Умре Чавез

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
До кога бе сиромашни ќе бидат , ете нафтата е нивна Американецот им ја купува плаќа во долари, 14 години Чавез на чело и се уште сиромашни маси?
А да немаа нафта какви ќе беа?

Тоа се нус појавите и последиците од имањето на еден владетел. Државен буџет=Чавез буџет. Ако не се смени уредувањето ќе си останат у праисторијата и за 10 века.

фактов ми е небитен како првото r vo Мarlboro..
п.с. еден новинар ја откри информацијава уште пред месец дена

Читај
http://en.wikipedia.org/wiki/Economic_policy_of_the_Hugo_Chávez_government

Дали има или нема сиромаштија по народо.
Пази тоа е до способноста на лидерот дали знае или не знае рационално да ги искористи средствата што му се на располагање.Ако е за тоа Еквадор има многу помалку нафта од Венецуела а моментално има повисок бруто домашен приход по глава на жител кој е околу 2 пати повисок од нашиот.Либија која е извозник на нафта со Гадафи за мене беше држава број 1 во светот.На секој жител му даваше по 500 долари за трошење каде струјата,водата,здравството и образованието се целосно бесплатни,на секоја девојка што ке се омажи добиваше стан или кола од државата а на секој студент што сакаше да студира надвор му даваше стипендија.Гадафи целосно се трампаше со светот глава за глава односно нафта за тоа што немаше во Либија или не се произведуваше а кога се трампаш значи дека немаш долгови ниту ти должиш некому како што е во останатите држави.Се е до способноста на лидерот колку ја владее економијата во државата.

Муабетот ми беше дека имале пари за да направат избор(т.е да живее надвор од Либија во некоја подемократска земја), ние тој избор го немаме, а баш во суштината на демократијата е правото на избор.
Ама во Либија немаше народот избор,само Гадафи имаше избор што да прави со парите (немаш во Либија протести каде да се трошат парите,јавни трибини,ако ги потрошиш погрешни избори за да те сменат итн.,што ќе каже и реши Гадафи тоа ќе е ).......тоа е целата поента.
Немавме ние таа среќа да лежиме на нафта......

Јасно ми е на мен шо и как праа еден лидер и шо точно може да направе.
Јас само кажувам оти после 15 години Чавез и трилиони долари од нафта крајнио резултат е дека оште има голема сиромаштија меѓу народо.
Најголемите бисери и цврст политички став е јадејне гомна против Американците иако они ја купуваа нафтата од национализираните компании... И ного од човеците го обожаваа точно заради таа особина... Иако ного од мерките од неговото владеејне не дадеја некоја значителна разлика за социјалната слика на народо.... Интересен текст за психолошката позадина на целата работа може да се прочита тука (У стил да му умре на комшијата козата):

http://www.psmag.com/magazines/paci...m-game-shaking-up-psychology-economics-53135/

Ама во Либија немаше народот избор,само Гадафи имаше избор што да прави со парите (немаш во Либија протести каде да се трошат парите,јавни трибини,ако ги потрошиш погрешни избори за да те сменат итн.,што ќе каже и реши Гадафи тоа ќе е ).......тоа е целата поента.
Немавме ние таа среќа да лежиме на нафта......
Има 2 или 3 потенцијални полиња на нафта кај Овче Поле и тоа испитувано е во 60 те години од минатиот век само што треба длабоко да се копа а за да се плати фирма што ќе копа со таква опрема трошоците мислам дека беа околу 15 милиони евра.

Ова америте звучи, ко да си индијанец чија фамилија била брутално убиена од каубојците. Чуваш пушка дома во некоја осамена колиба на некоја далечна планина и убиваш залутани амери што ти газат на имотот.
Од социо економски аспект, Венецуела ќе процвета ако ја завладеат од тебе омразените амери.
kako sto i nie procvetavme

kako sto i nie procvetavme

Постои разлика од тоа Америка да владее со твојата земја до Америка да влијае и да зема учество во твојата внатрешна и надворешна политика.
Ако се случи првото, и ние станеме една од земјите на САД, верувај ми ќе процветаме.
Затоа што се случува второто, венееме.

Постои разлика од тоа Америка да владее со твојата земја до Америка да влијае и да зема учество во твојата внатрешна и надворешна политика.
Ако се случи првото, и ние станеме една од земјите на САД, верувај ми ќе процветаме.
Ти ова сериозно?

pocina golem covek , covek koj se grizese za blagosostojbata i interesite na svojot narod , otkolku sto se plasese za svojot zivot i fotelja , SLAVA MU , ( golema zaguba za zocijalnata/socijalistickata ideja )
:(
--- надополнето: 6 март 2013 во 13:58 ---
:facepalm:

pocina golem covek , covek koj se grizese za blagosostojbata i interesite na svojot narod , otkolku sto se plasese za svojot zivot i fotelja , SLAVA MU , ( golema zaguba za zocijalnata/socijalistickata ideja )
:(

Пошто нели твојот исушен мозок не може да создаде покомплексен аргумент од:facepalm:

Ако ми дадеш една рационална причина зошто не сум во право, одма ќе го сменам мислењето.
Нема ништо рационално во постот што го напиша. На Американците не им од никаков интерес Венецуела, Косово или Авганистан да процветаат. Нив им требаат ресурси. Нивните корпорации имаат потреба од ресурси кои ќе ги добијат практично за џабе и ќе ги експлоатираат. Тие и сега тргуваат со Венецуела но повеќе би сакале сами со себе да тргуваат, што и ќе се случи кога ќе се дограбат до ресурсите.

Никој нема ич да процвета, и Америка денес не цвета, само се одржува од грабежот што го прави во останатите земји.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom