Се каете ли што сте се иселиле од Македонија?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
А прати ова.Сестра ми била на веќе закажан преглед на лекар и и рекле - докторот не е тука, го викнаа во штаб. :pos:
Шта речи?
Идеш на шалтер незнаеш дали ќе те удри со метла по глава или сам ќе избегаш. Никој ништо незнае, сите те акаат лево десно, тој што „знае“ е редовно на службен пат или породилно. Да ти се извинат оти на закажаниот ден нема да дојде на работа и нов термин да те замоли да закажеш? :pos:Грбава администрација, партиски газолижачи напукана, никој ништо не работи, само нерви ти кинат. Да те полудат ако те запашкаат низ канцеларии. Седнала цел ден куца и прекуцува еден лист, иди мори работи нешто не глуми интелектуалка со два листа хартија и лута фаца у стилу преку глава од работа.
Windfucker; нека раскаже како иде во Македонија одјава и пријава на таблици :D

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
Lani bev...pasos da zeam de (od patriotizam de :)....nadvor 42 C unutra ko u va...ina da si....zesko u P*....7 dusi 15 min u vrat mi dieshea....odam doma da se tusiram.....voda nema....vikam nema gajle ke odam kafe da pijam ladno kafe (ice t de...)
...vlagam u kafic klima iskucena....vikam decki be aman....aaaa....nema narod...vika barem 2-3 masi da se napunaat...vazno za Ice t me obricija 120 den mislis paris...ludnica.....!!!

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Гледам комшивкава се потрудила во "Sussaro-style" да го долови животот тука, помалце работа за мене :)

Чисто да се надоврзам на ова што пишала и да го потврдам.

Тие што кукаат дека „немало живот“ на запад се оној тип на луѓе што им е страв да се одделат од родното огниште, а ако веќе се одлучат на такво нешто, не можат никако да се прилагодат на промените и само бараат изговори.

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Имате два типа на иселеници.

Едните слетуваат во која и да било земја и уште од првата секунда на странско тло сонуваат да заштедат доволно да се вратат на одмор во Македонија, буквално живеат за тоа. Новата им држава ама апсолутно не чини, почнувајќи од комшиите Кинези па се до временската зона. Ништо не е како дома. За овие луѓе новата татковина е најлошото нешто што им се случило. Ништо не им се допаѓа освен денот кога социјалното (кое незаконски го добиваат откако претходно ги заебале властите) ќе им префрли пари на сметка во банка. Тогаш мајка Канада/Америка/Тунгузија е најдобра на цел свет. Од утре пак по стара песна.

И ги имате втората група кои сфаќаат дека пошле во странство со причина и дека треба повеќе да сонуваат за тоа што да се прави утре во местото каде што пошле отколку за тоа дали Мара комшивката уште е кафекуварка во вмро. Овие вториве станале некако поуспешни и не жалат што заминале. Првиве се вратиле назад и уште се тешат дека го направиле правиот избор.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Ти за колкава дневница работиш и колкави ти се дневните трошоци?

И пак, ќе си се цитирам самиот оти или не си прочитал наназад шо сум пишал, или не си се потрудил да сфатиш.
Дневницата ми зависи од прометот.Дневниот промет најмалу ми е 150-200 евра.Со овој промет можам да си дозволам фамилијарен ручек во ресторан,се разбира без стискање.

Член од
20 јануари 2013
Мислења
399
Поени од реакции
472
--- надополнето: 8 април 2013 во 20:50 ---
слушнете ја песната кажува се
Nista nije isto, nema posla
nema para
generacija nam zivi sa starcima
socijala

Pun kurac budala
PTSP je ovdje normala
isto od Triglava do Vardara
jedna vel'ka kara

Jedni krive Tita, komunizam
drugi nacionalizam
samo jedni druge krive
i uopste ne zive

Mladi piju pive
motaju ove nase lose trave
neki zele promjene
al vecina ih isprane glave

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ајде да направиме паралела, какви услови има овде за живеење и дали филмот „ у Европа немаат за леб, а тука газди се прават ви е точен“. Се разбира важи индивидуално, некој ако не го бива нема да го биде ни во МКД, ни на Марс.
Izvini ama eve pred 5-6 dena se vrativ od avstrija (donesov kola) plati po fabrikite vo okolinata na Grac se po 1000-1200 evra. 2000 evra samo u snu. Iako kao minimalec e 1000 evra ima i nekoi fabriki kade sto rabotat i za 800 evra na mesec. A Avstrija e megu najjakite vo EU. Tie rekla kazala plati po 2000 evra moze drug da go lažeš što ne odi nagore.

Može nekoj programer ili slično da zima ubava plata, ama tie i kaj nas lapaat po 1000+ evra,tie sto gi biva.

A rabotnikot e jebana stranka,dzabe se ubeduvate sami sebe deka ne e taka koga e.

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
Izvini ama eve pred 5-6 dena se vrativ od avstrija (donesov kola) plati po fabrikite vo okolinata na Grac se po 1000-1200 evra. 2000 evra samo u snu. Iako kao minimalec e 1000 evra ima i nekoi fabriki kade sto rabotat i za 800 evra na mesec. A Avstrija e megu najjakite vo EU. Tie rekla kazala plati po 2000 evra moze drug da go lažeš što ne odi nagore.
Može nekoj programer ili slično da zima ubava plata,ama tie i kaj nas lapaat po 1000+ evra,tie sto gi biva. A rabotnikot e ebana stranka,gabe se ubeduvate sami sebe deka ne e taka koga e.
100% е така,само да се напишело нешто!!!
Еве во Германија просечна нето плата е околу 1300 евра,сега замисли колку има испод тој просек

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ne znam kako gi vadat cifrite,vo Slovenija npr prosecna e kao 1000 evra neto,a vise od pola Slovenija nema ni 700 evra plata. Sestra mi raboti za 500 evra i toa vo tri smeni.

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
јас сум 24 години во Германија,значи не зборувам од телевизија
--- надополнето: 8 април 2013 во 21:58 ---
Ne znam kako gi vadat cifrite,vo Slovenija npr prosecna e kao 1000 evra neto,a vise od pola Slovenija nema ni 700 evra plata. Sestra mi raboti za 500 evra i toa vo tri smeni.
и јас се чудам,од каде такви информации

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Može nekoj programer ili slično da zima ubava plata,ama tie i kaj nas lapaat po 1000+ evra,tie sto gi biva. A rabotnikot e jebana stranka,gabe se ubeduvate sami sebe deka ne e taka koga e.
Претходно напиша дека ди живеел како куче у Германија, си работел и во Словенија и таму не ти се свиѓало, па назад у Македонија.
Не идат сите со профил на градежник во Германија или чистачка, се знае кои струки се барани и колку се платени. Да те убедувам е смешно, да ме правиш будала е уште посмешно:)
Ако ти е полесно еве лажам за платава, измислувам:)))

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.929
Па кој како се снајде. Јас работев летово за по 700 евра како студент. 90 % од кафиќи и пицерии нудат по најмалце 4€ саат. Еден мој родина на почетокот работеше како келнер за 3.5 на саат, па еве сега како пиц мајстор има по 7.5. Нема сигурно прв месец да зема по 1000 евра плата.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Lžat ko cigani,ne mi e jasno zošto. Nie sto odime pocesto nagore (i onie sto priznavaat deka i na zapad e matna vodata) znaeme kakva e situacijata.
--- надополнето: 8 април 2013 во 22:03 ---
Претходно напиша дека ди живеел како куче у Германија, си работел и во Словенија и таму не ти се свиѓало, па назад у Македонија.
Не идат сите со профил на градежник во Германија или чистачка, се знае кои струки се барани и колку се платени. Да те убедувам е смешно, да ме правиш будала е уште посмешно:)
Ако ти е полесно еве лажам за платава, измислувам:)))
Ako ne si doktorka lažeš 100%. Jas uste pred 10tina godini ukapirav deka ne se isplaka da rabotiš ni tuka ni tamu. Samo kupi prodaj inace ke te ebat od site strani. Ili partiska kniska pa vo administracija. I na zapad site se tepaat da se nacukaat u državno,zatoa sto im e tolku dobro vo stopanstvoto.

С

Спасе супата

Гостин
Читам се споменуваат секакви суми па за споредба ме интересира нешто од прва рака. Дали тие пари се доволни да живее една просечна фамилија. И ако не се, колку треба?
И дали се наоѓа работа по струка или е како кај нас?

Kajgana Shop

На врв Bottom