Умре Чавез

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Многу погрешна споредба. Ким Јонг Ил и Сталин се диктатори кои владееја во тоталитарен систем, Чавез владееше во плурализам, со избори и жестока опозиција. Чавез домашните опозициски медиуми го правеа од гомно подолу а странските служби му подготвуваа државни удари. Во такви услови владееше и направи колку што направи.
Шо се распрааш бе па и ти. Чавез је био и остао прави хаџија и иде летеќим тепихом право у џеннет. Пули ова посмртницава шо му ја објавија у сараевско „Ослобоѓење“. Ја типујам дека El Comandante добија минимум десетина курави у тоа џеннетот. Девиците се, нали, таксани за муслимани, а Хуго си беше комунист.

Шо се распрааш бе па и ти. Чавез је био и остао прави хаџија и иде летеќим тепихом право у џеннет. Пули ова посмртницава шо му ја објавија у сараевско „Ослобоѓење“. Ја типујам дека El Comandante добија минимум десетина курави у тоа џеннетот. Девиците се, нали, таксани за муслимани, а Хуго си беше комунист.
Комунист, комунист, а пази сега ова:

images

Не се расправам со никого баш пишав на неколку теми, откако практикувам игнор со многу поголемо уживање сурфам. Само даска ми фале.

Енивеј, да расчистиме некои работи на темава не е лошо, пошто за жал младинава не знае каков е системот во Венецуела и дека Чавез освен идеологијата нема ништо заедничко со Мао, Сталин и останати одговорни за неброени милиони животи. Чавез не е ништо повеќе диктатор од нашиот диктатор за кој секој ден слушаме колкав диктатор бил додека јавно му ги палат сликите и го реметат кај ќе стигнат. Или од Чарли Чаплин.

За „руководењето“ на Венецуела не се впуштам зошто немам факти а и не ме интересира, искрено можеби бил и очаен. Од мене респектот го има затоа што не го одбра полесниот пат и не се продаде сосе гаќи, како нас Европљаните.

cavez e izglasan od narodot za precedatel na izbori na koi sto ucestvuvase kandidat od opozicijata, ako bese diktator nemase da ima izbori. venecuela i pokraj toa sto e bogata so surovini e siromasna zemja no ako pogledame vo kakva sostojba bila zemjata pred cavez i pa doaganje ke vi bide jasno kolku ima pridoneseno za narodot. go prekina bezplatniot izvoz na naftata od strana na multinacionalkite,im ja odzede zemjata na bogatite i im ja podeli na siromasnite, izgradi bolnici,skola,univrziteti,patista, telekomunikacijata i upravuvanjeto so strujat ja prezede vo drzavna sopstvenos za da prepreci ona sto sega ni se slucuva nas od EVN. namalena nevrabotenos, bezplatno lecenje i skoluvanje pomos na zemjodelcite i na socijalno zagrozenite semejstva. normalno na site vo venecuela ne im odgovara ova pretezno na bogatite. ne go branam cavez nitu pak negovata politika koja sto e daleku od dobra samo sum objektiven i me nervira koga nekoj pisuva a nema nikakva pojma i se fura kaku se da znae

Tоа што Чавез национализирал некои сегменти кои се од поголема важност за државата и за народот е ОК ...
Сепак нафтата им припаѓа на Венецуелците и на Венецуела ... никој нема право да цица нешто од туѓ двор, ниту Америте ниту никој...
И нашиве политичари треба да ги следат таквите потези и да не продаваат сегменти кои се важни за државата и за народот ... (ама веќе испродадоа се) !
Но сепак не се согласувам со ваквите политики(Чавез) мислам дека е недемократски да се зема од едни и да се дава на други, бидејќи никогаш неможе да се знае дали некој го стекнал својот имот и пари со труд или со лоповлук ... таквите политики не ги оправдувам бидејќи приватната сопственост(според мене) е едно свето демократско право во кој никој не смее да задира... државата има право да конфискува да(било пари било имот), но само во случај доколку постојат цврсти докази за сторен криминал ... но земањето од едни и давањето на други според мене е погрешен потег ... има луѓе што никогаш во животот не фатиле работа и нормално немаат(секаде во секоја земја има вакви) и зашто да треба државата да им подарува милостина на вакви луѓе ... кога можам да работам јас, може да работи и секој друг(кој е на нозе нормално)... но земање од едни и давање на други никако...
Правото на живот, правото на приватна сопственост, правото на слободно искажување на својата национална, религиска, политичка и било која друга припадност, правото на сопствени размислувања и гледишта, правото на фер судење и.т.н. се свети права и основа на едно демократско општество ... секој политичар/лидер кој ќе погази макар и само едно од овие горенабројани права според мене во никој случај неможе да се окарактеризира како демократ...
Во секоја држава постојат класи, богата класа, средна класа(нешто помеѓу) и сиромашна класа ... политичарите треба да ги хармонизираат односите помеѓу сите овие групи, несмеат да фаворизираат една а да напаѓаат и газат друга група, а најмалку смеат од едни да земаат а на други да даваат ... поентата е да се намали невработеноста и сиромаштијата со други методи, со отварање на работни места, со намалување на цените, намалување на даноци и.т.н. но земање од едни и давање на други тоа не го решава проблемот !
П.С. Ако на некој питач денеска му се даде храна, вода, пари и.т.н. ќе го претера денот денешен, но утре пак ќе нема... значи решението на проблемот не е тој !
Башка во Латинска Америка и наталитетот е висок, доста повисок од оној во Северна/Англо-Америка(САД и Канада) и ите-како ова има удел во проблемите ... поголема популација = поголема мизерија ... ова е проблем на скоро сите земји од третиот свет, имаат висок наталитет, огромни популации кои рапидно растат, а не се доволно економски силни ниту пак доволно организирани да го поднесат таквиот популационен бум !
И да точно е тоа дека во Венецуела има избори и има каква-таква опозиција ... но како може таа опозиција да ја освои власта во државата кога Чавез отворено поддржува/ше и фаворизира/ше еден дел од населението(кој е мнозински), а погазува/ше друг дел од населението кој ете размислува со своја глава и не се сложува/ше со политиките на Чавез и не во таа Венецуелска опозиција нема само елита-луѓе(такви се мал дел) туку има и доста обични луѓе, да речеме средна класа, интелектуалци кои размислуваат со своја глава и сакаат промени во државата !
И немора по дифолт да значи дека ако некој мрази Социјализам(т.е. не е левичар) е елита ... и јас сум обичен човек на пр.(како и повеќето други) но сепак не го сакам Социјализмот и воопшто таквите политики/идеологии, а Чавез беше Социјалист исто како и Кастро и.т.н. а Социјалист и Демократ не е исто, исто како што неможе да биде Демократ некој со ултра-десничарски идеи/ставови...
И двете идеологии се тоталитарни, тоа е факт... и искрено не ги сакам !

Tоа што Чавез национализирал некои сегменти кои се од поголема важност за државата и за народот е ОК ...
Сепак нафтата им припаѓа на Венецуелците и на Венецуела ... никој нема право да цица нешто од туѓ двор, ниту Америте ниту никој...
И нашиве политичари треба да ги следат таквите потези и да не продаваат сегменти кои се важни за државата и за народот ... (ама веќе испродадоа се) !
Но сепак не се согласувам со ваквите политики(Чавез) мислам дека е недемократски да се зема од едни и да се дава на други, бидејќи никогаш неможе да се знае дали некој го стекнал својот имот и пари со труд или со лоповлук ... таквите политики не ги оправдувам бидејќи приватната сопственост(според мене) е едно свето демократско право во кој никој не смее да задира... државата има право да конфискува да(било пари било имот), но само во случај доколку постојат цврсти докази за сторен криминал ... но земањето од едни и давањето на други според мене е погрешен потег ... има луѓе што никогаш во животот не фатиле работа и нормално немаат(секаде во секоја земја има вакви) и зашто да треба државата да им подарува милостина на вакви луѓе ... кога можам да работам јас, може да работи и секој друг(кој е на нозе нормално)... но земање од едни и давање на други никако...
Правото на живот, правото на приватна сопственост, правото на слободно искажување на својата национална, религиска, политичка и било која друга припадност, правото на сопствени размислувања и гледишта, правото на фер судење и.т.н. се свети права и основа на едно демократско општество ... секој политичар/лидер кој ќе погази макар и само едно од овие горенабројани права според мене во никој случај неможе да се окарактеризира како демократ...
Во секоја држава постојат класи, богата класа, средна класа(нешто помеѓу) и сиромашна класа ... политичарите треба да ги хармонизираат односите помеѓу сите овие групи, несмеат да фаворизираат една а да напаѓаат и газат друга група, а најмалку смеат од едни да земаат а на други да даваат ... поентата е да се намали невработеноста и сиромаштијата со други методи, со отварање на работни места, со намалување на цените, намалување на даноци и.т.н. но земање од едни и давање на други тоа не го решава проблемот !
П.С. Ако на некој питач денеска му се даде храна, вода, пари и.т.н. ќе го претера денот денешен, но утре пак ќе нема... значи решението на проблемот не е тој !
Башка во Латинска Америка и наталитетот е висок, доста повисок од оној во Северна/Англо-Америка(САД и Канада) и ите-како ова има удел во проблемите ... поголема популација = поголема мизерија ... ова е проблем на скоро сите земји од третиот свет, имаат висок наталитет, огромни популации кои рапидно растат, а не се доволно економски силни ниту пак доволно организирани да го поднесат таквиот популационен бум !
И да точно е тоа дека во Венецуела има избори и има каква-таква опозиција ... но како може таа опозиција да ја освои власта во државата кога Чавез отворено поддржува/ше и фаворизира/ше еден дел од населението(кој е мнозински), а погазува/ше друг дел од населението кој ете размислува со своја глава и не се сложува/ше со политиките на Чавез и не во таа Венецуелска опозиција нема само елита-луѓе(такви се мал дел) туку има и доста обични луѓе, да речеме средна класа, интелектуалци кои размислуваат со своја глава и сакаат промени во државата !
И немора по дифолт да значи дека ако некој мрази Социјализам(т.е. не е левичар) е елита ... и јас сум обичен човек на пр.(како и повеќето други) но сепак не го сакам Социјализмот и воопшто таквите политики/идеологии, а Чавез беше Социјалист исто како и Кастро и.т.н. а Социјалист и Демократ не е исто, исто како што неможе да биде Демократ некој со ултра-десничарски идеи/ставови...
Човекови права се четири
слободата, имотот, сигурноста и спротивставувањето кон угнетувањето
Article 2- Le but de toute association politique est la conservation des droits naturels et imprescriptibles de l'homme. Ces droits sont la liberté, la propriété, la sûreté et la résistance à l'oppression.

Ако некој се својот имот не угнетува, на пример, како што во Скопје тоа го прави Топлификација со помош на Регулаторна или пак ЈП Градски паркинг со пајаците - редно е да им се спротивставиме

Човекови права се четири
слободата, имотот, сигурноста и спротивставувањето кон угнетувањето
Article 2- Le but de toute association politique est la conservation des droits naturels et imprescriptibles de l'homme. Ces droits sont la liberté, la propriété, la sûreté et la résistance à l'oppression.

Ако некој се својот имот не угнетува, на пример, како што во Скопје тоа го прави Топлификација со помош на Регулаторна или пак ЈП Градски паркинг со пајаците - редно е да им се спротивставиме

Токму така ... тоа и ми беше поентата ... човек има право да си го има и чува своето, да не угнетува други со истото тоа што го поседува ниту пак да присвојува туѓи работи...
Имај, чувај но не угнетувај други околу тебе и не присвојувај туѓо...
Тоа што ни го прават нас ЕВН(екс.ЕСМ), Водовод и Комуналец, Градски Паркинг, Топлификација, ’’Регулаторната‘‘ комисија и.т.н. и.т.н. е еднакво со тоа што им го правеле на Евреите во 2СВ ...
... пази имаш улица, улицата е јавен простор т.е. на сите граѓани е подеднакво, секој може да си ја користи за свои потреби ... да оди по нејзе, да вози, да се паркира(доколку има слободен простор секако) и сл. но тоа право повеќе го немаме бидејќи во Скопје сите улици низ центарот се со зонско паркирање ... а таквиот чекор(според мене) е веќе узурпирање на јавен/граѓански простор ... но тука се криви општинските татковци што го дозволуваат тоа ... и пак кругот се врти и пак страдаме сите ние ... ако некој сака да прави пари и да издава простор за паркирање пеки но нека си купи плац, нека си го бетонира, украси, огради и нека си бапне рампа и нека наплаќа(негов имот е), но цела улица(јавен простор) од крај до крај да се узурпира(со Зонско) е нешто најодвратно и не ми се коментира најискрено !

---------------.. таквите политики не ги оправдувам бидејќи приватната сопственост(според мене) е едно свето демократско право во кој никој не смее да задира... државата има право да конфискува да(било пари било имот), но само во случај доколку постојат цврсти докази за сторен криминал ... но земањето од едни и давањето на други според мене е погрешен потег ..---------- mislis li deka nacinot na koj i pod koi uslovi se prodadoa evn, okta, placot na onaa turska firma vo centarot na skopje i red drugi prodazbi dali mislis deka toa e cesno napraveno kon graganite na makedonija ??????
----------има луѓе што никогаш во животот не фатиле работа и нормално немаат(секаде во секоја земја има вакви) и зашто да треба државата да им подарува милостина на вакви луѓе ... кога можам да работам јас, може да работи и секој друг(кој е на нозе нормално)..-------------- zarem navistina mislis deka postojat luge koi ne sakaat da rabotat ,da zarabotat , da se oblecat vo ponovo ,da imaat avto , da otidat na odmor , da izlezat na kafe pa i pivo so kafeto ,????????? jas mislam deka gresis
------------... поентата е да се намали невработеноста и сиромаштијата со други методи, со отварање на работни места, со намалување на цените, намалување на даноци---------- tokmutoa e i problemot , vlastite kako vo nasata i latinoamerikanskite drzavi , namerno go pravat tokmusprotivnoto, namerno nevrabotenosta ja drzat na visoko nivo, za da gi zadovolat interesite na bankite ( ako imas plata i go otplatis kreditot ,bankata ke zaraboti , no ako ostanes bwez rabota i ne mozes da go otplatis kreditot, bankata ke ti ja zeme kukata , sto znaci deka ustte poveke ke zaraboti )multinacionalnite kompanii ( imaat interwes od golem procent nevrabotenost bidejki konkurencijata za rabota e pogolema, lugeto rabotat za pomalku pari , pogolem e profitot na kompanijata
----------------П.С. Ако на некој питач денеска му се даде храна, вода, пари и.т.н. ќе го претера денот денешен, но утре пак ќе нема... значи решението на проблемот не е тој !------- ako pitacot ima rabota i plata so koja moze da si gi zadovoli osnovnite covekovi potrebi , nema da e pitac i nema da brebaruva po kontejnerite
---------И да точно е тоа дека во Венецуела има избори и има каква-таква опозиција ... но како може таа опозиција да ја освои власта во државата кога Чавез отворено поддржува/ше и фаворизира/ше еден дел од населението(кој е мнозински), а погазува/ше друг дел од населението кој ете размислува со своја глава--------pa normalno deka ne moze da ja osvoi vlasta ,ako pogolemiot del od naselenieto go podrzuvalo cavez i glasalko za nego, pa neli e toa osnavata na demokratijata , ???????????

Да но сите луѓе не се исти ...
Некој повеќе има психички способности, некој повеќе физички, некој и такви и такви, некој па нема никакви способности ...
Не сите луѓе се трудољубиви, ите-како постојат и луѓе мрзливци и забушанти на работното место кои чекаат само да земат плата, а притоа товарот од работата ја префрлаат на други ... и не сите луѓе се домаќини, некој може заработува помалку но домаќин си е си води ред и си има, некој може да заработува и повеќе но ако не води ред, тера луксуз и на крај пак нема ништо ... постојат милион комбинации ... не за џабе рекле старите колку ти е чергата, толку ќе си ги испружиш нозете и штеди кога имаш, бидејќи кога ќе немаш ќе нема од што да штедиш и ќе јадеш од тоа што порано си го заштедил ... не биле глупи старите биле 100 пати поголеми домаќини од сегашниве генерации ... денеска секој сака да живее како паша, но не секој има доволно шушки во џебот за да си го дозволи тоа ...
Овде кај нас луѓе земаат кредити за глупости, за свадби, за одмори и сл. ај сфаќам некој зел кредит за да нешто отвори/изгради/инвестира и сл. ама за глупости ...
Капитализмот е убав систем но под услов човек да работи, да заработува и најважно од се е да си води рачун за се ... колку чергата толку нозете ... ако имам вишок пара можеби и ќе си дозволам некакво(ситно)задоволство, но ако гледам дека сум тенок со пари ќе си седам домче, ниту одмор, ниту искачања, ниту мода ниту ништо ... кратко и јасно !

Уште дечкото од Кореа им фали и да се комплетираат.
Него никој не го видел, прашање е и дали воопшо постои :)

Иначе, кога сите би имале вакви ставови светов би бил подобро место за живеење
http://www.netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=123172&kategorija=6

Се разбира, Мечката има ваков став зошто не е силна како некогаш, инаку да има доминација, Американците ќе ни се гледаат како мали деца :)

Да но сите луѓе не се исти ...
Некој повеќе има психички способности, некој повеќе физички, некој и такви и такви, некој па нема никакви способности ...
Не сите луѓе се трудољубиви, ите-како постојат и луѓе мрзливци и забушанти на работното место кои чекаат само да земат плата, а притоа товарот од работата ја префрлаат на други ... и не сите луѓе се домаќини, некој може заработува помалку но домаќин си е си води ред и си има, некој може да заработува и повеќе но ако не води ред, тера луксуз и на крај пак нема ништо ... постојат милион комбинации ... не за џабе рекле старите колку ти е чергата, толку ќе си ги испружиш нозете и штеди кога имаш, бидејќи кога ќе немаш ќе нема од што да штедиш и ќе јадеш од тоа што порано си го заштедил ... не биле глупи старите биле 100 пати поголеми домаќини од сегашниве генерации ... денеска секој сака да живее како паша, но не секој има доволно шушки во џебот за да си го дозволи тоа ...
Овде кај нас луѓе земаат кредити за глупости, за свадби, за одмори и сл. ај сфаќам некој зел кредит за да нешто отвори/изгради/инвестира и сл. ама за глупости ...
Капитализмот е убав систем но под услов човек да работи, да заработува и најважно од се е да си води рачун за се ... колку чергата толку нозете ... ако имам вишок пара можеби и ќе си дозволам некакво(ситно)задоволство, но ако гледам дека сум тенок со пари ќе си седам домче, ниту одмор, ниту искачања, ниту мода ниту ништо ... кратко и јасно !
na teorija i vaka napisano,sevo ova zvuci mnogu ubavo ,ama ne e taka , problemot e sto partijata na vlast ( ne edna , tuku bilo koja ) gi favorizira svoite clenovi, pa tie kolku i da se glupi sekogas poveke napreduvaat od onie koi ne se vo partija,a se popametni i povredni , stoo mislis dali e slucajnost sto pogolemiot del od 20-te najbogati luge vo makedonija se clenovi na sdsm ili se nivni investitori , a istite tie luge bea vo vlasta za vreme na tranzicijata, dali bea tolku trudoljubivi sto vrtejki motika od utro do vecer stanaa najbogati ili samo go iskoristija momentot i gi ispokradoa i privatiziraa preprijatijata, dali ti e poznato deka ne e vazno kolku si pameten ,ako konkuriras za edna rabota , nema da ja dobies ako za nea konkurira i clen na dui, bez razlika deka toj moze da e , glupav , sakat ...... seto toa e nepravedno , a ti velis deka treba covek da se slozi so nepravednosta i da si gi pruzi nozete kolku mu e cergata, i nitu odmor ,nitu iskacanje, nitu moda, -- epa ne e taka prijatelce, ne moze nekoj da e bez nisto , i da se slozi so toa deka pri prvata bolest sto ke go fati , posto cergata ne mu dozvoluva dsa se leci , da legne i da ceka da umre, dodeka kratci ( tranzicioni bogatasi ) si go ziveeat zivotot, da krpis kraj so kraj , a evn da te reketira , samo zatoa sto nekoj politicar stavil mito vo gebot i na gazdite na evn ,mu ovozmozil da ja kacuva cenata kolku sto saka,zboruvas za mrzlivci i zabusanti , i ubavo zvuci toa taka napisano, tuku kakov ocekuvas da e rabotnikot koj raboti za 12.000 dewnari ,a plaka strija 2.500 ??? treba li da e vreden , pozrtvuvan za rabotata , za tie pari mnogu e i sto voopsto stanuva nautro za da odi na rabota
USPEHOT NA POEDINECOT NE ZAVISI OD NEGOVATA LICNA SPOSOBNOST - toa e edna golema laga , USPEHOT NA POEDINECOT ZAVISI OD USLOVITE I PRAVILATA KOI MU GI POSTAVUVA OPSTESTVOTO--- ako imas solidna plata , sigurno rabotno mesto ,mozes da si dozvolis da zemes kredit, da kupis avto , da izgradis kuka ...........
http://www.youtube.com/watch?v=9HIrVKtTaT8
--- надополнето: 10 март 2013 во 01:01 ---
http://www.youtube.com/watch?v=hpYCfTClUf4&feature=endscreen

na teorija i vaka napisano,sevo ova zvuci mnogu ubavo ,ama ne e taka , problemot e sto partijata na vlast ( ne edna , tuku bilo koja ) gi favorizira svoite clenovi, pa tie kolku i da se glupi sekogas poveke napreduvaat od onie koi ne se vo partija,a se popametni i povredni , stoo mislis dali e slucajnost sto pogolemiot del od 20-te najbogati luge vo makedonija se clenovi na sdsm ili se nivni investitori , a istite tie luge bea vo vlasta za vreme na tranzicijata, dali bea tolku trudoljubivi sto vrtejki motika od utro do vecer stanaa najbogati ili samo go iskoristija momentot i gi ispokradoa i privatiziraa preprijatijata, dali ti e poznato deka ne e vazno kolku si pameten ,ako konkuriras za edna rabota , nema da ja dobies ako za nea konkurira i clen na dui, bez razlika deka toj moze da e , glupav , sakat ...... seto toa e nepravedno , a ti velis deka treba covek da se slozi so nepravednosta i da si gi pruzi nozete kolku mu e cergata, i nitu odmor ,nitu iskacanje, nitu moda, -- epa ne e taka prijatelce, ne moze nekoj da e bez nisto , i da se slozi so toa deka pri prvata bolest sto ke go fati , posto cergata ne mu dozvoluva dsa se leci , da legne i da ceka da umre, dodeka kratci ( tranzicioni bogatasi ) si go ziveeat zivotot, da krpis kraj so kraj , a evn da te reketira , samo zatoa sto nekoj politicar stavil mito vo gebot i na gazdite na evn ,mu ovozmozil da ja kacuva cenata kolku sto saka,zboruvas za mrzlivci i zabusanti , i ubavo zvuci toa taka napisano, tuku kakov ocekuvas da e rabotnikot koj raboti za 12.000 dewnari ,a plaka strija 2.500 ??? treba li da e vreden , pozrtvuvan za rabotata , za tie pari mnogu e i sto voopsto stanuva nautro za da odi na rabota
USPEHOT NA POEDINECOT NE ZAVISI OD NEGOVATA LICNA SPOSOBNOST - toa e edna golema laga , USPEHOT NA POEDINECOT ZAVISI OD USLOVITE I PRAVILATA KOI MU GI POSTAVUVA OPSTESTVOTO--- ako imas solidna plata , sigurno rabotno mesto ,mozes da si dozvolis da zemes kredit, da kupis avto , da izgradis kuka ...........
http://www.youtube.com/watch?v=9HIrVKtTaT8

Јас зборев за обичниот човек, воопшто не ги ставам во рачун олигарсите кои стигнале до тој степен на овој или оној начин, тоа е веќе работа на институциите да откријат кој олигарх како стигнал до тие нивни десетици/стотици милиони евра ... јаз зборев/зборам за обичниот човек т.е .за мене ... кога имам вишок пара можеби ќе си дозволам некакво задоволство, но ако немам вишок пара тогаш ќе си седам домче, нема терање моди, искачања, одмори, шетања и.т.н. значи зборам за обичниот човек, за обичниот МК граѓанин... не мешам тука политичари, функционери, бизнисмени... тие веќе ги рачунам за класа изнад нас и секоја споредба на нас со нив би била смешна...
Јас ги зборам од моја перспектива работите ... дедо ми и баба ми работеа и доста беа скромни, мајка ми и татко ми исто така работеле(сеуште работат уште малку до пензија) и отсекогаш биле скромни/штедливи луѓе, таквото воспитание ми го имаат префрлено и на мене ... не земале некои којзнае какви плати ама со труд и скромност стигнале до еден просечен МК степен ... куќа, кола и некоја пара настрана ... се надевам дека и јас ќе го следам нивниот пат до крајот на животот ... друго чаре нема ... и не јас не сум утопист, јас сум реалист, верувам во она што го гледам и слушам со мои очи и уши ... точно е тоа дека има луѓе што навистина немаат(одреден процент) но тоа е веќе проблем на државата и на политичарите ... јас сум само еден обичен просечен граѓанин ... живеам и работам за себеси и секако за мојата куќа и семејство ... секој сам за себе ... а за оние проблемите во државата/општеството си постојат политичари(и власт и опозиција) они треба да ги решаваат проблемите на граѓаните(сите) !

Јас зборев за обичниот човек, воопшто не ги ставам во рачун олигарсите кои стигнале до тој степен на овој или оној начин, тоа е веќе работа на институциите да откријат кој олигарх како стигнал до тие нивни десетици/стотици милиони евра ... јаз зборев/зборам за обичниот човек т.е .за мене ... кога имам вишок пара можеби ќе си дозволам некакво задоволство, но ако немам вишок пара тогаш ќе си седам домче, нема терање моди, искачања, одмори, шетања и.т.н. значи зборам за обичниот човек, за обичниот МК граѓанин... не мешам тука политичари, функционери, бизнисмени... тие веќе ги рачунам за класа изнад нас и секоја споредба на нас со нив би била смешна...
Јас ги зборам од моја перспектива работите ... дедо ми и баба ми работеа и доста беа скромни, мајка ми и татко ми исто така работеле(сеуште работат уште малку до пензија) и отсекогаш биле скромни/штедливи луѓе, таквото воспитание ми го имаат префрлено и на мене ... не земале некои којзнае какви плати ама со труд и скромност стигнале до еден просечен МК степен ... куќа, кола и некоја пара настрана ... се надевам дека и јас ќе го следам нивниот пат до крајот на животот ... друго чаре нема ... и не јас не сум утопист, јас сум реалист, верувам во она што го гледам и слушам со мои очи и уши ... точно е тоа дека има луѓе што навистина немаат(одреден процент) но тоа е веќе проблем на државата и на политичарите ... јас сум само еден обичен просечен граѓанин ... живеам и работам за себеси и секако за мојата куќа и семејство ... секој сам за себе ... а за оние проблемите во државата/општеството си постојат политичари(и власт и опозиција) они треба да ги решаваат проблемите на граѓаните(сите) !
tvoite roditeli ,kako obicni i skromni luge zarabotile- kuka , avto ,,,, ,a ti kako obicen ,normalen i prosecen covek, skromen- NIKOGAS NEMA DA MOZES DA GO ZARABOTIS TOA STO TIE GO ZARABOTILE , ne zatoa sto ti si pomalku vreden od tvoite , tuku zatoa sto opstestvoto (drzavata,partijata na vlast _) ti postavuvaat poinakvi uslovi da go postignes toa. da bese se taka kako sto velis vo prethodnite postiovi nemase dazaminuvAAT TOLKU LUGE VO STRANSTVO , I ZAMISLUI SAMO , TIE ISTITE KOI OVDE BILE NERABOTNICI , MRZLIVI ,MUATIVI I NISTO NE ZARABOTILI , ODEDNAS SE JAVUVAAT OD - NOV ZELAND , KANADA , SVETSKA , i kazuvaat deka imaat rabota , kuka , avto , zarem tie luge tolku mnogu mozat da se promenat za tolku kratko vreme ???????
ne ,be prijatelce , ne e vazna samo licnata sposobnost na poedinecot , toa e laga , mnogu pocvazni se uslovite koi gi postavuva opstestvoto

Коментаров кажува се:

Greetings from Venezuela,
I am quite sure that this news will spark heated debates at the comments sections. Truth be told Mr Chavez is (or was) a controversial figure, but his qualities and defects as a politician, leader or human being are beside the point. What matters now isn’t the man, but his country and its future.
Although The Economist article had, at least in my opinion, taints of melodramatism, and no doubt to some people (especially those that do not live here or don't know what really happens) it would seem like over critical or "biased" against the man's figure. There is one aspect that simply cannot be denied: Today, Venezuela is a mess.
Hugo Chavez legacy can be felt daily as you walk by Caracas' streets. A country with one of the highest murder and crime rates in the world; a nation with one of the world's highest inflation rates; rampant corruption; and extremely vulnerable economy that hinges on oil, deteriorating infrastructure... but perhaps the worst aspect of Mr Chavez legacy is that it was built by splitting our society.
For the government, 45% of Venezuelans that do not support Chavez regime apparently have no right to even be considered Venezuelans. This is not hyperbole, you can watch any bit of the government controlled media and it will take you 20 seconds flat to spot how any voice of dissent is accused of treason and conspiracy.
It's a fact that the "Venezuelan Socialism" is unsustainable in the long run without crippling its economy, even with such high oil prices. And you know who will suffer the most when things go bad: The Poor. The very ones that have seen the so called benefits of Chavez's policy will be the most affected when a system BUILT around public spending with electoral ends cannot maintain itself.
Is this is the result of 14 years of near absolute power and the biggest oil boom in our history? "Missed Opportunity" have never seen such a fitting example.

http://www.economist.com/comment/1912843#comment-1912843

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom