Прашање за Христијанството III

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
No Hristijanite dojdoa na mestoto kade sto Hristos umre i izgradija crkva sto samoto mesto go ovrkovecija da go proslavuvaat imeto gospodovo.
Да де, лично и персонално Христос рече дека вистинските поклоници нема повеќе да се поклонуваат во Ерусалим, а ти сега велиш дека некој ткн. „христијани“ си направиле црква во Ерусалим и сега организираат поклонувачки патувања до Ерусалим за поклонение.
Најбитно зборче е тоа „НО“. Луѓето секогаш си наоѓаат вешти изговори за да не го слушаат Бог и за да ги толкуваат ОБРАТНО Неговите јасни заповеди.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Да де, лично и персонално Христос рече дека вистинските поклоници нема повеќе да се поклонуваат во Ерусалим, а ти сега велиш дека некој ткн. „христијани“ си направиле црква во Ерусалим и сега организираат поклонувачки патувања до Ерусалим за поклонение.
Најбитно зборче е тоа „НО“. Луѓето секогаш си наоѓаат вешти изговори за да не го слушаат Бог и за да ги толкуваат ОБРАТНО Неговите јасни заповеди.
Па што викаш на тоа место да изградат јавна куќа.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Луѓето секогаш си наоѓаат вешти изговори за да не го слушаат Бог и за да ги толкуваат ОБРАТНО Неговите јасни заповеди.
Тачно, исто како што некои од луѓето си наоѓаат изговори па себе си се гледаат како достојни и кои на Христа Бога лично Му се обраќаат...небаре „рамни„ со Него.
--- надополнето: 18 април 2013 во 02:24 ---
MIKI1 и факти, магаре и музика :)
Така е Чорба...Инаку, Ти никого не го навредуваш, така?...:sneaky:
--- надополнето: 18 април 2013 во 02:26 ---
Тоа ќе ти го потврдат сите неправославни вернции на форумов..
Да, ако ги вброиш и муслиманите, бројот од противниците на Црквата, битно ќе се зголеми...:icon_lol:
--- надополнето: 18 април 2013 во 02:27 ---
Јас само пренесувам што Господ Исус Христос рекол согласно Светото Писмо (Божјото Слово). .
Акој Те повика да бидеш Христовиот гласноговорник? Самиот себе или?...
--- надополнето: 18 април 2013 во 02:29 ---
Јас сум на форумов 6 години и никогаш до сега не сум ја промовирал мојата црковна заедница, ниту мојата деноминација.
Секако дека не си ја промовирал, оти сте премалку на број за да бидете некаков фактор...
--- надополнето: 18 април 2013 во 02:30 ---
Никогаш не сум велел: Дојдете во мојата црковна заедница.
Секако, секако...А кој дели Свето Писмо на форумов, бесплатно?...
--- надополнето: 18 април 2013 во 02:37 ---
Врз основа на што си зема Црквата за право да се самодекларира како посредник меѓу верникот и Бог?Дали има некој цитат од Светото писмо на кој се повикува?
Самата Црква не е посредник меѓу верниците и Бог, туку Црквата е нераздвоен дел од Христа па затоа Црквата се нарекува и „Богочовечки организам„. Христос Е глава на Цркват а самата Црква (верниците и свештениците) се телото Христово.

Види во ефесјаните, 1. 22 и 1.23.

Член од
16 април 2013
Мислења
44
Поени од реакции
12
И приказната ви е стара 2000 години, додуше изменета и дополнета и “подобрена“ секако, ама вие ете уште се мерите кој му е поголем.

Коефициенти камо... вака кладење на суво јок, иначе ја би се кладел на Мики 1 (колку да сум во опозиција со тебе :P)[/quote

so bi se kadel ti na miki, on ke izvede moralna pobeda so toa so ke postavi nekoe nebitno prasanje i ke go zbuni sogovornikot...nema smisla toa

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Да, ако ги вброиш и муслиманите, бројот од противниците на Црквата, битно ќе се зголеми...:icon_lol:
Зошто не инволвираш во убавата "мирољубива" дискусија која си ја терате со Чорбаџијата за докажување на исправноста на вашите две разлчини вери нас муслиманите?
--- надополнето: 18 април 2013 во 11:18 ---
Добредојде на форумот!

Гледам дека си поборник на протестантизмот,т.е. на изворното Христово учење без никакви примеси на идолатрија во него, како што тоа некои "цркви" го прават, па би ме интересирало вашето објаснување кое го имате за Првото Јованово Послание (5:7-8) :"(Зашто тројца се Кои сведочат во небото: Таткото, Словото и Светиот Дух; и Овие Три се едно).
И тројца се Кои сведочат на земјата: Духот и водата и крвта, и овие три се согласни."

Зошто седмиот пасус е ставен во загради?( Види овде: http://www.mkbible.net/biblija/index.php) Дали е дополнително вметнат текст во основниот текст во Библијата?

Ова неслучајно го прашувам бидејќи овој пасус е единствениот во Библијата каде на едно место е спомнато Тројството, а кое пак е зедено за темел во христијанското верување?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Зошто не инволвираш во убавата "мирољубива" дискусија која си ја терате со Чорбаџијата за докажување на исправноста на вашите две разлчини вери нас муслиманите?
Зашто бе Omer, да не Ве вклучам? Па нели сте најмирољибовата религија у Вселената, што значи: по мирољубиви од мојата вероисповест...

А ако прочиташ во мојот пост, ќе видиш и сам зашто сум Ве споменал.
--- надополнето: 18 април 2013 во 12:03 ---

Redoks,

значи според Тебе, покајанието е небитно прашање, така?

Член од
20 март 2008
Мислења
694
Поени од реакции
414
Redoks,
Мики ти си закон... ја пратам темава последниве неколку дена и сум во тек со сите постови. Вчера на 5-6 страни, надолго и нашироко ти одговори на сите твои глупи и небитни прашања кои очигледно ги поставуваш бидејќи немаш попаметна работа - не дека сакаш стварно да дознаеш нешто - и сега доаѓаш до закључок дека според Redoks појаканието е небитна работа. (y)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики ти си закон... ја пратам темава последниве неколку дена и сум во тек со сите постови. Вчера на 5-6 страни, надолго и нашироко ти одговори на сите твои глупи и небитни прашања кои очигледно ги поставуваш бидејќи немаш попаметна работа - не дека сакаш стварно да дознаеш нешто - и сега доаѓаш до закључок дека според Redoks појаканието е небитна работа. (y)
Andrejrulz,

зашто си го арчиш денов со глупи и небитни прашања?...:sneaky:

И зашто да не сакам да дознаам, кога веќе знам, а само сакав да добијам одговор на моето прашање?

Redoks не даде одговор на моето прашање, туку цело време се врткаше со едно и исто: „...така пишува во Библијата...„, а кога ја прашав како се практикува напишаното, соговорничката остана без текст па ме набеди дека сум поставувал „збунувачки„ (???) прашања...

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Јас не викам ништо сам од себе, ниту кажувам нешто од своето. Јас само пренесувам што Господ Исус Христос рекол согласно Светото Писмо (Божјото Слово). Значи Господ Исус Христос ти вика А, а ти викаш Б. Се надевам ќе се разберете на Судниот Ден кој бил во право.

Одговори ми со кое право се мешаш во судот на Господ.Од каде знаеш како ќе пресуди тој и дали ние православците грешиме.или се ставаш на местото на Бога па викаш дека сме грешни.Еве јас викам дека ти си грешен зготвен за у пеколот.Уште една Паганса Протестанска омраза.Зар немаш вина во себе.

Не суди за да не бидеш осудуван.

Член од
16 април 2013
Мислења
44
Поени од реакции
12
--- надополнето: 18 април 2013 во 11:18 ---

Добредојде на форумот!

Гледам дека си поборник на протестантизмот,т.е. на изворното Христово учење без никакви примеси на идолатрија во него, како што тоа некои "цркви" го прават, па би ме интересирало вашето објаснување кое го имате за Првото Јованово Послание (5:7-8) :"(Зашто тројца се Кои сведочат во небото: Таткото, Словото и Светиот Дух; и Овие Три се едно).
И тројца се Кои сведочат на земјата: Духот и водата и крвта, и овие три се согласни."

Зошто седмиот пасус е ставен во загради?( Види овде: http://www.mkbible.net/biblija/index.php) Дали е дополнително вметнат текст во основниот текст во Библијата?

Ова неслучајно го прашувам бидејќи овој пасус е единствениот во Библијата каде на едно место е спомнато Тројството, а кое пак е зедено за темел во христијанското верување?
Не сум поборник на протестанизмот, ниту се согласувам во потполност со нивните учења.
Јас едноставно ја читам библијата, и се трудам правилно да ја разберам, така како што пишува. Кога би ти одговорила на ова прашање, би ти одговорила онака како што јас сум дознала дека е исправно, и верувам во тоа. А доколку очекуваш да ти одговорам на протестантски начин, нема да можам, бидејќи тогаш би пишувала за тема со која не сум запознаена :гик:

И, да мене овој линк што ми го прати ме збуни малку, затоа што имам читано библии од различни издавачи куќи и преведувачи, и никаде не сум го сретнала овој дел од стихот каде што се спомнува тројството.
Ниту во библијата што ја читам сега не го пишува,така да најверојатно станува збор за додаден текст :/
--- надополнето: 18 април 2013 во 13:01 ---
Зашто бе Omer, да не Ве вклучам? Па нели сте најмирољибовата религија у Вселената, што значи: по мирољубиви од мојата вероисповест...

А ако прочиташ во мојот пост, ќе видиш и сам зашто сум Ве споменал.
--- надополнето: 18 април 2013 во 12:03 ---

Redoks,

Не, апсолутно не. Не си ги извртувај те молам работите како што ти одговара. Јас реков дека ни ти самиот незнаеш што бараш, затоа што неможе останатите овде на форумов моите одговори да ги сметаат за добри, а само ти да не ги сфаќаш, и да бараш некоја твоја замислена, реална „поента“. Мислам дека проблемот е во тебе друже, а не во останатите.
И те молам ако некаде сум напишала такво нешто дека покајанието е небитна работа, посочи ми, бидејќи ако поентата не ми смисловно погодена на некој пост, ја ќе си се извинам.
--- надополнето: 18 април 2013 во 13:02 ---
:facepalm:
--- надополнето: 18 април 2013 во 13:02 ---
:facepalm:
--- надополнето: 18 април 2013 во 13:11 ---
Andrejrulz,

зашто си го арчиш денов со глупи и небитни прашања?...:sneaky:

И зашто да не сакам да дознаам, кога веќе знам, а само сакав да добијам одговор на моето прашање?

Redoks не даде одговор на моето прашање, туку цело време се врткаше со едно и исто: „...така пишува во Библијата...„, а кога ја прашав како се практикува напишаното, соговорничката остана без текст па ме набеди дека сум поставувал „збунувачки„ (???) прашања...
Во ниеден момент не останав без текст. Све шо ти кажав ти го поткрепив со библиски цитати, затоа што ако сама не го направев тоа, ти пак немаше да бидеш задоволен, и ќе бараше референци на моите информации, за сам да повериш дали е точно. Јас и пред некој пост ти спомнав, дека незнам дали ги проверуваш моите информации со стиховите, за да видиш дали е така како што ја викам , ама јас сепак ќе ти ги пишувам. Ако несакаш да ти кажувам што вели библијата, ќе речеш дека тоа е мое размислување.. ако ти даам извори од други книги на темел на библијата, ќе речеш дека тоа се некои туѓи човечки размислувања.. И сега уште не си задоволен? Јас ти дадов точни информации со факти и докази. И иако многу членови на форумов ме предупредија да не си го арчам времето со тебе, зошти нема фајде од тоа, по незнам кој пат ти кажувам дека ако уште не ти е јасно, оди и провери ги на претходните страници моите одговори, на кои ти цело време и го поставуваш одново, и одново истото прашање.
Само трагичното е што човек ти посочува на една поента, а ти доаѓаш до сосем трет заклучок... и уште не си задоволен !!!!!! ... коа ќе видам такво нешто буквално ми иде да се отрујам ! :eek:

П.С. провери си некои мои претходни постови на кои ти немаш одговорено, па тогаш ќе ти стане јасно кој останал без текст ;)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас реков дека ни ти самиот незнаеш што бараш,
Еве, признавам дека не знам...:)...а цело време прашувам кој е начинот на кој треба да го извршам моето покајание, така?
--- надополнето: 18 април 2013 во 13:13 ---
И те молам ако некаде сум напишала такво нешто дека покајанието е небитна работа, посочи ми, бидејќи ако поентата не ми смисловно погодена на некој пост, ја ќе си се извинам.
Еве Твој пост, цитирам:

„....so bi se kadel ti na miki, on ke izvede moralna pobeda so toa so ke postavi nekoe nebitno prasanje i ke go zbuni sogovornikot...nema smisla toa...„.

Така, не Ти поставив друго прашање, освен она за начинот на покајанието.

Член од
16 април 2013
Мислења
44
Поени од реакции
12
Еве, признавам дека не знам...:)...а цело време прашувам кој е начинот на кој треба да го извршам моето покајание, така?
Да.. и пак го постави :facepalm: само проблемот не ти е во прашањето.. ти точно си знаеш шо те интересира... само незнаеш што е тоа што тебе ќе ти ја задоволи љубопитоста... тоа неое мало делче наречено поента... за тоа ти зборам дека незнаеш што е тоа шо ќе те задоволи..

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
П.С. провери си некои мои претходни постови на кои ти немаш одговорено, па тогаш ќе ти стане јасно кој останал без текст ;)

Околу крштевањето, веќе Ти одговорив. Кое е следното прашање?

Член од
16 април 2013
Мислења
44
Поени од реакции
12
--- надополнето: 18 април 2013 во 13:13 ---

Еве Твој пост, цитирам:

„....so bi se kadel ti na miki, on ke izvede moralna pobeda so toa so ke postavi nekoe nebitno prasanje i ke go zbuni sogovornikot...nema smisla toa...„.

Така, не Ти поставив друго прашање, освен она за начинот на покајанието.
Мислев небитно споредно прашање во врска со главното прашање кое бега од поентата, и
со тоа го буниш соговорникот кој се обидува да ти одговори на она главното прашање- (како она за покајанието)..
--- надополнето: 18 април 2013 во 13:20 ---
Околу крштевањето, веќе Ти одговорив. Кое е следното прашање?
Мислев на моите точни одговори, на кои ти немаш некое „глупо “ прашање да извадиш, па си останувал без текст, бидејќи можда си сфатил барем малце, дека одговорите имаат логика, само нејќеш да признаеш..

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Redoks,

верата е особина од човековиот дух а не од човековиот ум, а вероучението е од Бога дадено знаење а не човечка измислица или нагаѓање, така да залудно е да бараш (човечка) логика таму каде имаш веќе (од Бога) откриена вистина.

Така?...

Во историјата од философијата, постои еден период од средновековието, кој се именува како „схоластика„ а тоа е период кога одреден број мудреци од тоа време (Иван Ериугена, Хуго Гроциус, Парацелсус па и Тома Аквински...) се обидоа да ја сведат Божјата вистина на човечка рационалност-и згрешија.

Kajgana Shop

На врв Bottom