Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
refleksivna e ....a so znaci neznam a stilskata figura msilam deka e metafora zato so imase dve race plame ogan zaradi to metafora mislam ....a ova nebidnina i to deminutiv upm nebidnina ja nema vo skriptata kako i hipokorisnici umreni lujdze

луѓе за деминутиви- намалување кон нешто шо не е живо како масиче снегче..
а хипокористици нешто живо детенце маченце демек како чувствен однос... нас професорката то така ни го објасни

мене поише ме плаши што тие логичките на крај беа на дополнување,одговарав со долги реченици па којзнае како ќе го толкуваат
И кај нас ни рекоа со полни одговори, демек да виделе како се изразуваме. Оние што беа со 2 линии пишував полн одговор, а оние со една само кратко. :D

Сигурна си? Aко е вака точно ми е. :cuc:

Метафората е скратена споредба. Кај неа не се кажува што со што се споредува, туку се искажува само вториот член на споредбата. Метафора може да биде и замена на значењето на еден збор со значењето на друг.

...Срце - порта највисока
срце - куќа најширока...

Личи на стиховите што беа дадени :vozbud: а компарација е 100%

na majka mu u sred centar na toj so gi pravel prasanjata :pos: :LOL:

и сега што испадна дека е демунитив ?

Господ здравје да му дај на тој професорот шо не „чуваше“!

Метафората е скратена споредба. Кај неа не се кажува што со што се споредува, туку се искажува само вториот член на споредбата. Метафора може да биде и замена на значењето на еден збор со значењето на друг.

...Срце - порта највисока
срце - куќа најширока...

Личи на стиховите што беа дадени :vozbud: а компарација е 100%

ова за небиднина е метафора ?

ја стаив алегорија пичка ли му матер...коа ќе има резултати на сајтот?

ова за небиднина е метафора ?

Да бе. Еве овие беа дадени, исто ми личи ко примерон што го има Билјана на блогот
Погледај во овие раце —

два огна,

две реки

темно чекање.

Погледај во овие дланки —

две полиња,

две суши

глуво лелекање.

Компрарација беше за „Сердарот“ стилското средство.
За Небиднина ми текнува дека последното беше во кој период е Ацо Шопов, претпоследното беше која стилска фигура ја имаше во делчето тоа (алегорија мислам дека беше, освен ако не е метафора). Првото прашање беше каков вид е песната: лирска/поема/балада (изгледа е лирска). Другите не ми текнува сега...

Иначе тоа со македонски автори беше: се залагале за пишување на __________ јазик. Јас одев со тоа дека тие веќе пишуваат на народен јазик, па се залагаат за литературен јазик и затоа тоа го пишав.

Hiperaktiv не сум баш сигурен дека е предлошки. Реченица беше: „.... некакви гласови од соседната соба“ (мислам дека прирокот беше „се слушаа“). Предмет е „некакви гласови“. На прашањето што? Се одговара со некакви гласови.

Па Дон Кихот можда мислел дека е во 12. век, ама дејството е во 16. :D

Е да, и ја на тоа рефлексивна заокружив. За што означува ставив спознание. А за тоа каква е строфата: строфична/астрофична/хетерострофична?
Предлошки е друже...дејството се врши КАДЕ? во соседната соба т.е одкаде се слушаат некакви гласови ? Од соседната соба....прилошка определба за место ....

Се слушаа гласови од соседната соба. Гласови е предметот. Што се слушаше? Директен е. нема предлог пред него
Од соседната соба е прилог за место
Вториот дел - астрофична

Се слушаа гласови од соседната соба. Гласови е предметот. Што се слушаше? Директен е. нема предлог пред него
Од соседната соба е прилог за место
Вториот дел - астрофична
Ти и членот над тебе сте првите шо така велат.Досега од која и школа ида прашав и групата за матура шо ми е на фб сите влеат предлошки :D

direkten e, i ne postoi predloska opredelba tuku priloska opredelba i toa bese vo slucajot. za zal i jas zaokruziv predloski ama kasno mi tekna deka zgresiv

Од соседната соба ако го зеле за предмет, ќе им личи на предлошки.
Ама предметот е гласови.

е, да.........За смртта на Кузман дознаваме од раскажувањето на Гегите (арнаутите) напишав. Точно ќе го земат? Дека само еден од нив зборува:confused:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom