Убавата страна на мултиетничноста и соживотот

Статус
Затворена за нови мислења.

Cassaro

Паразит
Член од
15 февруари 2012
Мислења
3.318
Поени од реакции
10.354
Па човеку не ти е ова аргета рекламана со лепчено коа денса со паштета танго,па да бираш убави страни.Нема убава страна,додуше убавината е релативна.За мене придавката убаво никако не се врзува со некој сакат симнат од планина,за тебе може се врзува и се така.Едина добра особина на шиптариве ти е тоа што се ептен многу сложни,и што си ги гледаат нивните интереси.Е тука пријателе мој ние сме многу назад , светлосни години сме одалечени од овие две за нас непознати епитети.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.620
Поени од реакции
5.259
Кога се вжешти ситуацијава, имаше марш на мирот, каде се повикуваа сите да излезат на улица. Запознаен си со случајов?

Да, но редовно да биде тоа...

A

AnFem

Гостин
Да, но редовно да биде тоа...
Беше? Би учествувал ли активно во некоја оваква акција, која би имала тенденција да прерасне во организација каква што предложи ти?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.620
Поени од реакции
5.259
Косово ако не се лажам дозволува задолжително 10 пратенички места за срби иако нема рамковен а се колку, 100 000? Зошто Албанија не го стори истото?

За Косово тоа е голем компромис..... рамковниот може вода да и носи на пакетот на артисари....

100000 > 5000, пак малку се 5000 македонци во Албанија за да ви функционира паралелава што сакаш да ја влечиш...
--- надополнето: 23 март 2013 во 13:30 ---
Беше? Би учествувал ли активно во некоја оваква акција, која би имала тенденција да прерасне во организација каква што предложи ти?
Да, секако дека би,

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Кога се вжешти ситуацијава, имаше марш на мирот, каде се повикуваа сите да излезат на улица. Запознаен си со случајов?
Maршот беше во градски парк по повод инцидентите со автобусите? Идејата е ок, ама проблемот е што маршот се одржа во парк наместо на рискантните места. Да го следевте примерот на црнечките активисти кога влегуваа во автобуси забранети за црнци знаејќи дека ќе го кркаат дебело но по цена за мирен живот на нивните поколенија можевте да испратите помоќна порака. Вака се заврши со еден обичен излет и пиење пиво.
--- надополнето: 23 март 2013 во 13:34 ---
За Косово тоа е голем компромис..... рамковниот може вода да и носи на пакетот на артисари....
Значи малцинствата мора да се дигнат на бунт, да формираат Ослободителни војски на Мала Преспа, Јужна и Северна Албанија за да добијат некој помрсен колач од политичкиот живот?

A

AnFem

Гостин
Да, секако дека би,
Во ред. Ќе бидеш контактиран доколку повторно се организира нешто. Можеш и да ми оставиш меил во пп, ако сакаш.
Една забелешка: И јас сум напаѓана на форумот поради начинот на кој размислувам, меѓутоа никогаш не дозволив да завземам страна и да бранам некој. Авторитетот е авторитет, национализмот е национализам. Нема оправдувања, нема простувања!

Maршот беше во градски парк по повод инцидентите со автобусите? Идејата е ок, ама проблемот е што маршот се одржа во парк наместо на рискантните места. Да го следевте примерот на црнечките активисти кога влегуваа во автобуси забранети за црнци знаејќи дека ќе го кркаат дебело но по цена за мирен живот на нивните поколенија можевте да испратите помоќна порака. Вака се заврши со еден обичен излет и пиење пиво.
Маршот според мене беше... глупост, можеби? Не сакам така да го наречам, премногу е груб зборот. Сепак, поддржувам секаков обид, успешен или не, кој е создаден за спречување и/или умртвување на национализмот.

Член од
10 април 2012
Мислења
9
Поени од реакции
7
Така е господине атеобудист, мислам дека токму вие сте алката која недостасува во цела оваа мискомуникација. Затоа срдечно ви препорачувам да се тргнете од Мирко Попов журките во Капан Ан, од говорите на Визер Виишга и од трибините во Менада и да се преселите во топлите и гостопримливи Слупчане, Арачиново, Зајас, Танушевци... Не заборавајте да набавите поголема количина на кафе затоа што ќе ви треба иако мислам дека повеќе ќе ви требаат канти вар за белеење на ѕидовите оти има деца кои многу многу не пијат кафе а сакаат својата уметничка добрина да ја изразуваат преку спрејови, доволно стакла затоа што во некои места нема кејови па луѓето компензираат во комуникацијата преку чинот на морална почит-камења по прозор, а секако набавете си и полиса за животно осигурување, не за друго бидејќи нема да бидете таму подолго.......од 100 години.
Целосен промашок. Алал да ти е! :) Поголем промашок немам видено во животов.

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Во ред. Ќе бидеш контактиран доколку повторно се организира нешто. Можеш и да ми оставиш меил во пп, ако сакаш.
Една забелешка: И јас сум напаѓана на форумот поради начинот на кој размислувам, меѓутоа никогаш не дозволив да завземам страна и да бранам некој. Авторитетот е авторитет, национализмот е национализам. Нема оправдувања, нема простувања!

Маршот според мене беше... глупост, можеби? Не сакам така да го наречам, премногу е груб зборот. Сепак, поддржувам секаков обид, успешен или не, кој е создаден за спречување и/или умртвување на национализмот.
Прво и основно, марш значи марширање, чекорење од една до друга дестинација. А под тоа не се подразбира седење во парк, пиење пиво и давање изјави пред ТВ како сме против насилството и ете, ова ќе го надминеме. Вистински марш е да собереш храброст и да влезеш во автобусите каде се случија тепањата и да кажеш еве не се плашам, ќе си влезам во бус како и вообичаено. Вистински марш е да чекориш со другите активисти низ Чаир и да кажеш еве не се плашам некој белокапец да ме бие иако сум анархист, ќе одам низ Чаир како секој нормален. Тоа е марш во вистинска смисла на зборот. А обидот во парк не беше ни обид туку чист позерај.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.620
Поени од реакции
5.259

Ти реков дека не заземам страна, бев турнат....

Национализмот не постои, постои само алатка која се маскира како таква...

Јас сум редовен во форумов, контактирај ме......

Чичко Кумплунг

деца на транзицијата
Член од
3 декември 2011
Мислења
4.194
Поени од реакции
4.400
Која убавина ја има во мултиетничкиот живот бе?
Што бладате?

Или едните ќе опстанат, или другите, трето нема, браќа ова она нема, и не ни сакам да има со душмани!

A

AnFem

Гостин
Прво и основно, марш значи марширање, чекорење од една до друга дестинација. А под тоа не се подразбира седење во парк, пиење пиво и давање изјави пред ТВ како сме против насилството и ете, ова ќе го надминеме. Вистински марш е да собереш храброст и да влезеш во автобусите каде се случија тепањата и да кажеш еве не се плашам, ќе си влезам во бус како и вообичаено. Вистински марш е да чекориш со другите активисти низ Чаир и да кажеш еве не се плашам некој белокапец да ме бие иако сум анархист, ќе одам низ Чаир како секој нормален. Тоа е марш во вистинска смисла на зборот. А обидот во парк не беше ни обид туку чист позерај.
Супер. Дај им го овој „конструктивен“ предлог на организаторите на маршот.

Член од
10 април 2012
Мислења
9
Поени од реакции
7
Да така е ... не постојат нации(делумно се согласувам со тоа) ... НО зашто тогаш секој се држи блиску до ’’своите‘‘ т.е. до оние слични на него ... јазик, воспитување, сфаќања, начин на живот и.т.н. ???
Зашто ниту еден Македонец не сака да оди да живее во Липковско или пак во Арачиново, Сарај, Студеничани и.т.н. ???
Зашто никој од раселените Македонци од 2001 не се врати да живее во своите родни огништа и имоти ???
... нели не постојат нации, ниту пак религии, ниту ништо... нели имаме супер соживот ... еве гледам во исти одделенија/класови уште од прво одделение па се до универзитетско дипломирање и Албанчињата и Македончињата делат исти клупи, заедно учат, многу си се блиски, се дружат, супер е се, еве гледам секоја втора Албанка оди со Македонец, а и секоја втора Македонка оди со Албанец ... на мојот комшија Столе едниот син му се вика Петар, а другиот син Блерим оти жена му е Албанка(Фатмире) ... абе се е супер соживот на ниво ... размислувам да се преселам да живеам во Чаир кај Јаја Паша ... ќе си зеам некое станче таму да си живеам на раат ... :icon_mrgr:
Ајде да бидеме по прецизни... Не реков никаде дека нации не постојат. Да не се лажеме... Реков дека треба малку повеќе да се ориентираме према човечноста и луѓето, а не према нациите. Тоа не се прави преку ден или ноќ, тоа се гради со текот на времето... А за тоа треба да започнеме ние што е можно порано.

Ако се навратите малку поназад на корените на создавањето на нациите, државите и племињата, ќе видите дека се е околу превласт едни на други или одбрана едни од други... но сепак, кај едните постои желба за превласт или да бидат најголеми, најдобри, првин... Ако порано тоа се правело со војни на бојно поле, денес повторно се прават војни но на економски план.

Ај сега ставетего прстот на глава... Македонија на Економски план моментално е во одлична положба... Како што сме тргнати, не ни е баш на арно работава... Оттука, ако на економски план сме слаби, може секој економски да не купи.

Ние треба да се почитуваме и работиме заедно како луѓе а не како нации. Некој можеби сака да живее на ваков или таков начин, тоа е индивидуална и приватна работа... Но сепак, не дозволувајте да ве заслепува опојноста на национализмот. Мора да се браниме и чуваме, но и да ги почитуваме сите други на исто ниво и со исти чувства.

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Супер. Дај им го овој „конструктивен“ предлог на организаторите на маршот.
Сигурен сум дека ова убаво сте си го разгледале, ама помило ви е пиво во парк отколку да ви скршат ребрa во Чаир.

А

Атомската мравка

Гостин
ШТО СЕГА??? ГЛАСАЊЕТО КОЕ СЕ ГАРАНТИРА СО УСТАВ И СЕКАКВИ ЧОВЕКОВИ ДЕМОКРАТСКИ ПРАВА ЗА ТЕБЕ ПРЕТСТАВУВА ЕКСТРЕМИЗАМ И РАДИКАЛИЗАМ??????????????

Дехари да сака.....ше Голема Албанија немаше да ја соблекува униформата и немаше да го предаде оружјето.......... немаше да бара гласачи туку ќе бараше доброволци..
НО што објаснувам за џабе, миењето мозоци за жал функционира совршено....
Абе оди лечи се има убаво видео на кое јасно се гледа дека Дехари си кажува дека тоа е една Албанија која сите “вие“ ја посакувате, да се случеше ова во малце посредена држава сега истиот требаше да биде зад решетки..

А зошто на се’ гледате како оправдување? Јас тоа го нарекувам причина. Според тебе, која е причината за нивнта „заостанатост и нетолеранција“?
Како сакаш наречи го поентата е дека и покрај тоа што излегле надвор од државата, се сретнале со различни култури, пак ќе кажам завршиле дел и образование они се пак истите. Ако вол од 20 и кусур години неможе да свати едноставна работа дека таквата политика не е нормална незнам што да кажам, и мене некои работи ме учеле како мал па не значи дека се согласувам со тоа и имам исто мислење.. Пак ќе кажам нив им одговара оваа политика што ја спроведуваат нивните политичари го земаа Косово, земаа еден куп градоначалнички места, се напикаа неписмени во администрација во Македонија дури и дел седат седат дома зимаат плата со рамковни и зошто мислиш они дека би престанале со вакво учење на нивните деца ? И буквално секаде каде што ги има нив сите држави си имаат проблем со нив, не би рекол дека е случајно тоа.

Затоа нема убава страна на мултиетничноста зошто со вакви луѓе неможе да има убави страни, кога ќе престанат да бараат некакви посебни права во државава тогаш можеби ќе почнам да верувам во некаков соживот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom