме иритира она - си живееја среќно до крајот на животот. Уште напочетокот на книгата или на серијата се знае кој со кого ќе заврши. Но, сепак, делата на Мир-Јам се добри за малку бегање од реалноста и враќање во светот на бајките.
--- надополнето: 30 мај 2013 во 22:28 ---
Ги имам читано сите освен за последната не сум сигурна
(толку ги има што почнувам да ги заборавам). Сепак за првите три ми останаа во добро сеќавање за мислењето за нив, темите така-така. Лични мислам дека книгите се доста добри, со интересни теми, теми за минатото но сепак со голема можност да се случат и сега, тука. И во сите три ми се допадна онаа скриена страст, интимност, љубов... Посебно Дамата и еднорогот - ја зедов со надеж дека се зборува за еднорог, но потоа сфатив за кој еднорог станува збор
--- надополнето: 30 мај 2013 во 22:31 ---
Ти само читај си и пишувај си што ти лежи на срце и нормално мислење за книгите. А за другите, ому не му чини твојот пост има уште мноогу други за читање
--- надополнето: 30 мај 2013 во 22:35 ---
Секој си има свој стил, ако не ти се допаднал ДИТАС зошто воопшто си ја дочитал книгата? Не напаѓам и не велам дека таа книга е нешто посебно, но, фала му на Бога што бев тинејџерка кога ја читав таа книга (нели малку тинејџерско летање на мозокот) и се натерав да ги читам другите дела од него - Дупка во мозокот, Верска војна, Крив правец, Чистачот (Крив правец 2)... и мислам дека ќе го промениш малку мислењето. Се надевам де, ако н.. биди здрав и жив
--- надополнето: 30 мај 2013 во 22:35 ---
Секој си има свој стил, ако не ти се допаднал ДИТАС зошто воопшто си ја дочитал книгата? Не напаѓам и не велам дека таа книга е нешто посебно, но, фала му на Бога што бев тинејџерка кога ја читав таа книга (нели малку тинејџерско летање на мозокот) и се натерав да ги читам другите дела од него - Дупка во мозокот, Верска војна, Крив правец, Чистачот (Крив правец 2)... и мислам дека ќе го промениш малку мислењето. Се надевам де, ако не.. биди здрав и жив
--- надополнето: 30 мај 2013 во 22:41 ---
Се согласувам со она ВАУУУ. Едно прашање - дали и ти во текот на читањето се прашуваше која е девојката која ја споменува? Дали тоа е само пишан збор или вистинска приказна? Сакав да го прашам професорот, но ми беше срам па останувам само да се прашувам
--- надополнето: 30 мај 2013 во 23:06 ---
И рековте уште трае рпедизвикот а? Ама поминаа 5 месеци од 2013, а јас заборавив да бројам што се’ имам прочитано оваа година
Имам запишано па, ќе видам колку памтам, ќе запишам тоа што ќе ми падне на памет,а за другите потаму:
1.Јужно од границата, западно од сонцето - Харуки Мураками
2. Копилето од Истанбул - Елиф Шафак (340 стр.)
3. Драми - А. П. Чехов
4. Убаво е да се живее брате - Назим Хикмет
5. Венчален кум - Мет Дан
6. Во словенечките гори - Мир-Јам
7. Длабоко во ноќта - Харуки Мураками
8. Играј, играј, играј -Харуки Мураками
9. Индиго Бомбај - Јагода Михајлова - Георгиева
10. Норвешка шума - Харуки Мураками
11. Семеен бордел - Томе Илиевски
12. Брачна тројка - Томе Илиевски
13. Луда журка - Томе Илиевски
Си велам толку се. Иако не одев на предизвик си велам дека ќе стигнам до кај 40. Ќе видиме.