NelTu
Coffee addict
- Член од
- 1 август 2011
- Мислења
- 2.370
- Поени од реакции
- 7.013
Сигурна си? Aко е вака точно ми е.![]()
И ја тука пишав компарација.
Дајте кажете бе некое друго прашање, мене мозоков ми се закочи.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
refleksivna e ....a so znaci neznam a stilskata figura msilam deka e metafora zato so imase dve race plame ogan zaradi to metafora mislam ....a ova nebidnina i to deminutiv upm nebidnina ja nema vo skriptata kako i hipokorisnici umreni lujdze
И кај нас ни рекоа со полни одговори, демек да виделе како се изразуваме. Оние што беа со 2 линии пишував полн одговор, а оние со една само кратко.мене поише ме плаши што тие логичките на крај беа на дополнување,одговарав со долги реченици па којзнае како ќе го толкуваат
Метафората е скратена споредба. Кај неа не се кажува што со што се споредува, туку се искажува само вториот член на споредбата. Метафора може да биде и замена на значењето на еден збор со значењето на друг.
...Срце - порта највисока
срце - куќа најширока...
Личи на стиховите што беа дадениа компарација е 100%
ова за небиднина е метафора ?
ја стаив алегорија пичка ли му матер...коа ќе има резултати на сајтот?
Предлошки е друже...дејството се врши КАДЕ? во соседната соба т.е одкаде се слушаат некакви гласови ? Од соседната соба....прилошка определба за место ....Компрарација беше за „Сердарот“ стилското средство.
За Небиднина ми текнува дека последното беше во кој период е Ацо Шопов, претпоследното беше која стилска фигура ја имаше во делчето тоа (алегорија мислам дека беше, освен ако не е метафора). Првото прашање беше каков вид е песната: лирска/поема/балада (изгледа е лирска). Другите не ми текнува сега...
Иначе тоа со македонски автори беше: се залагале за пишување на __________ јазик. Јас одев со тоа дека тие веќе пишуваат на народен јазик, па се залагаат за литературен јазик и затоа тоа го пишав.
Hiperaktiv не сум баш сигурен дека е предлошки. Реченица беше: „.... некакви гласови од соседната соба“ (мислам дека прирокот беше „се слушаа“). Предмет е „некакви гласови“. На прашањето што? Се одговара со некакви гласови.
Па Дон Кихот можда мислел дека е во 12. век, ама дејството е во 16.
Е да, и ја на тоа рефлексивна заокружив. За што означува ставив спознание. А за тоа каква е строфата: строфична/астрофична/хетерострофична?
Ти и членот над тебе сте првите шо така велат.Досега од која и школа ида прашав и групата за матура шо ми е на фб сите влеат предлошкиСе слушаа гласови од соседната соба. Гласови е предметот. Што се слушаше? Директен е. нема предлог пред него
Од соседната соба е прилог за место
Вториот дел - астрофична