Пред некој ден го гледав и сум презадоволен ,филмот е одличен, добро склопена приказна и јас навистина ги сожалувам Бугарите кој го плукаат филмов ,нема ништо дискриминирачко и лажирано освен што се представени малку помеки од тоа какви биле кон Македонците.
Поздрав до екипата која го правела филмов и секоја чест ,се надевам дека ќе направат уште некој ваков филм.
Тоа воопшто не е точно. Всушност ниту еден настан од филмот не се доближува дури и малку до вистината. Дури и фудбалските натпревари. Натпреварот кој е даден 2:1 и 0:3 после се игра во 1941 е прв круг, а не финале и е со Спортклуб Пловдив. Финални натпревари меѓу Макеодонија "Скопје" и "Левски" се играат во 1942 и резултатот е 2:0 за Левски и 1:0 за Левски. Има некакви непостоечки тимови како "Спартакус" и "Локомотив".
Додека е во составот на српската фудбалска федерација тимот не се вика "Македонија". Ова име е дадено за време на бугарската администрација. Србите не се дозволиле такво име на тим на има.
Илеш Шпиц не е спасен и ослободен од некаков местен туку од Иван Батембергски, не е испратен во Италианската зона, туку во Србиjа, откаде му дават документи и го пракат во Велика Британиjа. Подоцна Батембергски е убиен од "Народниот суд" - спасителот на Шпиц. Шпиц еврејска ѕвезда не е носел кога бил тренер, имал е специјално дозвола за тоа. Никогаш не бил пракан надвор стадионот.
Каде се германските офицери, пот чија контрола се врши депортациjата?
Зошто се вели дека депортациjата и во целост холокостот е идеја на Бугарите?
Зошто во кабинетот на бугарскиот офицер има портрет на Хитлер?
Таквите портрети немало во бугарски кабинети.
Оригиналниот "Гарванов" - полковник Васил Боjдев бил токму спротивното на она што се покажува со ликот на Гарванов.
Немало е никави убиени на Роми, како што се дадени.
Филмот е полн со лаги и манипулации и 1-2 документарни кадри. Само царицата Јоана спасила повеќе Евреи отколку сиот народ на Вардарско, заедно со Албанците.
Посочи ми еден "Бугарин" од филмот, кој е позитивен карактер. Толку ли мрази Бугарите Дарко Митревски дека барем еден добар Бугарин не стави во филмот? Еј така, за боја.