- Член од
- 13 март 2013
- Мислења
- 1
- Поени од реакции
- 2
ПИЛЕШКА ФАНТАЗИЈА
500 гр. пилешки стек
300 гр. сланина
300 гр. кашкавал
1 мала тегла шампињони
1 крем-супа од печурки
2 чаши павлака
1 чешне лук (по желба)
Мешан зачин и црн бибер по вкус
Приготвување:
1. Пилешкиот стек се сече на коцки, се сечкаат и сланината и печурките, а кашкавалот се ренда.
2. Крем-супата се вари со 500 мл. вода, се лади и се додава павлаката и се мати со миксер за да се добие густ сос.
3. Во тава се става половина од исечканиот пилешки стек, врз него се става половина од сланината, половина од печурките и половина од кашкавалот.
Се распоредуваат, се става половина од сосот и со лажица се размачкува насекаде.
4. Врз првиот ред се става преостанатиот стек, се распоредува, па се ставаат сланината, печурките, кашкавалот и преостанатиот сос.
5. Тавата се покрива со алуминиумска фолија и се пече 1 час на 250 степени, потоа фолијата се вади и се пече додека не зарумени.
ПРИЈАТНО ЈАДЕЊЕ
500 гр. пилешки стек
300 гр. сланина
300 гр. кашкавал
1 мала тегла шампињони
1 крем-супа од печурки
2 чаши павлака
1 чешне лук (по желба)
Мешан зачин и црн бибер по вкус
Приготвување:
1. Пилешкиот стек се сече на коцки, се сечкаат и сланината и печурките, а кашкавалот се ренда.
2. Крем-супата се вари со 500 мл. вода, се лади и се додава павлаката и се мати со миксер за да се добие густ сос.
3. Во тава се става половина од исечканиот пилешки стек, врз него се става половина од сланината, половина од печурките и половина од кашкавалот.
Се распоредуваат, се става половина од сосот и со лажица се размачкува насекаде.
4. Врз првиот ред се става преостанатиот стек, се распоредува, па се ставаат сланината, печурките, кашкавалот и преостанатиот сос.
5. Тавата се покрива со алуминиумска фолија и се пече 1 час на 250 степени, потоа фолијата се вади и се пече додека не зарумени.
ПРИЈАТНО ЈАДЕЊЕ