Секакви рецепти

Член од
13 март 2013
Мислења
1
Поени од реакции
2
ПИЛЕШКА ФАНТАЗИЈА

500 гр. пилешки стек
300 гр. сланина
300 гр. кашкавал
1 мала тегла шампињони
1 крем-супа од печурки
2 чаши павлака
1 чешне лук (по желба)
Мешан зачин и црн бибер по вкус

Приготвување:
1. Пилешкиот стек се сече на коцки, се сечкаат и сланината и печурките, а кашкавалот се ренда.
2. Крем-супата се вари со 500 мл. вода, се лади и се додава павлаката и се мати со миксер за да се добие густ сос.
3. Во тава се става половина од исечканиот пилешки стек, врз него се става половина од сланината, половина од печурките и половина од кашкавалот.
Се распоредуваат, се става половина од сосот и со лажица се размачкува насекаде.
4. Врз првиот ред се става преостанатиот стек, се распоредува, па се ставаат сланината, печурките, кашкавалот и преостанатиот сос.
5. Тавата се покрива со алуминиумска фолија и се пече 1 час на 250 степени, потоа фолијата се вади и се пече додека не зарумени.

ПРИЈАТНО ЈАДЕЊЕ:)
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
ПИЛЕШКА ФАНТАЗИЈА
Мене од читање ми „ дојде вода на уста “
Ама нема ниту да се обидам да пробам, сепак сум во повеќе од зрели години.
Но очекувам тие што ќе пробаат да раскажат
 
Член од
22 декември 2011
Мислења
2.327
Поени од реакции
5.364
Не можев да најдам содветна тема па решив да прашам тука. Дали сте правеле калцоне или на нашки наречена затворена пица. Ме интересира како ја правите и со што ја правите ( шунка, мелено месо, кулен, спањак). Пишете си ја рецептата за вашата калцона.
 
A

AnFem

Гостин
Не можев да најдам содветна тема па решив да прашам тука. Дали сте правеле калцоне или на нашки наречена затворена пица. Ме интересира како ја правите и со што ја правите ( шунка, мелено месо, кулен, спањак). Пишете си ја рецептата за вашата калцона.
Моцарела, шунка и сос од домати. Али можеш да комбинираш со што сакаш. Јас обично наместо шунка, си сакам пилешко.
 

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Моцарела, шунка и сос од домати. Али можеш да комбинираш со што сакаш. Јас обично наместо шунка, си сакам пилешко.
а тестото сама го правиш? дај рецептче и за него
 
A

AnFem

Гостин
а тестото сама го правиш? дај рецептче и за него
Не го правам јас, имам пица мајстор дома, јас само порачки правам. :)

Тестото е исто како за леб, само што се става многу малку квасец и плус се додава масло. Се остава да стаса подолг период (неколку саата), а потоа се размесува, се формира во топчести форми со големина од прилика колку една тупаница и се става во фрижидер. Значи го правиш еден ден пред да ги припремаш пиците. Утредента го обликуваш и ја правиш пицата.
 

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Не го правам јас, имам пица мајстор дома, јас само порачки правам. :)

Тестото е исто како за леб, само што се става многу малку квасец и плус се додава масло. Се остава да стаса подолг период (неколку саата), а потоа се размесува, се формира во топчести форми со големина од прилика колку една тупаница и се става во фрижидер. Значи го правиш еден ден пред да ги припремаш пиците. Утредента го обликуваш и ја правиш пицата.
а бе и во леб се става квасец, не зезај. дај бројки, грамажа...
 
A

AnFem

Гостин
blue ladybug, ми го кажаа само рецептот за во ресторан, кога правел помали количини, знаел точно како треба да му излезе тестото, па ставал од око.

Инаку еве го рецептот за на големо, па рачунај:

На 20 кила брашно се става 50 гр. квасец, литар масло, чаша и пол сол, две чаши шеќер и околу 10 литра вода (тестото не смее да биде ни премногу тврдо, ни премногу меко).
Се надевам дека помогнав. :)
 
Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
blue ladybug, ми го кажаа само рецептот за во ресторан, кога правел помали количини, знаел точно како треба да му излезе тестото, па ставал од око.

Инаку еве го рецептот за на големо, па рачунај:

На 20 кила брашно се става 50 гр. квасец, литар масло, чаша и пол сол, две чаши шеќер и околу 10 литра вода (тестото не смее да биде ни премногу тврдо, ни премногу меко).
Се надевам дека помогнав. :)
И за колку пици е ова тесто?:)
 

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
blue ladybug, ми го кажаа само рецептот за во ресторан, кога правел помали количини, знаел точно како треба да му излезе тестото, па ставал од око.

Инаку еве го рецептот за на големо, па рачунај:

На 20 кила брашно се става 50 гр. квасец, литар масло, чаша и пол сол, две чаши шеќер и околу 10 литра вода (тестото не смее да биде ни премногу тврдо, ни премногу меко).
Се надевам дека помогнав. :)
ајде, ќе направам една математика од количините за 1 кило брашно, се надевам дека ќе излезе нешто па ќе пишам кога ќе го направам.
Фала ти AnFem ;)
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Компири со фета сирење

Потребни состојки:
- 8 компири
- 100гр. чаден свински врат
- 150 гр. фета сирење
- 3 гранчиња босилек
- 200 гр. кашкавал
- 50 гр. путер
- 1 главица кромид
- масло за јадење
- сол

Подготовка:
Компирите излупете ги и издлабете ги за да може да ги полните. Во тава со загреан зејтин додадете го ситно сецканиот чаден свински врат и главицата кромид. Откако ќе се запржат остатоците од компирите изрендајте ги и додајте ги во тавата. Додадете го и путерот и убаво потпржете. Ставете го и фета сирењето, ситно сецканиот босилек и измешајте.
Во тава за печење ставете малку зејтин и наредете ги компирите. Со лажичка полнете ги компирите и врз секој од нив ставете по една лента кашкавал. Покријте ја тавата со алуминиумска фолија и печете во загреана рерна 30 минути на температура од 220 степени.
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Жени дајте рецепт за тесто за кифлички?
 

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Жени дајте рецепт за тесто за кифлички?
Нешто полова еднаквост и сл.?

Објаснување само за нескафе:
(Точката е за акронимот од слично, а прашалникот дека реченицата е во прашална форма)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom