cavez e izglasan od narodot za precedatel na izbori na koi sto ucestvuvase kandidat od opozicijata, ako bese diktator nemase da ima izbori. venecuela i pokraj toa sto e bogata so surovini e siromasna zemja no ako pogledame vo kakva sostojba bila zemjata pred cavez i pa doaganje ke vi bide jasno kolku ima pridoneseno za narodot. go prekina bezplatniot izvoz na naftata od strana na multinacionalkite,im ja odzede zemjata na bogatite i im ja podeli na siromasnite, izgradi bolnici,skola,univrziteti,patista, telekomunikacijata i upravuvanjeto so strujat ja prezede vo drzavna sopstvenos za da prepreci ona sto sega ni se slucuva nas od EVN. namalena nevrabotenos, bezplatno lecenje i skoluvanje pomos na zemjodelcite i na socijalno zagrozenite semejstva. normalno na site vo venecuela ne im odgovara ova pretezno na bogatite. ne go branam cavez nitu pak negovata politika koja sto e daleku od dobra samo sum objektiven i me nervira koga nekoj pisuva a nema nikakva pojma i se fura kaku se da znae
Tоа што Чавез национализирал некои сегменти кои се од поголема важност за државата и за народот е ОК ...
Сепак нафтата им припаѓа на Венецуелците и на Венецуела ... никој нема право да цица нешто од туѓ двор, ниту Америте ниту никој...
И нашиве политичари треба да ги следат таквите потези и да не продаваат сегменти кои се важни за државата и за народот ... (ама веќе испродадоа се) !
Но сепак не се согласувам со ваквите политики(Чавез) мислам дека е недемократски да се зема од едни и да се дава на други, бидејќи никогаш неможе да се знае дали некој го стекнал својот имот и пари со труд или со лоповлук ... таквите политики не ги оправдувам бидејќи приватната сопственост(според мене) е едно свето демократско право во кој никој не смее да задира... државата има право да конфискува да(било пари било имот), но само во случај доколку постојат цврсти докази за сторен криминал ... но земањето од едни и давањето на други според мене е погрешен потег ... има луѓе што никогаш во животот не фатиле работа и нормално немаат(секаде во секоја земја има вакви) и зашто да треба државата да им подарува милостина на вакви луѓе ... кога можам да работам јас, може да работи и секој друг(кој е на нозе нормално)... но земање од едни и давање на други никако...
Правото на живот, правото на приватна сопственост, правото на слободно искажување на својата национална, религиска, политичка и било која друга припадност, правото на сопствени размислувања и гледишта, правото на фер судење и.т.н. се свети права и основа на едно демократско општество ... секој политичар/лидер кој ќе погази макар и само едно од овие горенабројани права според мене во никој случај неможе да се окарактеризира како демократ...
Во секоја држава постојат класи, богата класа, средна класа(нешто помеѓу) и сиромашна класа ... политичарите треба да ги хармонизираат односите помеѓу сите овие групи, несмеат да фаворизираат една а да напаѓаат и газат друга група, а најмалку смеат од едни да земаат а на други да даваат ... поентата е да се намали невработеноста и сиромаштијата со други методи, со отварање на работни места, со намалување на цените, намалување на даноци и.т.н. но земање од едни и давање на други тоа не го решава проблемот !
П.С. Ако на некој питач денеска му се даде храна, вода, пари и.т.н. ќе го претера денот денешен, но утре пак ќе нема... значи решението на проблемот не е тој !
Башка во Латинска Америка и наталитетот е висок, доста повисок од оној во Северна/Англо-Америка(САД и Канада) и ите-како ова има удел во проблемите ... поголема популација = поголема мизерија ... ова е проблем на скоро сите земји од третиот свет, имаат висок наталитет, огромни популации кои рапидно растат, а не се доволно економски силни ниту пак доволно организирани да го поднесат таквиот популационен бум !
И да точно е тоа дека во Венецуела има избори и има каква-таква опозиција ... но како може таа опозиција да ја освои власта во државата кога Чавез отворено поддржува/ше и фаворизира/ше еден дел од населението(кој е мнозински), а погазува/ше друг дел од населението кој ете размислува со своја глава и не се сложува/ше со политиките на Чавез и не во таа Венецуелска опозиција нема само елита-луѓе(такви се мал дел) туку има и доста обични луѓе, да речеме средна класа, интелектуалци кои размислуваат со своја глава и сакаат промени во државата !
И немора по дифолт да значи дека ако некој мрази Социјализам(т.е. не е левичар) е елита ... и јас сум обичен човек на пр.(како и повеќето други) но сепак не го сакам Социјализмот и воопшто таквите политики/идеологии, а Чавез беше Социјалист исто како и Кастро и.т.н. а Социјалист и Демократ не е исто, исто како што неможе да биде Демократ некој со ултра-десничарски идеи/ставови...
И двете идеологии се тоталитарни, тоа е факт... и искрено не ги сакам !