Од Скопје до Штип ќе се патува половина час

• Креатор на темата Креатор на темата STEALTH
  • Време на започнување Време на започнување
Чекај малце.
Овие беа истите тие што викаа дека немаме потреба од автопати, зошто имаме селски, регионални и козји патишта од кои ние а и странците кои решиле да авантуришаат исто си ги искршија колите. Фак оф бре, купете ми прво нова кола па правете патишта племето ваше! А за штип ќе си возиме по оној стандарднион пат кај што чекаш во секој момент од другата страна да ти влезе камион во шофершајбна. Остварувале, жими таквото.

А некоја информација околу тоа како ќе ги обештетат сопствениците на имото кај што ќе поминува автопатот има?
Ако е по стариот план од пред 20 години, ќе ми јаде едно 5-6 ниви и ливади. Едно 9000м2 ќе ми одат курбан.
Знаеш ли ти што збориш.
Сега која навалица ќе биде по црквите во Штип и Св,Николе, леле мајко,палење свеќи и оставање дарови за да новиот автопат поминува врз дотичната -своја нива,море и кај јасновидци разни што пара ќе одиде,а па може и некој оџа ќе види фајде од ова.Па кој врски-протекции и мито ќе се тераат по општините,катастари и министерствата за промена на трасата само за да влезе во планот и ја фати таа некоја своја нива и да се замат пари.
Па така беше и за обиколницата во Скопје,се вртеше таму кај што некој од кремот има нива или кај што е потплатено.
Освен мене ,кој друг сака нива бре.

Автопат Скопје-Штип не може да има според ПГДС(просечен годишен дневен сообраќај). Треба над 15000 возила дневно за да оваа инвестиција биде економски оправдана. Така да не верувам во неговата реализација во поскоро време.

Делот од патот М-5 кон источниот дел на Македонија, делница: Велес – Штип
(сообраќај со ПГДС од околу 3.900 возила/ден), претставува собирна магистрала на
најголемиот дел од сообраќајот од источниот дел на Република Македонија кон
главниот град Скопје.
Еве колку е ПГДС во споредба со горниот податок, нема што повеќе мислам да се коментира. Но во Македонија се е можно, па нема прв пат да биде инвестиција без оправданост, барем ќе има колку толку некоја придобивка за разлика од повеќето споменици и врби во Скопје.

Исто како трамвајот за Скопје. Ова може да биде, али не во скоро време.

Aбе се убаво, ама тоа ЌЕ некако ми штрче у целата приказна.

Пред избори се ветуе брда и долини,небитно дали се локални или парламентарни.Секако дека ке се прави ама кога е прашањето.Таман работа ако напраат се што најавиле,после со што ке се фалат пред избори?
Од друга страна не ми се верува дека ке го прават зашто до пред некој месец го правеа Велешкиот.

Инаку патов до Штип и не е толку долг па да го кратат... ама ајде они си знаат... ко божем 3 саата да се патува до Штип... се патува саат и пол што не е многу според мене :)
Ако патуваш еднаш неделно не е многу. Има некои што патуваат секој ден на оваа релација. Секој ден патувам и знам како е да изгубиш 3 часа натаму-наваму, а вака барем за 1 час. А со ова ќе се намали и цената на картата за 50%

Фино бе,ај нека биде.. Него друго ми падна у очи..ебате модерниот автопак на кој максимална дозволена брзина е 100-120.. У понормални земји по модерните автопатишта брзината (дозволена) е поголема. Денешниве коли се брзи и со таа брзина имаш чувство дека се возиш со фиќо.
Европските автопатишта се пушка прави и затоа има поголема безбедност да се вози брзо, Македониjа е прилично планинска земjа а и траекториите на патиштата се прават со кривини за да не се копаат тунели. Башка возачката култура сеуште не ни е на задоволително ниво за да воведеме повисоки максимални брзини.
Околу темава супер е оваа одлука, само да се реализира во догледно време. Никогаш доста од автопати.

Европските автопатишта се пушка прави и затоа има поголема безбедност да се вози брзо, Македониjа е прилично планинска земjа а и траекториите на патиштата се прават со кривини за да не се копаат тунели. Башка возачката култура сеуште не ни е на задоволително ниво за да воведеме повисоки максимални брзини.
Околу темава супер е оваа одлука, само да се реализира во догледно време. Никогаш доста од автопати.
Од Миладиновци преку Овче Поле до Штип мислам дека нема планини,тук-таму ридче некое,ама не би било проблем тоа.
--- надополнето: 25 февруари 2013 во 16:33 ---
Историја на „градењето“ на карго аеродромот во Штип
2008
2009
2010

Карго аеродромот го одложија за 10 год. Инаку е обврска на Турците.

Колкав е ПГДС на релациите Кичево-Охрид и Куманово-Крива Паланка?

Не можев да најдам податоци за тие правци, нашата земја е оскудна со тие податоци во електронска форма, или пак јас не можам да ги пронајдам.

Може и нешто вакво покрај новиот автопат што ќе го направат за 50-60години. Па ќе се стига уште побрзо:)
889096-china-transport-railway.jpg

ке бидне бе... шо се секирате... аеродромот го направија веќе дека и да е у скоро време ке обеќат и
shuttle.jpg

така да, не му берејте многу гајле ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom