“Мекдоналдс“ ги затвори рестораните во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата DadoTom
  • Време на започнување Време на започнување
Тролате за нешто што БИРАТЕ дали ќе јадете или не, значи никој не ве тера СО СИЛА таму да јадете. Не е ова како да ќе снема вода или струја, па пишувате глупости како да се од нужност.
Ако ви е вкусно и имате пари - јадете, ако не - не замарајте.

Ако одиме по оваа логика нека ги затворат сите фирми кои даваат 8000 во Македонија, што ќе ни се? Па да видиш цифра на невработеност 85%.

не ме разбираш, не ми пречи некоја наша утепана фирма, што едвај опстојува и чиј газдата лапа 500 евра да плаќа по 8 000, ме иритира шо Мекдоналдс, еден од најголемите светски брендови заедно со кока кола, најк, адидас си сл. ги плаќа вработените толку мизерно.

Питач на семафор прави повеќе за недела дена од вработен во ваква голема компанија за месец
--- надополнето: 14 мај 2013 во 22:46 ---
Ако одиме по оваа логика нека ги затворат сите фирми кои даваат 8000 во Македонија, што ќе ни се? Па да видиш цифра на невработеност 85%.

не ме разбираш, не ми пречи некоја наша утепана фирма, што едвај опстојува и чиј газдата лапа 500 евра да плаќа по 8 000, ме иритира шо Мекдоналдс, еден од најголемите светски брендови заедно со кока кола, најк, адидас си сл. ги плаќа вработените толку мизерно.

Питач на семафор прави повеќе за недела дена од вработен во ваква голема компанија за месец

Земи питај на крај краева, не замарај за платите во Мекдоналдс. Тие луѓе таму одбрале да работат за таа плата и тоа е тоа. нивен избор - нивни пари

Секаде ги плаќа на најниска основа, замислен концепт на студенска и дополнителна работа, или размена на искуство и обука на јазик. Така функционира насекаде.
И мене ме нервира али тоа е тоа.

ги плаќаат по 8 000, ретко кој по 12 000, а ги посеруваат од работа ко за 30 000, така да, не губат кузнае што со ова.

Ова ми е впрочем единствена причина зошто не ги сакам Мекдоналдс, се понашаат со вработените како со Тајландски шивачи, експлоатација вршат невидена и недојстојна за толку масивна компанија.
не гледам да прават ништо спротивно од една просечна македонска фирма во однос на тие плати. Што е за жалење како и да е.

И мене не ми е јасно...:giggle:

Мекдоналдс во Македонија е од наши газди, единствено плаќаат за користење на брендот (и сите пропатни работи што идат со него како франшиза).

Овие од М6 мислам дека и во Бугарија ја имаат лиценцата

Значи поим немате од ништо. Срам да ви е! Не ми е јасно како може да ширите дезинформации на основа на рекла-кажала муабети??? Те платите биле мали, те ги експлоатирале вработените, те што знам што... ГЛУ-ПОС-ТИ! Едно само ќе ви кажам - КАРМА постои!!! ;) Сепак, вработените во МcD нема да бидат толкави идиоти за да се ситат, верувајте!

А за McD Македонија, don't берете гајле! Тој ќе си опстои и со гниди, и без гниди како вас во него! (y)

Штета за нас ова е показател за економијата во нашата земја , чим еден гигант од светски размери не може да се справи и да опстои на нашиот пазар што остана за другите фирми .Имајте во предвид сепак се работи за компанија од 200 вработени шо и не е занемарлива бројка за наш услов ( не велам дека е во ред да се работи за мнималец) ниту пак е во ред да се јади то ѓубрињата амерички , но сепак потршувачката моќ на народот е сведена на минимум до прва очекувам уште полошо да ни биди :facepalm: ..........

Значи поим немате од ништо. Срам да ви е! Не ми е јасно како може да ширите дезинформации на основа на рекла-кажала муабети??? Те платите биле мали, те ги експлоатирале вработените, те што знам што... ГЛУ-ПОС-ТИ! Едно само ќе ви кажам - КАРМА постои!!! ;) Сепак, вработените во МcD нема да бидат толкави идиоти за да се ситат, верувајте!

А за McD Македонија, don't берете гајле! Тој ќе си опстои и со гниди, и без гниди како вас во него! (y)

Ме заболе дали ќе опстои или не, како што и тебе треба да те боли дали јас имам лошо или добро мислење за него .. . на татко ти да не е фирмата ?

Ај лангзам...

Ме заболе дали ќе опстои или не, како што и тебе треба да те боли дали јас имам лошо или добро мислење за него .. . на татко ти да не е фирмата ?

Ај лангзам...
Се работи за судбината на вработените не е проблемот за чии газда е татко или не. Газдите ќе си се снајдат , ако не во Македонија на друго место ќе си го развива бизнисот :) шо прајме со тие луѓе шо навистина им е стало до тие пари па работат за 8000 , не с емногу ама на повеќето од нас ни значат .+ темата е за економија а не е гурманско катче па сега вакви такви биле сендвичите :cool:

Се работи за судбината на вработените не е проблемот за чии газда е татко или не. Газдите ќе си се снајдат , ако не во Македонија на друго место ќе си го развива бизнисот :) шо прајме со тие луѓе шо навистина им е стало до тие пари па работат за 8000 , не с емногу ама на повеќето од нас ни значат .+ темата е за економија а не е гурманско катче па сега вакви такви биле сендвичите :cool:

Извини, работата беше дека сите имаме мислење за работењето на мекдоналдс. Не дали јас емпатизирам или гледам пропорционално или правопропорционално за "кармата" наша или на вработените во истата фирма со акцијата за затворање на фирмата.
Нема да биде ни прва ни последна нити имам против бизнисот какви се сендвичите или дали продавале срање или не. Затварање на корпорации е од голем дефицит за државата дефакто, даноци, давачки и слични арачи што се подмируваат од страна на истата а што придонесуваат за раст бучетот на нашата мала оаза.

leandra па ти се штрекна за добавувачите? Овие функционираат на тој начин што за се ти прави увооз, од месо, сок, леб, хартија... значи се им е увозно. Единствен корист што има државава од мекдоналдс ни се тие 200 вработени(сосе шефови) и они што им ги издаваат локалите под ќирија - ако веќе не им ги купиле.

Подобро ќе платам 130 денари хамбургер од седмица, бургер хаус, вили отколку што би платил 160 денари за бигмек и тоа четвртина од претходно споменатото ако ги мериме по сите параметри. :) Од нашиве барем со сигурност знам дека лебот, компирот, мајонези, кечапи, сосеви, хартии, па зошо да не и месото се 100% македонски производи. Подобро ќе и помагам на сопствената економија отколку да купувам странски бренд и помагам на некој од америка или што знам каде...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom