“Мекдоналдс“ ги затвори рестораните во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата DadoTom
  • Време на започнување Време на започнување
Сум живеел и работел во странство можеби затоа ми е чудно и несфатливо да работам за 250 долари или евра :confused:
кога таму ги зимаш за 3 дена а овде треба да рмбаш цели 30 дена...тешко човек да го прифати тоа o_O
Експлоатација има сегде али ова во македонија е на трета! Што е најзабавно ја прифаќате и ја сакате, со сите сили се борите да опстои, никој не се буни за ништо, во ред е да се работи за минималец од 170$(8000 ден.), се е супер ни тече мед и млеко :facepalm:

Се убаво ова што се гадиш од експлоатација, ама да те прашам нешто: Кога последен пат излезе на протест, или покажа некаков отпор против експлоатацијата во Македонија?

Фала богу више нема да едете америчко срање
Ја сам само 1 пут еа у мекдоналдз, гадан и мрсан осеќај ми се деси, хемија, вода на чело ми изби, еве глеј још иам големо чело од тк
Не озбиљно, како ви се едеше тој тинејџерско срање
Наша скаричка бре брате, да дојдете у Корнер у Куманоо да виите што е плескавица толика голема

Гледам имате желба не знам што чекате,излезете на протести.Едните нека идат на протести за враќање на Мекдоналдс а другите на контра протест да не се отвори пак Мекдоналдс.И така поминаа избори и ништо веќе не се случува низ град.

Сепак најсмешно ми беше кога еден имаше напишано како сите што плукале против Мекдоналдс биле сељaци кои се радувале на ѓевреци и локални бурекџилници и скараџии.Би сакал да се извинам на "светскиот човек" за мојата неукост,и дека чим се отвори Мекдоналдс само таму ќе јадам дека тоа била "франчиза " и глобален бренд,а уште од одма ќе почнам да плачам и за Старбакс.Абе иди шетај или уште подобро најди некое темно ќоше и скриј се.До кое дереџе сме стигнати е неверојатно,хипстериве и "светскиве луѓе " се радуваат на Мекдоналдс и Бургер Кинг како на брендови.Да брендови се за најдолните слоеви на општеството.

А и за сите загрижени за вработените во Мекдоналдс,не се грижете нивните муштерии ќе бидат преземени од останатите локали за брза храна и они ќе вработат нови луѓе за да се изборат за новата клиентела.
Пошто ја ги спомнав гевреците да реплицирам.
Ова очекував да го пише некој,да Мекдоналдс е бренд за најдолните слоеви на опшеството.Бренд кој штотуку ја напушти нашата земја.Другар ние моментално во Македонија гњуриме,подоле сме од најдоле и луѓево се радуваат на тоа.

Да си сакал да направиш нешто ќе си се борел уште од самиот старт да се промени нешто, а не ти вака си избегал од државава и дури и ти е несфатливо како луѓето можат да работат тука за девет илјади (кои триста евра бе, имате ли вие грам мозок (ова пишувам општо, не е до тебе лично), илјада души во државава што земаат триста евра, мнозинството зема петстотини така?)
Што и не те обвинувам од една страна поради тоа што си избегал, али те обвинувам за „солењето“ памет тука како тоа ние сме можеле да го трпиме, а ти, поборникот за човекови права си избегал прв од државава.......
Се вратив, сеа сум во македонија, можда пак ќе заминам, можеби не. Не гледам дека некој за нешто реагира, како на сите се да им е супер, си работат за 8000 и среќни си се и задоволни, никој не бара повеќе....
--- надополнето: 17 мај 2013 во 01:12 ---
Се убаво ова што се гадиш од експлоатација, ама да те прашам нешто: Кога последен пат излезе на протест, или покажа некаков отпор против експлоатацијата во Македонија?
Јас давам најголем отпор, едноставно не работам за никого што не ми го цени трудот и ме омаловажува со таканаречена "плата" од 8000, доколку и другите би го правеле истото што и јас тогаш минималецот би бил многу повисок но безрбетници подготвени да го дадат газето и за многу помалку секогаш ќе се најдат.

Се вратив, сеа сум во македонија, можда пак ќе заминам, можеби не. Не гледам дека некој за нешто реагира, како на сите се да им е супер, си работат за 8000 и среќни си се и задоволни, никој не бара повеќе....

Абе ти си заминал и никој ништо нема против тоа, ама не соли памет за тоа како ние сме ќутеле а ти од страна си терал сеир....Не е убаво тоа така, мислам ти како нашетан човек тоа треба да го разбереш, а не ти вака си заминал и изиграваш патриота, како не се бунеле сите а ти првиот кој повикува на бунт тебе те нема.Си заминал и готово, нема потреба тука од делење памет за нашето небунтување кога ти прв си ја фатил џаде со првиот коњ накај Европа.Не оди тоа така, кога веќе повикуваш на револуција треба да си тука, а не ти да оперираш од Швајцарија....

Без кланици не се живи, без мекдоналдс да....

уште не го преболевте старбакс што не го отворија во сити мол, па сеа и овде ве закачија... веќе нема место кај да направите чек ин! :icon_lol:

Кој ти рече дека без кланици не се живее? Јас живеам сосема добро без кланици, како ти без Mc.
А вториов дел ти е лигавење и провинцијалско плачење, ништо друго. Онака, Калимеро нема правда.
Очигледно немаше што попаметно да кажеш, во ред е.

Многу сте смешни, ке започне една тема, првите коментари се во ред, а потоа започнува расипан телефон, забегувате сосема со друга тема што не е во контекст со насловот, ова кајгана треба чат соба да направи па кој сака нека си моабети на чат од јутра до сутра, иначе темиве бадијала се отвараат.

Да, да,моите деца ќе ги учам да бидат директори. :icon_lol:
Поназад на темава можеш да прочиташ некои луѓе кои се изјаснија дека во Мекдоналдс бараат да се убиеш од работа, а ако твојот труд не е добро платен, тогаш што е тоа ако не експлоатација?

Пак не се разбираме. Како прво во Мекдоналдс нема експлоатација. Ти спомнав кој, како и зошто работи во таа индустрија. И зошто платата е таква каква што е. За да бидеш на скара во Мекдоналдс не ти треба факултет, некои посебни вештини или 5 годишно искуство. Секој може да ја добие таа работа зашто е лесна и прилично лесно се учи. Затоа и платата е таква. Тие што спомнале дека од нив барале да се "убијат" од работа стварно имаат изместена перцепија за тоа што е тешка работа и тврдам дека се тешки мрзи на кои не им се работи воопшто. Ресторан е, не рудник.

Сега јас ќе те прашам, сериозен си? Каков висок коњ?
Знаеш дека имам седум години работно искуство во Македонија?
Кои црни триста евра? Нели гледаш дека луѓево спомнуваат плати од 8000 денари?

И престани да ми љубомориш затоа што го гледав Хобитот пред ти да го гледаш, аман! :icon_lol:

Ќе вииш ти!

Иначе не беше само ти цитирана, специфично девојче зимало 300 евра и тоа било малку.

Спомнуваат луѓето плата од 8.000 да, ама зошто е МекДоналдс крив? Колку е од државата одредено минималецот? :)

А и никој не збори дека тоа е градење кариера, збориме за летни, од неколку месеци работа. Ако сакаат пари вишок - си имаат опција.

Тоа е тоа.

Да, да,моите деца ќе ги учам да бидат директори. :icon_lol:
Поназад на темава можеш да прочиташ некои луѓе кои се изјаснија дека во Мекдоналдс бараат да се убиеш од работа, а ако твојот труд не е добро платен, тогаш што е тоа ако не експлоатација?
Абе види, ,,да се убиеш од работа,, за секого значи различно.
7 ипол саати во кујна, не ми делуваат баш убиствено. И тоа го имам работено, паралелно со уште една работа, па не ми падна круната.
--- надополнето: 17 мај 2013 во 02:09 ---
Сум живеел и работел во странство можеби затоа ми е чудно и несфатливо да работам за 250 долари или евра :confused:
кога таму ги зимаш за 3 дена а овде треба да рмбаш цели 30 дена...тешко човек да го прифати тоа o_O
Експлоатација има сегде али ова во македонија е на трета! Што е најзабавно ја прифаќате и ја сакате, со сите сили се борите да опстои, никој не се буни за ништо, во ред е да се работи за минималец од 170$(8000 ден.), се е супер ни тече мед и млеко :facepalm:

Абе види вака, јас за 3-4 дена земав минималец македонски во др. земја. Арно ама, овде цигарите ми се долар ипол, лебот 50 центи... арно ама, таму лебот ми беше 2 долари, цигарите осум....
малце слабо стоиш со пресметкиве.

Минималец е минималец, кај сакаш оди. Со минималец не живееш добро, пак кај сакаш оди.
Ни во Македонија, ни во Узбекистан, ни во Германија, со минималец нема да живееш добро.

така
Експлоатација има сегде али ова во македонија е на трета! Што е најзабавно ја прифаќате и ја сакате, со сите сили се борите да опстои, никој не се буни за ништо, во ред е да се работи за минималец од 170$(8000 ден.), се е супер ни тече мед и млеко :facepalm:[/така бе објасни им малце сега слушам преска дека ако уште за некој процент ни се покачела економијата ке семе објавеле дека сме биле у економски бум као кина сфакате
--- надополнето: 17 мај 2013 во 13:03 ---
така
Експлоатација има сегде али ова во македонија е на трета! Што е најзабавно ја прифаќате и ја сакате, со сите сили се борите да опстои, никој не се буни за ништо, во ред е да се работи за минималец од 170$(8000 ден.), се е супер ни тече мед и млеко :facepalm:[/така бе објасни им малце сега слушам преска дека ако уште за некој процент ни се покачела економијата ке семе објавеле дека сме биле у економски бум као кина сфакате

Фала богу више нема да едете америчко срање
Ја сам само 1 пут еа у мекдоналдз, гадан и мрсан осеќај ми се деси, хемија, вода на чело ми изби, еве глеј још иам големо чело од тк
Не озбиљно, како ви се едеше тој тинејџерско срање
Наша скаричка бре брате, да дојдете у Корнер у Куманоо да виите што е плескавица толика голема
Стварно, туј једев човеци у мекдоналс, али ништо не мож да гу замени седмицу. Тамо кд отидеш да узнеш за носење, не иди без пазарску торбу уопште, нема да ти га збере сендвич у обичну ќесу. Али ипак мислим дека е најбоље, најисплатљиво, за тија паре да отидеш на кванташки и вреќу кромпири да узнеш, знаеш ли колко има да се наједеш?

Стварно, туј једев човеци у мекдоналс, али ништо не мож да гу замени седмицу. Тамо кд отидеш да узнеш за носење, не иди без пазарску торбу уопште, нема да ти га збере сендвич у обичну ќесу. Али ипак мислим дека е најбоље, најисплатљиво, за тија паре да отидеш на кванташки и вреќу кромпири да узнеш, знаеш ли колко има да се наједеш?
Најдобро посади си ги во двор брат.
Јас посадив марула и кромид, знаеш што заштеда е тоа летно време??
Ќе им давам јас 20 денари за марула... како да не.

Najnova vest, i Koka Kola ke si odi od Makedonija bidejki pivara bese ili e se uste na M6

Најдобро посади си ги во двор брат.
Јас посадив марула и кромид, знаеш што заштеда е тоа летно време??
Ќе им давам јас 20 денари за марула... како да не.
Не. Ја мислам дека не е толку исплатливо да трошиш време на садење и растење...
Тврдам дека за 33 денари, колку што е еден hb сендвич од менито ефтиното (на мики ди), може еден куп компири да се купат на кванташки и да се наранат 6 луѓе со варени компири у вода. Тоа е мнооооогу поише количина и најадување од седмица сендвичон, шо сите го фалат затоа шо бил најголем.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom