Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.429
Поени од реакции
39.041
Пасошот е обичен документ кој служи за бегство од овој пекол овде. И да , колку и да сте патриоти и сами знаете дека е ПЕКОЛ ! Јас имам аплицирано и не жалам ниту во еден момент за ова. Ниту ме интересира пак другите што мислат. А бидејки живеам во близина на бугарската граница имав шанса еден период да работам во Бугарија а живеев во Македонија , и заработував 3 месечни просечни македонски плати , и плус сеа сезонски што ќе работам кај нив до Октомври. За да бидеш патриот и да си ја сакаш државата треба и таа држава да те сака тебе и да ти овозможи после завршено образование да најдеш работа , а моменталната ситуација сите ја знаеме каква е , 80 % од луѓето со завршено високо седат дома или пак работат по бутици кладилници за 12 иладарки , само тие што се поврзани имаат некаква корист. Да се исерам на таква дволична алчна држава.

K

King_Stone

Гостин
Не се многу,ама и многу се.Пошто секоја единка што вади пасош,приморана е да ја пише целата фамилија како бугари.
Како да пишам некој од моите предци,кога сите еднаш биле пишани од 1941-45 година?Тоа не е кривично дело во однос на моите предци,ако грешам со тоа нека ме тужат кај Свети Петар што ги пишувам за Бугари(Сигурно се радуваат што е исправена една историска неправда)..А јас кога вадам државјанство тоа не го правам скришум од моите живи родители,напротив одам со нивниот благослов.

Член од
23 февруари 2013
Мислења
71
Поени од реакции
16
Што мислите колку македонци имаат бугарски пасоши?
Според официалните податоци на Министерството на правдата в Софиja са около 50 000. Това е без 2012-2013.
--- надополнето: 12 мај 2013 во 22:39 ---
Нешто што ми беше многу интересно во Софија кога бев пред 2 недели беше фактот што половина од улиците и булеварите носат имиња на македонци, или пак македонски топоними, а по улиците слушнав македонски народни песни.
Па добро бре, и да беа Македонците - Бугари зарем 50% од историјата и цел фолклор ви е од тука ? :)
Нормално ;) Ето ти доказ за наj-добрите чувства на Бугарите кон Македониja :свиркам:

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.429
Поени од реакции
39.041
Според официалните податоци на Министерството на правдата в Софиja са около 50 000. Това е без 2012-2013.

Многу повеќе се. Само во Струмица и околината има најмалце 60 илјади. Ако сумираме од цела Мк испод 200.000 не се. Што се однесува до бугарите како народ кој е сосед до Македонија , дефинитивно ги ставам на прво место , никогаш не сум осеќал никаква одбивност спрема нив , дружељубив народ , посебно бугарките. :pipi:

За разлика од нив србите и албанците ни за народ не ги сметам ...

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.436
Поени од реакции
8.561
Znaci ne znam kolku godini imas gordan16ta, i ne znam dali imas familija za koja sto ti se grzis, ali za mene oni se na prvo mesto. Ic kur ne me boli za drugite dali smenile profesii ili kako se snasle itn...
A deka moite doma ke jadat leb i sol za da bidam jas patriot malo sutra. A i toa deka ke smenam profesija i toa malku po tesko. Zosto MK ako tolku ne saka nas Makedoncite ne go donese paypal kaj nas? Imase do sega 1 000 000 sansi toa da go napravi. Koga ke imas familija i deca ke vidis i sam za sto zboram, a dokolku imas i se drzis na tvojot stav togas ili si mnogu bogat ili nesto ti fali ili ne gi sakas dovolno.

p.s. ne izvadiv hrvatski pasos bidejki e mnogu po lesno da izvadam bugarski a baska hrvatsaka ne se vo EU. Ali dokolku ti mozes da im izvadis hrvatski pasos eve sredi mi rabota i jas ke se otkazam preku vesnik od bugarskiot, javno kazuvam a i dobro ke ti platam za uslugata.

p.s.2 ako za tebe tvojata familija e "sitna pricina" za da si ja prodades dusata na gjavolot za mene ne e, jas bi ja prodal.
Безвеза го вртиш муабетот ти ја напрај работата ако не земиш бугарски пасош ќе срадаш за леб и дека само тој пасош ти ја спасва фамилијата :confused:Друго беше муабетот дека има и други солуции за да преживееш во оваа држава и секој може да си го бара чарето ако сака и без тој пасош како што реков можеш да смениш професија да бараш поо платен и потешка работа да работш две работи исто времено исто да работи сопругата итн ...Ти ја напрај работатадемек за да земаш поќе пари си се откажал од макеоднија односно си зел пасош сакам да ти речам има брате еден миљон македонци што живеаат некој подобро некој по лошо и си ги гледаат фамилиите без тој пасош не можи ние сите да сме будали а другите паметни

p.s.за хрватскиот така ти споменав муабетот ми беше да побараше од друга земја пасош од грција од шо ти знам романија итн .. и колку што знам за пајпал не мора да се во ЕУ ..а и не битно со среќа да ти е подбриот живот со бугарскиот пасош

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.429
Поени од реакции
39.041
Во некоја смисла ти држи вода муабетов. Значи далеку сум од страдање за леб , фамилија сеуште немам имам тек 21 година , али дефинитивно ќе направам се за моите деца да го имаат сето тоа што јас сум го немал. Можеби нема да станам богат , ќе работам и таму за да го поминам месецот , али дефинитивно ќе им овозможам да растат и да се развиваат во некоја стабилна и јака држава , каде што ќе имаат шанса за многу подобро образование и подобри шанси за успех во животот , отколку да ги осудам уште на раѓање ако останам во Македонија.

Јас сум ти човек што функционира во системот "како ти мене , така јас тебе". Па ако земеме во предвид дека државата нема ништо направено не само за мене , туку и за 90 % од младите , тогаш и јас немам намера да направам ништо за државата , и дефинитивно не осеќам ама баш никаква вина поради тоа.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.407
Поени од реакции
30.851
Никоj не вели дека сега нема македонски народ. Единственото прашанje eза историjaта. А македонските топоними не са нешто ново. За повекето бугари Македониja носи сантимент. Ваш проблем е дека
не го користите правилно. Бугариja можеше да помага и за НАТО и за ЕУ и дори за името.
Сега ставовете са други.
Точно е дека нашите истории имаат неколку допирни точки.
Тие допирни точки на крај испадна дека не коштаа 6000 загинати македонски евреи, пиринската област, и уште неколку обиди за казнување поради македонско потекло.
Бугарија можеше да помага за името и без да го оспорува македонскиот народ.

K

King_Stone

Гостин
Тие допирни точки на крај испадна дека не коштаа 6000 загинати македонски евреи, пиринската област, и уште неколку обиди за казнување поради македонско потекло.
Хаха, тие Евреи Бугарија ја коштаа поскапо и од самата Втора светска војна.Тоа е историја така било,отштетата е платена и нема повторно што да се плаќа.А за Македонците од Пиринска како што велиш тоа колку е наивно кажано,тие се слободни,никогаш не припаднале во грчко или српско ропство..А што ќе кажеш за преку 1 милион Македонци од Вардарска и Егејска,кои заради подобрите услови заминале во Бугарија.И таму никој не ги држи со сила,или им врши притисок.Тие сеуште оваа Република Македонија не ја гледаат како сериозна држава.Тие заминале таму заради репресиите од Србите и Грците,и не сакаат да си играат со судбината за пак да им се случи истото.Свесни се дека овдека во Република Македонија сеуште постои инсталација на српската пропаганда иако Македонија е независна веќе 20 години како држава.Тие ја сметале и сеуште ја сметаат Бугарија за нивна татковина

Член од
23 февруари 2013
Мислења
71
Поени од реакции
16
На последниот попис в Бугариja како Македонци се изjaснили около 1600 луге. Из нив около 1000 са државjaни на Република Македониja които работат в Бугариja. Около 1/3 от изjaнилите се като Македонци са посочили како маjчин jaзик бугарски.
Иди в Пиринска Македониja, примерно в Банско или Гоце Делчев, и ги прашаj дали не са бугари и после пак се jaви да докладваш резултатите:pos:

Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
1. Druze ti si rabotel li nekogas za makedonski gazda/stoka?

2. Koja poteska babota be? Pa mene zosto mi e teska rabotata bev primoren da zemem bugarski pasos, ako mi bese lesna i ako se bese tuka lesno nemase do toa da dojde i sistemot ke funkcionirase.

3. Zosto da otkazam biznis sto dobor mi od u zadnjive 5-6 godini i od koj pokraj mene zemaat plata uste 20 dusi? Za drzavava? A sto ovaa drzava mene ke mi ponudi za vozvrat? Sto mi ponudi pa i do sega? Sto bev vojska za nea? Sto bev i vo vojnata i okapav tamu po terenite na 22-23 godini....

Безвеза го вртиш муабетот ти ја напрај работата ако не земиш бугарски пасош ќе срадаш за леб и дека само тој пасош ти ја спасва фамилијата :confused:Друго беше муабетот дека има и други солуции за да преживееш во оваа држава и секој може да си го бара чарето ако сака и без тој пасош како што реков можеш да смениш професија да бараш поо платен и потешка работа да работш две работи исто времено исто да работи сопругата итн ...Ти ја напрај работатадемек за да земаш поќе пари си се откажал од макеоднија односно си зел пасош сакам да ти речам има брате еден миљон македонци што живеаат некој подобро некој по лошо и си ги гледаат фамилиите без тој пасош не можи ние сите да сме будали а другите паметни

p.s.за хрватскиот така ти споменав муабетот ми беше да побараше од друга земја пасош од грција од шо ти знам романија итн .. и колку што знам за пајпал не мора да се во ЕУ ..а и не битно со среќа да ти е подбриот живот со бугарскиот пасош

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.407
Поени од реакции
30.851
Хаха, тие Евреи Бугарија ја коштаа поскапо и од самата Втора светска војна.Тоа е историја така било,отштетата е платена и нема повторно што да се плаќа.А за Македонците од Пиринска како што велиш тоа колку е наивно кажано,тие се слободни,никогаш не припаднале во грчко или српско ропство..А што ќе кажеш за преку 1 милион Македонци од Вардарска и Егејска,кои заради подобрите услови заминале во Бугарија.И таму никој не ги држи со сила,или им врши притисок.Тие сеуште оваа Република Македонија не ја гледаат како сериозна држава.Тие заминале таму заради репресиите од Србите и Грците,и не сакаат да си играат со судбината за пак да им се случи истото.Свесни се дека овдека во Република Македонија сеуште постои инсталација на српската пропаганда иако Македонија е независна веќе 20 години како држава.Тие ја сметале и сеуште ја сметаат Бугарија за нивна татковина
Ништо, се надевам дека добро живееле како и што наумиле.
Тоа е исто ко да ми речеш, што ќе кажеш за оние што одат во Германија да бараат подобар живот. Им посакувам се најдобро. Тоа.
Ама неможеш ти да ми кажуваш, кој што сметал за татковина. Едно е да сметаш, ко ја што сметам дека Кина ми е татковина, а друго е што е вистината.

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.436
Поени од реакции
8.561
1. Druze ti si rabotel li nekogas za makedonski gazda/stoka?

2. Koja poteska babota be? Pa mene zosto mi e teska rabotata bev primoren da zemem bugarski pasos, ako mi bese lesna i ako se bese tuka lesno nemase do toa da dojde i sistemot ke funkcionirase.

3. Zosto da otkazam biznis sto dobor mi od u zadnjive 5-6 godini i od koj pokraj mene zemaat plata uste 20 dusi? Za drzavava? A sto ovaa drzava mene ke mi ponudi za vozvrat? Sto mi ponudi pa i do sega? Sto bev vojska za nea? Sto bev i vo vojnata i okapav tamu po terenite na 22-23 godini....
1.Да бе сум работел и уште работам плата во живото повеќе од 10 000 немам земено а работни часови сум правел од 176 до 220 и башка во една фирма ми останале должни 5 плати и 9 додатоци за исхрана Значи и јас како тебе не сум задоволен со платитеи работата во македонија и реков и ќе повторам секој се бори за подобро и секој нека си го бара чарето надовр но без овај пасош туку со нашиот нека бегаат ...

2.На потешка мислев физички по тешка(со мајстори да одиш калфа) или шо ти знам некоја друга физичка работа каде што има поголема дневница или реков две работи за да можеш да презивееш што значи не единствено решение да се земи бугараски пасош ...има и други опции...

3.Никој не рече да се откажиш од бизнисот туку да бараш и друго решение реков претходно не знам како оди со тоа пеј пал ама сигурен сум дека сега во ова напредно време можеш да најдиш и друго решение за да правиш трансакции и да бркаш бизнис .Па сигурно за државата за Македонија за кој друг за бугарија ?!Зошто сите тргнувате нешто да добиете од државата зарем мора нешто да ти понуди за да бидеш лојален и да ја сакаш што не чини секоај претохдна и сегашна власт ?!Што тие крива државата како држава таа си е преубава и не треба секогаш да бараме нешто од неа ете ваква таква те направила човек и до сега живееш во неа трисет и куср години што значи вака така те изгледала се разбира со твоја помош о од родителите ..Кој тие крив за војната таква ти била среќата и тебе и мене шо не ојде одма војска со 18 или 19 години ќе куртулеше само на косово можи ќе гледаше глупости во 99 ако заминеше ама си немал среќа си бил ете 2001 како и мене(од 18 јан до крајот на сеп) со месец илпо на терен-порој и биљак и сега шо прајме и мене ништо не ми дала државата и да ти кажам право ниту барам нешто од неа само еднакви права и рамноправност за вработвање и нормален живот но таа(власта) не дава па тоа не значи да не си ја сакам Македонија заради власта оти тие се минлива категорија државата е вечна !

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom