Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Градот под марковите кули ќе добие нова и најмодерна кино сала. Денеска започнаа
градежните активности за изградба на новото кино на просторот на сегашниот ресторан до Центарот за култура.

kino4-500.jpg

Градоначалникот Марјан Ристески посочи дека соработката со Локалната Самоуправа и Министерството за култура, кое во изминатиот период финансираше неколку проекти во Центарот за култура во вкупна вредност од 7,5 милиони денари продолжува со нови инвестиции и вложувања во оваа национална установа од областа на културата.
kino2-500.jpg

За изградба на новото кино ќе биде инсталирана најсовремена опрема со сите најмодерни придружни содржини. Преку 200.000 евра се обезбедени од Министерството за култура за набавка на овој тип опрема. Во наредниот период се очекува да започне и реконструкцијата на самата сала со потребниот инвентар, мебел и комплетно внатрешно реновирање на ентериерот и екстериерот за се да биде во најсовремен европски стил.
kino-500.jpg

Во рамки на кино салата ќе има и кафатерија по сите светски трендови со пиење кафе, пуканки, се она што оди со гледањето на филмови.
Неодамна при посетата на Министерката Канческа-Милевска во Прилеп беше предаден и новиот дигитален проектор како дел од проектот за набавка на проектори за Центрите за култура низ државата.

http://kurir.mk/republika/opstini/113764-FOTO-Prilep-dobiva-najmoderna-kino-sala

Во наредниот период се очекува да започне и реконструкцијата на самата сала со потребниот инвентар, мебел и комплетно внатрешно реновирање на ентериерот и екстериерот за се да биде во најсовремен европски стил.

kino-500.jpg

Во рамки на кино салата ќе има и кафатерија по сите светски трендови со пиење кафе, пуканки, се она што оди со гледањето на филмови.
Каков е тој најсовремен европски стил и по што се разликува од американскиот на пример?
Исто и прилепчани треба да не радуваат што ќе можат да купат кафе и пуканки како секаде по светов, оти до сега страдни беа.

Што пари земаат овие за текст? :)

Oslo, August 31st (2011)

И Норвешка има филм :), исто спора драма како The Hunt само друга е темата, можеби и малку подепресивен ама исто филмот го носи еден човек, Anders Danielsen Lie заслужено си ги заработил парите, 8ца, сепак во споредба со Данскиот послаб за 0.5 :).

Вчера го гледав и Blow-Up (1966), прекрасен филм на Michelangelo Antonioni, must watch... не ко овој

го симнав само заради големите имиња од форумов што застанаа позади него, али ич не ме бендиса:unsure:.

го симнав само заради големите имиња од форумов што застанаа позади него, али ич не ме бендиса:unsure:.

Tоа е тоа, секогаш може да се погоди некој таков филм, мене ми се свиѓаше ептен што режисерот успеа да наметне доста силна емоција, знаејќи за каков монструм се работи т.е. финалната сцена да не откривам детали, исто така одлична камера - сценографија, како и местоположба на снимање се работи на кои многу лесно паѓам, така што мене ми направи ќеиф :)

Tоа е тоа, секогаш може да се погоди некој таков филм, мене ми се свиѓаше ептен што режисерот успеа да наметне доста силна емоција, знаејќи за каков монструм се работи т.е. финалната сцена да не откривам детали, исто така одлична камера - сценографија, како и местоположба на снимање се работи на кои многу лесно паѓам, така што мене ми направи ќеиф :)
Јасно, на пример The House of the Devil (2009) ти беше полн погодок(y)

Јасно, на пример The House of the Devil (2009) ти беше полн погодок(y)

Се мислам дали во иднината ќе имаме некоја технологија базирана на селективно бришење на меморија, да гледам еден ист филм едно 50 пати, :D The House of the Devil е токму тоа, толку едноставно, а екстремно ефективно, minblown!

Глеам за Oblivion уште нема DVDRip, па ај некој ако го гледал на кино снимка нека го каже името на торентот за да ги симнам. :)
Го имаш на замунда Oblivion 2013 CAM BLUR XviD MP3 MiLLENiUM .

Le Trou

Jean Keraudy was the stage name of Roland Barbat. He was known for his multiple prison escapes, most notably from France's La Santé Prison.
He served as the inspiration for the character of Roland Darban in José Giovanni's 1957 novel The Hole (French: Le Trou). The two met while cellmates.
In the 1960 film production of The Hole, director Jacques Becker cast him to play Darban.

Резултатот е еден од најреалните и најдобри затворски филмови што сум ги гледал. Да не зборам за фантастичната глума... 9-ка.(y)(y)

Le Trou

Jean Keraudy was the stage name of Roland Barbat. He was known for his multiple prison escapes, most notably from France's La Santé Prison.
He served as the inspiration for the character of Roland Darban in José Giovanni's 1957 novel The Hole (French: Le Trou). The two met while cellmates.
In the 1960 film production of The Hole, director Jacques Becker cast him to play Darban.

Резултатот е еден од најреалните и најдобри затворски филмови што сум ги гледал. Да не зборам за фантастичната глума... 9-ка.(y)(y)

Одкајгосимна?

Какво освежување ми беа францускиот "Intouchables" и данскиот "Hunt" во овој тапа период на излегување на некој квалитетен филм од Холивуд.

Кон првиот отпрвин имав кењаторски мисли . Инвалид и црнец .. викам што ќе го гледам овој , се знае дека ќе игра на картата сожалување . Откако го изгледав сфатив дека самиот постер на филмот каде двајцата главни актери се насмеани ти кажува дека филмот нема да е таков како што најпрво би помислил.

А данците како им лежат овие драмиве , секоја чест. Ептен се добри со овие деца-возрасни релации. Доста реална содржина , која донекаде и ќе те исплаши. Многу добри луѓе и во реалноста биле зацрнети вечно од лаги кои се ширеле за нив меѓу луѓето . Докажувај колку сакаш потоа , ништо не може да биде исто.

Дечки вчера го гледав Intouchables и дефинитивно почнувам уште почесто да гледам филмови од европска продукција. Неверојатен квалитет минува незабележан. Се изнасмеав со филмот и се растажив. Комплетно парче. Браво.

Дечки вчера го гледав Intouchables и дефинитивно почнувам уште почесто да гледам филмови од европска продукција. Неверојатен квалитет минува незабележан. Се изнасмеав со филмот и се растажив. Комплетно парче. Браво.
Европски, релативно нови, што мислам дека не се доволно забележани, а положиле кај мене :)
Sister (2012)
Kon-Tiki (2012)
Tabu
Tyrannosaur (2011)
Café de Flore (2011)
Another Year (2010)
Barney's Version (2010)
In a Better World (2010)
The Illusionist (2010)
The Trip

Европски, релативно нови, што мислам дека не се доволно забележани, а положиле кај мене :)
Sister (2012)
Kon-Tiki (2012)
Tabu
Tyrannosaur (2011)
Café de Flore (2011)
Another Year (2010)
Barney's Version (2010)
In a Better World (2010)
The Illusionist (2010)
The Trip
еве еден таков oд мене :)
quartierlointain2.jpg

Quartier lointain (2010)
ја прегледував програмата на Кинотека за април и само овој ме заинтересира од поглед на приказната, искочи доста интересен...
белгиски, драма-фантазија, според манга....
за еден средовечен човек кој се враќа у детството за време на тинејџерските години и се обидува да спречи еден настан кој ќе му го обележи животот у негативен смисол а и да ја дознае причината за тој настан, и воедно ја користи таа шанса и да ужива повторно во детството...
Носталгичен, емотивен филм така со интересна мистериозна приказна, допадливи ликови, добра глума, саундтрак....
како маана може приказната можеше да биде подобра на моменти, поразработена, подинамична...се добива таков впечаток дека не е искористен целиот потенцијал

Seven Psychopaths :pos:
Одличен филм и уште поодличен Сем Роквел. Добри беа и Колин Фарел и Кристофер, но Сем најповеќе се истакна. Филм кој не треба да се предвидува што се ќе се случи следно, приказната е одлично осмислена и одлично сработена од страна на актерската екипа. Го гледаш филмот, се смееш и уживаш. (извинете за моите аматерски коментари бидејќи сеуште сум тапчо :) )

Сцената каде што го опишува the final shootout. :pos:
... and then he pulls out the shotgun :pos:

Одличен е нек си е*е мајката. :icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom