Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Ако може некој совет за најефтина варијанта на линукс серверче.Значи без монитор, маус, тастатура, најефтина од најефтините варијанти, доволно е да тера Убунту.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ако може некој совет за најефтина варијанта на линукс серверче.Значи без монитор, маус, тастатура, најефтина од најефтините варијанти, доволно е да тера Убунту.
Домашниот РС напрај го сервер. Поевтино од тоа, нема.

Член од
17 мај 2012
Мислења
184
Поени од реакции
105

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Домашниот РС напрај го сервер. Поевтино од тоа, нема.
Абе ми треба нешто да го пикнам во шпајз, да ми спушта торенти, музиката да ја префрлам и такви работи.My precious не е наменет за тоа. :D

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.480
Поени од реакции
3.292
Дека во АМЦ тражеш SSD :) Провери во сет и анхоч има голем избор.
Линк еве ти многу подобро ssd за тие пари.
Хах па барав али немаа ништо на залиха, претежно од Кингстон ги гледав, ништо немаат, овој Самсунгов не го приметив. Значи ти овој го препорачуваш, а? Ѕирнав набрзинка на Амазон има добри оцени, у секој случај подобри од тој што го спомнав јас :D.

Член од
17 мај 2012
Мислења
184
Поени од реакции
105
Хах па барав али немаа ништо на залиха, претежно од Кингстон ги гледав, ништо немаат, овој Самсунгов не го приметив. Значи ти овој го препорачуваш, а? Ѕирнав набрзинка на Амазон има добри оцени, у секој случај подобри од тој што го спомнав јас :D.
Моментално е еден од најдобрите што можеш да ги земеш за тие пари мислам дека кај нас подобар нема ни да најдеш.

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Ако сакаш квалитетно SSD земај Samsung 830 (иако може да не го најдеш), Samsung 840 Pro (не обичното), OCZ Vertex 4 и OCZ Vector. Колку пари имаш, толку гигабајти земај. Се друго јас не би земал. Crucial, Plextor, Intel, исто така солидни SSD-а ги нема кај нас.

Член од
17 мај 2012
Мислења
184
Поени од реакции
105
Ако сакаш квалитетно SSD земај Samsung 830 (иако може да не го најдеш), Samsung 840 Pro (не обичното), OCZ Vertex 4 и OCZ Vector. Колку пари имаш, толку гигабајти земај. Се друго јас не би земал. Crucial, Plextor, Intel, исто така солидни SSD-а ги нема кај нас.
За жал кај нас нема ногу избор инаку има Intel кај нас и нормалното Samsung 840 ке му врше работа за по дома ем е квалитетно. Еве линк и до Вертекс 4 и цената му е намалена мислам дека најдобро тоа да го земе ако му се дават толку пари. (60гб се малку нормална Windows инсталација со неколку поголеми програми зафаќа 45-50гб кај мене)

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.480
Поени од реакции
3.292
A зошто да не го земам обичното 840? Добро што не нарачав прееска, готов бев али немав пари на картица. Тогаш Vertex-oт ќе го земам, мала е разликата во цена. 120 гига ми се доволно иначе, за појше и немам пари..

Член од
17 мај 2012
Мислења
184
Поени од реакции
105
A зошто да не го земам обичното 840? Добро што не нарачав прееска, готов бев али немав пари на картица. Тогаш Vertex-oт ќе го земам, мала е разликата во цена. 120 гига ми се доволно иначе, за појше и немам пари..
samsung 840 е послабо од vertex 4 во запишување не дека е некоја голема разлика 840 има 130мб/сек без разлика какви податоци се запишуваат компресирани или нормални. Додека кај вертекс 4 компресираните податоци достигаат до 500мб/сек + а некомпресираните се исто околу 150мб/сек. Едноставно кажано дома нема да приметеш голема разлика меѓу нив.

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Брзината занемари ја, слични ќе бидат и најверојатно нема да осетиш разлика. Самсунг 840 Про ти кажав затоа што користи поквалитетни NAND флеш мемории, односно MLC, а обичното има TLC, кои пак се понови. Значи ако имаш пари земи Про, ако не, ќе ти брка работа и обичното секако.
Јас имам Самсунг 830 128 гига, а претходно инсталирав Вертекс 4 кој сега е во друг компјутер, Вертексот беше побрз. Претходните Вертекси не чинеа баш, користеа SandForce контролер, 4-ката е со Indilinx, како и поновиот Vector на OCZ. Вертексот кој го земав беше со 5 години гаранција, Самсунгот со 3. И тоа игра секако улога.

Вака би ги рангирал (од тие што се кај нас, односно во Анхоч):
Samsung 840 Pro > Vector > Vertex 4 > Samsung 840 > Kingston, A-Data, Verbatim.....

Кога ќе го земеш SSD-то, следи го упатството за правилно подесување тука.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.010
Поени од реакции
5.666
Можеби ќе звучи смешно прашањето, но никогаш не сум го разбирал овој дел. Имам P4 Prescott 3,0Ghz и ме интересира дали ќе биде ок приказот на сликата на 1080p монитор. Знам дека не може да пушта 1080p видеа, ама истите без проблем се пуштаат со помош на графичката Sapphire Radeon HD 4670. Ме интересира дали истите без проблем би се пуштале и на HD монитор. Се мислев да купам нова матична, DDR3 рам и нов процесор, ама планирам летово да зеам нов лап-топ па да не одат за џабе парите.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Можеби ќе звучи смешно прашањето, но никогаш не сум го разбирал овој дел. Имам P4 Prescott 3,0Ghz и ме интересира дали ќе биде ок приказот на сликата на 1080p монитор. Знам дека не може да пушта 1080p видеа, ама истите без проблем се пуштаат со помош на графичката Sapphire Radeon HD 4670. Ме интересира дали истите без проблем би се пуштале и на HD монитор. Се мислев да купам нова матична, DDR3 рам и нов процесор, ама планирам летово да зеам нов лап-топ па да не одат за џабе парите.
Ke pusta HD videa na HD monitor bez problem.

Sent from my Intel Phone

Kajgana Shop

На врв Bottom