- Член од
- 30 ноември 2007
- Мислења
- 7.462
- Поени од реакции
- 5.880
Од тамошната гимназија велат дека пред 10 години имало многу повише матуранти.Тоа што викате дека Македонците во Пустец/Liqenas имале право да поставуваат свое знаме, да учат на свој јазик, да имаат свои имиња на улици и школи и.т.н. е како резултат на притисокот од ЕУ ... сепак Албанија е држава која е членка на НАТО(од 2008) и кандидат за влез во ЕУ така да мора малку да обели образ пред Брисел ... инаку лично неверувам дека Албанската држава би им ги дала овие права на Македонците таму !
Но не е тоа решение на проблемот Македонците се признати во Албанија но само тие 5-6 илјади(Пустец), а каде се другите ...
Од друга страна пак Грција и Бугарија воопшто не признаваат ниту еден Македонец на нивна територија, таму е дан’бетер !
Тоа пред 10 години е 2002/03.
Што значи дека таму македонците најмалку од 1999 имаат средно образование. (а сигурно имале отсекогаш)
За која Албанија во ЕУ и НАТО збориш во 1999та ?
Во 1997ма државата Македонија убиваше албанците кои според пописот организиран од самите македонците броеја 22% од вкупното население.
Те тоа е големата разлика.
Кажи ми ти средно училиште на влашки јазик ? (според пописот имаме 9.000 власи).
Кажи ми средно училиште на ромски јазик? (55.000 роми)
Турците на турски едвај во неколку општини можат да учат (75.000 турци).
Ама затоа 5000 македонци можат во Албанија гимназија да имаат.
Доста ми споредуваш 5000 македонци со 500.000 албанци.
Во Албанија со 2,8 милиони жители , и во Македонија со 2 милиони.
Кога ќе успеат македонците да се соберат повеќе од 1000 луѓе на едно место , тек тогаш ќе почнеме да мислиме дека можеби има повише од 5000 македонци во Албанија.
А кога ќе се соберат 30.000 ... е тогаш ќе мислиме можеби ги има 300.000.
И јас прашувам , каде се ? Само во главата на Тодор Петров и Темелко ли ?Македонците се признати во Албанија но само тие 5-6 илјади(Пустец), а каде се другите
Еве Темелко имаше кандидат во Корча , ако ти и он велите дека во Корча врие од македонци (како врие кога никој не ги гледа?) , а сепак во Корча освоил 261 глас. Во Поградец вриело , но на избори само 193 гласа. Во Елбасан 347 гласа. Велеа дека и во Тирана ги имало многу , чудно но вистинито , македонците нити учествувале во изборите во Тирана. Барем во Тирана не ги боли таквиот дали некој се изјаснува македонец или марсовец , што не изглегуваат таму на избори.
Каде се македонците во Албанија ? Да почнеме да ги бараме како што го бараа Осама Бин Ладен.