Национализам...позитивен или негативен?

Doc holidej

I'm your huckleberry!
Член од
6 септември 2012
Мислења
78
Поени од реакции
52
Национализмот не води кон ништо добро. Едно единствено добро неможам да најдам во таа појава/чувство/пропаганда, кој како го разбира. Ниту пак знам за земји на кои истиот им донел нешто добро. Само ти го затвара видикот и перспективата за некои други нешта. Што би рекла јас, те ограничува.
Ако некој знае нешто добро што го носи национализмот со себе, слободно нека го произнесе, баш ме интересира.
Vidi nemoj pogresno da me svatis,jas vaka go definiram nacionalizmot,znaci ne onoj vo preterani i ekstremni uslovi:)

znam deka toj necini i licno jas ne se zamaram so nacionalizam,zasto toj gi otvora site glupavi akti i odnesuvanja na covekot zatoa sto e kakov takov napraven i sozdaden za da donesuva samo negativnosti,no nacinalnosta licno jas,samo jas ja gledam drugacje srceto mi e onamu kade sum roden,site spomeni neli..i ja sakam tatkovinata,no nesakam nekoj da gazi po nea i pluka,ne ja nesum nacionalist ja sum protiv nego,no ete loso e sto nacionalizmot e vo preterani granici...kako grcine poradi toa sto se takvi izgledaat ni pomalku ni poveke nego debilski...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
"The cheapest form of pride however is national pride. For it betrays in the one thus afflicted the lack of individual qualities of which he could be proud, while he would not otherwise reach for what he shares with so many millions. He who possesses significant personal merits will rather recognise the defects of his own nation, as he has them constantly before his eyes, most clearly. But that poor beggar who has nothing in the world of which he can be proud, latches onto the last means of being proud, the nation to which he belongs to. Thus he recovers and is now in gratitude ready to defend with hands and feet all errors and follies which are its own." - Arthur Schopenhauer

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.694
Поени од реакции
31.745
:icon_mrgr:,,, nacionalizam ,,,ushte vo pochetok bi rekol da napravite dinstinkcija od poimite kako ,,,shovinizam ,,fashizam i drugi koi asociraat na temna pozadina,,,,taka da ,,,
,,koga veke ,,tukurechi vo sekoj dokument mora da se naznachi i nacionalnosta zoshto nacionalizmot kako takov koj ve opredeluva vo edna konkretna zaednica na masa od ljugje koja saka da znae shto e po poteklo i svoja istorija ili si gi bara pravata kako i sekoja nacija shto gi ima niz celiot svet ,,,a koga ke se samo pomisli deka makedonecot bil""nacionalist""vednash se stava vo negativna konotacija ,,a vprochem i vo globalni razmeri nieden narod ne e toa shto denes e dokolku ne bil nacinalno opredelen ili timi nacionalistichki ,,shto spored mene ja ima istata tezhina na zborot ,,taka da doza na nacionalizam ne da e losha tuku e i potrebna da se znae shto e shto,,,a negiranjeto na sopstvenoto ""nacionalno"",,,e toa veke vodi vo propast ,,,taka da vo nacionalizmot negledam nishto losho,,,,,bidejki ne e toa shto nekoi bi sakale da go prikazhat kako crn gjavol , normalno osven nivniot,,,,a na makedonecot mu e od petni zhili osporuvano toa pravo,,,,
,,za onie shto go negiraat nacionalizmot,,,,neka poglednat kako albancite se odnesuvaat po toa prashanje i kolku i kakov uspeh na ""nacionalno ""pole im nosi takanarecheniot ,,,,nacionalizam ,,,,
,,,nauchete se veke ednash bez pardona da bidete nacionalisti ,,,a ne amorfna masa na nechii promasheni zhelbi,,,i instrumentaliziranje i instaliranje na promasheni opshtestveni eksperimenti,,,,,:coffee:

R

Randy

Гостин
Ништо добро нема од модерниве национализми. Национализмот лесно прераснува во омраза, деструкција и во војни. Има своја цена и е економски штетен дури и да не е во некоја си екстремистичка форма. Обично орудие за манипулирање со проста раја особено кога џебовите на многумина им се празни.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
на светов му е потребен нов хитлер, уште една омраза, уште едно уништување па да после тоа се обедини светот. во мом според мене е коплетен хаос и на национално и верско ниво. треба нов лош, па да ги сватиме добрите работи. да почнам од 'микро' во мкд што се случува, па до глобалниот тероризам кој го има поделено светот. да не ги заборавам и парите нели?

K

King_Stone

Гостин
Напротив,човештвото треба да извлече поука од историјата,дека секој национализам и војување не му носи добро на човештвото во глобала.Доколку проектот глобализација успее и се изгради едно цивилизирано општество,и на национализмот а со тоа и на религијата не и се дава некоја голема важност,а се гледа на економскиот аспект на човештвото тогаш може енормно да напредува и национализмот ке биде само како една детска болест.

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.179
Поени од реакции
2.858

За чиста држава и чиста раса спремни се да го примат во дупето секое време.
И онака национализмот е само длабока (lol) мака, изродена од потиснати хомоеротски склоности.
Наместо да прават ариевчиња, екстремниве десничари умираат од ХЕПАТИТ, СИДА наместо со дете в раце, со к*риште во уста...

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Абе то ти е..

Отруј го народот со религија и национализам и после мирна бачка! :)

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.179
Поени од реакции
2.858
Абе то ти е..

Отруј го народот со религија и национализам и после мирна бачка! :)
Игра на политичките гарнитури и на верските институции - ако немаат леб да му дадат на народот тогаш му даваат национализам и религија, (бесплатната храна.)

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Игра на политичките гарнитури и на верските институции - ако немаат леб да му дадат на народот тогаш му даваат национализам и религија, (бесплатната храна.)
Да, точно така друже, некој кој се родил со нерепродуктивни гени, со помалку талент, со некреативност, мрза труј го со идеа за “еднаквост“ и дека капиталистите се криви за неговиот неуспех во животот, а инаку да не би биле капиталистите он би бил многу успешен.Како па да не !

Човекот се раѓа со расизам и национализам, природата го создала расизмот и национализмот, а не некоја елита, се тоа е здраво и природно и одсекогаш постоело тоа.Човекот не е ништо помалку од едно животно.Природата е најголем расист и природата ја создала нееднаквоста и во физичка и во психичка смисла на зборот. Еднаквоста е чиста утопија и лага, тотално анти природен процес. Никогаш не постоело еднаквост, а ниту некогаш ќе постои. Вие и понатаму слушајте си бендови како RATM коишто впрочем се наполнија со пари од такви глупави и неспособни клинци коишто главна цел во живот им е дрога, алкохол и глумење антифашисти и верувајте во некои убави спакувани брошури.

STARTER

Firestarter
Член од
31 август 2007
Мислења
935
Поени од реакции
246
Против национализмот сум доколку води кон омраза меѓу луѓето. Државите, границите се вештачки творби, со цел некој да владее врз одредени територии и популација. За мене национализмот е примитивна работа, луѓето се слободни битија, зошто да ограничуваш нивно движење и да им поставуваш вештачки бариери. Видовме што им направи нацинализмот на Германија, Балканот, видовме како заради тие вештачки творби се разделија браќа и сестри кои над 50 години се немаат видено или нема ни да се видат повеќе затоа што останале од спротивната страна на границата опколена со мински полиња помеѓу Северна и Јужна Кореја. Не дозволувајте да ве контролираат и перат мозок некои моќници и групации ...

K

King_Stone

Гостин
Да, точно така друже, некој кој се родил со нерепродуктивни гени, со помалку талент, со некреативност, мрза труј го со идеа за “еднаквост“ и дека капиталистите се криви за неговиот неуспех во животот, а инаку да не би биле капиталистите он би бил многу успешен.Како па да не !

Човекот се раѓа со расизам и национализам, природата го создала расизмот и национализмот, а не некоја елита, се тоа е здраво и природно и одсекогаш постоело тоа.Човекот не е ништо помалку од едно животно.Природата е најголем расист и природата ја создала нееднаквоста и во физичка и во психичка смисла на зборот. Еднаквоста е чиста утопија и лага, тотално анти природен процес. Никогаш не постоело еднаквост, а ниту некогаш ќе постои. Вие и понатаму слушајте си бендови како RATM коишто впрочем се наполнија со пари од такви глупави и неспособни клинци коишто главна цел во живот им е дрога, алкохол и глумење антифашисти и верувајте во некои убави спакувани брошури.
Еднаквоста која ја пропагира комунизмот,не е утопија и лага бидејќи беше и даде големи резултати.И сеуште постои во сите држави ама во овој период е маргинализирана,до тогаш кога капитализмот ќе доживее конечен крах.Тоа движење никогаш целосно не е изумрено,корените му се длабоки од библиско време,тоа е божествената идеја која и самиот Исус Христос ја пропагирал,и апостолите ја спроведувале.Национализмот е најголемо зло,го дели народот како вертикално така и хоризонтално,и доведува до самоизолација на државите и до нивно уништување.

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Против национализмот сум доколку води кон омраза меѓу луѓето. Државите, границите се вештачки творби, со цел некој да владее врз одредени територии и популација. За мене национализмот е примитивна работа, луѓето се слободни битија, зошто да ограничуваш нивно движење и да им поставуваш вештачки бариери. Видовме што им направи нацинализмот на Германија, Балканот, видовме како заради тие вештачки творби се разделија браќа и сестри кои над 50 години се немаат видено или нема ни да се видат повеќе затоа што останале од спротивната страна на границата опколена со мински полиња помеѓу Северна и Јужна Кореја. Не дозволувајте да ве контролираат и перат мозок некои моќници и групации ...
Секое живо суштество на оваа планета ја штити неговата територија. Лавот ќе те убие ако навлезеш на негова територија, животни се убиваат за територија. Човекот не е ништо повеќе од животно.

Национализмот не е примитивна работа, туку природна работа. Ние се раѓаме со национализам и раса.
Национализмот во Германија ја воскресна Германија од депресија и ја направи светска сила. Најздрава и најпродуктивна младина во Германија имало во периодот на 1930-1945 година. Тоа што секојдневно телевизија, либералите и еврејските пари ти перат мозок секојдневно тоа е друга работа . Сите големи цивилизации пропаднале поради немање на национализам и расна гордост.
--- надополнето: 17 мај 2013 во 22:27 ---
Еднаквоста која ја пропагира комунизмот,не е утопија и лага бидејќи беше и даде големи резултати.И сеуште постои во сите држави ама во овој период е маргинализирана,до тогаш кога капитализмот ќе доживее конечен крах.Тоа движење никогаш целосно не е изумрено,корените му се длабоки од библиско време,тоа е божествената идеја која и самиот Исус Христос ја пропагирал,и апостолите ја спроведувале.Национализмот е најголемо зло,го дели народот како вертикално така и хоризонтално,и доведува до самоизолација на државите и до нивно уништување.
Ти како прво немаш појма што е комунизам и марксизам за да би коментирал нешто. Во сите тие таканаречени “марксистички“ држави постоеше елита, богаташи, официри, генерали, директори, авторитети, политичари, а од друга страна јадна радничка класа. Тоа што 70 години им переа мозок со некакво “самоуправување“ тоа е друга работа.Па, и ден денес најбогати луѓе на Балканот се деца на бивши комуњари, марксисти и слично што ги испљачкаа фабриките. Истите тие комунисти после распадот на источниот блок станаа и најголеми богаташи .

Капитализмот никогаш нема да доживее крах, може ќе варира, реформира и слично, но никогаш различноста нема да биде убиена. На човекот му е природно да е различен, а не еднаков. Тоа што пишувало во библијата и најмалку ми е важно.Затоа и така е напишано и проповедано за да широката народна маса најлесно се и придобие.

Сите таканаречени “марксистички“ држави се темелеа и на национализам. Никогаш во Југославија и СССР не беше укината идејата на Пан-Славинизмот, Кина и ден денес се темили на национализам како и сите тие држави. Национализам незначи убивање и империјализам, туку почитување и бранење на твоето како најсвето и обврска спрема природата и твоите поколенија.

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.179
Поени од реакции
2.858

Оооо браво! Најјак си! Секоја чест! :pos:

Како може да бидат природни Националностите/нациите??/ Природата ли ги создала Граничните премини и Бодликавите жици по границите??:tapp: Се знае дека Нација е замислен ентитет на еден друг замислен ентитет наречен народ спакуван на одредена географска територија со замислени црти на карта наречени граници и со правно-економски субјекти кои подлежат на даночниот и политички систем на таа територија.

А навистина Национализмот е здрава работа!:pos:

Не постои друг Национализам освен оној кој е ментална болест.
Гледајте ги симптомите деновиве.
Раја која се мачи физички да опстане со плата од 150 евра, со насмевка и неартикулирани звуци слави поради можноста некои кои ниту ги знаат ни познаваат да заработат големи пари.

Ете видовте што ни донесе Национализмот во 20 век; По најконзервативни процени се одговорни за смрт на 450 милиони луѓе во неколку илјади војни водени на сите континенти освен Антарктик.
За среќа, на Антарктик нема скоро ништо.
Не виреат бактерии и вируси многу, а не виреее ни Национализам...

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Оооо браво! Најјак си! Секоја чест! :pos:

Како може да бидат природни Националностите/нациите??/ Природата ли ги создала Граничните премини и Бодликавите жици по границите??:tapp: Се знае дека Нација е замислен ентитет на еден друг замислен ентитет наречен народ спакуван на одредена географска територија со замислени црти на карта наречени граници и со правно-економски субјекти кои подлежат на даночниот и политички систем на таа територија.

А навистина Национализмот е здрава работа!:pos:

Не постои друг Национализам освен оној кој е ментална болест.
Гледајте ги симптомите деновиве.
Раја која се мачи физички да опстане со плата од 150 евра, со насмевка и неартикулирани звуци слави поради можноста некои кои ниту ги знаат ни познаваат да заработат големи пари.

Ете видовте што ни донесе Национализмот во 20 век; По најконзервативни процени се одговорни за смрт на 450 милиони луѓе во неколку илјади војни водени на сите континенти освен Антарктик.
За среќа, на Антарктик нема скоро ништо.
Не виреат бактерии и вируси многу, а не виреее ни Национализам...
Нацијата неможе да е замислен термин.Тоа може да е замислен термин кај таквите како тебе што читаат малоумни брошури на анархисти коишто немаат никакво научно и природно објаснување.
Не е исто Кинез и Британец, не е исто Нигериец и Француз, не е исто Јапонец и Унгарец, а не е ни исто Арап и Кореанец. Сите народи имаат сопствени генетски, природни, психофизички карактеристики со коишто се развивале низ милениумите. Тие разлики ги создала природата, а не некаков економски и социјален систем.

Јас кога одам на улица веднаш знам кој е Швеѓанин, кој е Србин, кој е Јапонец, кој е Кореанец, кој е Нигериец и се останато, али незнам кој е комунист, социјалист или анархист.Социјалните вредности и системи ги создава човекот, али нацијата и расата ги создава природата. На Антартик нема национализам, затоа што нема ни луѓе.

Kajgana Shop

На врв Bottom