Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
Добро е што не сме во турско, лошо е што има голем број на народ у МК што се уште е заостанат како што биле во турско.

Член од
23 февруари 2013
Мислења
71
Поени од реакции
16
Дамјане: Немам време да ти обjaснувам зашто Сарафов го дал това интервjу. Виж му сите останали изкажуваниja. Дори Мисирков дето го направихте Татко на нациjaта се е изjаснjавал като бугарин. Читаj му го дневникот. Има го издаден от Македонскијат државен архив преди неколко години :tapp:

https://mk.wikipedia.org/wiki/Крсте_Петков_Мисирков#.D0.94.D0.BD.D0.B5.D0.B2.D0.BD.D0.B8.D0.BA.D0.BE.D1.82

Читаj пак в македонската википедиja. Особено интересна е следната мисла на гениусите от МАНУ :pos:

Сепак оваа ситуација со новопронајдениот „Дневник“ во македонската научна јавност и воопшто кај Македонскиот народ нема дилеми околу идентитетот на Мисирков. Имено, потписот со кој Мисирков се потпишал („македонски бугарин“) означувал македонец со бугарско државјанство, бидејќи Мисирков до смртта живеел во Бугарија и со тоа тој докажувал дека е државјанин на некоја држава но Македонец во етничка смисла[9].

Ето ти некоj негови мисли:

"НиеМакедонија) бјахме повече б'лгари от онези в Б'лгарија",
Като б'лгарин, аз на драго с'рце бих си заминал за Б'лгарија, ако там се има нужда от моја труд по научното издирване с'дбите на б'лгарските земи, особено на Македонија.“.[4]

И пак Мисирков....

С'што така през 1919 година пише в софијскија вестник "20 јули" следното: "Дали ние наричаме себе си б'лгари или македонци не е от значение, заштото ние винаги ште се отделјаме от с'рбите и ште имаме б'лгарско самос'знание".

Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
Znaci ne znam kolku godini imas gordan16ta, i ne znam dali imas familija za koja sto ti se grzis, ali za mene oni se na prvo mesto. Ic kur ne me boli za drugite dali smenile profesii ili kako se snasle itn...
A deka moite doma ke jadat leb i sol za da bidam jas patriot malo sutra. A i toa deka ke smenam profesija i toa malku po tesko. Zosto MK ako tolku ne saka nas Makedoncite ne go donese paypal kaj nas? Imase do sega 1 000 000 sansi toa da go napravi. Koga ke imas familija i deca ke vidis i sam za sto zboram, a dokolku imas i se drzis na tvojot stav togas ili si mnogu bogat ili nesto ti fali ili ne gi sakas dovolno.

p.s. ne izvadiv hrvatski pasos bidejki e mnogu po lesno da izvadam bugarski a baska hrvatsaka ne se vo EU. Ali dokolku ti mozes da im izvadis hrvatski pasos eve sredi mi rabota i jas ke se otkazam preku vesnik od bugarskiot, javno kazuvam a i dobro ke ti platam za uslugata.

p.s.2 ako za tebe tvojata familija e "sitna pricina" za da si ja prodades dusata na gjavolot za mene ne e, jas bi ja prodal.

Глупо ние хејтерите да ти солиме памет секој си решава за себе и својата судбина секој со своја глава ...Но кога веќе праша да ти пишам не знам што работиш и како оди тоа со наплатите ама не тоа решение по мое можеш да смениш професија ете има еден куп Македонци што се снашле или мачат да преживеат без да земат бг пасош секогаш има солуција и ако се сака може да се најде порано немале леб да јадат во турско па не менвале ниту вера ниту нација или со сила ги терале па не се менувале сега ние поради ситни причини душата си ја продаваме на ѓаволот еден ден сите ќе се правите пишман ама тоа ...

пс.оти не зеде пример хрватски пасош за да можеш да наплаќаш ?

Член од
3 мај 2012
Мислења
534
Поени од реакции
1.662
Пред 2 недели имав можност за прв пат да ја посетам Софија. Па само гледајќи ги физичките карактеристики на луѓето и карактерот, станува јасно дека се работи за различни народи.

Инаку мене најголем доказ и нешто што ме прави сигурен во посебноста на македонскиот народ е мојот прадедо. Човекот имаше среќа да си живее 98 години. Роден беше 1907-ма година ако не грешам. Имав можност да разговарам со него баш околу овие прашања. Кажа дека тој си е Македонец по националност, исто како и неговиот татко, и никогаш не се сметале ниту за Бугари ниту за Срби. Инаку овој прадедо мој живееше во Крива Паланка, што се наоѓа многу блиску до границата со Бугарија.

Другиот дедо од страната на мајка ми е од Егејска Македонија. Чудна работа, и тој го тврди истото... Татко му го израснал како Македонец, со македонско национално чувство.. далеку пред да се појават комунистите и пред Тито.

Затоа и не се замарам со цитати од интернет. Историјата сум можел да ја добијам од прва рака

Ама најверојатно прадедо ми ме лажел ... Сепак јас од утре да почнам чалга да слушам и да се прекрстам во Калојан. Или пак Дамјан си е прекрасно Бугарско име ? Ќе го оставам.

Член од
23 февруари 2013
Мислења
71
Поени од реакции
16
Дамјан е чудно б'лгарско име (y) Моjaт род е от Егеja (дедо) и от Струмица (баба). И сега имам роднини в Струмица и Охрид. Прадедо ми е бил комита от ВМРО. Дедо ми мтого ми е разказвал, но никогаш не ми е зборувал за македонци.
Ето ти елементарни прашаниja:
Зашто никоj от ВМРО не е пишувал на друг jaзик освен на бугарски? Има ли дури 1 документ на ВМРО коj не е на бугарски. Зашто на знамето на Илинденското востание пишува "Свобода или см'рт", а не "Слобода или смрт"?
Зашто Jане е бил бугарски офицер? Зашто сите бегалци от Вардарска и Егеjска Македонија по Балканските воjни отишли в Бугариja? Това са над 1 мил. луге.
Зашто Бугариja е имала Лjaпчев от Ресен за премиер или Климент Боjaдjиев от Охрид за министер на воjната и "командир на окупаторската армиja" по време на Првата светска воjна. Симеон Радев от Ресен е прв дипломат на Бугариja над 20 години и автор на фундаменталната книга "Строителите на с'временна Б'лгарија" o_O
За Бугариja Македониja е една голема катастрофа в историски план. Ако не беше Македониja и притисокот от ВМРО за Втората балканска воjна сега Одрин штеше да е бугарска метропола и да имаме излаз на бело море.

Eто ти нешто от Jaне Сандански:

И малко за Илинден:

Повикот за Илинден....Македонците пишували повик за Македонско востание на ....бугарски....

Член од
3 мај 2012
Мислења
534
Поени од реакции
1.662
Кога имав 15-16 години, имав дискусии (расправии) со еден куп бугари по интернет.
На крајот никој никого во ништо не убедува и секој си останува на својот став :)

Јас искрено не сум доволно кадарен и запознаен за да можам да одговорам на прашањата, иако секогаш се трудам да научам што повеќе, а и општо историјата ми е многу интересна тематика.

Сум забележал на форумов дека има неколку членови што се навистина способни и спремни да зборуваат на оваа тема и да ти дадат одговори, има и посебна дискусија за ова на форумов, па одговори барај од нив.

Јас немам повеќе енергија и желба да терам бескрајни дискусии, затоа што го знам крајот и е навистина бесполезно да се троши енергија на тоа. Ниту ти мене ќе ме освестиш дека сум Бугарин, ниту јас ќе те убедам во посебен македонски народ пред 150 години.

Реалноста е дека денес во Македонија народот има македонска национална свест, (без разлика што вие мислите дека во минатото не било така). Проблемот што сега постои меѓу Мк и Бг тешко да се реши на некој начин.

Морам да кажам дека сте опасни фраери со пасошиве, пиши дека си Бугарин и повели земи си ЕУ пасош. А во Македонија има Македонци и Македончиња, па Македончињата веднаш се пријавија.

Нешто што ми беше многу интересно во Софија кога бев пред 2 недели беше фактот што половина од улиците и булеварите носат имиња на македонци, или пак македонски топоними, а по улиците слушнав македонски народни песни.
Па добро бре, и да беа Македонците - Бугари зарем 50% од историјата и цел фолклор ви е од тука ? :)

Член од
23 февруари 2013
Мислења
71
Поени од реакции
16
Никоj не вели дека сега нема македонски народ. Единственото прашанje eза историjaта. А македонските топоними не са нешто ново. За повекето бугари Македониja носи сантимент. Ваш проблем е дека
не го користите правилно. Бугариja можеше да помага и за НАТО и за ЕУ и дори за името.
Сега ставовете са други.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.903
Никоj не вели дека сега нема македонски народ. Единственото прашанje eза историjaта. А македонските топоними не са нешто ново. За повекето бугари Македониja носи сантимент. Ваш проблем е дека
не го користите правилно. Бугариja можеше да помага и за НАТО и за ЕУ и дори за името.
Сега ставовете са други.
Aбе.Имате ли вие некој познат од историјата а да не е роден на територијата на денешна Македонија:D Сме ви дале писменост,историја,култура,фолклор(т.е. ни го крадете,али нема врска,не сме скржави ние) и сега уште курнази се правите.пу да ве ебам :pos:

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Што мислите колку македонци имаат бугарски пасоши?

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.903
Што мислите колку македонци имаат бугарски пасоши?
Не се многу,ама и многу се.Пошто секоја единка што вади пасош,приморана е да ја пише целата фамилија како бугари.

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Не се многу,ама и многу се.Пошто секоја единка што вади пасош,приморана е да ја пише целата фамилија како бугари.
Јас лично немам некои статистички податоци за точни бројки, ама од луѓето кои ги познавам во животов, можам да кажам секој трет има. Не зборувам за фамилијарни стебла на овие луѓе...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom