Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994
M

Muranyi

Гостин
Па тоа е доста висок процент со оглед на тоа дека Македонија важи за порелигиозна држава... а барем третина од тие 63.5% кои гласале дека веруват во Бог се двоумеле дали да ја изберат третата опција или тоа... не мислат сите со своја глава и ова верување им е наметнато од нивните родители, баби, дедовци...
Во Македонија има толку голем % на глупа маса луѓе што со монолог од 2 минути можеш да ги убедиш да веруват во било што.
Сосеам ирелевентно е дали некој верува во Бог или не.И нема врска вербата со интелегенција или образованост.Проблемот е што добар,прилично добар дел,не знаат во што веруваат.Нема мене тоа што да ми пречи или вознемирува,но навистина е апсурдно да веруваш во одреден Бог а да не знаеш зошто веруваш,барем еднаш во животот да се запрашаш дали сето тоа што си го наследил од родителите како вера,е вистина и колку тоа држи вода.Сосема ги почитувам тие што ќе кажат дека барем за момент биле скептични во тој поглед,но откако барем малку истражиле и положиле на "кантар" некои работи,сепак се увериле дека Бог постои и решиле да веруваат во него.Не сум јас никаков фактор,но на форумов,конкретно за Христијаните,признавам само двајца.
А не како вчера,падна на работа некој муабет за религија,јас си го држев јазикот позади заби,зашто ми е непријатно да дискутирам на таа тема во живо со верници,една колешка,декларирана Христијанка,избаци вакво прашање-"Добро,мене не ми е јасно,што бил тој Исус,Муслиман?Го гледав Распетие(мислам дека тој филм го спомна) и таму дознав дека Исус бил обрежан?".Не ли ти е во најмала рака,глупав ваквиот испад?Цел живот да го темелиш на нешто од кое немаш поима.Страшно,барем според мене.

Член од
2 февруари 2013
Мислења
5
Поени од реакции
6
Во средниот век (а и денес во областа на теологијата работите не се изменети), постои метод кој со право е наречен ненаучен. Се работи за методот – повикување на авторитет. Имено, така кажал Аристотел, кој бил авторитет.
Така вели Библијата, а таа е Божји збор и секој приговор се отфрла без да се разгледа валидноста на противаргументот. Библијата се толкува различно, денес исто така има луѓе кои тврдат дека се христијани и дека ја следат Библијата, но ако постои можност да се сретнат христијаните од средниот век и овие денес, првите никако не би можеле во овие вторите да препознаат христијанство по никоја основа. Затоа религијата е општ поим, нема една религија, туку секоја култура има своја религија, свои богови, а од историјата знаеме дека верувањата изумираат, како и народите.
- Кој денес се моли за Зевс?!
- Кој денес ги практикува дамнешните ритуали?!

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Во средниот век (а и денес во областа на теологијата работите не се изменети), постои метод кој со право е наречен ненаучен. Се работи за методот – повикување на авторитет. Имено, така кажал Аристотел, кој бил авторитет.
Така вели Библијата, а таа е Божји збор и секој приговор се отфрла без да се разгледа валидноста на противаргументот. Библијата се толкува различно, денес исто така има луѓе кои тврдат дека се христијани и дека ја следат Библијата, но ако постои можност да се сретнат христијаните од средниот век и овие денес, првите никако не би можеле во овие вторите да препознаат христијанство по никоја основа. Затоа религијата е општ поим, нема една религија, туку секоја култура има своја религија, свои богови, а од историјата знаеме дека верувањата изумираат, како и народите.
-Кој денес се моли за Зевс?!
-Кој денес ги практикува дамнешните ритуали?!
Зевс денес е познат под друго име.....

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Кои се предвидувањата на Баба Ванѓа

Новиот ѕвезден систем ќе биде дом на нашите потомци. Во, за нас далечната, 4509 година човештвото ќе се развие до тој степен што ќе може да комуницира со Бог.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.124
Поени од реакции
9.544

Новиот ѕвезден систем ќе биде дом на нашите потомци. Во, за нас далечната, 4509 година човештвото ќе се развие до тој степен што ќе може да комуницира со Бог.
Чекај друже нели си ти христијанин?

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.124
Поени од реакции
9.544
Да, христијанин сум што комуницира со Бог....не требе да чекам 4509г
Ааа ќе заборавев....и дервиш сум
ОК, ме збуни. За малку ке помислев дека и веруваш на баба Ванѓа иако Библијата јасно предупредува против тоа.
Мислам по Матеј 7:15

Член од
6 март 2013
Мислења
59
Поени од реакции
41
НЕ! Да веруваш во нешто што не си вдел и тоа не само ти туку никој друг, ете тоа ти е патетично. Со вербата во Господ луѓето наоѓаат само надеж дека после смрт ќе имаат подобар живот, абе живеј го животот сега дури го имаш што има да се замараш за после од ко ќе умриш. Еве ти уште една работа со која непотребно се замараш. Едноставно не ме интересира религијата и супер ми е, неможам да губам време за да се замарам со нешто невозможно и невидливо има многу поинтересни ствари.
--- надополнето: 11 март 2013 во 11:34 ---
Да, христијанин сум што комуницира со Бог....не требе да чекам 4509г
Ааа ќе заборавев....и дервиш сум
Што подразбираш под поимот дервиш ?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
НЕ! Да веруваш во нешто што не си вдел и тоа не само ти туку никој друг, ете тоа ти е патетично. Со вербата во Господ луѓето наоѓаат само надеж дека после смрт ќе имаат подобар живот, абе живеј го животот сега дури го имаш што има да се замараш за после од ко ќе умриш. Еве ти уште една работа со која непотребно се замараш. Едноставно не ме интересира религијата и супер ми е, неможам да губам време за да се замарам со нешто невозможно и невидливо има многу поинтересни ствари.
--- надополнето: 11 март 2013 во 11:34 ---

Што подразбираш под поимот дервиш ?
Таквите ги оправдувам и потполно ги разбирам., нели околу
болдираново.Тоа се прави атеисти.
Ај сега објасни зошто поставувуш прашања ако не те интересира?
Зошто го губиш времето на подфорумов религија?
--- надополнето: 11 март 2013 во 12:32 ---
ОК, ме збуни. За малку ке помислев дека и веруваш на баба Ванѓа иако Библијата јасно предупредува против тоа.
Мислам по Матеј 7:15
Не бе брат, не и верувам на баба Ванѓа....знам дека е така.
--- надополнето: 11 март 2013 во 12:33 ---
Слушаш гласови во главата?
Преку микрофон комуницираме.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

Кај си бе Гурџи:) Ај прво да те поздравам по подолго време, како што е редот нели:cool:

Знаеш ли зошто е токму бројот 4509 земен за гранична година?

Член од
6 март 2013
Мислења
59
Поени од реакции
41
Таквите ги оправдувам и потполно ги разбирам., нели околу
болдираново.Тоа се прави атеисти.
Ај сега објасни зошто поставувуш прашања ако не те интересира?
Зошто го губиш времето на подфорумов религија?
--- надополнето: 11 март 2013 во 12:32 ---

Не бе брат, не и верувам на баба Ванѓа....знам дека е така.
--- надополнето: 11 март 2013 во 12:33 ---

Преку микрофон комуницираме.
А ова како да го сватам дека само луѓе што веруваат во Господ смеат да коментираат и да дадат свое мислење како го величат Господ. Нели темата е дали веруваш во Господ? А пошто никогаш не сум се замарала со религија онака од чиста љубопитност те прашав а ако ти беше малку љубезен можеше да ми одговориш а не да ме осудуваш за моето мислење за Господ!o_O

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Кај си бе Гурџи:) Ај прво да те поздравам по подолго време, како што е редот нели:cool:

Знаеш ли зошто е токму бројот 4509 земен за гранична година?
Kaj si Donalcho....dobro se vratil,pozdrav i do tebe.
Pravo da ti kazam...mi faleshe....;)
Izgleda i tebe i mene ne baniraa na tema " do moderatorot...", ne e bitno, neka si pravat demokratija "napravi sa" kako tvoeto hristijanstvo.
Ne e toa granichna godina....toa e godinata vo koja svesta na chovekot kje se razvie do toj stepan za da moze da komunicira so Bog......toa e za takvite kako tebe "zaspani", na vas tolku kje vi trebe...:P

Член од
28 октомври 2012
Мислења
272
Поени од реакции
39
ako ne veruvas za zivot posle smrtta vo toj slucaj da te prasam: ti pred sa se rudis sto bese? = nisto bese mrtva ne postoese i ete bog te stvori i ti dadr zivot. site znaeme deka za edna rabota da bide napravena treba nekoj so um i sila da ja napravi. ako go negitas na bog vo toj slucaj se negiras i samiot sebe odnosno si go negiras svoeto postoenje zadt znaeme deka naucnicite seuste otkrivaat cuda ne samo vo coveckoto telo tuku i na sekade.

Kajgana Shop

На врв Bottom