Креационизам наспроти еволуционизам

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
Ubao kazano. Religijata kako sto ja znaeme denes e samo opasna alatka vo racete na mokna grupa poedinci.

I vtoriot pasos go delam mislenjeto so tebe.

Доналтчо.....продолжува да нема одговори...:pos:

Во секој случај, имаш комплименти од моја страна за правецот во кој сакаш да ја одведеш темава.
Порано не дискутирав на истата од причина што најголем дел од дискутантите не ја разбираа суштината на дискусијата. Скоро сите сакаат да се докажуваат кој е подобар, дали религијата (креационизмот) или науката (еволуцијата) е подобра. Гледано од таа страна , религијата и науката немаат заеднички точки а во иста време се испреплетени помегу себе. Религијата го гледа внатрешниот дел на човекот (дух,душа, воља, свест, ега, чуствата, итн...) додека науката го проучува надворешниот свет со кој е опкружен човекот. Ниедна наука не може да ја измери големината на среката или болката на еден човек.
Друг проблем беше тоа што најголем дел од атеистиве сакаа да ја претстават религијата како нешто назадно, затоа што неправилно го свакаат поимот религија. Тие ја гледаат религијата само како институција , во која хиерархијата го цица народот и го користи за воени и економски просперитет. Поради тие причини сметав дека дискусијата овде на темава е излишна.
Поагајки од гледна точка на твојот таканаречен интелигентен дизајн, дискусијата и те како е интересна. Во тој случај, еволуцијата не е само дел од науката, него е дел и од религијата. Значи, сите оние кои сакаа да ја претстават еволуцијата како заслуга на науката пропагаат во вода, затоа што таа (еволуцијата) е дел и од религијата и има поголеми заслуги за научната еволуција кај самиот човек. Само со помош на таа внатрешна еволуција, човекот успеал со толкави чекори да ја развие науката.
Погледни го Тесла, еден од најгулемите научњаци на светот, во исто време верува во Бог.
Сега за сега толку, понатаму ќе видиме ако има некој да ти одговори...(y)

Доналтчо.....продолжува да нема одговори...:pos:

Во секој случај, имаш комплименти од моја страна за правецот во кој сакаш да ја одведеш темава.
Порано не дискутирав на истата од причина што најголем дел од дискутантите не ја разбираа суштината на дискусијата. Скоро сите сакаат да се докажуваат кој е подобар, дали религијата (креационизмот) или науката (еволуцијата) е подобра. Гледано од таа страна , религијата и науката немаат заеднички точки а во иста време се испреплетени помегу себе. Религијата го гледа внатрешниот дел на човекот (дух,душа, воља, свест, ега, чуствата, итн...) додека науката го проучува надворешниот свет со кој е опкружен човекот. Ниедна наука не може да ја измери големината на среката или болката на еден човек.
Друг проблем беше тоа што најголем дел од атеистиве сакаа да ја претстават религијата како нешто назадно, затоа што неправилно го свакаат поимот религија. Тие ја гледаат религијата само како институција , во која хиерархијата го цица народот и го користи за воени и економски просперитет. Поради тие причини сметав дека дискусијата овде на темава е излишна.
Поагајки од гледна точка на твојот таканаречен интелигентен дизајн, дискусијата и те како е интересна. Во тој случај, еволуцијата не е само дел од науката, него е дел и од религијата. Значи, сите оние кои сакаа да ја претстават еволуцијата како заслуга на науката пропагаат во вода, затоа што таа (еволуцијата) е дел и од религијата и има поголеми заслуги за научната еволуција кај самиот човек. Само со помош на таа внатрешна еволуција, човекот успеал со толкави чекори да ја развие науката.
Погледни го Тесла, еден од најгулемите научњаци на светот, во исто време верува во Бог.
Сега за сега толку, понатаму ќе видиме ако има некој да ти одговори...(y)

Тотално се слагам со постов Гурџи. Немам што многу да додадам, освен да го искоментирам болдот.

Мислам дека не е неправилно сфатен поимот религија, туку начинот и последиците од неговото користење на моќни групации. Сметам дека е изгубен поимот религија и што таа треба да преѕтставува и да понуди како духовно учење на народот. Се е сведено на институционализација и користење на широките народни маси. Исламот ти е пример пар екселанс, како едно учење е претворено во алатка за крвопролевање.

Никој веќе не го интересирса суштината на Тората, Библијата, Куранот .... Никој не го интересира што мислел Буда, Ошо итн...
Се е централизирано околи институцијата која си го зела сама правото да ги протолкува овие списи, и со тоа да работи како што сака таа, водена од мала група моќници.

Ако почнеш да ја нагласуваш суштината на светоите списи, ќе излезеш од матрицата, и дури нема да бидеш прифатен ниту од оние кои што требало да го видат истото што и ти.
Погледни околу себе како размислува хриситјанин во денешно време, како муслиман, како нивните лидери поповите и оџите.
Далеку се тие од ова што ти го кажуваш, за жал, ама нивна.

За тоа не се криви атеистите. Тие само ја согледаа и ја кажаа каква е реалноста со таканаречената институционализирана религија денес.

Она што ти го дискутираш тука, и низ темиве е нешто друго Гурџи. И ти му доаѓаш некако како Вук Самотњак, направи сам религија. Мене лично не ми смета тоа, туку напротив ги поздравувам сите ставови надвор од двата екстрема, надвор од матрицата во која се наоѓа човештвото.

Никој веќе не го интересирса суштината на Тората, Библијата, Куранот .... Никој не го интересира што мислел Буда, Ошо итн...

Она што ти го дискутираш тука, и низ темиве е нешто друго Гурџи. И ти му доаѓаш некако како Вук Самотњак, направи сам религија. Мене лично не ми смета тоа, туку напротив ги поздравувам сите ставови надвор од двата екстрема, надвор од матрицата во која се наоѓа човештвото.

Токму тука е проблемот....никој повеќе не го интересира Вистината. Никој не го интересира што рекле Исус, Мохамед, Буда, Ошо, Бодидрахма, Саи Баба, Кришнамурти, Далај Лама....луге кои успеале да дојдат до Вистината...
Мојата религија не е вук самотњак, мојата религија Е ВИСТИНАТА.

interpretacijata na Divina komedija od strana na Benini. Eden del mnogu mi se dopadna pa sakam da go spodelam ovde.
Eve samo insert od negovata interpretacija:
" Kreatorot otkako go sozdal svetot za 7 dena ne deka otishol na odmor i sega go nema nikade. NE. Preku toa shto kreiral toj sozdava novi kreacii i na toj nachin evolucijata e del od kreatorot.
Chovekot koga kje napravi edna kukja ili edno shkolo, na toj nachin stanuva del od kreatorot, negova prodolzena raka, isto kako da sozdal edna ptica ili edno drvo.Chovekot e samo prodolzena raka na kreatorot a so samoto toa i toj e del od nego."

Ova potpolno se slaga so moeto viduvanje na Bog i zatoa vo potpis gi imam staveno razlicnite tolkuvanja za Bog.
Evoluzijata e delo na kreatorot.

Ova potpolno se slaga so moeto viduvanje na Bog i zatoa vo potpis gi imam staveno razlicnite tolkuvanja za Bog.

Е многу си пун себе.. нема што...

Evoluzijata e delo na kreatorot.

Ако еволуцијата е дело на „креаторот“ онда зашо си смртен, зашо старееш? Толку ли е он милослив и добар, што баш онака еволутивно те напраил да умираш бавно уште од моментот кога си роден? Ти дал болести, бактерии, зарази, шуги.....
А тек замисли како му е на некое дете шо ќе се роди со Даунов Синдром, или шо знам со аутизам или тотална ретардација, па цел живот до своја 80-та година, да биде еквивалент на зеленчук. Или замисли како му е на некое дете таму што се раѓа со ХИВ-СИДА, или пак со Бог знае каков тумор, па дали уште 2-3 месеци ќе проживее, или со срцева маана некоја.. а? Многу убави ЕВОЛУТИВНИ дела прави тој твој „креатор“?

Шо не те направил бесмртен, сепаметен, без болести и маани, а?

А впрочем, кога денес - утре ќе умреш (скраја да е... :-) ), нешо као да не знаеш од шо ќе умреш? Да не ти шепнал тоа „креаторот“ шо „еволутивно“ ти следи, а (де сподели ако е така)? Или да не чекаш да умреш, па ко ќе одиш кај него, тогаш ќе ти каже -„ Е Гурџи, јас ова ти го шприцнав „еволутивно“ и ти од ова умре..“?

Е многу си пун себе.. нема што...

Ако еволуцијата е дело на „креаторот“ онда зашо си смртен, зашо старееш? Толку ли е он милослив и добар, што баш онака еволутивно те напраил да умираш бавно уште од моментот кога си роден? Ти дал болести, бактерии, зарази, шуги.....
А тек замисли како му е на некое дете шо ќе се роди со Даунов Синдром, или шо знам со аутизам или тотална ретардација, па цел живот до своја 80-та година, да биде еквивалент на зеленчук. Или замисли како му е на некое дете таму што се раѓа со ХИВ-СИДА, или пак со Бог знае каков тумор, па дали уште 2-3 месеци ќе проживее, или со срцева маана некоја.. а? Многу убави ЕВОЛУТИВНИ дела прави тој твој „креатор“?

Шо не те направил бесмртен, сепаметен, без болести и маани, а?

А впрочем, кога денес - утре ќе умреш (скраја да е... :) ), нешо као да не знаеш од шо ќе умреш? Да не ти шепнал тоа „креаторот“ шо „еволутивно“ ти следи, а (де сподели ако е така)? Или да не чекаш да умреш, па ко ќе одиш кај него, тогаш ќе ти каже -„ Е Гурџи, јас ова ти го шприцнав „еволутивно“ и ти од ова умре..“?

Не сум полн со мене, во одредени религии тоа се нарекува
„кристализирано “ Его. Знам дека е шпанско село тоа за тебе, али тука не можам да ти помогнам, ќе мора да го загрееш столчето и да научиш нешто.

Што се однесува до вторит дел,одговорот ќе го најдеш во пост број 5940.
Ако нешто не ти е јасно, тогаш требе да пораснеш.

„кристализирано “ Его. Знам дека е шпанско село тоа за тебе, али тука не можам да ти помогнам, ќе мора да го загрееш столчето и да научиш нешто.

Е многу си станал мистериозен.. срцка бе.. :X3:

Џурџо коа го прашале каде живее рекол:

На улица "Максим Ѓорѓија" оти таму се најопулени.

А коа го опитале шо е бог, рекол: доремифасол, паднат е мрсол, сеа ќе си капне, Џурџо сам ќе си го лапне....

Зато: до...ре...ми...фа...сол....мрсол....до...џурџо...лап...кап...лап...со сол...до...ре...ми...фа...ДООООО!

Значи: До е до бог, а мрсоло е до ЏурџоБог

"Proces evolucije, one evolucije koja je moguća za čovječanstvo kao cjelinu, potpuno je analogna
procesu evolucije koji je moguć za individualnog čovjeka. To počinje na isti način, kao npr.:
jedna određena grupa ćelija postepeno postaje svjesna; onda ona privlači k sebi druge ćelije, koje
su joj podređene, i postepeno izaziva to da cijeli organizam počne da služi tom cilju a ne samo da
jede, pije i spava.
"To je evolucija i ne postoji nikakva druga evolucija.
"Kod čovječanstva, kao i kod individualnog čovjeka, sve počinje sa formiranjem jednog svjesnog
jezgra. Sve mehaničke sile ovog života bore se protiv stvaranja tog jezgra svijesti kod
čovječanstva, na isti način kao što se bore sve mehaničke navike, ukusi i slabosti protiv
čovjekovog svjesnog pamćenja samog sebe. "
"Može li se reći da postoji jedna svjesna sila koja se bori protiv evolucije čovječanstva?" pitao
sam ga.
"Sa određene tačke gledišta, to se može tako reći," rekao je G.
Ja bilježim ovo, jer se to čini u kontradikciji sa onim šta je on prethodno rekao, tj. da u ovom
svijetu postoje dvije sile koje se međusobno bore – “svijest” i “mehaničnost."
"Odakle potiće ta sila?" pitao sam ga.
"To bi uzelo dosta vremena da bi se objasnilo” rekao je G., "a ne može imati nikakav značaj za
nas u ovom momentu. Postoje dva procesa koji se ponekad nazivaju 'involutivni' i 'evolutivni.'
Razlika između njih je u sljedećem: Involutivni proces počinje svjesno u Apsolutu a onda na
sljedećoj stepenici postaje mehaničan – kako se razvija, tako postaje sve više mehaničan;
evolutivni proces počinje polusvjesno ali on postaje sve svjesniji i svjesniji, što se dalje razvija.
"Ali svijest i svjesno suprotstavljanje jednom evolutivnom procesu, može takođe u određenim
momentima da se pojavi i kod involutivnog procesa.
"Odakle mu stiže ta svijest?
" Od evolutivnog procesa, naravno.

Христијанската догма (и исламот нормално) не се компатибилни со промената на универзумот (со тоа и човекот). Таму кај нив, се е постојаност, се мора да мирува инаку не важат „равенките“.
Што се толку разглобува не знам.. :)
Христијанин (или муслиманин) ќе убедите спротивно од она што тој верува или пак христијанин (или муслиманин) ќе убеди некој друг дека христијанството ја има вистината за универзумот?
Ма ајде големи сте за такви размисли ;)

Хокинг изјавил дека Господ не бил потребен за создавање на светот и векот....уште ли не верува дека е поразен со болештиње за богохулието цел живот шо го прае?

Хокинг изјавил дека Господ не бил потребен за создавање на светот и векот....уште ли не верува дека е поразен со болештиње за богохулието цел живот шо го прае?

Очигледно е дека е поразен, исто како што е очигпедно дека не му текнуе...

А еве троа литературче, кое ќе им ој на нервнио систем на поклониците од ТЕ. Чисто за забава и разбијање монотонија, која ја зафатила темава.

http://www.calameo.com/books/000368514880f37b2b8af

Очигледно е дека е поразен, исто како што е очигпедно дека не му текнуе...
Не е он по литературата многу како тебе, затоа не му текнуе. ;)

П.С. Еве хипотетички да речеме дека неговата состојба навистина е казна поради неговите откритија...ти тоа го оправдуваш? Го поддржуваш? Го сметаш за исправно?

Не е он по литературата многу како тебе, затоа не му текнуе. ;)

П.С. Еве хипотетички да речеме дека неговата состојба навистина е казна поради неговите откритија...ти тоа го оправдуваш? Го поддржуваш? Го сметаш за исправно?

Ај да бидам појасен: неговата состојба (атрофија на мускулните нерви или така нешто...) нема врска со неговото теоретизирање. Ако си ја читал неговата книга „Кратка историја за времето„, Хокинг јасно напоменува дека таа болест му се јавува на помлади години, ради која (болест) му предвиделе живот од уште неколку години а Хокинг е уште жив, односно, болеста му се јавува уште пред да ја оформи славната „голема експлозија„.

Од она кое ми е познато од веручението, вакви тешки болести се јавуваат само кај луѓе кои наталожиле тешки и неисповедани гревови од своите предци. Така, Хокинг го трпи она кое неговите предци го сториле, а за што не се покајале. Неговото Богохулно учење е капак на неговата болест, која со тек од време не се поправила, туку влошила.

За паралела, ќе ги наведам случаите со славниот Фројд и славниот Ленин, кои се познати по своите учења и омасовувањето од истите.

Фројд умира од рак на јазикот, така да болничката постела во која лежел, била место кое мирисално неподносливо непријатно, а Ленин умира така што не бил способен за сврзе 3 прости и разбирливи зборови.

Или, како што вели еден современ руски теолог и хирург: Бог казнува така, што на луѓето им допушта тешки болести не било како, туку точно на органите со кои пациентите ги соблазниле другите луѓе: кај Фројд, тоа е поганиот јазик и последиците од неговото мудрување, а кај Ленин, тоа е мозокот, кој изнедрил мал миљон лажни идеи, учења и заблуди за „убавата„ иднина.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom