Книжевен предизвик во 2013

Challenge ACCEPTED - Difficulty level

• easy - 30 книги

Гласови: 46 52,3%
  • normal - 40 книги

Гласови: 15 17,0%
  • hard core - 50 книги

Гласови: 27 30,7%

• Вкупно гласачи
    88
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.059
Поени од реакции
2.684
18. Пророштвото на Романови - Стив Бери

Настрана од тоа што романот има историска подлога, претставува супер трилер и затоа прво е препорака за љубителите на трилери, а потоа за љубителите на историските романи.
Бидејќи поголемиот дел од романот е плод на фантазијата на самиот автор јас ќе напишам само за оние факти што се сметаат за валидни и веродостојни за семејството Романови, а што се нели појдовна точка од која се развила книгата.
Она што ја прави возбудлива и впечатлива приказната за последниот руски цар можеби е трагичниот крај што го снашло семјеството, односно извршениот масакр на 16 јули 1918 во Екатеринбург кога семејството било разбудено среде ноќ под изговор дека треба да пребегнат повторно, а претходно да се направи нивна групна слика. Откако е направена таа последна слика стражарите ги извадиле пиштолите и пукале во семејството. Кога во 1991 биле ексхумирани посмртните останки и кога било забележано дека фалат две тела, почнуваат тие conspiracy theoris за можноста некој од царското семејство да го преживеал масакрот, па многубројните документарни филмови, популарната Ана Андерсон која тврдела дека е Анастасија итн. И уште на ова се додаваат пророштвата на Распутин, човекот кој благодарение на царицата Александра која имала неизмерна доверба во него, уживал во привилегиите на царскиот двор.
Идејата на книгата е тоа да се најдат преживеаните Алексеј и Анастасија, односно нивните потомци, за да се вратат повторно на престолот и да се обнови монархијата во Русија. Супер смислена приказна.

Член од
23 јули 2012
Мислења
23
Поени од реакции
6
20/50. Вистина за Вечноста - Ниче Димовски

Вредноста на книгата зрачи пред се од личните искуства на авторот во осознавање на универзалните закони на вистината и од тој аспект делото има висока употребна вредност за сите они кои “имат очи да видат или уши да ја слушнат вистината..., а уште повеќе за оние кои сакаат да направат нешто за себе“.
Универзалната љубов и сомилост во акција, се вистинскиот лек наспроти девастирачките ефекти на колективните ментални отрови, кои го разјадуваат колективното тело на Земјата и неговите пооделни елементи. Ова дело е вистински придонес кон тој процес на излекување на човештвото.
Да го гушнеме животот овде и сега, и така да го пронајдеме одамна загубениот мир, радост и љубов...вистинските фрекфенции на Вистината

21/50. Тајната на бакарната книга - Александар Донски

После толку барање конечно добив можност да ја прочитам оваа толку “мистериозна“ книга.
Според авторот кој имал можност да ја види бакарната книга и нејзината содржина, во самата книга е прикажана локацијата на гробот на Александар Македонски, нормално преку шифрирана карта. Обидувајки се да ја дешифрираат картата им се случуваат некој работни опасни по живот, почнуваат да добиваат позиви доцна во ноќта и тн. Поради сето тоа вланикот на книгата кој е добро познат Штипски бизмисмен одлучува да ја подари книгата на министерството за култура, така да ако му веруваме на авторот треба во најскоро време да ја очекуваме нејзината презентација. Инаку доста интересна книга ;)

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
15. David Thorne - The Internet is a Playground

Најзакон книга што ја имам прочитано. Ever. Ја читав во автобус, и дечкото до мене веројатно мислеше дека патува со некој лудак бидејќи цело време се тресев од смеење. На крај веќе ми падна ептен незгодно па почнав да правам подолги паузи. Истата реакција ја добив и од дечкото кога ја читав дури он возеше. Значи, ако книгава не ве пресмее, јас не знам што би.

Дејвид Торн е дизајнер од Австралија, кој се прослави со неговиот блог, поточно со статијата со која проба да прати сметка со цртеж од пајак, и со статијата Missing Missy, во која колешката го замолува да направи постер за нејзината исчезната мачка. Btw, под статија подразбирам на серија разменети e-mail-ови. Претходно споменатите две статии сигурно ги имате начекано на интернетов, беа премногу популарни.

Книгава е всушност збир на статиите од неговиот блог, така да можете да ги читнете кога сакате на странава: http://www.27bslash6.com/

Мои фаворити: Simon's step by step guide to shopping at IKEA, Simon's guide to camping, One girl - twelve cups. Абе кого лажам, сите ми се омилени.

16. David Thorne - I'll Go Home Then, It's Warm and Has Chairs

Книга која е следбеник на претходнонаведената. Ништо понесмешна.

17. Henry James - The Turn of the Screw

За книгава доволно е пишувано на форумов. Јас само ќе кажам дека не е мој cop of tea.

18. Орхан Памук - My name is red

Многу недопадливи ликови. Мене лично не ми остави некој впечаток книгава.

19. Michelle Moran - Cleopatra's daughter

Исто така многу недопадливи ликови. Се работи за децата на Клеопатра и Марко Антониј, кои се заробени и приморани да одат во Рим. Кога ќе кажам заробени не мислам на ставени во затвор, туку као однесени против своја волја во Рим, иако со нив е постапувано како што доликува на деца од таква фамилија.

Главниот женски лик, ќерката на Клеопатра има толку слободни погледи врз светот, мислиш е земена од Тајмс Сквер во 21 век и е ставена во книгава. Мене тоа воопшто не ми беше веродостојно. Плус, откога отиде во Рим стана многу пожалостива и поправедна, што исто така не ми се допадна. Ќе помислиш дека во Египет немало робови.

Значи, и покрај тоа што е интересно четиво, не е добар историски роман.

20. Агата Кристи - Sparkling cyanide

После толку долго време нечитање на Агата Кристи, конечно пак. Книгава ја имам читано и порано, ама за среќа имав заборавено кој е убиецот, така да супер се изненадив на крајот.

Роузмари е мртва, наводно самоубиство предизвикано од цијанид во нејзината чаша, за време на забавата по повод нејзиниот роденден. По некое време, нејзиниот сопруг почнува да се сомнева дека се случило убиство и после точно една година, на нејзиниот роденден, организира иста таква забава, на истото место, со истите луѓе. Еден од нив завршува мртов, на истиот начин како и Роузмари.

Првиот дел од книгава е всушност збир од поглавја кои се опис на гостите на забавата, а вториот и третиот дел се забавата и истрагата, соодветно.

21. Penelope Lively - Photograph

Еден маж, откако неговата сопруга ќе почине, ќе најде скриена слика на која таа се држи за рака со друг маж.

Воопшто не ми се допадна книгава, едноставно го изедначува бракот со нула. Нема кој кого не вара. Јас разбирам дека постојат неверства на светов, ама па мора ли бе со сестрата на сопругата??

Член од
27 февруари 2011
Мислења
297
Поени од реакции
227
18. Крик во ноќта - Мери Хигинс Кларк (341 стр.)

Џени вработена во уметничка галерија сосема случајно се запознава со Ерик, сликар и богаташ од Висконсин, со кого започнува врска и по два-три месеци одлучува да се омажи за него и да се пресели со своите две деца во Висконсин. Откако ќе пристигне во огромната куќа ќе започне да се запознава со помрачната страна на Ерик и неговите нагли промени на расположението. Наскоро среќата и радоста од новите промени и доживувања ќе бидат заменети со страв и неизвесност од иднината.

19. Пустински цвет - Варис Дирие (258 стр.)

Автобиографски роман за манекенката Варис Дирие, која во својот роман ја доловува нејзината мачна приказна, од самиот живот во Сомалија, бегањето од дома, пристигнувањето во Лондон и понатамошните први чекори кон манекенството. Интересна книга во поглед на осознавање нови работи за животот во Сомалија, за тоа како преживуваат и тоа ова е пишувано за животот пред граѓанската војна во Сомалија, сега верувам дека е полошо. Исто така ова е книга во која се говори за тоа како секој може да стигне секаде преземање на својата судбина во свои раце.

Член од
31 мај 2012
Мислења
228
Поени од реакции
145
1.Последниот чај - Винка Саздова
2.Антихрист - Фридрих Ниче
3.Уметноста на љубовта - Ерих Фром
4.Ангелски повик - Гијом Мисо
5.Таблета против стравот- Андреј Курпатов
6.Можеш ако веруваш дека можеш - Норман Винсент Пил
7.Што би правел јас без тебе? - Гијом Мисо
8.Затоа што те љубам - Гијом Мисо
9.А потоа - Гијом Мисо
10.Дали ме чекаш? - Гијом Мисо
11. Јади, моли се, уживај - Елизабет Гилберт
12. Паметни жени, погрешни избори - Д-р Корнел Коуен и д-р Мелвин Киндер
13. Писмото на госпоѓа Вилма - Јелена Бачиќ Алимпиќ.
14. Ејми ја нема - Џилијан Флин
15. Стаклено звоно - Силвија Плат
+16. Девојката со бисерна обетка -Трејси Шевалие
Ми се допадна поради живописните сцени кои се преубаво опишани и за момент се замислуваш дека се наоѓаш на местото на настанот што се опишува. Станува збор за млада девојка Грит која поради околностите речиси е принудена да работи како слугинка кај сликар кој има големо семејство кое се проширува. Катарина-жената на сликарот и Корнелија една од нивните ќерки и се најнемилите личности на Грит. Марија Тинс-мајката на Катарина на некој начин се зближува со Грит и заедно со неа ја кријат тајната за помагањето на слугинката и за сликањето на сликата и Танеке(помошничка) која на почетокот е во добри односи со Грит, но после тоа односот им се влошува-личност која и е верна на Катарина. Станува збор за физичката привлечност што ја чувстува слугинката кон сликарот, но тој и е забрането парче при што таа се мажи за месарот Петар кој долго време покажува интерес за неа. Добро парче, уметничките души ќе сакаат да го прочитаат.
17.Спутник љубов - Харуки Мураками
Љубовен тријаголник. Сумере(не знам дали е точно имево) девојка родена во Јапонија која не живее таму долг период се откажува после 2ра година студирање. Решава дека сака да стане писател(тоа и е животна желба) и дека мора да напише роман. Најдобриот другар е вљубен во неа, но тој неа не ја привлекува физички затоа што таа се запознава со Мју(омажена жена 17 год. постара од неа) и се заљубува во неа т.е станува лезбејка. И да не откриам повеќе, кој сака да чита за понатамошниот однос на Мју и Сумере(или како и да беше на С) нека земе да ја чита.
18.Алхемичарот - Пауло Коелјо
Дојде и таа на ред, долго време ми стоеше на полица, па реков да видам зошто е толку фалена. Интересна приказна за момче кое наместо да стане свештеник одлучува да стане овчар затоа што сака да го прошета светот. Се среќава со најразлични луѓе и ситуации во текот на неговото патување откривајќи различни филозофски приказни и мудрости кои ги сервира самиот живот. Всушност книгата носи длабока порака пренесена преку патување на овчарот, барањето и средбата со алехмичарот, сетоа тоа за да се испрати мислата дека се што сакаш во животот мораш силно да го посакуваш, а вселената ќе направи се што е во нејзини раце тоа да се оствари. Треба само да го следиш срцето и својата желба и да не се откажуваш од своите цели и соништа!

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618
1. Како без тебе - Гијом Мисо
2. Затоа што те љубам - Гијом Мисо
3. Дали ме чекаш - Гијом Мисо
4. Врати ми се - Гијом Мисо
5. А потоа - Гијом Мисо
6. Ако го дочекам утрото - Сидни Шелдон
7. Додека ѕвездите блескаат - Сидни Шелдон
8. Гневот на ангелите - Сидни Шелдон
9. Утро, пладне и ноќ - Сидни Шелдон
10. Децата на ѓаволот - Дитас
11. Триумфална капија - Ерих Марија Ремарх
12. Крвна врска - Сидни Шелдон
13. Девствено сино - Трејси Шевалие
14. Жена во пеок - Абе Кобо
15. Вештица - Венко Андоновски
16. Странец во огледалото - Сидни Шелдон
17. Ловец на Змејови - Халед Хосеини
18. Внимавај што посакуваш - Александра Потер
19. Колачиња за појадок - Дороти Кумсон

Поарно на Северина да одев , отколку џоа да се искупам шо ја одбив комшиница да ја дружам на "спектаклот- севе ми те вољимо", се согласив да читам книги по нејзин предлог.

Ужасно плитко!

За малку се осетив ко:

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
17. Во длабока ноќ зората се раѓа - Павле Раковски

Книга напишана од раната 1972 година во која Павле . Р. ги опишува неговите најмлади години во 300 страници. Опфатени се сите негови учества во настани кои се извршувале во времето на втората светска војна. Опишан е периодот од 1941 па се до 1949 година и опфатен е дел кога тој учевствувал на важни настани и слично

18. И планините одекнаа - Халед Хосеини

Уште еден, најнов роман на познатиот автор Халед Хосеини. Овој роман е една незаборавна приказна во која авторот е во потрага по некој си загубен дел кој ние секогаш го наоѓаме кај другите. Една многу интересна но воедно и потресна приказна.

19. Боите на Самракот - Мирко Видоески

Книгата Боите на Самракот е една многу интересна збирка од 20 раскази со фантастична содржина. Книгава е одлична за добрите духови и лошите луѓе. 20-те раскази се одлични, ви ја препорачувам книгата.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
18. И планините одекнаа - Халед Хосеини

Уште еден, најнов роман на познатиот автор Халед Хосеини. Овој роман е една незаборавна приказна во која авторот е во потрага по некој си загубен дел кој ние секогаш го наоѓаме кај другите. Една многу интересна но воедно и потресна приказна.
Аман бре, вчера излезе книгата низ светов, кога успеа да ја прочиташ?

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
Аман бре, вчера излезе книгата низ светов, кога успеа да ја прочиташ?

Си ја купив 360 денари. Oд кај ја купив несакам да откријам, од лични причини.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Си ја купив 360 денари. Oд кај ја купив несакам да откријам, од лични причини.
Хехе, јас ќе ја чекам идната недела да ја објават кај нас, едвај чекам! Подобра е од претходните две или?

Иначе нема шанси да го постигнам предизвикот од 40 книги, може максимум 20 и нешто како лани. Сега тек ја исчитив годината на факултет па почнувам со читање :D

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
Хехе, јас ќе ја чекам идната недела да ја објават кај нас, едвај чекам! Подобра е од претходните две или?

Иначе нема шанси да го постигнам предизвикот од 40 книги, може максимум 20 и нешто како лани. Сега тек ја исчитив годината на факултет па почнувам со читање :D
Па не е лоша иначе. А не верувам и јас да го исполнам предизвиков од 50 ама ипак ќе видиме.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
1/40 - Викенд - Бернхард Шлинк
2/40 - Ледената принцеза - Камила Лекберг
3/40 - Американски дервиш - Ајад Актар
4/40 - Пред да заспијам - Стивен Вотсон

5/10 - „Девојката од хартија“ - Гијом Мисо (L'Appel de l'ange)

Првата книга од 2013 прочитана од омилениот ми француски писател, а се надевам не и последна бидејќи за скоро време го очекувам македонскиот превод за книгата „Седум години подоцна“. Пред се, она што ме освои во книгата беше преинтересната и интригантна приказна, “девојка падната од една погрешно испечатена страница од книга“. Том Бојд е писател кој уживаше во славата се додека не го остави неговата девојка и навлегува во лоша писателска криза проследена со алкохол, дрога и забави до наутро. Едно утро додека се отрезнува во куќата му се појавува девојка која излегува со приказна дека е еден лик од неговата книга. Навидум невозможно со текот на времето Том открива дека девојката ја зборува вистината. Тие ќе се договорат за еден на-прв-поглед невозможен пакт а тоа е тој да ја смени нејзината судбина во книгата така што ќе продолжи да го пишува третиот роман од неговата трилогија, а таа ќе направи се за да ја врати неговата девојка Аурора.

6/10 - „Ејми ја нема“ - Џилијан Флин (Gone Girl)

Дефинитивно од сите овие неколку години кога сум верен фан на добри трилери, и се почесто веќе наидувам на приказни со веќе видени и краеви кои веднаш би си ги претпосатвил, се појавија Сакам Книги со нивниот најнов роман кој го најавуваа бомбастично. Очекувањата набилдани до стотка, книгата си ја купив на саемот и ја почнав пред два дена, ја завршив денеска. 400 и нешто фантастични страници, интелегентен трилер, извонредно напишан како што не се сретнува баш често кога жанрот трилер е во прашање. Се се случува еден ден, поточно едно утро кога Ник и Ејми треба да ја прослават својата петгодишнина од бракот, но по враќањето дома од една прошетка Ејми ја нема. Сите можни докази, целиот можен град се свртува против Ник верувајќи дека тој е виновникот за нејзиното исчезнување. Но тој тврди дека не е виновникот, иако бесцелно се обидува да ја докажи својата невиност. Кој ја земал Ејми, и дали воопшто е таа земена? Книгата напоредно ги покажува двете страни, раскажуваат Ник и Ејми. Две страни. Машката и женската страна. Кој е виновникот? Која е дефиницијата за вистински брак, и што е тоа што било погрешно во нивниот навидум најсреќен брак. Извонредна книга, дефинитивно ќе ја препорачувам многу после читањето!

Член од
31 мај 2012
Мислења
228
Поени од реакции
145
1.Последниот чај - Винка Саздова
2.Антихрист - Фридрих Ниче
3.Уметноста на љубовта - Ерих Фром
4.Ангелски повик - Гијом Мисо
5.Таблета против стравот- Андреј Курпатов
6.Можеш ако веруваш дека можеш - Норман Винсент Пил
7.Што би правел јас без тебе? - Гијом Мисо
8.Затоа што те љубам - Гијом Мисо
9.А потоа - Гијом Мисо
10.Дали ме чекаш? - Гијом Мисо
11. Јади, моли се, уживај - Елизабет Гилберт
12. Паметни жени, погрешни избори - Д-р Корнел Коуен и д-р Мелвин Киндер
13. Писмото на госпоѓа Вилма - Јелена Бачиќ Алимпиќ.
14. Ејми ја нема - Џилијан Флин
15. Стаклено звоно - Силвија Плат16. Девојката со бисерна обетка -Трејси Шевалие
17.Спутник љубов - Харуки Мураками 18.Алхемичарот - Пауло Коелјо
18.Ахемичарот - Пауло Коелјо
+ 19. Драг Џон - Николас Спаркс(прочитана пред месец, заборавена на списоков, кога ја видов ми текна дека ја немам запишано)
Типипно за Спаркс и во негов стил. Уште една љубовна приказна помалку трогателна и секако допира до романтичните души иако многумина би рекле дека книгите му се патетични, јас го сакам неговиот стил на пишување.
20.Патот по кој поретко се оди - Скот Пек
Добра психолошка книга со погледите на авторот кој самиот бил психијатар и правел психотерапии. Зборува за неговото исксутво со работата и за различни случаи со пацентите и преку нив ни ја доближува неговата мисла за духовното зреење. Смета дека секој човек има можност да одбере дали ќе зрее духовно или нема да го прави тоа, но малкумина се одлучуваат за тој пат. Книгата кажува многу работи, треба само внимателно да се чита и ќе се најдат одговори на многу прашања иако не мора во целост да се согласувате со секоја негова хипотеза, мисла.
П.С ако продолжам со ова темпо, наместо со нормално ниво(40) што го одбрав, ќе завршам со хард кор. :) Нема да ми штети како и да е.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
22. Still missing - Chevy Stevens
Ја препорачувам.
Книгата цела е раскажана во прво лице, и тоа од страна на млада девојка, која му ги раскажува своите искуства на психијатарот додека била киднапирана.
Ќе си речете епа каде е тука напнатоста - веќе знаеме дека девојката се спасила? Сепак, има напнатост. На крај следува еден голем пресврт, за кој јас морам да кажам дека ми беше бесмислен.
Освен тоа, интересно е и раскажувањето на самото киднапирање и чувањето е интересно да се погледне од страна на жртвата. Обично во повеќето книги е раскажано од страна на детективот :)
Еве ја статијата на Сакам книги.

23. The language of flowers - Vanessa Diffenbaugh
Трогателна приказна за едно сираче, кое откако ќе наполни 18 години ќе биде оставено да се снаоѓа како што знае и умее. А таа најдобро знае и умее да живее преку цвеќињата. Паралелно со тоа е прикажано и посвојувањето на девојката кога таа имала 10 години, и кога всушност научила што значи секое цвеќе.
Интересна драма, меѓутоа на моменти бесмислена. Не знам како размислуваат сирачињата, фала му на Бога. Ама да речеш дека ќе одгледуваш сама дете бидејќи се плашиш да одгледуваш со маж... Епа секој будала знае дека е многу пострашно да си сама во целото тоа искуство. Исто како да речеш "Епа сега сум на плажа на која се е безбедно, ама мене бидејќи ми е страв ќе влезам во вода полна ајкули.". Ај сега.
Освен тоа, како тоа црвена ружа значи едно, жолта нешто сосема друго, а кај сите други цвеќиња немаат врски боите? Што се толку ружите посебни? За мене лично се, омилено цвеќе ми се, али не можам да најдам НЗС на ова.
Еве статија на 365 за оваа книга, а еве на Сакам книги. И според бројот на коментари на Амазон, оваа книга е особено популарна.

24. The Bible code - Michael Drosnin
Почетокот можеби е интересен, ама после тоа толку преминува во повтарање, што комотно можеш да го прочиташ само почетокот. Јас дури помислив дека нешто не е во ред со мојот примерок од книгата.
Писателот, кој е атеист (знам бидејќи тоа го кажува милион пати во книгата), ќе открие дека во Библијата има скриен код, во кој се запишани сите важни настани на човештвото.
Јас лично не верувам во скриени кодови, без разлика дали се во Библијата, Зоки Поки или скриени во нотите на некоја песна. Некој ако сакал да пренесе порака, ќе ја напишел таа порака директно. Зошто да се мачи да ја кодира, кога нема да знае дали уствари некој воопшто ќе ја открие.
Плус, како што читам по коментарите, стварно се бесмислени стварите кои ги открива писателот. Најпрво, бидејќи Библијата е пишувана на не знам кој јазик, а јазиков уствари секој збор може да се напише на повеќе различни начини. Епа писателов го зема секој од тие начини и вика барај нешто внатре. И после нормално дека ќе се најде. Како компарација, се служи со Војна и мир, во која ги нема овие кодови.
Користејќи го истиот код кој го користи писателот, во Библијата постои и фразата "Drosnin fraud".
Еве статија на Сакам книги, a постои и тема на форумов за Библискиот код.

25. Blackberry winter - Sarah Jio
Е ова е книга што навистина ми се допадна. Забележувам дека во последно време ми треба одмор од трилери, па често знам да завршам со драмица в раце. Бидејќи сум хејтер голем, ќе кажам дека книгава личи на шпанска серија. Многу. Во колку шпански серии сме виделе маж и жена кои се вљубуваат и покрај тоа што имаат сосема различен финансиски статус во општеството, ама она него го напушта за да он биде среќен. Yeah right. Повторно логиката со ајкулите горе.
Книгава има неверојатно многу дупки, кои ептен бодат очи. Не знам како на писателката не и текнало некако да ги закрпи.
На пример, на мајкава и исчезнува детето и она е спремна на се за да го најде. Дури и на тоа да спие со одвратен човек кој можеби би и помогнал. Ама утредента да одбие помош од човек кој има досие за тепање на неговата сопруга. А само ден пред тоа спие со човек кој ја натерал претходната девојка да абортира (или ја напуштил кога дознал дека е бремена, не памтам точно). Логика 0. И на крај се фаќа за сламка, иде кај таткото на детето за тој да и помогне. Ама гледа дека он е оженет и се откажува. Say what? Па што ако е оженет или појма немам што? Ако има шанси да ти помогне да си го најдеш детето, има да одиш кај него!!
Паралелно со оваа приказна, раскажана е уште една, на млад брачен пар кој има проблеми. Е оваа приказна нема толку дупки, ама сепак се изнервирав во еден момент - девојката е спремна да ја уништи репутацијата на целата фамилија на сопругот, само затоа што "вистината мора да излезе на видело". Ова ако се има десено еднаш во историјата на човештвото, ја глава сечам. Значи што ќе помогне тоа што вистината ќе се открие 100 години подоцна? Живот да спаси нема. Стварно не ми е јасна поентата.
Покрај толку критики веројатно не ви е јасно зошто ја препорачувам книгава, али го правам тоа :)
Плус, мене ме потсети на книгата Sarah's Key од Tatiana de Rosnay. Во двете книги имаме две паралелни приказни во различен временски период, во двете имаме жени чиј брак се распаѓа и они се спремни да ја уништат репутацијата на семејството за да ја откријат вистината, и во двете едната приказна престанува на 70%.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
01.Casino Royale - Ian Fleming
02.Live and Let Die - Ian Fleming
03.Moonraker - Ian Fleming
04.Diamonds Are Forever - Ian Fleming
05.From Russia With Love - Ian Fleming
06.Prince of Thorns - Mark Lawrence
07.The Wonderful Wizard of Oz - L. Frank Baum
08.Red Dragon - Thomas Harris
09.The Little Prince - Antoine de Saint-Exupéry
10.Men Without Women - Ernest Hemingway
11.The Hunger Games - Suzanne Collins
12.Catching Fire - Suzanne Collins
13.Mockingjay - Suzanne Collins
14.Darkly Dreaming Dexter - Jeff Lindsay
15.Dearly Devoted Dexter - Jeff Lindsay
16.Dexter in the Dark - Jeff Lindsay
17.Dexter By Design - Jeff Lindsay

18.Memoirs of a Geisha - Arthur Golden
Приказна која беше голоем хит кога испадна, заедно со филмот по неа. Почнува со мало девојче кое е 9 години и како таа завршува во окија(куќа на геиши), и нејзиниот пат од обично селско девојче до една од најпознатите геиши во тој период.
Не е лоша книгава, интересна е ако имаш барем малку интерес за јапонската култура, но крајот не ме воодушеви многу многу. Писателот премногу ја мачеше Сајури, за да и даде таков крај, туку така. Некако премногу build up имаше за таков лежерен крај. Или можеби така ми се чини затоа што книгава е скоро 500 страни.

19.Doctor No - Ian Fleming
Во оваа авантура Бонд, се оочува со генијалниот и ладнокрвниот доктор Но. Прилично акциона приказна со добар pacing. После оваа книга дојдов до заклучок дека Флеминг има love/hate врска со Бонд, секогаш го прави најдобрио човек за задачата, и секојгаш има нова девојка која стандардно е преубава, но на крајот на скоро секоја книга завршува во болнички кревет, прекршен, изрендан на корал, отруен со некој смртоносен отров или сл. После секоја мисија треба да одмара човекот неколку месеци пред да се врати во акција.

20.Goldfinger - Ian Fleming
Goldfinger, прилично ексцентричен негативец во оваа книга, опседнат со злато. неговите планови со криумчарење и криење злато почнуваат да влијаат на бритнската валута, и тајната служба е повикана да го спречи. Тука доаѓа Бонд, кој го запозна Goldfinger во друга ситуација и уште тогаш доби впечаток дека има нешто повеќе позади овој човек од неговиот ексцентричен екстериер.
Толку е опседнат со злато што планира кражба која ќе го збогати за околу 5 билиони долари во злато.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom