Алергии

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.885
Поени од реакции
21.818
сезонава за алергии се отвори . алергичен на мачки, коњи, прашина, трева, полен, микросрања во постелнина и последно најверојатно и алергичен на некоја ствар која ја имаат маициве што ги носам најчесто на делот кај етикетата и делот кај што е штепот т.е. конецот , ми ја иритира кожата и ме тера на чешање. Некој да не имал проблем со последново случајно?

Член од
23 април 2013
Мислења
22
Поени од реакции
5
Јас исто така сум алергичен на нешто, се ебавам со алергијава 5 години и уште неможат да ми откријат на што сум!! :mad: Сум направил многу тестови, сум примал инфузија , инекции со денови, нема доктор каде што не сум бил....ми дадоа некоја дијагноза - идиопатска алергија.....Цело време и ден и ноќ, и пролет, лето, есен и зима, внатре и надвор, што и да правам ми излегуваат црвенила по кожата и отоци на зглобовите....единствено кога ќе се напијам поголема доза на декортин само во тој слѕцај ми поминува привремено, а тие лекови се штетни и несмеам да ги пијам цело време, многу гадна работа е ова алергијата :(
--- надополнето: 28 април 2013 во 12:32 ---
Незнам како ми се јавува тоа а замисли ми дадоа строга диета само на леб и вода пак ми се јавува затоа си мислам дека не е нешто хранливо што го јадам не знам каде да појдам никаде да ме оправат идев дури и на баење и не ми помогна не знам што да правам па ајде и тука да се обидам може некој е имал ваков случај па ке помогне.
И јас ја имам уште оваа проклета алергија, исто како тебе сум држел диети неколку пати, значи сум јадел само варени компири, варен ориз, варени јаболки, печен леб, вода и некој чај, ништо друго несмеев да јадам, ама џабе е и тоа не помогна, значи дека не би требало да сум на храна алергичен, а направив и тестови не покажа на нив ништо, правев и тестови за хеликобактер, ме боцкаа и со некои игли,и пак ништо, испитував 10 пати крв све е добро.... а фактички ништо не е у ред...
--- надополнето: 28 април 2013 во 12:35 ---
А да заборавив , исто и јас бев во Дојран таа година на одмор, божем имало алги водата била лековита и слични, а вшусност можеби од таму ја закачив оваа алергија, затоа што тогаш ја немав и кога се вратив од одмор... ми се појави после 1 месец...

П

Пепси_

Гостин
постојано ме чешат очите и носот,посебно надвор кога сум тогаш нема спас. Ме тера и на кивавица и носот може да ми се раскрвави чат пат.

некој еким ?

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.731
Поени од реакции
34.306
постојано ме чешат очите и носот,посебно надвор кога сум тогаш нема спас. Ме тера и на кивавица и носот може да ми се раскрвави чат пат.

некој еким ?
Te тера на кивавица? Oh, poor you. Пробај 30, literally, пати по ред кивање with notion to rip your eyes out, голим рукама, онака, без двапати да размислиш. Лоратадин и спреј за прскање го заборавив како се вика, помага можеби 10 посто од проблемот. Додај на тоа прашинка, сонце.. и имаш комбинација на елементи кои творат љубов. Мојата непреплачена љубов. Солзи немам за неа веќе. Дехидрирав.

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.923
Поени од реакции
11.305
Наебувам и јас со алергии, на полен највеќе, но имам и полипи во нос, нормално излезени се ради алергијата. Еднаш правев операција и 3 години бев супер, после се повратија копилињата... иначе декортин ми помага највеќе мене, лоратадинот и спрејот до некаде. Мојов проблем само со операција се отстранува но сјебот е што знаат да се повратат како и што се случи. Така да неколку месеци во годината на терапија сум :)

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Од вчера сум како лепрозен. Појма неам од што е. Возев у кола од 2 до 6 со паузи, бев и по поле, натаму-наваму, али се прибрав дома у 6. Од 6 и пол, носот ем ми се затна, ем се растече. Накај 9 и пол излегов на кафе, и почнав да осеќам дека ме чеша. Шетав малку по парк, почнав да кивам, не многу често, и се прибрав, дома гледам цело тело утикарии. Лоратадин и чешањето и утикариите се повлекоа, ама останаа белези. Сабајле бев на село нешто роење пчели, жешко, пот, ама немаше никакви проблеми. У 6 и пол излегов, ама се си беше во ред. Сеа накај 10 пак малку почна да ме чеша, и да се појавуваат утикариите, ама не како вчера, Сеа е 10 и 45, утикариите се малку засилени, ама не ме чешаат. Ова ми се случува прв пат у живот.

Broda

Ijackhammer.
Член од
6 февруари 2013
Мислења
259
Поени од реакции
141
Луѓе пред некој ден дома донесија Штрково Цвејќе, и од тој ден беше или незнам дали претходно откако се избричив, вратот каде се бричам и лицето сето ми стана тро црвено, чеша, и како набобрено е има ко бабулиња да ги наречеме како брунчиња, тоа цвеќето имало многу полен јас како што знам сум алергичен на полен, не сум сериозно алергичен понекогаш кивам и очите ми се црвени за време на пролет но никогаш до сега не било вака, да барам помош од доктор или од алергија е ова?

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Од вчера сум како лепрозен. Појма неам од што е. Возев у кола од 2 до 6 со паузи, бев и по поле, натаму-наваму, али се прибрав дома у 6. Од 6 и пол, носот ем ми се затна, ем се растече. Накај 9 и пол излегов на кафе, и почнав да осеќам дека ме чеша. Шетав малку по парк, почнав да кивам, не многу често, и се прибрав, дома гледам цело тело утикарии. Лоратадин и чешањето и утикариите се повлекоа, ама останаа белези. Сабајле бев на село нешто роење пчели, жешко, пот, ама немаше никакви проблеми. У 6 и пол излегов, ама се си беше во ред. Сеа накај 10 пак малку почна да ме чеша, и да се појавуваат утикариите, ама не како вчера, Сеа е 10 и 45, утикариите се малку засилени, ама не ме чешаат. Ова ми се случува прв пат у живот.
Дали овие два дена правиш нешто што досега не си правел? Да јадеш нешто што досега не си јадел, да си сменил омекнувач, сапун, дезодоранс, да си вовел било што ново? Иако по ова што го кажуваш поверојатно е да имаш реакција на некој полен кој сега се јавува, без разлика што досега си немал, алергијата може да се јави во било кој период од животот, не е врзана со детството. Секако оди на алерголог, но не може да те тестираат веднаш, мора две недели да немаш никаков знак на алергија. За тоа најверојатно ќе ти дадат да пиеш по една таблетка антихистамин дневно (по мое искуство најдобри се Летизен) и веројатно ќе те стават на диета затоа што кога имаш уртикарија за да се смири мора да се исклучат сите потенцијални алергени (дури и работи на кои не си алергичен може да поттикнат реакција кога имаш акутна уртикарија).
Инаку, болеста се вика уртикарија, а пликчињата уртики ;)

Луѓе пред некој ден дома донесија Штрково Цвејќе, и од тој ден беше или незнам дали претходно откако се избричив, вратот каде се бричам и лицето сето ми стана тро црвено, чеша, и како набобрено е има ко бабулиња да ги наречеме како брунчиња, тоа цвеќето имало многу полен јас како што знам сум алергичен на полен, не сум сериозно алергичен понекогаш кивам и очите ми се црвени за време на пролет но никогаш до сега не било вака, да барам помош од доктор или од алергија е ова?
Може да е од алергијата, а може да е иритација од бричење. Тргни го цвеќето, смени го бричот и пената за бричење и оди на доктор да провери да не се работи можеби и за некоја инфекција.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Поленов барем една пролет да ме одминеше :tapp:

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Дали овие два дена правиш нешто што досега не си правел? Да јадеш нешто што досега не си јадел, да си сменил омекнувач, сапун, дезодоранс, да си вовел било што ново? Иако по ова што го кажуваш поверојатно е да имаш реакција на некој полен кој сега се јавува, без разлика што досега си немал, алергијата може да се јави во било кој период од животот, не е врзана со детството. Секако оди на алерголог, но не може да те тестираат веднаш, мора две недели да немаш никаков знак на алергија. За тоа најверојатно ќе ти дадат да пиеш по една таблетка антихистамин дневно (по мое искуство најдобри се Летизен) и веројатно ќе те стават на диета затоа што кога имаш уртикарија за да се смири мора да се исклучат сите потенцијални алергени (дури и работи на кои не си алергичен може да поттикнат реакција кога имаш акутна уртикарија).
Инаку, болеста се вика уртикарија, а пликчињата уртики ;)
Сега веќе се е во ред, вчера уствари и немав повторен напад, само нешто како најава, али се измачкав цело тело со спирт ментол, и за 2 минути се се повлече. Денес пак бев во природа како и вчера, меѓу пчели, и нема ништо. У неделата имав и некои стресови, читав нешто на википедија дека е можно како алерген да се јави емоционален стрес, сега претпоставувам дека е тоа. Од она што го наброја во првите реченици немам никакви промени во користење прехрамбени производи или козметики.
П.С. Утикарија ли е, уртикарија ли е, битно се слагаме дека е заебана работа :)
Благодарам за загриженоста :)

aleksandarreal

Sport fanatic
Член од
15 мај 2009
Мислења
905
Поени од реакции
276
ДОбро значи ова пчеливе се напаст комшија чува у двор и лом праат си иам 1000 трауми ногава ми е буре вчера две пчели наеднаш ме укасаа. ДАј кажете кај да пријавам диво пчеларство , пошо законот наложува пчели да се чуваат 5 км од населено место ФАЛА неам алергија фала богу ама болки до коски.

Член од
12 ноември 2012
Мислења
132
Поени од реакции
47
Јас сум алергична сум на многу работи,имам голема мака со чешање на целото тело и ми испаѓаат црвеници што поминуваат за неколку минути.Дали на некој му се случува истово како мене ?

D

daliborpetkovski

Гостин
Мене ми испаѓаат како црвени флеки на рацете и грбот,дали некој знае од што може да испаѓаат?

Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
Пред 2 години ,секоја пролет на почеток ( и до крај на лето ) ми солзат очите и цело време ми е затнат носот. Ај што неможеш да дишиш пак некако се снаоѓам ,ама ова со очиве е неподносливо .Цело време ме печат ,не се крвави но по некогаш созлат .
До пред 2 години ништо не ми беше може некој да ми каже дали е алергија и ако од што е предизвикана и како да се оправам :) .

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.162
Поени од реакции
5.944
Дали сум единствениот што го фати пролетната алергија? ВО ФАКИНГ ФЕВРУАРИ!!! :mad:

Kajgana Shop

На врв Bottom