Која банка е најдобра? (ваши искуства со банки)

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
се разбирам, ама прокредит никако. најголеми душмани и крвопијци. многу имам за обајснување, а не сакам да тупам, така да ако сакате/требате да имате работа со прокредит, убаво да се размислите

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
А бе ќе пропаѓа Тутунска банка или не?

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
od kaj ovaa informacija ispadna? prv pat slusam ?!?!?!

Тоа неофицијално информација дека централата во длабоки гомна им била, па да не се повтори историјата.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
у ПМ, а јас баш прошла недела поднесов за дебитна картица. значи со претпазливост да ја користам. фала ти

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.005
Поени од реакции
5.652
Тоа неофицијално информација дека централата во длабоки гомна им била, па да не се повтори историјата.
Централата официјално им е во длабоки гомна со години наназад, а што ќе се случи со Тутунска зависи од НБРМ, ама не верувам дека ќе пропадне.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Комерцијална е малку старомодна по шалтери, ама ептен прегледна на интернет банката. Откако користам токен не сум припирил до шалтер..и приватно и во бизнисот..., слични се, ако не и исти ко било која светска банка. Во однос на бизнисот и кредитирање сеуште се зеленаши, а не партнери.., но од друга страна сите се такви, а овие се сеуште барем наша домашна банка, за разлика од скоро се друго на територија на бивша ЈУ. .............па уште Влашка направија....:)

jyvation

Пургер
Член од
4 ноември 2009
Мислења
2.156
Поени од реакции
2.755
А бе ќе пропаѓа Тутунска банка или не?
Не е ни 15-20% изложена НЛБ во Македонија кон матичната во Словенија во финансиска смисла така да спиј мирно (y)

Член од
15 август 2012
Мислења
4
Поени од реакции
0
Здраво

Сакав да прашам дали некој има искуство со новите станбени кредити на Шпаркасе банкна. Како што можев да видам имаат најниска каматна стапка и колку толку добри услови (мада кога зимаш кредит, секако си го јадел).

Исто и Прокредит банка сега имаат извадено нов станбен кредит, па ако има некој искуство и со нив или некоја друга банка нека сподели.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Здраво

Сакав да прашам дали некој има искуство со новите станбени кредити на Шпаркасе банкна. Како што можев да видам имаат најниска каматна стапка и колку толку добри услови (мада кога зимаш кредит, секако си го јадел).

Исто и Прокредит банка сега имаат извадено нов станбен кредит, па ако има некој искуство и со нив или некоја друга банка нека сподели.
прочитај го ОВА

Член од
11 јули 2011
Мислења
1.726
Поени од реакции
1.997
Имам сметка отворено и во комерцијална банка и во стопанска... Мада ја користам моментално само стопанска, во комерцијална некако ме имаа изнервирано нешто и од тогаш ич не ја ни користам ни па имам пари во нејзе... Иначе како што приметив во Стопанска 20 денари месечно зимаат? Иначе ај нека ме советува некој, дали губам нешто, т.е дали може да отидам во - или па да ми зимаат пари комерцијална зошто имам и кај нив трансакциона, иако не ми стигаат никакви приходи на нивната трансакциона? Фала :)

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Според мене Стопанска Банка АД Скопје ги има едни од најдобрите услови за кредитирање доколку сте буџетар и примате плата кај нив, доколку сте вработени во приватниот сектор како мене и платата ја зимате преку нив ви треба поголема плата доколку сакате солиден износ на кредит. Освен нив имам слушнато муабети дека НЛБ Тутунска и Комерцијална имале исто така поволни услови за кредитирање. Што се однесува до штедење и други работи не сум толку запознаен бидејќи не сум штедел досега во ниту една банка.

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Дечки ај за последно да ве прашам за денарски депозити која банка би била најдобра според вас....се работи за добра сума на пари и сакам да ги орочам на 1година повеќе не ми се орочуваат.
ги гледав овие опции ама не се разбирам многу од банки и вакви работи па ако може помош
Гледам цела вечер каматни стапки и ми чади мозокот бидејќи не се разбирам многу во банкарскиве муабети, а секаде ваква таква каматна стапка.
Гледам во НЛБ Тутунска едно штедење вака ми се гледа како добар начин на штедење ама не разбирам многу aj spored vas prednosti i negativni strani, исто и ова ме плаши за тутунска да не пропаднела и тн оти веќе имам депозит таму да не се заглавувам со цела заштеда кај нив.
НЛБ Нов депозит

Главни предности
  • Каматна стапка прилагодлива на движењата на финансиските пазари
  • Безбедно вложување на пари
  • Атрактивни каматни стапки
Основни информации
  • Валута: МКД, ЕУР,
  • Минимален влог: 2.500 МКД / 50 ЕУР
  • Рок на орочување: 13 месеци
  • Каматни стапки: референтна (1 месечен ЕУРИБОР / Благајнички записи) + фиксен додаток
  • Период на усогласување на каматната стапка: 2 пати годишно на 01.01. и 01.07, со примена на референтни каматни стапки од 31.12., односно 30.06
  • Реорочување: не се реорочува автоматски
  • Припис на камата: месечно или рочно
  • Склучување на договор: во сите експозитури на НЛБ Тутунска банка
  • Документ за идентификација: лична карта или пасош

Каматни стапки

До 20.000 ЕУР /
До 1 мил. МКД
20-50.000 ЕУР /
1-3 мил. МКД
Над 50.000 ЕУР /
Над 3 мил. МКД
ЕУРИБОР +
Додаток ЕУР Кам. стапка за ЕУР 0,12
1,7
(1,82%)
0,12
1,9
(2,02%)
0,12
2,1
(2,22%)
Благајнички запис +
Додаток МКД
Кам. стапка за МКД 3,50
1,7
(5,20%) 3,50
1,9
(5,40%) 3,50
2,1
(5,60%)

* Каматните стапки се на годишно ниво со важност од 01.01.2013. Каматните стапки се прилагодуваат 2 пати годишно согласно промената на 1 месечен ЕУРИБОР за депозити во ЕУР и благајнички записи за депозити во денари.
--- надополнето: вчера во 22:07 ---
за во УНИ банка го гледав ова

Исплата на камата по истекот на рочноста

рок
по видување
1 месец
3 месеци
6 месеци
12 месеци
24 месеци
36 месеци
ДЕНАРИ
0,10%
1,20%
2,60%
3,50%
4,50%
6,20%
6,60%
EUR
0,10%
0,90%
1,70%
2,10%
3,00%
3,60%
4,00%
USD
/
0,10%
0,20%
0,40%
0,80%
0,90%
1,10%
CHF
/
0,05%
0,05%
0,05%
0,05%
0,05%
0,05%
AUD
0,10%
/
/
/
/
/
/

колку што разбирам ова е за да си ја земам каматата на крајот на годината (што и не ми менува оти овие пари не ми се потребни сега засега за работа)
--- надополнето: вчера во 22:12 ---
Гледав и во другите банки и гледам секаде има од нивните понуди вакво или такво штедење со зголемување на каматни стапки постепено по тримесечја или незнам како али воглавно се движат од 4.2% до 4.4% на годишно ниво

Член од
22 август 2009
Мислења
615
Поени од реакции
221
Имам сметка отворено и во комерцијална банка и во стопанска... Мада ја користам моментално само стопанска, во комерцијална некако ме имаа изнервирано нешто и од тогаш ич не ја ни користам ни па имам пари во нејзе... Иначе како што приметив во Стопанска 20 денари месечно зимаат? Иначе ај нека ме советува некој, дали губам нешто, т.е дали може да отидам во - или па да ми зимаат пари комерцијална зошто имам и кај нив трансакциона, иако не ми стигаат никакви приходи на нивната трансакциона? Фала :)

Ако немаш средства на сметката, следниот пат кога ќе ставиш некој динар, да речеме 500, од овие 500 денари ќе ти се одземе провизијата, зависи за колку месеци не ти е земена провизија.
Исто кога ќе сакаш да ја затвориш сметката ќе ти побараат да си ја платиш провизијата.
Ако не ја користиш сметката, а немаш потреба од нејзе и не сакаш да плаќаш провизија секој месец, оди затворија.

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.360
Ја сум на ТТК Банка и искрено нај ок ми се.Никад не ми земале провизија за одржување сметка или такви ствари што има по банка.Ми стоела 1000 со години и никогаш не ми фалело ни денарче за нешто такво. Со дебитната картица плаќам на нет и у странство без проблем. Едноставни ми се...

Kajgana Shop

На врв Bottom